Legislator Case Law & Legislation
III UK 145/19 AI generated

III UK 145/19 · Sąd Najwyższy

Case Number III UK 145/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 30 października 2018 r., III AUa (…) Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację M. B. (wnioskodawca) wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w L. z 5 marca 2018 r., VIII U (…), oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział L. (organ rentowy) z 13 maja 2015 r., odmawiającej wnioskodawcy prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy.Wnioskodawca zaskarżył powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego skargą kasacyjną w całości. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance jej oczywistej zasadności, której wnioskodawca upatruje w niepodjęciu przez Sąd Apelacyjny jakiejkolwiek decyzji procesowej w przedmiocie wniosku dowodowego zgłoszonego na etapie postępowania apelacyjnego w piśmie z 27 września 2018 r., co doprowadziło do niedostatecznego ustalenia stanu faktycznego sprawy i wydania wadliwego orzeczenia.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawcy organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; III UK 145/19 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Zgodnie z uchwałą składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z 31 stycznia 2008 r., III CZP 49/07 (OSNC 2008 nr 6, poz. 55), sąd drugiej instancji rozpoznający sprawę na skutek apelacji nie jest związany przedstawionymi w niej zarzutami dotyczącymi naruszenia prawa materialnego, wiążą go natomiast zarzuty dotyczące naruszenia prawa procesowego. W apelacji odwołującego się ograniczono się do zarzutu naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. przez niewłaściwa ocenę dowodów, gdyż w opinii z 18 lipca 2017 r. biegły (k. 113-114) rozpoznał u odwołującego się schorzenia i uznał go za niezdolnego do pracy w związku z wypadkiem przy pracy.

Keywords

AI generated
revocation of pension waiver of wage claims incapacity for work reapplication for disability pension eligibility for unemployment benefits sufficient earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
W apelacji odwołującego się ograniczono się do zarzutu naruszenia art. 233 § 1 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Po drugie, przedmiotem postępowania przed sądem ubezpieczeń społecznych jest rozstrzygnięcie zawarte w decyzji organu rentowego, a zatem istotny jest stan zdrowia ubezpieczonego na dzień wydania decyzji.Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III UK 145/19 POSTANOWIENIE Dnia 27 lutego 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z odwołania M. B. ‎od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w L. ‎o prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 27 lutego 2020 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 30 października 2018 r., sygn. akt III AUa (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. przyznaje radcy prawnemu A. K. od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w (…) kwotę 120 (sto dwadzieścia) zł powiększoną o stawkę podatku od towarów i usług tytułem zwrotu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 30 października 2018 r., III AUa (…) Sąd Apelacyjny w (…) oddalił apelację M. B. (wnioskodawca) wniesioną od wyroku Sądu Okręgowego w L. z 5 marca 2018 r., VIII U (…), oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział L. (organ rentowy) z 13 maja 2015 r., odmawiającej wnioskodawcy prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy.Wnioskodawca zaskarżył powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego skargą kasacyjną w całości. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na przesłance jej oczywistej zasadności, której wnioskodawca upatruje w niepodjęciu przez Sąd Apelacyjny jakiejkolwiek decyzji procesowej w przedmiocie wniosku dowodowego zgłoszonego na etapie postępowania apelacyjnego w piśmie z 27 września 2018 r., co doprowadziło do niedostatecznego ustalenia stanu faktycznego sprawy i wydania wadliwego orzeczenia.W odpowiedzi na skargę kasacyjną wnioskodawcy organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia jej do rozpoznania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Zgodnie z uchwałą składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z 31 stycznia 2008 r., III CZP 49/07 (OSNC 2008 nr 6, poz. 55), sąd drugiej instancji rozpoznający sprawę na skutek apelacji nie jest związany przedstawionymi w niej zarzutami dotyczącymi naruszenia prawa materialnego, wiążą go natomiast zarzuty dotyczące naruszenia prawa procesowego. W apelacji odwołującego się ograniczono się do zarzutu naruszenia art. 233 § 1 k.p.c. przez niewłaściwa ocenę dowodów, gdyż w opinii z 18 lipca 2017 r. biegły (k. 113-114) rozpoznał u odwołującego się schorzenia i uznał go za niezdolnego do pracy w związku z wypadkiem przy pracy.

Do zarzutu tego Sąd drugiej instancji odniósł się, wyjaśniając, że w opinii biegłego stwierdzono występowanie u odwołującego się szeregu schorzeń, ale jednocześnie nie stwierdzono, by z powodu tych schorzeń odwołujący się był niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy. Oznacza to, że jedyny zarzut procesowy apelacji został przez Sąd Apelacyjny rozpoznany (i to prawidłowo), a w konsekwencji nie zachodzi sytuacja uchybienia przepisom procesowym powołanym w podstawie skargi a dotyczącym przejęcia za własne ustaleń Sądu pierwszej instancji.W dalszej kolejności Sąd Najwyższy wyjaśnia, że nie znalazł także podstaw dla uznania skargi za oczywiście zasadną w kontekście zarzutu niewyjaśnienia wątpliwości co do treści opinii biegłych, skoro na stronie 5 uzasadnienia Sąd drugiej instancji wyjaśnił, że zawarte w uzasadnieniu Sądu pierwszej instancji stwierdzenie, zgodnie z którym biegły J.

S. przyjął istnienie niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy a mimo to uznał, że związek taki nie zachodzi, było omyłką pisarska, skoro z treści tej opinii wynikało jednoznacznie, że związek taki nie zachodzi.Nie ma również podstaw dla uznania za zasadny zarzutu nierozpoznania sprawy w granicach apelacji wskutek pominięcia wniosków dowodowych zgłoszonych w piśmie z 27 września 2018 r. Po pierwsze, w piśmie tym odwołujący się ograniczył do przesłania aktualnych zaświadczeń o stanie zdrowia. Po drugie, przedmiotem postępowania przed sądem ubezpieczeń społecznych jest rozstrzygnięcie zawarte w decyzji organu rentowego, a zatem istotny jest stan zdrowia ubezpieczonego na dzień wydania decyzji.Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy orzekł na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. jak w sentencji.