Legislator Case Law & Legislation
III SW 30/03 AI generated

III SW 30/03 · Sąd Najwyższy

Case Number III SW 30/03
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

uzasadnieniem, że przepis art. 48 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. Nr 54, poz. 507) wymaga, aby stowarzyszenie lub na rok przed dniem ogłoszenia uchwały lub postanowienia o zarządzeniu referendum. Uchwała Sejmu RP o zarządzeniu referendum została ogłoszona dnia 17

Legislator headnote

AI generated

III SW 30/03 · Sąd Najwyższy: społecznej, zakładach karnych i aresztach śledczych lub w domach studenckich pracownikami tych jednostek - art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o referendum).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Postanowienie z dnia 13 maja 2003 r.

III SW 30/03

Stowarzyszenie lub inna organizacja społeczna, która nie spełnia wymagań z art. 48 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. Nr 57, poz. 507 ze zm.) nie jest uprawniona do zgłaszania kandydatów do obwodowych komisji do spraw referendum (art. 13 ust. 2 pkt 1 tej

ustawy).

Przewodniczący SSN Krystyna Bednarczyk, Sędziowie SN: Roman Kuczyński

(sprawozdawca), Zbigniew Myszka.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 13 maja

2003 r. sprawy ze skargi Stowarzyszenia „Oławska Inicjatywa Ochrony Mieszkańców” na uchwałę Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 30 kwietnia 2003 r. odmawiającą wydania zaświadczenia o przysługiwaniu uprawnienia do udziału w kampanii

referendalnej w programach radiowych i telewizyjnych.

o d d a l i ł skargę.

Uzasadnienie

Uchwałą z dnia 30 kwietnia 2003 r. Państwowa Komisja Wyborcza odmówiła

Stowarzyszeniu „Oławska Inicjatywa Ochrony Mieszkańców” wydania zaświadczenia

o przysługiwaniu uprawnienia do udziału w kampanii referendalnej w programach

radiowych i telewizyjnych nadawców publicznych w formie audycji referendalnych z

uzasadnieniem, że przepis art. 48 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. Nr 54, poz. 507) wymaga, aby stowarzyszenie lub

inna organizacja społeczna ubiegająca się o udział w kampanii referendalnej została

zarejestrowana lub zgłoszona, zgodnie z obowiązującymi przepisami, nie później niż

na rok przed dniem ogłoszenia uchwały lub postanowienia o zarządzeniu referendum. Uchwała Sejmu RP o zarządzeniu referendum została ogłoszona dnia 17

kwietnia 2003 r. (Dz.U. Nr 66, poz. 613), natomiast Stowarzyszenie „Oławska Inicja-

tywa Ochrony Mieszkańców” zostało wpisane do ewidencji stowarzyszeń zwykłych

prowadzonej przez Starostę Oławskiego w dniu 8 maja 2002 r., a zatem Stowarzyszenie nie spełnia warunków wymaganych tym przepisem.

W skardze do Sądu Najwyższego Stowarzyszenie wyjaśniało, że nie występowało o możliwość prowadzenia kampanii referendalnej, lecz o możliwość zgłoszenia swoich kandydatów na członków Obwodowych Komisji do spraw referendum na

terenie Oławy.

Sąd Najwyższy rozważył, co następuje:

Państwowa Komisja Wyborcza badała uprawnienie Stowarzyszenia pod kątem wymagań z art. 48 ustawy o referendum i doszła do słusznego wniosku, że w

świetle tego przepisu Stowarzyszenie nie jest uprawnione (ani do udziału w kampanii

referendalnej w programach radiowych i telewizyjnych, ani do zgłaszania kandydatów do komisji wyborczych, z tego powodu, że okres pomiędzy rejestracją stowarzyszenia a ogłoszeniem referendum był krótszy niż rok, konkretnie 11 miesięcy 9 dni).

Kwestia powoływania składu obwodowej komisji należy do uprawnień wójta (burmistrza, prezydenta miasta), który po myśli art. 13 ust. 1 ustawy o referendum powołuje

komisję obwodową spośród osób uprawnionych do udziału w referendum, stale zamieszkałych na obszarze danej gminy, jednakże w skład komisji obwodowej powołuje się (ust. 2 pkt 1 art. 13) osoby spośród kandydatów zgłaszanych przez podmioty

uprawnione, o których mowa w art. 48 (albo upoważnione przez te osoby). Jeżeli

zatem Stowarzyszenie nie spełnia wymaganiom z art. 48 ustawy o referendum, to nie

może zgłaszać kandydatów do komisji obwodowych. Członkowie Stowarzyszenia

mogliby być przez burmistrza powołani do komisji obwodowych, gdyby spełniali inne

warunki (byli pracownikami samorządowymi gminy lub gminnych jednostek organizacyjnych, a w razie tworzenia obwodów głosowania w szpitalach, zakładach pomocy

społecznej, zakładach karnych i aresztach śledczych lub w domach studenckich pracownikami tych jednostek - art. 13 ust. 2 pkt 2 ustawy o referendum).

W tym stanie rzeczy uchwała Państwowej Komisji Wyborczej okazała się

zgodna z prawem i Sąd Najwyższy na podstawie art. 48 ust. 7 ustawy o referendum

postanowił jak w sentencji.