Legislator Case Law & Legislation
III CZP 35/01 AI generated

III CZP 35/01 · Sąd Najwyższy

Case Number III CZP 35/01
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome uchwała

Legislator summary

AI generated

utrzymał w mocy wyrok zaoczny nakazujący pozwanemu Marianowi R. opróżnienie lokalu mieszkalnego nr 6 przy ul. F. nr 10 w K. oraz oddalił wniosek pozwanego o

Legislator headnote

AI generated

art. 222 § 1 k.c, art. 390 k.p.c; III CZP 35/01 · Sąd Najwyższy: opróżnienie lokalu mieszkalnego nr 6 przy ul. F. nr 10 w K. oraz oddalił wniosek pozwanego o

Keywords

AI generated
art. 222 § 1 k.c art. 390 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 222 § 1 k.c
uzasadnione w świetle przepisu art. 222 § 1 k.c., brak zaś przymiotu najemcy po
art. 390 k.p.c
Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy, na podstawie art. 390 k.p.c.,

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Uchwała z dnia 27 czerwca 2001 r., III CZP 35/01

Przewodniczący Sędzia SN Zbigniew Strus

Sędzia SN Kazimierz Zawada, Sędzia SA Teresa Bielska-Sobkowicz

(sprawozdawca)

Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Piotra D. i Aliny D. przeciwko

Marianowi R. o opróżnienie lokalu mieszkalnego, po rozstrzygnięciu w Izbie

Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 27 czerwca 2001 r., przy udziale

prokuratora Prokuratury Krajowej Jana Szewczyka, zagadnienia prawnego

przedstawionego przez Sąd Okręgowy w Krakowie postanowieniem z dnia 23

kwietnia 2001 r.:

„Czy przepis art. 36 i art. 36a ust. 1, 2 i 3 ustawy z dnia 2 lipca 1994 r. o

najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. Nr 105, poz. 509 ze

zm.) w brzmieniu nadanym ustawą z dnia 15 grudnia 2000 r. o zmianie ustawy o

najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z dnia 31 grudnia

2000 r. Nr 122, poz. 1317) znajduje zastosowanie do pozwanych, którzy nigdy nie

byli najemcami lokalu mieszkalnego objętego żądaniem pozwu, a w chwili

wytoczenia powództwa i wyrokowania nie byli też osobami zamieszkującymi

wspólnie z najemcą?”

podjął uchwałę:

Przepisy art. 36 i art. 36a ust. 1, 2 i 3 ustawy z dnia 2 lipca 1994 r. o

najmie lokali mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych (jedn. tekst: Dz.U. z

1998 r. Nr 120, poz. 787 ze zm.) w brzmieniu nadanym przez art. 1 ustawy z

dnia 15 grudnia 2000 r. o zmianie ustawy o najmie lokali mieszkalnych i

dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. Nr 122, poz. 1317 ze zm.) mają

zastosowanie wyłącznie do byłych najemców lokalu objętego żądaniem

pozwu o nakazanie jego opróżnienia oraz do osób zamieszkałych z nimi stale

w chwili orzekania.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 21 sierpnia 2000 r. Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieście

utrzymał w mocy wyrok zaoczny nakazujący pozwanemu Marianowi R. opróżnienie

lokalu mieszkalnego nr 6 przy ul. F. nr 10 w K. oraz oddalił wniosek pozwanego o

przyznanie mu prawa do lokalu socjalnego. Z ustaleń przyjętych za podstawę

faktyczną wyroku wynika, że najemcą lokalu była ciotka pozwanego. Po jej śmierci

pozwany pozostał w tym lokalu i zajmuje go od wielu lat bez tytułu prawnego,

zalegając z opłatami za korzystanie z niego. Żądanie wydania lokalu jest

uzasadnione w świetle przepisu art. 222 § 1 k.c., brak zaś przymiotu najemcy po

stronie pozwanego czyni bezzasadnym jego wniosek o orzeczenie o istnieniu

uprawnień do lokalu socjalnego.

Pozwany zaskarżył ten wyrok w części oddalającej jego wniosek o przyznanie

mu uprawnień do lokalu socjalnego.

Rozpoznający apelację Sąd Okręgowy w Krakowie przedstawił przytoczone na

wstępie zagadnienie prawne, dotyczące wykładni przepisów art. 36 i 36a ust. 1, 2 i

3 ustawy z dnia 2 lipca 1994 r. o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach

mieszkaniowych (jedn. tekst: Dz.U. z 1998 r. Nr 120, poz. 787 – dalej "u.naj.lok.") w

brzmieniu nadanym ustawą z dnia 15 grudnia 2000 r. o zmianie tej ustawy, która

weszła w życie po wydaniu wyroku przez Sąd pierwszej instancji.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Stosowanie przepisu art. 36 u.naj.lok. budziło w praktyce sądowej liczne

wątpliwości, które były wyjaśniane w uchwałach podejmowanych przez Sąd

Najwyższy. Wątpliwości te dotyczyły kwestii, czy w wyroku orzekającym eksmisję

sąd był zobowiązany czy uprawniony do orzeczenia o uprawnieniach najemcy do

otrzymania lokalu socjalnego, oraz czy mógł w tym przedmiocie orzec z urzędu, bez

zgłoszenia stosownego wniosku przez stronę. Rozbieżności w orzecznictwie –

także w orzecznictwie Sądu Najwyższego – wyjaśnione zostały uchwałą składu

siedmiu sędziów z dnia 19 maja 2000 r., III CZP 4/00 (OSNC 2000, nr 11, poz. 195)

z której wynika, że do pozwanego najemcy należy wykazanie przesłanek

uprawniających do otrzymania lokalu socjalnego, a sąd podejmuje inicjatywę

dowodową jedynie w sytuacjach szczególnych. W razie zaś ustalenia tych

przesłanek sąd powinien orzec o przysługiwaniu uprawnień do lokalu socjalnego. W

uchwale z dnia 12 kwietnia 2001 r., III CZP 8/01 (OSNC 2001, nr 10, poz. 146) Sąd

Najwyższy wyjaśnił, że o uprawnieniu najemcy do otrzymania lokalu socjalnego sąd

może orzec tylko w wyroku nakazującym opróżnienie lokalu. Z kolei w uchwale z

dnia 19 września 2000 r., III CZP 30/00 (OSNC 2001, nr 2, poz. 24) wyjaśniono

wątpliwości, na jakich zasadach należy ustalać odszkodowanie za korzystanie z

lokalu bez tytułu prawnego w przypadku orzeczenia prawomocnym wyrokiem o

uprawnieniu pozwanego do lokalu socjalnego.

Nie było natomiast przy stosowaniu art. 36 u.naj.lok. w dotychczasowym

brzmieniu wątpliwości co do tego, że orzeczenie w wyroku orzekającym eksmisję o

uprawnieniu do otrzymania lokalu socjalnego mogło dotyczyć jedynie byłego

najemcy. Takie stanowisko zajął Sąd Najwyższy w uchwałach z dnia 23 marca

1995 r., III CZP 29/95 (OSNC 1995, nr 6, poz. 97) i z dnia 20 lipca 1995 r., III CZP

89/95 (OSNC 1995, nr 12, poz. 170). Wątpliwości mogą natomiast pojawić się po

wejściu w życie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. o zmianie ustawy o najmie lokali

mieszkalnych i dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. Nr 122, poz. 1317 ze zm.).

Przepis art. 36 u.naj.lok. w dotychczasowym brzmieniu stanowił, że sąd,

biorąc pod uwagę dotychczasowy sposób korzystania z lokalu przez najemcę, jego

szczególną sytuację materialną i rodzinną może w wyroku nakazującym

opróżnienie lokalu orzec o uprawnieniu najemcy do otrzymania lokalu socjalnego. Z

przepisu tego w nowym brzmieniu wynika natomiast między innymi, że w wyroku

nakazującym opróżnienie lokalu sąd orzeka o uprawnieniu do otrzymania lokalu

socjalnego bądź o braku takiego uprawnienia osób, których nakaz dotyczy.

Porównanie treści przepisu w dotychczasowym i nowym brzmieniu mogłoby

sugerować, że obecnie obowiązkiem sądu jest orzeczenie w przedmiocie

uprawnienia do otrzymania lokalu socjalnego co do wszystkich osób, które zajmują

lokal objęty żądaniem opróżnienia, a więc także co do osób, które nie były

najemcami tego lokalu.

Taka wykładnia przepisu nie jest jednak uzasadniona, a przemawiają za tym

następujące argumenty.

Dosłowne brzmienie przepisu nie może wyłącznie decydować o jego

znaczeniu, gdyż przy jego tłumaczeniu należy uwzględniać także wykładnię

systemową. Oceniając przepis z tego punktu widzenia trzeba zwrócić uwagę, że

zamieszczony jest w rozdziale 5 ustawy o najmie lokali mieszkalnych i dodatkach

mieszkaniowych, który reguluje ustanie stosunku najmu. Już tylko z tego względu

nie można jego stosowania odnosić do osób, które nie były najemcami lokalu

objętego żądaniem opróżnienia.

Niezależnie od powyższego, także po wejściu w życie ustawy z dnia 15

grudnia 2000 r. zachowane zostało rozróżnienie pomiędzy sytuacją prawną osób,

które utraciły przymiot najemcy, oraz osób, które takiego przymiotu w ogóle nie

miały. Zgodnie z art. 18 ust. 1 u.naj.lok., osoba, która samowolnie zajęła lokal,

może być z niego usunięta także bez wytaczania powództwa o eksmisję, jeżeli

jednak zajmuje lokal przez okres przekraczający trzy miesiące, konieczne jest

uzyskanie wyroku orzekającego eksmisję. Były najemca nie może być natomiast

usunięty z lokalu, do którego utracił tytuł prawny, bez orzeczenia eksmisji. Stosuje

się do niego przepisy art. 33 i nast. u.naj.lok. Ponadto przepis art. 64 u.naj.lok.,

dotyczący osób, które zajmowały lokal bez tytułu prawnego w chwili wejścia w życie

ustawy o najmie lokali i dodatkach mieszkaniowych, z którymi nie zawarto umowy

najmu, również po wejściu w życie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. nie zawiera

odesłania do art. 36 u.naj.lok., odnoszącego się do byłego najemcy.

Za takim rozumieniem przepisów art. 36 i 36a u.naj.lok. przemawia także ratio

legis nowego unormowania. Nie można bowiem aprobować sytuacji, w której osoby

zajmujące lokal bez tytułu prawnego mogłyby uzyskiwać uprawnienia do lokalu

socjalnego z pierwszeństwem przed innymi osobami, oczekującymi na zawarcie

umowy według kolejności ustalonej przez radę gminy.

W świetle powyższych rozważań należy uznać, że przepisy art. 36 i art. 36a

ust. 1, 2 i 3 u.naj.lok. w brzmieniu nadanym przez art. 1 ustawy z dnia 15 grudnia

2000 r. mają zastosowanie wyłącznie do byłych najemców lokalu objętego

żądaniem pozwu o nakazanie jego opróżnienia oraz do osób zamieszkałych z nimi

stale w chwili orzekania. Uprawnienia tych osób wywodzą się bowiem od uprawnień

byłego najemcy. Nie ma zatem obowiązku orzekania o uprawnieniach bądź braku

uprawnień do lokalu socjalnego w stosunku do osób, które nie były najemcami, ani

do osób z nimi zamieszkującymi.

Należy też zwrócić uwagę na to, że ustawa z dnia 21 czerwca 2001 r. o

ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie kodeksu

cywilnego1 również co do zasady nie przyznaje prawa do lokalu socjalnego osobie,

która samowolnie zajęła lokali i wobec której sąd nakazał opróżnienie lokalu.

Po wejściu w życie ustawy z dnia 15 grudnia 2000 r. nie może być natomiast

wątpliwości co do tego, że obecnie sąd zobowiązany jest do orzeczenia z urzędu o

uprawnieniu do otrzymania lokalu socjalnego, bądź o braku takiego uprawnienia.

Wyrok nakazujący opróżnienie lokalu powinien obejmować wszystkie osoby, które

stale w chwili orzekania razem z byłym najemcą zamieszkują, wymienione z imienia

i nazwiska. Te osoby powinny występować w sprawie jako pozwani. W stosunku do

tych wszystkich osób należy orzec o uprawnieniu bądź braku uprawnień do lokalu

socjalnego, przy czym pozwanych obciąża wykazanie przesłanek określonych w

art. 36 ust. 3 i 4 u.naj.lok. Kwestie te, jako pozostające poza zakresem

przedstawionego zagadnienia prawnego, nie wymagają jednak szerszego

omówienia.

Mając powyższe na względzie, Sąd Najwyższy, na podstawie art. 390 k.p.c.,

rozstrzygnął przedstawione zagadnienie prawne, jak w uchwale.

Dz.U. Nr 71, poz. 733