Legislator Case Law & Legislation
III CSK 332/17 AI generated

III CSK 332/17 · Sąd Najwyższy

Case Number III CSK 332/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Zaskarżonym wyrokiem Sąd Okręgowy w K. oddalił apelację powoda od wyroku Sądu Rejonowego w K., którym oddalono powództwo powoda o zasądzenie kwoty 52 154,70 zł tytułem odszkodowania z umowy ubezpieczenia do umowy pożyczki zawartej z Bankiem.Ustalił, że w dniu 11 lutego 2004 r. Towarzystwo (…) S.A. zawarło z (…) Bankiem S.A. umowę generalną ubezpieczenia na wypadek śmierci lub czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby albo nieszczęśliwego wypadku kredytobiorców zaciągających kredyt w (…) Bank S.A. W wykonaniu umowy ubezpieczenia Bank jako Ubezpieczyciel działał wobec Towarzystwa we własnym imieniu na rzecz Kredytobiorcy, który po objęciu ubezpieczeniem stawał się ubezpieczonym.

Legislator headnote

AI generated

art. 812 § 5 k.c, art. 805 § 1 k.c, art. 217 § 3 k.p.c, art. 227 k.p.c, art. 805 § 5 k.c, art. 39814 k.p.c; III CSK 332/17 · Sąd Najwyższy: Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności uznał na stałe powoda za niepełnosprawnego w stopniu lekkim.Od 20 lutego 2014 r. powód przebywał na zwolnieniu lekarskim przez sześć miesięcy i był czasowo niezdolny do pracy. Sąd Okręgowy podzielił stanowisko Sądu pierwszej instancji, że powód nie wykazał, iż w czasie trwania stosunku ubezpieczeniowego był czasowo niezdolny do pracy w rozumieniu § 1 ust. 1 pkt 11 umowy generalnej ubezpieczenia. Sam wskazał, że nie pobierał zwolnień lekarskich, co było koniecznym wymogiem udokumentowania niezdolności do pracy ubezpieczonego.

Keywords

AI generated
medically certified work incapacity unfit notwithstanding health condition occupational disability benefits unavoidable loss of working hours health insurance exemption permanent earning incapacity

Cited Legislation

AI generated
art. 812 § 5 k.c
Zarzucił naruszenie art. 812 § 5 k.c., art.
art. 805 § 1 k.c
812 § 5 k.c., art. 805 § 1 k.c.
art. 217 § 3 k.p.c
4 umowy generalnej ubezpieczenia, natomiast naruszenie przepisów postępowania wywiódł z naruszenia art. 217 § 3 k.p.c.
art. 227 k.p.c
art. 805 § 5 k.c
prowadził działalność gospodarczą.Brak jest podstaw do uwzględnienia zarzutu naruszenia art. 805 § 5 k.c.
art. 39814 k.p.c
AI generated
III Ca 1094/13
Wyrokiem z dnia 29 maja 2013 roku Sąd Rejonowy w Skierniewicach oddalił powództwo T.
I C 2493/19
Sygn. akt I C 2493/19 WYROK W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 02.09.2021r. Sąd Rejonowy w Grudziądzu Wydział I Cywilny w składzie następującym: Przewodniczący: sędzia Dominik Bednarski Protokolant: -------------------------------- po rozpoznaniu w dniu 17.02.2020r. w Grudziądzu na rozprawie sprawy z powództwa B. S. przeciwko (...) S.A. (...) w W. o zapłatę działając na podstawie art. 15 zzs(2) ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. poz. 374 ze zm.) na posiedzeniu niejawnym orzeka: I. zasądza od pozwanego na rzecz powódki 36.000,00 zł (słownie: 36.000,00 zł złotych) z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia 23.05.2019r. do dnia zapłaty; II. w pozostałym zakresie powództwo oddala; III. zasądza od pozwanego na rzecz powódki kwotę 5.417 zł (pięć tysięcy czterysta siedemnaście i 00/100 złotych) tytułem zwrotu kosztów procesu; IV. nakazuje pobrać od pozwanego na rzecz Skarbu Państwa (Sądu Rejonowego w Grudziądzu) kwotę 77,12 zł (siedemdziesiąt siedem i 12/100 złotych) tytułem nieuiszczonych kosztów sądowych. Sygn. akt I C 2493/19 UZASADNIENIE Powódka B. S. wniosła przeciwko (...) Spółce Akcyjnej (...) z siedzibą w W. pozew o zapłatę kwoty 36.000,00 zł wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie od dnia 10 maja 2019 do dnia zapłaty oraz o zasądzenie kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych. W uzasadnieniu powódka wskazała, że z pozwanym zakładem ubezpieczeń łączyła ją umowa ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków w wariancie (...) na okres od 8 września 2018 roku do 7 września 2019 roku. W dniu 1 listopada 2018 roku, a więc w czasie trwania ochrony ubezpieczeniowej, doszło do nieszczęśliwego wypadku, w wyniku którego powódka doznała uszczerbku na zdrowiu w postaci skręcenia stawu skokowego lewego, stłuczenia lewego barku oraz stłuczenia palców 4. i 5. prawej ręki. W związku z urazem powódka przez okres od dnia 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była czasowo niezdolna do pracy i przebywała na zwolnieniu lekarskim. W czasie zwolnienia lekarskiego odbywała też rehabilitację barku. Pozwany uznał swoją odpowiedzialność co do zasady wypłacając powódce na podstawie decyzji z dnia 10 maja 2019 roku kwotę 800,00 zł tytułem odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu. Ubezpieczyciel odmówił powódce wypłaty odszkodowania z tytułu czasowej niezdolności do pracy pomimo tego, że ubezpieczenie powódki obejmowało opcje dodatkową D1 – czasową niezdolność Ubezpieczonego do pracy z sumą ubezpieczenia 40.000,00 zł. Z tego tytułu stosowanie do § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) ubezpieczonemu przysługuje świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, począwszy od 1-ego dnia czasowej niezdolności ubezpieczonego do pracy, gdy ta niezdolność trwała nieprzerwanie ponad 30 dni. Zdaniem powódki pozwany zakład ubezpieczeń powinien wypłacić powódce świadczenie w łącznej wysokości 36.000,00 zł (90 dni x 1% x 40.000,00). Powódka wzywała pozwanego do zapłaty, jednak ten odmówił (k. 4-6). W odpowiedzi na pozew (...) Spółka Akcyjna (...) z siedzibą w W. wniosło o oddalenie powództwa w całości oraz o zasądzenie kosztów procesu. W uzasadnieniu pisma strona pozwana przyznała, że powódka była objęta ochroną ubezpieczeniową w zakresie nieszczęśliwych wypadków u pozwanego. Zdaniem strony pozwanej, doznany przez powódkę nie uzasadniał konieczności pozostawania przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez okres 200 dni. Strona pozwana podniosła również, że skoro powódka była niezdolna do pracy przez tak długi okres to niezdolność do pracy musiała wynikać z innych schorzeń istniejących przed wypadkiem z dnia 1 listopada 2018 roku i niemających z nim związku (k. 34). Sąd – w sposób dorozumiany - rozpoznał sprawę w postępowaniu „zwykłym”. Na podstawie art. 15zzs(2) ustawy z 2.03.2020r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem (...)19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374 ze zm.) Sąd zamknął rozprawę i wydał wyrok na posiedzeniu niejawnym. Sąd ustalił, co następuje: W dniu 1 listopada 2018 roku w trakcie przenoszenia szafki nocnej do pokoju córki, B. S. poślizgnęła się i spadła na znoszoną ze schodów szafkę. W wyniku tego zdarzenia powódka doznała uszczerbku na zdrowiu w postaci skręcenia stawu skokowego lewego, stłuczenia lewego barku oraz stłuczenia palców czwartego i piątego prawej ręki. W związku z doznanymi urazami powódka przez okres od dnia 2 listopada 2018 roku do dnia 12 kwietnia 2019 roku przebywała na zwolnieniu lekarskim w związku z czasową niezdolnością do pracy. W okresie zwolnienia powódka odbywała rehabilitacje barku. B. S. w czasie zaistnienia zdarzenia z dnia 1 listopada 2018 roku zatrudniona była na czas nieokreślony na stanowisku szwaczki w pełnym wymiarze czasu pracy. W dniu zdarzenia B. S. objęta była ochroną ubezpieczeniową od następstw nieszczęśliwych wypadków w wariancie (...) w (...) Spółce Akcyjnej (...) z siedzibą w W.. Ubezpieczenie powódki obejmowało opcję Dodatkową D1 – czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy z sumą ubezpieczenia dla wariantu opcja Dodatkowa D1 - czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy w kwocie 40.000,00 zł. Zgodnie z § 6 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) za zapłatą dodatkowej składki umowa ubezpieczenia może zapewnić w ramach opcji dodatkowych świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia dla opcji Dodatkowej D1 za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, powstałej w następstwie nieszczęśliwego wypadku, który wydarzył się podczas trwania ochrony ubezpieczeniowej, począwszy od 1-go dnia czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy, w przypadku gdy czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy trwała nieprzerwanie powyżej 30 dni. Wypłata świadczenia przysługuje maksymalnie za 90 dni czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy. Na podstawie decyzji z dnia 10 maja 2019 roku (...) Spółka Akcyjna (...) w W. przyznało powódce świadczenie w wysokości 800,00 zł z tytułu doznanych obrażeń ciała i jego następstw zgodnie z pkt (...) Tabeli Norm Uszczerbku na Zdrowiu. W dniu 24 lipca 2019 roku powódka wezwała pozwanego do wypłaty świadczenia ubezpieczeniowego w kwocie 36.000,00 zł z tytułu czasowej niezdolności do pracy w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2021 roku. Pozwany pismem z dnia 12 sierpnia 2019 roku, a wcześniej pismem z dnia 18 lipca 2019 roku, odmówił wypłaty żądanej przez powódkę kwoty twierdząc, że charakter doznanych przez powódkę obrażeń ciała nie uzasadnia tak długiego okresu przebywania na zwolnieniu lekarskim. Niezdolność do pracy powódki w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była spowodowana następstwami urazu doznanego w dniu 1 listopada 2018 roku. Nie wstępują wzmianki o schorzeniach towarzyszących powodujących niezdolność do pracy a nie mających związku z przebytym urazem. Okres leczenia był rzeczywiście długotrwały, jednak lekarz leczący uznał za zasadne przedłużenie zwolnienia, a Zakład Ubezpieczeń Społecznych tego nie kwestionował. Nie występują podstawy do negowania zasadności wystawienia w wymienionym okresie zwolnień lekarskich. Możliwe jest długotrwałe odczuwanie dolegliwości i utrzymywanie się ograniczenia funkcji po tego typu urazie, jakiego doznała powódka. (dowody : - dokumentacja medyczna – k. 21-24, 62, 67-69 akt; - polisa ubezpieczeniowa – k. 10-12 akt; - Ogólne Warunki Ubezpieczenia (...) k. 13-20 akt; - zaświadczenie – k. 25 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 10 maja 2019 r. – k. 26 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 18 lipca 2019 r. – k. 27 akt; - wezwanie do zapłaty – k. 28 akt; - decyzja ubezpieczyciela z dnia 12 sierpnia 2019 r. – k. 29 akt; - akta szkody; - przesłuchanie powódki – k. 47 – 47v akt; - pisemna opinia biegłego z dziedziny ortopedii i traumatologii lek. R. A. – k. 90-92 akt) Sąd zważył, co następuje: Przedstawiony powyżej stan faktyczny sąd ustalił na podstawie dokumentów wymienionych w poprzedniej części uzasadnienia, jak również w oparciu o przesłuchanie powódki B. S. oraz na podstawie opinii biegłego z dziedziny chirurgii urazowo- ortopedycznej lek. med. R. A.. Dowody z dokumentów co do zasady nie były kwestionowane przez strony, w związku z czym stanowiły wiarygodną podstawę ustaleń faktycznych. Na walor wiarygodności zasługiwały również osobowe źródła dowodowe, tj. zeznania powódki B. S. jako spójne, logiczne i znajdujące potwierdzenie w pozostałym materiale dowodowym. Sąd w pełni podzielił opinię biegłego z dziedziny chirurgii urazowo- ortopedycznej lek. med. R. A. jako rzetelną, kompletną i przekonującą. Sąd, na podstawie art. 235(2) § 1 pkt 5 k.p.c., pominął wniosek dowodowy strony pozwanej zawarty w piśmie z dnia 14 lipca 2021 roku (k. 104), gdyż dopuszczenie dowodu z opinii innego biegłego w zakresie tej samej tezy dowodowej przyczyniłoby się jedynie do nieuzasadnionego przedłużenia postępowania. W ocenie Sądu zebrany w sprawie materiał dowodowy był kompletny i stanowił jasną oraz spójną podstawę do merytorycznego orzekania w sprawie. Przy czym Sąd podziela stanowisko Sądu Najwyższego zgodnie, z którym jeżeli sąd nie wydał postanowienia o dopuszczeniu lub odmowie dopuszczenia określonych dowodów (art. 236), można to potraktować za uchybienie niemające istotnego wpływu na rozstrzygnięcie sprawy (art. 398 3 § 1 pkt 2) - wtedy, gdy sąd w sposób dostatecznie pewny określił materiał dowodowy mogący stanowić podstawę merytorycznego orzekania (wyroki SN: z dnia 19 stycznia 2007 r., III CSK 368/06, Lex nr 277293; z dnia 12 maja 2005 r., III CK 613/04, Lex nr 380929; z dnia 25 czerwca 2008 r., II UK 327/07, Lex nr 496393; z dnia 30 października 2008 r., II CSK 254/08, Lex nr 511999; z dnia 20 stycznia 2009 r., II CSK 417/08, Lex nr 518078). Spór w niniejszej sprawie sprowadzał się do ustalenia zasady oraz wysokości należnego powódce odszkodowania z tytułu niezdolności do pracy za okres od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku. Strona pozwana podnosiła, że uraz doznany przez powódkę nie uzasadniał konieczności pozostawania przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez okres 200 dni, jednak w ocenie Sądu zarzut podniesiony przez stronę pozwaną okazał się niezasadny. Bezsporną pozostaje okoliczność, że w okresie wystąpienia nieszczęśliwego wypadku tj. w dniu 1 listopada 2018 roku powódka była objęta ochroną ubezpieczeniową u pozwanego, w tym posiadała wykupioną Opcję Dodatkową D1 - D1 - czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy ze stałą sumą ubezpieczenia w kwocie 40.000,00. Zgodnie z § 5 ust. 2 pkt 1 lit. b OWU (...) zgodnie z którym za zapłatą dodatkowej składki umowa ubezpieczenia może zapewnić w ramach opcji dodatkowych świadczenie w wysokości 1% sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia dla opcji Dodatkowej D1 za każdy dzień czasowej niezdolności do pracy przynoszącej stałe źródło dochodu, powstałej w następstwie nieszczęśliwego wypadku, który wydarzył się podczas trwania ochrony ubezpieczeniowej, począwszy od 1-go dnia czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy, w przypadku gdy czasowa niezdolność Ubezpieczonego do pracy trwała nieprzerwanie powyżej 30 dni. Wypłata świadczenia przysługuje maksymalnie za 90 dni czasowej niezdolności Ubezpieczonego do pracy. W ocenie Sądu niezdolność do pracy powódki w okresie od 2 listopada 2018 roku do 12 kwietnia 2019 roku była spowodowana następstwami urazu doznanego w dniu 1 listopada 2018 roku, co uzasadniało pozostawanie przez powódkę na zwolnieniu lekarskim przez wskazany powyżej okres. Nie ma również podstaw oby przyjąć, że niezdolność do pracy wynikała z innych schorzeń towarzyszących, zaś same dolegliwości jakich doznała powódka w wyniku zdarzenia mogą być długotrwale odczuwanie. Okoliczności te znajdują potwierdzenie w opinii sporządzonej przez biegłego lek. med. R. A., która to opinia została wydana po wnikliwej analizie zebranego materiału dowodowego przez biegłego będącego osobą obcą dla stron, a ponadto posiadającą wysokie kwalifikacje oraz doświadczenie w sporządzaniu tego typu opinii. Nadto zasady doświadczenia życiowego wskazują, że skoro powódka jest zatrudniona jako szwaczka. to uraz jakiego doznała w dniu 1 listopada 2018 roku rzutował na niemożność wykonywania przez nią pracy zarobkowej. Opinia została wydana po zbadaniu powódki przez biegłego. Powołanie się na fakt niekwestionowania długotrwałości leczenia przez lekarza prowadzącego oraz przez ZUS stanowi w ocenie Sądu jedynie uzupełniający argument. Nie świadczy o braku samodzielności przy wydawaniu opinii. Wszak biegły dalej precyzyjnie i jednoznacznie stwierdza, iż możliwe jest długotrwałe odczuwanie dolegliwości i utrzymywanie się ograniczenia funkcji po tego typu urazie. Powódka dochodziła od pozwanego świadczenia z tytułu umowy ubezpieczenia osobowego. Zgodnie z art. 805 § 1 k.c., przez umowę ubezpieczenia ubezpieczyciel zobowiązuje się, w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa, spełnić określone świadczenie w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku, a ubezpieczający zobowiązuje się zapłacić składkę. Świadczenie ubezpieczyciela przy ubezpieczeniu osobowym polega w szczególności na zapłacie umówionej sumy pieniężnej, renty lub innego świadczenia w razie zajścia przewidzianego w umowie wypadku w życiu osoby ubezpieczonej (art. 805 § 2 pkt 2 k.c.). Ubezpieczenie osobowe może w szczególności dotyczyć uszkodzenia ciała, rozstroju zdrowia lub śmierci, będących następstwem nieszczęśliwych wypadków (art. 829 § 1 pkt 2 k.p.c.). Mając powyższe na uwadze Sąd zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 36.000,00 zł tytułem umownego odszkodowania za czasową niezdolność do pracy za okres od 2 listopada 2018 roku do dnia 12 kwietnia 2019 roku. O odsetkach orzeczono w myśl art. 481 § 1 i 2 k.c., zasądzając je od dnia 23 maja 2019r. do dnia zapłaty (art. 817 § 1 k.c. – roszczenie zgłoszono pozwanemu 22 kwietnia 2019r.). Wobec powyższego należało orzec jak w punkcie I. i II. sentencji. O kosztach procesu w punkcie III. wyroku orzeczono na zasadzie art. 98 k.p.c. w zw. z art. 99 k.p.c. Powódka wygrała niniejszą sprawę w całości, w związku z czym należał się jej zwrot od pozwanego wszystkich poniesionych kosztów procesu, na które składały się opłata od pozwu w kwocie 1.800,00 zł, wynagrodzenie pełnomocnika będącego radcą prawnym w wysokości 3.600 zł (§ 2 pkt 5 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z 22 października 2015 roku w sprawie opłat za czynności radców prawnych /tekst jedn. Dz. U. z 2018 r., poz. 265/), opłata skarbowa od pełnomocnictwa w kwocie 17 zł. O nakazaniu ściągnięcia od pozwanego, jako przegrywającego niniejszą sprawę w całości, na rzecz Skarbu Państwa – Sądu Rejonowego w Grudziądzu kwoty 77,12 zł w punkcie IV. sentencji wyroku orzeczono na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy z 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (tekst jedn. Dz. U. z 2020 r., poz. 755 ze zm.). Na wydatki związane z postępowaniem, tymczasowo poniesione przez Skarb Państwa, składało się wynagrodzenie biegłego w kwocie 77,12 zł w części niepokryte z zaliczki uiszczonej przez stronę pozwaną (k. 51, 93).
IV P 25/19
W pozwie wniesionym w dniu 7 września 2018 roku skierowanym przeciwko stronie pozwanej Centrali (...) Sp.
VI U 379/17
Dnia 16.10.2017 r. złożył odwołanie od decyzji (...) w W. z dnia(...)znak: (...). W zaskarżonej decyzji organ rentowy odmówił odwołującemu prawa do zasiłku chorobowego za okres od 10.09.2017 r. do 21.09.2017 r. W odpowiedzi na odwołanie organ rentowy wniósł o jego odwołania od decyzji ZUS z dn. (...)znak: (...). W uzasadnieniu swojego stanowiska organ rentowy wyjaśnił, że odmówił odwołującemu prawa do zasiłku chorobowego za sporny okres ze względu na fakt, że odwołujący stał się niezdolny do pracy po upływie 14 dni od ustania ubezpieczenia.
IV U 1218/24
Wnioskodawczyni H. D. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w U. z dnia 22 sierpnia 2024 r., znak (...)-(...), odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 22 sierpnia do dnia 23 sierpnia 2024 r. oraz od decyzji z dnia 16 września 2024 r., znak (...), odmawiającej jej prawa do zasiłku chorobowego za okres od dnia 24 sierpnia do dnia 20 września 2024 r., domagając się zmiany zaskarżonych decyzji poprzez przyznanie jej prawa do zasiłku chorobowego za ww. sporne okresy. Uzasadniając swoje odwołanie ubezpieczona podniosła, że od lipca 2024 r. uczęszcza na terapię psychologiczną i w dalszym ciągu kontynuuje podjęte leczenie.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III CSK 332/17 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 13 marca 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Marta Romańska (przewodniczący)‎SSN Krzysztof Pietrzykowski‎SSN Maria Szulc (sprawozdawca) w sprawie z powództwa M. M.‎przeciwko Towarzystwu Ubezpieczeń (…) S.A. z siedzibą w W.‎o zapłatę,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 13 marca 2020 r.,‎skargi kasacyjnej powoda od wyroku Sądu Okręgowego w K.‎z dnia 20 grudnia 2016 r., sygn. akt II Ca (…), 1) oddala skargę kasacyjną;

2) przyznać od Skarbu Państwa Sądu Okręgowego w K. na rzecz r.pr. D. G. wynagrodzenie w kwocie 2700,- (dwa tysiące siedemset) złotych podwyższone o stawkę podatku VAT tytułem udzielenia powodowi nieodpłatnej pomocy prawnej;

3) nie obciążać powoda obowiązkiem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego na rzecz pozwanego.

UZASADNIENIE

Zaskarżonym wyrokiem Sąd Okręgowy w K. oddalił apelację powoda od wyroku Sądu Rejonowego w K., którym oddalono powództwo powoda o zasądzenie kwoty 52 154,70 zł tytułem odszkodowania z umowy ubezpieczenia do umowy pożyczki zawartej z Bankiem.Ustalił, że w dniu 11 lutego 2004 r. Towarzystwo (…) S.A. zawarło z (…) Bankiem S.A. umowę generalną ubezpieczenia na wypadek śmierci lub czasowej niezdolności do pracy wskutek choroby albo nieszczęśliwego wypadku kredytobiorców zaciągających kredyt w (…) Bank S.A. W wykonaniu umowy ubezpieczenia Bank jako Ubezpieczyciel działał wobec Towarzystwa we własnym imieniu na rzecz Kredytobiorcy, który po objęciu ubezpieczeniem stawał się ubezpieczonym.

Zgodnie z § 2 ust. 2 umowy zakresem odpowiedzialności Towarzystwa objęta była czasowa niezdolność do pracy ubezpieczonego w stosunku do osób prowadzących własną działalność gospodarczą i osób uzyskujących dochody z tytułu umów cywilnoprawnych, przez którą rozumiano orzeczony przez lekarza okres czasowej niezdolności do pracy potwierdzony drukiem ZUS ZLA, który trwa co najmniej 60 dni.W myśl § 8 ust. 3 odpowiedzialność Towarzystwa w odniesieniu do każdego z ubezpieczonych wygasa także z końcem dnia, w którym została rozwiązana umowa kredytu na skutek upływu jej okresu wypowiedzenia przez ubezpieczającego.W dniu 22 września 2009 r.

M. M. zawarł z (…) Bankiem S.A. umowę pożyczki na kwotę 39 709,63 zł. W § 1 pkt 9 umowy strony ustaliły, że zabezpieczeniem umowy będzie ubezpieczenie z tytułu śmierci, inwalidztwa i medical assistance oraz czasowej niezdolności do pracy. Powód złożył oświadczenie o przystąpieniu jako ubezpieczony do umowy ubezpieczenia i wskazał Bank jako osobę uprawnioną do otrzymania świadczenia ubezpieczeniowego.W 2010 r zdiagnozowano u powoda przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C oraz marskość wątroby. W okresach pobytu w szpitalu był czasowo niezdolny do pracy (15 – 17 lipca 2010 r., 31 sierpnia – 2 września 2010 r., 25 – 27 listopada 2-1- r., 16 – 18 sierpnia 2011 r., 22 – 24 stycznia 2012 r., 11 – 16 października 2012 r. i 16 – 18 września 2013 r.).

W dniu 30 września 2010 r. ‎lekarz orzecznik ZUS stwierdził, że powód był częściowo niezdolny do pracy w okresie od 15 lipca 2010 r. do 31 października 2011 r. W dniu 15 listopada 2012 r. powód skierował do Banku wniosek o wypłatę świadczenia z tytułu czasowej niezdolności do pracy lecz zobowiązano go do złożenia druku wypełnionego przez lekarza, dokumentu potwierdzającego stan prawny prowadzonej działalności oraz druków ZUS ZLA na okresy zwolnień. W dniu 21 stycznia złożył również wniosek o wypłatę świadczenia z tytułu całkowitego trwałego inwalidztwa.TU (…) odmówiło wypłaty świadczenia z uwagi na brak spełnienia definicji „inwalidztwa” i „czasowej niezdolności do pracy”.W dniu 25 stycznia 2013 r.

Wojewódzki Zespół do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności uznał na stałe powoda za niepełnosprawnego w stopniu lekkim.Od 20 lutego 2014 r. powód przebywał na zwolnieniu lekarskim przez sześć miesięcy i był czasowo niezdolny do pracy. Sąd Okręgowy podzielił stanowisko Sądu pierwszej instancji, że powód nie wykazał, iż w czasie trwania stosunku ubezpieczeniowego był czasowo niezdolny do pracy w rozumieniu § 1 ust. 1 pkt 11 umowy generalnej ubezpieczenia. Sam wskazał, że nie pobierał zwolnień lekarskich, co było koniecznym wymogiem udokumentowania niezdolności do pracy ubezpieczonego.

Zgodnie z § 12 ust. 6 umowy generalnej ubezpieczenia wystąpienie czasowej niezdolności do pracy stwierdza Towarzystwo na podstawie dołączonego przez ubezpieczającego lub ubezpieczonego orzeczonego przez lekarza okresu czasowej niezdolności do pracy potwierdzonego drukiem ZUS ZLA. W ocenie Sądu drugiej instancji zapis ten jest jednoznaczny i wskazuje wyraźnie, że okres czasowej niezdolności do pracy ma być orzeczony przez lekarza i potwierdzony odpowiednim zaświadczeniem. Powód pomimo prowadzenia działalności gospodarczej mógł pobrać odpowiednie zaświadczenie lekarskie stanowiące dowód zajścia wypadku ubezpieczeniowego.

Taki obowiązek nie może być uznany za nadmierne obciążenie ‎ubezpieczonego pozostające w sprzeczności z dobrymi obyczajami lub zasadami współżycia społecznego, zważywszy na zakres ubezpieczenia i ograniczenie odpowiedzialności pozwanej do sześciu rat kredytu w ciągu całego okresu ochrony. Wykazanie zatem dokumentami okresu, w jakim powód pozostawał w czasowej niezdolności do pracy jest konieczne do określenia zakresu odpowiedzialności ubezpieczyciela.W ocenie Sądu Okręgowego Sąd Rejonowy szczegółowo rozważył te okoliczności nie poprzestając tylko na dokumentach ale czyniąc ustalenia na podstawie dokumentacji przedstawionej przez powoda oraz biegłego z zakresu medycyny.

Biegły stwierdził, że powód był częściowo niezdolny do pracy i podkreślił, iż „częściowo niezdolny od pracy” nie stanowi synonimu zwrotu „czasowo niezdolny do pracy”. Nie można więc przyjąć, że przedstawione przez powoda zaświadczenie o częściowej niezdolności do pracy w określonych okresach od dnia 15 lipca 2010 r. do 31 października 2011 r. prowadzi do stwierdzenia, że w tym okresie powód był czasowo niezdolny do pracy. Udowodnienie okoliczności, że powód poza pobytami w szpitalu w okresie 21 dni, był wyłączony od świadczenia pracy na dłuższy okres, spoczywa na powodzie.Zarzut naruszenia art. 12 ust. 4 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej nie jest trafny, bo postanowienia umowy ramowej ubezpieczenia są tak jednoznaczne, że każda osoba mogła zrozumieć jej treść.

Trudno za niejednoznaczne uznać definicję „czasowej niezdolności do pracy”, której określono czas, w jakim ta niezdolność ma istnieć, a także stwierdzenia jej przez lekarza na powszechnie stosowanym druku.Sąd drugiej instancji przyjął, że opinia biegłego została sporządzona w sposób kompletny i rzetelny. Biegły wskazał kategorycznie, że okres od 15 lipca 2010 r. do 31 października 2011 r. był czasem częściowej niezdolności do pracy, która wiązała się z prewencyjną minimalizacją objawów ubocznych terapii przeciwwirusowej i nie może być utożsamiany z pojęciem czasowej niezdolności do pracy.

Stwierdził również, że dokumentacja wskazuje obiektywnie „biochemicznie” niezmiennie wyrównany przebieg zapalenia wątroby, co warunkowało zachowaną zdolność powoda do świadczenia pracy zarobkowej w okresie po 22 września 2009 r. Za chybiony uznał argument powoda odwołujący się do orzeczenia lekarza orzecznika ZUS z 30 września 2010 r., bo „częściowa niezdolność do pracy” odnosi się zgodnie z art. 12 ust. 3 u.e.r., do osoby, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem kwalifikacji. Pojęcie to odnosi się więc do częściowej utraty możliwości wykonywania pokreślonej pracy, a nie do możliwości wykonywania dotychczasowej pracy w określonym czasie.Za prawidłowe zostało uznane pominięcie zeznań świadka B.

B. – Ć., lekarza prowadzącego powoda, skoro w materiale dowodowym znajduje się dokumentacja sporządzona przez tego świadka, który nie może wystąpić w charakterze biegłego i podważyć sporządzonej opinii.Jako chybiony został uznany zarzut niedoręczenia powodowi umowy generalnej ubezpieczenia. Stronami umowy byli (…) Bank i Towarzystwo Ubezpieczeń (…), natomiast ubezpieczony powinien wyrazić zgodę na objęcie jego osoby ubezpieczeniem, co powód uczynił w § 4 ust. 1 umowy pożyczki i oświadczył w § 4 ust. 6, że otrzymał wyciąg z warunków umowy ubezpieczenia.Za przyjęciem, że powód zapoznał się z tą umową przemawia również to, że w odwołaniu od decyzji odmawiającej wypłaty pełnomocnik powoda powołał się na treść umowy generalnej i przywołał jej konkretny punkt.W skardze kasacyjnej powód zaskarżył wyrok w punkcie 1 i wniósł o uchylenie wyroku w zaskarżonej części i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Okręgowemu, ewentualnie o jego zmianę przez zasądzenie dochodzonej kwoty.

Zarzucił naruszenie art. 812 § 5 k.c., art. 805 § 1 k.c. ‎w zw. z § 1 ust. 1 pkt 11 oraz § 12 umowy generalnej ubezpieczenia i art. 805 § 1 w zw. z § 2 ust. 4 umowy generalnej ubezpieczenia, natomiast naruszenie przepisów postępowania wywiódł z naruszenia art. 217 § 3 k.p.c. i art. 227 k.p.c.Sąd Najwyższy zważył, co następuje:Skarżący kwestionuje prawidłowość postępowania przed Sądem drugiej instancji w zakresie oceny inicjatywy dowodowej skarżącego przed Sądem pierwszej instancji twierdząc, że pominięcie zeznań zawnioskowanego świadka lekarza prowadzącego powoda uniemożliwiło udowodnienie ilości dni czasowej niezdolności do pracy.Zważywszy na treść przytoczonych przez powoda sformułowań dotyczących zarówno tezy dowodowej wniosku o powołanie świadka, jak i odnoszących się do potrzeby powołania tego dowodu, nie można przyznać racji skarżącemu.

Powód nie bierze pod uwagę, że świadek może wypowiedzieć się wyłącznie o znanych mu faktach z zakresu choroby powoda a te fakty wynikają ze złożonej dokumentacji. Kwestia przypisania tym faktom pojęcia „czasowej niezdolności do pracy” leży w kompetencji biegłego, którego świadek nie może zastąpić oraz Sądu. Skarżący nie wskazał na takie okoliczności, które mogłyby uzasadniać istnienie wątpliwości co do złożonej opinii biegłego i możliwość skorzystania z innej opinii, zwłaszcza że z samych zeznań powoda wynika, iż w okresie pomiędzy zwolnieniami w okresie od 15 lipca 2010 r. do 31 października 2011 r. prowadził działalność gospodarczą.Brak jest podstaw do uwzględnienia zarzutu naruszenia art. 805 § 5 k.c. ograniczającego wypowiedzenie umowy ubezpieczenia zawartej na czas określony jedynie do przypadków określonych w ustawie albo w umowie lub ogólnych warunkach ubezpieczenia.

Skarżący twierdzi, że nie zaszło żadne zdarzenie ubezpieczeniowe a Sądy obu instancji przez „wygaśnięcie” umowy ubezpieczenia rozumiały wypowiedzenie umowy ze skutkiem niezwłocznym. Ma rację, że takie zdarzenia nie zaszły ale pomija postanowienie § 8 umowy generalnej ubezpieczenia i myli wypowiedzenie umowy ubezpieczenia oraz wypowiedzenie umowy kredytu i jego skutki. Zgodnie z umową generalną odpowiedzialność ubezpieczyciela wygasa m. in. w przypadku rozwiązania umowy kredytu na skutek jej wypowiedzenia przez ubezpieczającego.

Skarżący nie kwestionuje skuteczności wypowiedzenia umowy kredytu z dniem 25 marca 2013 r., a więc jej skutkiem było wygaśnięcie umowy ubezpieczenia, co jest zrozumiałe zważywszy na funkcję celowościową umowy ubezpieczenia polegającą na ochronie obu stron umowy przed niewypłacalnością ubezpieczonego w trakcie trwania umowy kredytu. Wystąpienie czasowej niezdolności do pracy u powoda po wygaśnięciu umowy w okresie po 20 lutego 2014 r. nie było objęte ochroną ubezpieczeniową.Nie słuszny jest zarzut naruszenia art. 805 § 1 k.c. w zw. z § 1 ust. 1 pkt 11 oraz § 12 ust. 6 umowy generalnej.

Wbrew twierdzeniu powoda postanowienia umowne wyraźnie nakładały na ubezpieczonego obowiązek wykazania czasowej niezdolności do pracy drukami ZUS ZLA. Jest to oczywiste bo świadczenie ubezpieczeniowe miało być wypłacone za okres w którym nie mógł prowadzić działalności gospodarczej z powodu braku możliwości zarobkowania wskutek pozostawania w czasowej niezdolności do pracy. Stąd przyłożenie przez Sąd dużej wagi do braku przedłożenia takich zaświadczeń za wymagany umową okres 60 dni jest prawidłowe. Umowa istotnie nie precyzuje kiedy druki mają być przedłożone ale precyzuje że mają dotyczyć okresu ubezpieczeniowego.

Takie druki do dnia zamknięcia rozprawy nie zostały przedłożone przez powoda. Wbrew twierdzeniu skarżącego Sąd nie ograniczył postępowania do kwestii druków ZUS ZLA lecz dopuścił dowód z opinii biegłego, który określił okres czasowej niezdolności do pracy powoda i odniósł się do zaświadczenia lekarza orzecznika ZUS z dnia 30 września 2010 r. stwierdzającego u powoda częściową niezdolność do pracy od dnia 15 lipca 2010 r. do 31 października 2011 r. wyjaśniając że „czasowa” i „częściowa” niezdolność do pracy są różnymi pojęciami.

Dodać trzeba, że nałożenie na ubezpieczonego obowiązku złożenia druków ZUS ZLA nie jest wymaganiem nadmiernym i nie stanowi ograniczenia powodującego zbyt duże obciążenie, takiego jakim byłby np. obowiązek konieczności uzyskania decyzji organu ZUS o stanie zdrowia. Nie można pominąć wyjaśnień powoda zawartych w pozwie, w którym stwierdził, że jest przedsiębiorcą, nie bierze często zwolnień i często jest zmuszony do prowadzenia działalności a nadto nie widział potrzeby brania zwolnień dla samego druku i nie ma ich też z tej przyczyny, że nie było podstaw do ich wystawienia.Nie można również podzielić wywodów skarżącego w zakresie zarzutu naruszenia art. 805 § 1 k.c. w zw. z § 2 ust. 4 umowy generalnej ubezpieczenia.

Twierdzenie, że odpowiedzialność ubezpieczyciela to 6 rat wymagalnych i niezapłaconych w okresie ubezpieczenia a więc nie jest ważne w jakich dniach ubezpieczony chorował i nie jest istotne czy przedłożone zostaną zaświadczenia ZUS pomija brzmienie § 2 ust. 4 umowy generalnej ubezpieczenia. Treść tego postanowienia rozpoczyna się od słów „W odniesieniu do zdarzenia polegającego na czasowej niezdolności do pracy” a zatem ubezpieczony musi wykazać, że zaszło zdarzenie ubezpieczeniowe polegające na takiej niezdolności w okresie ubezpieczeniowym a więc w stosunku do powoda do dnia 25 marca 2013 r.

Z ustaleń Sądu Okręgowego, wiążących Sąd Najwyższy, wynika, że czasowa niezdolność powoda w okresie trwania umowy ubezpieczeniowej trwała ‎21 dni a zatem przypadek ubezpieczeniowy uzasadniający odpowiedzialność ubezpieczyciela nie zaszedł.Z tych względów orzeczono jak w sentencji na podstawie art. 39814 k.p.c. O kosztach zastępstwa prawnego z urzędu orzeczono na podstawie § 4 ‎ust. 1 i 3, 8 pkt 5 i 16 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 3 października 2016 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez radcę prawnego z urzędu ‎(Dz.

U. 2016 r., poz. 1715). Zważywszy na charakter sprawy związany ze stanem zdrowia powoda oraz z uwagi na jego sytuację majątkową należało przyjąć je jako przypadek szczególnie uzasadniony i nie obciążać powoda obowiązkiem zwrotu kosztów na rzecz strony pozwanej.aj