Legislator Case Law & Legislation
III CNP 4/09 AI generated

III CNP 4/09 · Sąd Najwyższy

Case Number III CNP 4/09
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

uprawomocnienia się (art. 4246 § 1 k.p.c.). Zgodnie z art. 363 § 1 k.p.c., orzeczenie wniesiona po upływie terminu dwóch lat, o którym mowa w art. 4246 § 1 k.p.c.

Legislator headnote

AI generated

art. 4246 § 1 k.p.c, art. 363 § 1 k.p.c; III CNP 4/09 · Sąd Najwyższy: uprawomocnienia się (art. 4246 § 1 k.p.c.). Zgodnie z art. 363 § 1 k.p.c., orzeczenie wniesiona po upływie terminu dwóch lat, o którym mowa w art. 4246 § 1 k.p.c.

Keywords

AI generated
art. 4246 § 1 k.p.c art. 363 § 1 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 4246 § 1 k.p.c
uprawomocnienia się (art. 4246 § 1 k.p.c.).
art. 363 § 1 k.p.c
Zgodnie z art. 363 § 1 k.p.c., orzeczenie

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt III CNP 4/09

POSTANOWIENIE

Dnia 28 kwietnia 2009 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Krzysztof Pietrzykowski

w sprawie z powództwa B. D.-F. i T. S.

przeciwko A. Z., B. Z. i C. Z.

o eksmisję,

na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 28 kwietnia 2009 r.,

na skutek skargi pozwanych

o stwierdzenie niezgodności z prawem

prawomocnego wyroku Sądu Okręgowego w K.

z dnia 25 maja 2006 r., sygn. akt […],

odrzuca skargę.

Uzasadnienie

Skarga wniesiona w niniejszej sprawie podlega odrzuceniu przede

wszystkim z tego powodu, że została wniesiona po terminie, odnosi się bowiem do

wyroku wydanego dnia 25 maja 2006 r., a wniesiono ją 11 czerwca 2008 r., a więc

ponad dwa lata od wydania orzeczenia. Tymczasem skarga o stwierdzenie

niezgodności z prawem orzeczenia przysługuje jedynie w ciągu 2 lat od jego

uprawomocnienia się (art. 4246 § 1 k.p.c.). Zgodnie z art. 363 § 1 k.p.c., orzeczenie

sądu staje się prawomocne, jeżeli nie przysługuje co do niego środek odwoławczy

lub inny środek zaskarżenia, żaden zaś przepis ustawy nie wiąże prawomocności

orzeczenia z jego doręczeniem. Dlatego należało przyjąć, że skarga została

wniesiona po upływie terminu dwóch lat, o którym mowa w art. 4246 § 1 k.p.c.

md