Legislator Case Law & Legislation
II UZP 5/94 AI generated

II UZP 5/94 · Sąd Najwyższy

Case Number II UZP 5/94
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome uchwała

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z 29 sierpnia 1992 roku, którą przyznano mu pominięciem okresów zatrudnienia od 20 września 1963 r. do 24 października 1966 r.,

Legislator headnote

AI generated

art. 391 k.p.c; II UZP 5/94 · Sąd Najwyższy: z 29 sierpnia 1992 roku, którą przyznano mu pominięciem okresów zatrudnienia od 20 września 1963 r. do 24 października 1966 r.,

Keywords

AI generated
art. 391 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 391 k.p.c
[...] do rozstrzygnięcia w trybie art. 391 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Uchwała z dnia 11 maja 1994 r.

II UZP 5/94

Przewodniczący SSN: Teresa Romer (autor uzasadnienia), Sędziowie SN: Krzysztof

Kolasiński (sprawozdawca) , Maria Tyszel,

Sąd Najwyższy, przy udziale prokuratora Witolda Bryndy, w sprawie z wniosku

Czesława S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. o wysokość

renty inwalidzkiej, po rozpoznaniu na posiedzeniu jawnym dnia 11 maja 1994 r.

zagadnienia prawnego przekazanego przez Sąd Apelacyjny we Wrocławiu

postanowieniem z dnia 22 grudnia 1993 r. [...] do rozstrzygnięcia w trybie art. 391 k.p.c.

"Czy pracownikowi, który zgłosił wniosek o świadczenie emerytalno-rentowe po 15

listopada 1991 r. (po wejściu z życie ustawy z dnia 17 października 1991 r. o

rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania emerytur i rent oraz o zmianie

niektórych ustaw - Dz. U. Nr 104, poz. 450) można uwzględnić okres zatrudnienia w

rozumieniu art. 11 ust. 1 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników z dnia 14

grudnia 1982 r. (Dz. U. Nr 40, poz. 267 z późn. zm.), wykonywanego przed 15 listopada

1991 r., za które pracodawca nie odprowadził składek na ubezpieczenie i uważać je

jako okresy składkowe, w rozumieniu art. 2 ust. 2 pkt. 1 litera "a" w/w ustawy

rewaloryzacyjnej z dnia 17 października 1991 r. ?"

p o d j ą ł następującą uchwałę:

Pracownikowi, który zgłosił wniosek o świadczenie emerytalno-rentowe po 15

listopada 1991 r. (po wejściu w życie ustawy z 17 października 1991 r. o

rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania emerytur i rent oraz o zmianie

niektórych ustaw, Dz. U. Nr 104, poz. 450) można uwzględnić okresy zatrudnienia

w rozumieniu art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu

emerytalnym pracowników i ich rodzin (Dz. U. Nr 40, poz. 267 ze zm.),

wykonywanego przed 15 listopada 1991 r., za które pracodawca nie odprowadził

składek na ubezpieczenie.

Uzasadnienie

Przytoczone w sentencji zagadnienie prawne powstało na tle następującego

stanu faktycznego. Wnioskodawca Czesław S. odwołał się od decyzji Zakładu

Ubezpieczeń Społecznych Oddział w W. z 29 sierpnia 1992 roku, którą przyznano mu

prawo do renty inwalidzkiej w wysokości określonej dla III grupy inwalidów, z

pominięciem okresów zatrudnienia od 20 września 1963 r. do 24 października 1966 r.,

od 3 listopada 1968 r. do 31 grudnia 1971 r., od 22 grudnia 1973 r. do 31 grudnia 1973

r., od 1 października 1974 r. do 28 lutego 1975 r., od 1 marca 1976 r. do 31 grudnia

1976 r. i od 1 czerwca 1977 r. do 31 marca 1979 r. Organ rentowy okresów tych nie

uwzględnił ponieważ nie zostały za nie opłacone składki na ubezpieczenie społeczne.

Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych przeprowadził

postępowanie dowodowe. Wyniki tego postępowania potwierdziły zatrudnienie

wnioskodawcy w spornych okresach.

Wyrokiem z 21 lipca 1993 r. Sąd zmienił zaskarżoną decyzję i uwzględnił pracę

wnioskodawcy w przytoczonych wyżej okresach. W uzasadnieniu wyroku Sąd

podkreślił, iż brak jest podstaw do kwestionowania wiarygodności zaświadczeń o

zatrudnieniu wnioskodawcy u Edwarda C. Świadectwa pracy wystawione przez

pracodawcę są czytelne, podają stanowisko i okresy zatrudnienia wnioskodawcy.

Wśród świadków, którzy potwierdzili przed sądem zatrudnienie Czesława S. znalazł się

sam pracodawca - Edward C. Sąd podkreślił, że z zeznań tego świadka wynikało, iż

świadomie odstępował on w pewnych okresach od ubezpieczenia wnioskodawcy.

Zdaniem Sądu, nie uzasadnia to pominięcia tych okresów pracy w obliczeniu należnego

wnioskodawcy świadczenia.

Sąd Apelacyjny- Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Wrocławiu

rozpatrując rewizję pozwanego organu rentowego od tego wyroku, powziął poważne

wątpliwości prawne, którym dał wyraz w przedstawionym zagadnieniu.

W uzasadnieniu Sąd Apelacyjny wyraził pogląd, że okresy zatrudnienia w

rozumieniu art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym

pracowników i ich rodzin (Dz. U. Nr 40, poz. 267 ze zm.), wykonywanego przed 15

listopada 1991 r. tj przed wejściem w życie ustawy z dnia 17 października 1991 roku o

rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania emerytur i rent oraz o zmianie

niektórych ustaw (Dz. U. Nr 104, poz. 450 ze zm.), za które pracodawca nie opłacał

składek należy uważać za okresy składkowe w pojęciu art. 2 ust. 2 pkt 1a tej ustawy.

Sąd Najwyższy rozważył, co następuje:

Spór dotyczy zatrudnienia wnioskodawcy przed wejściem w życie ustawy z dnia

17 października 1991 r. o rewaloryzacji...

Ustawa ta wprowadziła, nowe, nieznane dotychczasowym przepisom o

ubezpieczeniu społecznym pojęcie okresów składkowych i nieskładkowych. Pojęcie

okresów składkowych definiuje ust. 1 art. 2 ustawy. Zgodnie z art. 2 ust. 2 ustawy za

okresy składkowe uważa się również przypadające przed dniem wejścia w życie ustawy

okresy za które była płacona składka na ubezpieczenie społeczne, albo za które nie

było obowiązku opłacania składek na ubezpieczenie społeczne. Do tych okresów wedle

art. 2 ust. 2 pkt 1 lit. a należą okresy zatrudnienia po ukończeniu 15 lat życia na

obszarze Państwa Polskiego - w wymiarze nie niższym niż połowa pełnego wymiaru

czasu pracy - jeżeli w czasie tych okresów pracownik pobierał wynagrodzenie lub

zasiłek z ubezpieczenia społecznego: chorobowy, macierzyński albo opiekuńczy.

Art. 45 ustawy z dnia 17 października 1991 roku, w ust. 1 stanowi, że przepisy

ustaw i dekretu, wymienione w art. 1 (w tym ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o

zaopatrzeniu emerytalnym pracowników) stosuje się od dnia wejścia w życie ustawy o

ile nie są z nią sprzeczne.

Wnioskodawca pobiera rentę inwalidzką na mocy przepisów ustawy z dnia 14

grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin. Zgodnie z art. 11

ust. 1 tej ustawy okresami zatrudnienia, wymaganymi do uzyskania świadczeń

określonych w ustawie, są, z zastrzeżeniem art. 12, okresy pozostawania w stosunku

pracy, w czasie których pracownik pobierał wynagrodzenie lub zasiłki z ubezpieczenia

społecznego chorobowy, macierzyński albo opiekuńczy. Art. 12 stanowi, że przy

ustaleniu prawa do świadczeń określonych w ustawie nie uwzględnia się okresów

zatrudnienia wykonywanego w wymiarze czasu pracy niższym niż połowa wymiaru

obowiązującego pracownika w danym zawodzie.

Jest poza sporem, że wnioskodawca w kwestionowanych okresach pozostawał

w stosunku pracy w pełnym wymiarze czasu pracy, a więc spełniał warunek o jakim

mowa w art. 11 ust. 1 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym do zaliczenia tego

zatrudnienia dla uzyskania prawa do świadczeń przewidzianych w ustawie i ich

podwyższenia z tytułu stażu pracy.

Zarówno art. 11 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 roku, jak i poprzednio

obowiązujące przepisy o zaopatrzeniu emerytalnym a także jednolite orzecznictwo

sądowe, w tym byłego Trybunału Ubezpieczeń Społecznych, uzależniały nabycie prawa

do świadczeń emerytalno-rentowych jedynie od udowodnienia wymaganego okresu

zatrudnienia, a także okresów z nim równorzędnych lub zaliczalnych do niego. Do dnia

wejścia w życie ustawy z dnia 17 października 1991 roku o rewaloryzacji nabycie prawa

do świadczeń z zaopatrzenia emerytalnego pracowników nie było więc uzależnione od

opłacania składek na ubezpieczenie społeczne ale tylko od faktycznego wykonywania

zatrudnienia co najmniej w połowie obowiązującego czasu pracy.

Opłacanie składek należało i należy do obowiązków pracodawcy. Na wykonanie czy też

kontrolę wykonania tego obowiązku pracownik nie miał wpływu.

Uzależniając prawo do świadczeń emerytalno-rentowych od zatrudnienia przez

określony czas a nie od opłacania składek, nasz system ubezpieczenia społecznego

odpowiadał bardziej systemowi zabezpieczenia społecznego, bez ekwiwalentności

świadczeń w stosunku do składek.

Ustawa z dnia 17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytur i rent...

wprowadziła pojęcie okresów składkowych i nieskładkowych i związała ściślej prawo do

zaopatrzenia emerytalno-rentowego z opłacaniem składek na ubezpieczenie społeczne.

Art. 2 ust. 1 pkt 1 tej ustawy jako okresy składkowe wymienia okresy opłacania

składek na ubezpieczenie społeczne w wysokości określonej w przepisach

wykonawczych wydanych na podstawie przepisów o organizacji i finansowaniu

ubezpieczeń społecznych. Przepisy te zawarte zostały w ustawie z dnia 25 listopada

1986 r. o organizacji i finansowaniu ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz. U.

1989 r., Nr 25, poz. 137 ze zm.). Trudno przepisy tej ustawy odnosić do zdarzeń

zaistniałych przed wejściem jej w życie a ponadto art. 4 tej ustawy stanowi tylko o

obowiązkowym ubezpieczeniu społecznym pracowników. Nie uzależnia powstania i

trwania tego obowiązku od opłacenia składek.

Wnioskodawca złożył wniosek o rentę inwalidzką pod rządami ustawy z dnia 17

października 1991 r o rewaloryzacji ... . W dniu zgłoszenia wniosku obowiązywał i nadal

zachowuje swoją moc art. 11 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu

emerytalnym pracowników, który, jak wspomniano, warunkuje uzyskanie prawa do

świadczeń określonych w ustawie, pozostawaniem w stosunku pracy bez względu na

to, czy pracodawca opłacał w czasie stosunku pracy składki na ubezpieczenie

społeczne.

Ścisła interpretacja art. 2 ust. 2 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 17 października 1991 r.

prowadziłaby do pozbawienia wnioskodawcy praw dobrze nabytych, zgodnie z

obowiązującymi przepisami, które nie utraciły swojej mocy z dniem 15 listopada 1991

roku, z chwilą wejścia w życie ustawy o rewaloryzacji. Wnioskodawca nie ma

możliwości "sanowania", zaistniałej sytuacji zgodnie z wymaganiami ustawy

rewaloryzacyjnej, gdyż opłacanie składek na ubezpieczenie społeczne należy do

pracodawcy a sam pracodawca, gdyby zaistniała taka możliwość, nie mógłby już

opłacić zaległych składek ze względu na przedawnienie. Dlatego też za okresy

składkowe, przypadające przed wejściem w życie ustawy o rewaloryzacji, należy

uważać także i takie okresy pozostawania w stosunku pracy, za które składka na

ubezpieczenie nie została opłacona. Zawężające traktowanie tego pojęcia,

prowadziłoby do sprzeczności z dotychczasowymi przepisami, które dawały w nabyciu

prawa do świadczeń priorytet samemu zatrudnieniu.

Analogiczne stanowisko wyraził pełnomocnik Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Z przytoczonych względów Sąd Najwyższy podjął uchwałę, jak w sentencji.