Legislator Case Law & Legislation
II UZP 16/05 AI generated

II UZP 16/05 · Sąd Najwyższy

Case Number II UZP 16/05
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome uchwała

Legislator summary

AI generated

Postanowieniem z dnia 5 lipca 2005 r. [...] wydanym na podstawie art. 390 § 1 Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie z dnia 28 lutego 2005 r. [...], jaki zapadł w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w W. o

Legislator headnote

AI generated

art. 390 § 1 k.p.c, art. 231 k.p.c; II UZP 16/05 · Sąd Najwyższy: dokonując wykładni treści tego przepisu można dojść do dwóch odmiennych stanowisk, z których jedno wyraża się w uznaniu, że zasadą jest przyjęcie podstawy wymiaru poprzedniego świadczenia rentowego z przewidzianym rozwiązaniem alternatywnym, czyli ustaleniem podstawy wymiaru na nowo w myśl art. 15 ustawy o FUS.

Keywords

AI generated
art. 390 § 1 k.p.c art. 231 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 390 § 1 k.p.c
[...] wydanym na podstawie art. 390 § 1
art. 231 k.p.c
nie pozwala na przyjęcie, stosownie do art. 231 k.p.c., domniemania faktycznego.

Cited Case Law

AI generated
I UK 205/04
394 i 395, a także wyrok z dnia 3 marca 2005 r., I UK 205/04, OSNP 2005 nr 20, poz.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Uchwała z dnia 15 lutego 2006 r.

II UZP 16/05

Przewodniczący SSN Zbigniew Myszka, Sędziowie SN: Herbert Szurgacz,

Maria Tyszel (sprawozdawca)

Sąd Najwyższy, z udziałem prokuratora Prokuratury Krajowej Iwony Kaszczyszn, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 lutego 2006 r. sprawy z wniosku

Teodora D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w W. o wysokość emerytury, na skutek zagadnienia prawnego przekazanego postanowieniem

Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 5 lipca 2005 r. [...]

„Czy zachowuje uprawnienie do obliczenia emerytury zgodnie z art. 21 ust. 1

pkt. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zm.) od nowej podstawy

wymiaru, a więc obliczonej od kwoty bazowej z daty wniosku o emeryturę, ubezpieczony, który pobierając rentę z tytułu niezdolności do pracy we wniosku o emeryturę

nie zgłosił żądania ustalenia podstawy wymiaru na nowo, a uczynił to dopiero po

uprawomocnieniu się decyzji przyznającej świadczenie emerytalne ?”

p o d j ą ł uchwałę:

Ubezpieczony, pobierający rentę z tytułu niezdolności do pracy, który we

wniosku o emeryturę nie zgłosił żądania ustalenia podstawy wymiaru na nowo,

a uczynił to dopiero po uprawomocnieniu się decyzji przyznającej świadczenie

emerytalne, zachowuje prawo do obliczenia emerytury zgodnie z art. 21 ust. 1

pkt 2 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zm.).

Uzasadnienie

Postanowieniem z dnia 5 lipca 2005 r. [...] wydanym na podstawie art. 390 § 1

k.p.c., Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie rozpo-

znając apelację ubezpieczonego Teodora D. od wyroku Sądu Okręgowego-Sądu

Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Warszawie z dnia 28 lutego 2005 r. [...], jaki zapadł w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w W. o

wysokość emerytury, odroczył rozprawę i przedstawił Sądowi Najwyższemu do rozstrzygnięcia następujące zagadnienie prawne: „czy zachowuje uprawnienie do obliczenia emerytury zgodne z art. 21 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2004 r. Nr 39,

poz. 353 ze zm.) od nowej podstawy wymiaru, a więc obliczonej od kwoty bazowej z

daty wniosku o emeryturę, ubezpieczony, który pobierając rentę z tytułu niezdolności

do pracy we wniosku o emeryturę nie zgłosił żądania ustalenia odstawy wymiaru na

nowo, a uczynił to dopiero po uprawomocnieniu się decyzji przyznającej świadczenie

emerytalne”.

Przedstawione zagadnienie sformułowano na tle następującego stanu faktycznego. Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w W. decyzją z dnia 10 lutego 1997

r. po rozpoznaniu wniosku Teodora D., urodzonego 15 maja 1941 r., przyznał ubezpieczonemu rentę inwalidzką II grupy inwalidów od dnia 30 grudnia 1996 r. Do ustalenia podstawy wymiaru tego świadczenia przyjęto wynagrodzenie, jakie stanowiło

podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne w okresie od 1 stycznia 1984

r. do 31 grudnia 1990 r. Wskaźnik podstawy wymiaru wyniósł 96,75%, zaś ustalenie

podstawy wymiaru w kwocie 777,90 zł nastąpiło przez pomnożenie powyższego

wskaźnika przez kwotę bazową aktualna w dacie złożenia wniosku, czyli 804,03 zł.

Przy ustalaniu prawa i wysokości renty uwzględniono 37 lat i 7 miesięcy okresów

składkowych oraz 10 miesięcy okresów nieskładkowych. Decyzją z dnia 2 lutego

1999 r. ubezpieczonemu przyznano rentę stałą z tytułu całkowitej niezdolności do

pracy. W dniu 4 stycznia 2001 r. ubezpieczony złożył wniosek o przyznanie emerytury, nie załączając do niego żadnych dokumentów i równocześnie skreślając we wniosku rubrykę dotyczącą sposobu ustalenia podstawy wymiaru emerytury. W załatwieniu tego wniosku, decyzją z 14 września 2001 r. organ rentowy przyznał ubezpieczonemu emeryturę od 15 maja 2001 r., obliczoną od podstawy wymiaru przyjętej do

ustalenia wysokości renty z tytułu niezdolności do pracy. Wysokość emerytury obliczono na dzień 28 lutego 1997 r., przy zastosowaniu kwoty bazowej na poziomie

804,03 zł także do ustalenia części socjalnej. Dnia 22 marca 2002 r. ubezpieczony

złożył w organie rentowym dwa zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu na

drukach Rp-7, wystawione 16 lutego 2000 r., a obejmujące wynagrodzenia uzyskane

przez niego w latach 1967-1971, 1979-1990 i 1993-1995 (łącznie w okresie 20 lat) z

tytułu zatrudnienia w Zakładach Przemysłu Ciągnikowego „U.” SA w W. Traktując te

dokumenty jako wniosek o przeliczenie emerytury organ rentowy decyzją z dnia 3

kwietnia 2002 r. odmówił ubezpieczonemu ponownego obliczenia wysokości świadczenia przez zmianę okresu, z którego podstawę wymiaru składki przyjmuje się jako

podstawę wymiaru świadczenia, wobec niespełnienia warunków z art. 111 ustawy o

emeryturach i rentach z FUS. W ocenie organu, wskaźnik podstawy wymiaru obliczony tak z 20 lat, jak i z 10 lat (obejmujący lata 1981-1990) jest niższy od ustalonego dotychczas i wynosi odpowiednio 88,71% i 91,14%. Następnie w załatwieniu

dwóch kolejnych wniosków ubezpieczonego o przeliczenie emerytury z 20 sierpnia

2002 r. i z 27 listopada 2002 r. organ rentowy odmawiał ubezpieczonemu przeliczenia emerytury; w decyzji z 23 września 2002 r., powołując się na brak podstawy

prawnej, zaś w decyzji z 27 listopada 2002 r. z powodu niższego od dotychczasowego wskaźnika podstawy wymiaru emerytury ustalonego na podstawie wynagrodzenia

z lat 1984-1993. Udzielając ubezpieczonemu odpowiedzi na pytanie o wysokość

kwoty bazowej, która byłaby zastosowana przy obliczeniu jego emerytury, gdyby

wraz z wnioskiem o jej przyznanie złożył wykaz zarobków, w piśmie z dnia 21 stycznia 2003 r. organ rentowy stwierdził, że w takim wypadku emerytura zostałaby ustalona od kwoty bazowej wynoszącej 1.540,20 zł. W odwołaniu do Sądu Okręgowego z

27 stycznia 2003 r., ubezpieczony nie oznaczając decyzji, od której się odwoływał,

wskazał, że składając wniosek o emeryturę wspomniał, iż posiada dokumenty

stwierdzające wysokość zarobków z 20 lat podlegania ubezpieczeniu i w odwołaniu

domagał się obliczenia emerytury od dnia nabycia do niej prawa według kwoty bazowej 1.540,20 zł. Organ rentowy decyzją z 23 marca 2004 r. przeliczył emeryturę

ubezpieczonego ustalając jej wymiar na dzień nabycia prawa - na dzień 15 maja

2001 r. w części socjalnej przy zastosowaniu kwoty bazowej obowiązującej na ten

dzień z uwzględnieniem podstawy wymiaru przyjętego dla renty, czyli kwoty 1.218,53

zł, wypłacając świadczenie w zmienionej wysokości od 1 października 2002 r., w następstwie czego Sąd Okręgowy umorzył postępowanie w tej części (punktem II wyroku z 28 lutego 2005 r.). Punktem I wyroku Sąd Okręgowy zmienił decyzje organu

rentowego: z 21 stycznia 2003 r. oraz z dnia 23 marca 2004 r. w ten sposób, że zobowiązał organ rentowy do przeliczenia emerytury ubezpieczonego z uwzględnieniem kwoty bazowej obowiązującej w dniu 15 maja 2001 r., począwszy od dnia na-

bycia prawa do emerytury, zaś w punkcie III wyroku odwołanie ubezpieczonego zostało oddalone w pozostałej części.

Rozpoznający apelację wnioskodawcy Sąd Apelacyjny powziął wątpliwość

sformułowaną w pytaniu prawnym do Sądu Najwyższego. Sąd ten zwrócił uwagę, iż

zgodnie z art. 21 ust. 1 ustawy o FUS, w brzmieniu przed nowelizacją dokonaną w

art. 1 pkt 9 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr

121, poz. 1264), podstawę wymiaru emerytury dla osoby, która wcześniej miała

ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, stanowi: 1) podstawa wymiaru renty - w wysokości uwzględniającej rewaloryzację oraz wszystkie kolejne waloryzacje przypadające w okresie następującym po ustaleniu prawa do renty, albo 2)

podstawa wymiaru ustalona na nowo w myśl art. 15. W ocenie Sądu Apelacyjnego,

dokonując wykładni treści tego przepisu można dojść do dwóch odmiennych stanowisk, z których jedno wyraża się w uznaniu, że zasadą jest przyjęcie podstawy wymiaru poprzedniego świadczenia rentowego z przewidzianym rozwiązaniem alternatywnym, czyli ustaleniem podstawy wymiaru na nowo w myśl art. 15 ustawy o FUS.

Za taką koncepcją, w ocenie Sądu pytającego, przemawiają reguły wykładni syntaktycznej (składni). Według drugiego stanowiska, posługującego się wykładnią funkcjonalną, metody określone w art. 21 ustawy o FUS są wobec siebie równoważne, co

wynika z ogólnej zasady wyboru rozwiązania najkorzystniejszego dla ubezpieczonego. W konkluzji uzasadnienia postanowienia o przedstawieniu zagadnienia prawnego, Sąd Apelacyjny uznał, że w sytuacji, w której ubezpieczony nie skorzysta z przysługującego mu prawa wyboru wariantu ustalenia podstawy wymiaru, to może uczynić to później po uprawomocnieniu się decyzji przyznającej emeryturę pod warunkiem, że organ rentowy w tej kwestii nie uzyskał od ubezpieczonego jego stanowiska, a decyzję w tej mierze podjął samodzielnie, czyli w takim wypadku ubezpieczony zachowuje prawo do obliczenia emerytury od podstawy wymiaru ustalonej na

nowo w myśl art. 15 ustawy o FUS.

Dokonując analizy przestawionego zagadnienia prawnego, Sąd Najwyższy

wziął pod uwagę, co następuje:

Różne aspekty ustalania podstawy wymiaru emerytury osoby, która wcześniej

miała ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, były już kilkakrotnie

przedmiotem wykładni Sądu Najwyższego (por. wyrok z dnia 24 stycznia 1996 r., II

URN 60/95, OSNAPiUS 1997 nr 4, poz. 53, uchwały z dnia 29 października 2002 r.,

III UZP 7/02, OSNP 2003 nr 2, poz. 42, z dnia 15 czerwca 2005 r., II UZP 3/05 i z

dnia 28 czerwca 2005 r., III UZP 1/05, OSNP 2005 nr 24, poz. 394 i 395, a także wyrok z dnia 3 marca 2005 r., I UK 205/04, OSNP 2005 nr 20, poz. 322). Skład orzekający w pełni podziela wyrażone w nich poglądy, więc niniejsze rozważania - w zasadzie - są tylko ich częściowym powtórzeniem i uzupełnieniem w kierunku wynikającym z zakresu przedstawionego zagadnienia.

Trafna jest konstatacja Sądu Apelacyjnego, że wskazane w przytoczonym wyżej art. 21 ust. 1 ustawy o FUS dwa warianty ustalania podstawy wymiaru emerytury

osoby, która wcześniej miała ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy

są równoważne. Podkreślić jednak trzeba, że ta ich cecha wynika nie tylko z wykładni funkcjonalnej, lecz przede wszystkim z wykładni gramatycznej. Rozbiór zdania

złożonego, jakim jest ten przepis, semantyka logiczna, a także reguły składni, jednoznacznie wskazują, że obydwa jego składniki (wyrażenia objęte pkt 1 i 2) połączone

są spójnikiem „albo”, oznaczającym alternatywę rozłączną, czyli odnoszącą się do

wykluczających się możliwości ekwiwalentnych.

Przypomnieć też trzeba, że „emerytura nie jest kontynuacją renty, lecz innym

świadczeniem, przyznawanym na mocy innych przepisów i na podstawie innych

przesłanek”. Prawo do niej, stosownie do art. 100 ustawy o FUS, powstaje z dniem

spełnienia wszystkich warunków do jej nabycia. Decyzja organu rentowego o „przyznaniu prawa do emerytury” nie ma charakteru konstytutywnego, lecz jedynie deklaratoryjny, co oznacza, że decyzja nie nadaje prawa, lecz tylko stwierdza, że ubezpieczony, od określonego dnia spełnił ustawowe warunki do nabycia tego świadczenia

w określonej wysokości. Zgodnie z art. 116 ust. 5 ustawy o FUS w związku z § 10

ust. 1 pkt 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie postępowania o świadczenia emerytalno-rentowe i zasad wypłaty tych świadczeń (Dz.U.

Nr 10, poz. 49 ze zm.), do wniosku o emeryturę powinny być dołączone także dowody dokumentujące wysokość zarobku stanowiącego podstawę jej wymiaru, a więc

uzasadniające „prawo do jej wysokości”. Organ rentowy jest uprawniony do przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego nie tylko w razie braku dowodów niezbędnych do wydania decyzji, lecz także wówczas, gdy wniosek o przyznanie świadczenia jest niekompletny. Skoro zatem, stosownie do art. 21 ust. 1 ustawy o FUS ustawodawca dopuścił dwie zasady ustalania podstawy wymiaru emerytury, to jeśli

ubezpieczony (we wniosku lub na wezwanie organu rentowego) nie dokona wyboru

jednej z nich, to powinnością organu rentowego, wynikającą z art. 95 tejże ustawy,

jest obliczenie należnej emerytury zarówno według pkt 1, jak i 2 tego przepisu i przyznanie jej w wysokości wariantu korzystniejszego (por. powołany wyżej wyrok Sądu

Najwyższego z dnia 24 stycznia 1996 r., II URN 60/95). Trafne też jest stanowisko

Sądu przestawiającego zagadnienie, że jeśli ubezpieczony, którego sytuacja prawna

odpowiada hipotezie normy z art. 21 ust. 1 ustawy nie skorzysta z przysługującego

mu prawa wyboru wariantu ustalenia podstawy wymiaru, to może to uczynić także po

uprawomocnieniu się decyzji przyznającej emeryturę „pod warunkiem, że organ

rentowy w tej kwestii nie uzyskał od ubezpieczonego jego stanowiska, a decyzje w

tej mierze podjął samodzielnie, czyli ubezpieczony w takim stanie rzeczy zachowuje

prawo do obliczenia emerytury od podstawy wymiaru ustalonej na nowo w myśl art.

15 ustawy o FUS”. Truizmem jest przypomnienie, że prawo ubezpieczeń społecznych nie przewiduje przedawnienia roszczeń o świadczenia emerytalno-rentowe;

utrata prawa do nich następuje tylko w okolicznościach wskazanych w art. 101 i 102

ustawy o FUS, a to oznacza, że ubezpieczony spełniający warunki nabycia prawa do

takiego świadczenia może w każdym czasie zgłosić wniosek o jego przyznanie. Czasowemu ograniczeniu podlega - w myśl art. 133 tej ustawy - tylko wypłata świadczenia. W okolicznościach faktycznych niniejszej sprawy, wbrew stanowisku organu

rentowego nie ma zastosowania przepis art. 111 ustawy o FUS, ponieważ wniosek o

„ponowne ustalenie” wysokości emerytury w sposób wskazany w art. 21 jest w istocie zakwestionowaniem jej wysokości ustalonej po raz pierwszy. Wniosek ten powinien więc być rozpoznany w trybie art. 114 ustawy o FUS. Wadliwość wniosku o

emeryturę, w którym nie wskazano sposobu ustalenia podstawy jej wymiaru, wbrew

§ 10 powołanego wyżej rozporządzenia z 7 lutego 1983 r., może być uznana za

„okoliczność istniejącą przed wydaniem uprawomocnionej decyzji mającą wpływ na

wysokość świadczenia”. W uzasadnieniu uchwały z 28 czerwca 2005 r., III UZP 1/05

(wyżej powołanej) Sąd Najwyższy w obszernym wywodzie omówił pojęcie błędu organu rentowego w rozumieniu art. 101 ust. 1 pkt 2 ustawy o FUS, więc nie ma potrzeby, by to powtarzać.

Po raz kolejny Sąd Najwyższy przypomina jednak, że na organie rentowym

ciąży obowiązek działania z urzędu na korzyść osób uprawnionych do świadczeń

emerytalno-rentowych. Skład orzekający zwraca uwagę, że pracownik organu rentowego przyjmujący wnioski o świadczenia nie jest uprawniony do dokonywania oceny,

czy dowody dołączane przez zainteresowanego mają wpływ na nabycie prawa do

świadczenia lub jego wysokość. Skoro w myśl art. 116 ust. 5 ustawy o FUS do wniosku o świadczenie emerytalno-rentowe powinny być dołączone dowody, to ciężar

dowodów zarówno w zakresie nabycia prawa do niego, jak też jego wysokości, spoczywa na wnioskodawcy, który ma prawo dołączenia do wniosku wszelkich dokumentów, jakie - w jego przekonaniu - mogą mieć wpływ na wysokość świadczenia.

Oceny rzeczywistej wartości dołączonych dowodów dokonuje zespół powołany do

wydawania decyzji o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia. Podkreślić też

trzeba, że działanie pracownika Zakładu, powodujące pozbawienie ubezpieczonego

świadczenia w należnej mu wysokości, jest nie tylko naganne, lecz narusza też konstytucyjne zasady państwa prawnego oraz zaufania obywatela do Państwa i jego

organów.

Wprawdzie rozstrzygnięcie podniesionej w uzasadnieniu postanowienia Sądu

Apelacyjnego okoliczności, że „nie można wyłącznie na podstawie twierdzenia wnioskodawcy” uznać, że do wniosku o emeryturę chciał dołączyć dodatkowe zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach, wykracza poza ramy przedstawionego zagadnienia, jednakże Sąd Najwyższy wyraża swój, niewiążący pogląd, aby Sąd orzekający

rozważył, czy wystawienie tego zaświadczenia przed złożeniem wniosku o emeryturę

nie pozwala na przyjęcie, stosownie do art. 231 k.p.c., domniemania faktycznego.

Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy podjął uchwałę jak w sentencji.