Legislator Case Law & Legislation
II UZ 43/10 AI generated

II UZ 43/10 · Sąd Najwyższy

Case Number II UZ 43/10
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Ubezpieczeń Społecznych odrzucił, na podstawie art. 398 6 § 2 oraz art. 3982 § 1 k.p.c., jako niedopuszczalną, skargę kasacyjną wnioskodawcy A. C. od wyroku tego

Legislator headnote

AI generated

art. 3982 § 1 k.p.c, art. 22 k.p.c, art. 3984 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 394¹ § 3 k.p.c; II UZ 43/10 · Sąd Najwyższy: 398 6 § 2 oraz art. 3982 § 1 k.p.c., jako niedopuszczalną, skargę kasacyjną wnioskodawcy A. C. od wyroku tego

Keywords

AI generated
art. 3982 § 1 k.p.c art. 22 k.p.c art. 3984 § 1 pkt 1 k.p.c art. 394¹ § 3 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 3982 § 1 k.p.c
Stosownie do art. 3982 § 1 k.p.c., w sprawach z zakresu ubezpieczeń
art. 22 k.p.c
przez 12 miesięcy (art. 22 k.p.c.).
art. 3984 § 1 pkt 1 k.p.c
wnioskodawcy granic zaskarżenia (art. 3984 § 1 pkt 1 k.p.c.) wynika, że zaskarżył
art. 394¹ § 3 k.p.c
398¹4 w związku z art. 394¹ § 3 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UZ 43/10

POSTANOWIENIE

Dnia 2 lutego 2011 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Jerzy Kuźniar (przewodniczący, sprawozdawca)

SSN Zbigniew Hajn

SSN Maciej Pacuda

w sprawie z wniosku A. C.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych

o wysokość zasiłku chorobowego i świadczenia rehabilitacyjnego,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 2 lutego 2011 r.,

zażalenia wnioskodawcy na postanowienie Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w […]

z dnia 1 października 2010 r.,

oddala zażalenie.

Uzasadnienie

Postanowieniem z dnia 1 października 2010 r., Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych odrzucił, na podstawie art. 398 6 § 2 oraz art. 3982 § 1

k.p.c., jako niedopuszczalną, skargę kasacyjną wnioskodawcy A. C. od wyroku tego

Sądu z dnia 10 czerwca 2010 r. w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń

Społecznych o wysokość zasiłku chorobowego i świadczenie rehabilitacyjne. Sąd

uznał, że skarga kasacyjna jest niedopuszczalna, gdyż sprawa w której ją

wniesiono jest sprawą o prawo majątkowe, a tym samym dopuszczalność skargi

kasacyjnej uzależniona jest od wartości przedmiotu zaskarżenia (art. 398 2 § 1

k.p.c.). W skardze kasacyjnej wartość przedmiotu zaskarżenia określona została na

kwotę 29.172,92 zł. Pełnomocnik wnioskodawcy wezwany zarządzeniem Sądu z

dnia 15 września 2010 r. do wskazania prawidłowej wartości przedmiotu

zaskarżenia podał ponownie kwotę 29.172,92 zł, podnosząc w uzasadnieniu że

przedmiotem sporu jest żądanie przyznania renty i innych świadczeń z tytułu

niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, a wobec tego wartość

dochodzonych roszczeń wyraża iloczyn kwoty 2.014,41 zł (obliczonej jako 80%

podstawy wymiaru zasiłku chorobowego wynoszącej 2.518,02 zł) pomnożonej

przez 12 miesięcy (art. 22 k.p.c.).

Takie określenie wartości przedmiotu zaskarżenia Sąd uznał za niezgodne z

art. 22 k.p.c., wskazując, że przedmiotu rozpoznania, wbrew stanowisku

pełnomocnika wnioskodawcy, nie stanowiły świadczenia z tytułu wypadku przy

pracy, lecz wysokość zasiłku chorobowego oraz świadczenia rehabilitacyjnego.

Sporna między stronami była podstawa wymiaru świadczeń, którą organ rentowy

ustalił na kwotę 2.077,87 zł brutto za okres od dnia 16 grudnia 2001 r. do dnia 2

czerwca 2002 r., a następnie na kwotę 2.229,55 zł brutto za okres od dnia 3

czerwca do dnia 28 grudnia 2002 r., podczas gdy skarżący domagał się przyjęcia

za cały powyższy okres kwoty 2.643,92 zł. Tym samym, w ocenie Sądu,

prawidłowo określona kwota wartości przedmiotu zaskarżenia, obliczona jako

iloczyn różnicy pomiędzy powyższymi kwotami (414,37 zł) oraz 12 miesięcy

(zgodnie z art. 22 k.p.c.) wynosi 4.972,44 zł, a wobec powyższego skarga

kasacyjna jest przedmiotowo niedopuszczalna zgodnie z art. 398 2 § 1 k.p.c.

W zażaleniu na powyższe postanowienie, pełnomocnik wnioskodawcy wniósł

o jego uchylenie oraz zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego, podnosząc w

uzasadnieniu, że zaskarżone postanowienie nie bierze pod uwagę, że zaskarżony

skargą kasacyjną wyrok zapadł w sprawie, w której wnioskodawca domagał się

przyznania renty i innych świadczeń z tytułu wypadku przy pracy, co potwierdza

jego odwołanie od decyzji organu rentowego. Tym samym, w ocenie pełnomocnika

wnioskodawcy, rozpoznawana sprawa jest sprawą o przyznanie renty z tytułu

wypadku przy pracy i zgodnie ze zdaniem drugim art. 398 2 § 1 k.p.c. – przysługuje

w niej skarga kasacyjna niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia, wskazał

także, że wartość przedmiotu zaskarżenia wynosi 29.172,92 zł, a więc jest wyższa

od progu 10.000 zł. Ponadto pełnomocnik powołał się na wyrok Sądu Okręgowego

z dnia 6 grudnia 2006 r., w którym przeliczony został należny wnioskodawcy zasiłek

chorobowy oraz świadczenie rehabilitacyjne poprzez wliczenie do podstawy

wymiaru tych świadczeń również wynagrodzenia za pracę w godzinach

nadliczbowych i w porze nocnej za miesiąc listopad 2001 r. w kwocie 1.756,12 zł,

co według przedstawionego w zażaleniu wyliczenia wraz z dodaniem kwoty 5.000

zł jednorazowego odszkodowania z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na

zdrowiu, pozwala wskazać kwotę 29.172,92 zł jako kwotę przedmiotu zaskarżenia.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zażalenie jest nieuzasadnione.

Stosownie do art. 3982 § 1 k.p.c., w sprawach z zakresu ubezpieczeń

społecznych skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu

zaskarżenia w sprawach o przyznanie bądź wstrzymanie emerytury lub renty oraz o

objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego. W ocenie Sądu Najwyższego

przede wszystkim należy zauważyć, że ze sposobu określenia przez pełnomocnika

wnioskodawcy granic zaskarżenia (art. 3984 § 1 pkt 1 k.p.c.) wynika, że zaskarżył

on w całości wyrok Sądu Okręgowego z dnia 10 czerwca 2010 r., który zapadł na

skutek apelacji wnioskodawcy od wyroku częściowego Sądu Rejonowego z dnia 29

października 2009 r., oddalającego odwołanie wnioskodawcy od decyzji organu

rentowego w części dotyczącej podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i

świadczenia rehabilitacyjnego. W tej sytuacji określenie przez pełnomocnika

wnioskodawcy wartości przedmiotu zaskarżenia jako odpowiadającej wartości

przedmiotu sporu, należało ocenić jako wadliwe. Wartością przedmiotu zaskarżenia

jest bowiem wartość bądź całego przedmiotu sporu, bądź jego części – stosownie

do tego, czego dotyczy skarga kasacyjna. O dopuszczalności skargi kasacyjnej

decyduje nie wartość przedmiotu sporu lub wartość przedmiotu, o którym

rozstrzygał Sąd drugiej instancji, lecz wartość przedmiotu zaskarżenia kasacyjnego.

Jeżeli skarga kasacyjna nie obejmuje całości roszczeń, to wartość przedmiotu

zaskarżenia jest niższa od wartości przedmiotu sporu (por. orzeczenia SN z 28

grudnia 1935 r., C II 1960/35, OSP 1936/5/290 oraz z 29 sierpnia 1934 r., C II

1223/34, Zb. Orz. 1935/I/47). W rozpoznawanej sprawie wartości przedmiotu

zaskarżenia skargą kasacyjną nie stanowi wskazana przez pełnomocnika kwota

29.172,92 zł, gdyż Sądy obu instancji orzekały jedynie o części roszczeń -

dotyczącej

podstawy

wymiaru

zasiłku

chorobowego

i

świadczenia

rehabilitacyjnego. Tym samym Sąd Okręgowy trafnie uznał, że prawidłowo

określona kwota wartości przedmiotu zaskarżenia, obliczona jako iloczyn różnicy

pomiędzy kwotami wskazaną przez wnioskodawcę – 2.643,92 zł a ostatecznie

ustaloną przez organ rentowy - 2.229,55 zł czyli 414,37 zł oraz 12 miesięcy

(zgodnie z art. 22 k.p.c.) wynosi 4.972,44 zł, a wobec powyższego skarga

kasacyjna jest przedmiotowo niedopuszczalna zgodnie z art. 398 2 § 1 k.p.c.

Mając powyższe na względzie Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji na

podstawie art. 398¹4 w związku z art. 394¹ § 3 k.p.c.