Legislator Case Law & Legislation
II UZ 30/20 AI generated

II UZ 30/20 · Sąd Najwyższy

Case Number II UZ 30/20
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) wyrokiem z dnia 22 kwietnia 2020 r., wydanym na skutek apelacji wniesionej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w W. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. z dnia 4 października 2019 r., zmienił ten wyrok i oddalił odwołanie S. B. od decyzji organu rentowego zobowiązującej go do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w kwocie 3.359,29 zł.Odwołujący się S. B. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…) z dnia 22 kwietnia 2020 r., jednakże Sąd Apelacyjny postanowieniem z dnia 14 sierpnia 2020 r. odrzucił ten środek zaskarżenia.Sąd Apelacyjny wyjaśnił, że zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c. skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach o prawa majątkowe, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 50.000 zł, a w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych - niższa niż 10.000 zł.

Legislator headnote

AI generated

art. 3982 § 1 k.p.c, art. 3986 § 2 k.p.c, art. 3982 § 2 k.p.c, art. 101 § 2 k.c, art. 39814 k.p.c, art. 3941 § 3 k.p.c; II UZ 30/20 · Sąd Najwyższy: rozpoznanych w postępowaniu uproszczonym. Tymczasem przepis ten nie stanowił, co jednoznacznie wynika z pisemnych motywów zaskarżonego postanowienia, podstawy prawnej rozstrzygnięcia zawartego w tym postanowieniu.Jeśliby jednak przyjąć, że intencją żalącego się był zarzut naruszenia – powołanego przez Sąd Apelacyjny – art. 3982 § 1 k.p.c., na co zdaje się wskazywać fakt przytoczenia treści tego właśnie przepisu w uzasadnieniu zażalenia, to trzeba podkreślić, że przepis ten określa regułę, zgodnie z którą o dopuszczalności wniesienia skargi kasacyjnej decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia.

Keywords

AI generated
withdrawal of social benefits recovery of social assistance reinstatement of disability pension appealability of remand decision state recovery claim pension overpayment setoff

Cited Legislation

AI generated
art. 3982 § 1 k.p.c
odrzucił ten środek zaskarżenia.Sąd Apelacyjny wyjaśnił, że zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c.
art. 3986 § 2 k.p.c
Dlatego też skarga kasacyjna podlegała odrzuceniu na podstawie art. 3986 § 2 k.p.c.
art. 3982 § 2 k.p.c
Przede wszystkim należy bowiem zauważyć, że żalący się powołuje w podstawie zaskarżenia art. 3982 § 2 k.p.c., w myśl którego skarga kasacyjna jest niedopuszczalna także w sprawach:
art. 101 § 2 k.c
art. 39814 k.p.c
Ma zatem rację Sąd drugiej instancji, przyjmując, że skarga kasacyjna w tej sprawie jest niedopuszczalna.Kierując się przedstawionymi motywami oraz opierając się na podstawie art. 39814 k.p.c.
art. 3941 § 3 k.p.c
w związku z art. 3941 § 3 k.p.c., Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji postanowienia.
AI generated
III UK 396/19
Sąd Okręgowy w R. wyrokiem z dnia 14 marca 2019 r. oddalił apelację odwołującej się M. K. od wyroku Sądu Rejonowego w R. z dnia 5 listopada 2018 r., zmieniającego częściowo zaskarżoną przez nią decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia z 14 września 2016 r. w ten sposób, że stwierdził, iż wnioskodawczyni M. K. jest zobowiązana do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku chorobowego i macierzyńskiego za okres od 3 listopada 2012 r. do 30 listopada 2013 r. wraz z odsetkami (pkt I) oraz oddalił odwołanie w pozostałym zakresie (pkt II).Odwołująca się wywiodła od powyższego wyroku skargę kasacyjną, podnosząc zarzut naruszenia prawa materialnego, to jest art. 84 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, przez jego błędną wykładnię i w konsekwencji przyjęcie, że ubezpieczona pobrała nienależnie świadczenie w postaci zasiłku chorobowego oraz macierzyńskiego za sporny okres.
III UZ 19/21
W postanowieniu z dnia 23 kwietnia 2021 r., sygn.
II USK 253/24
Wyrokiem z dnia 13 czerwca 2020 r., VII U 179/20 Sąd Rejonowy w Gdańsku umorzył postępowanie w zakresie wskazanym w decyzji z dnia 10 lutego 2020 r., (pkt I), oddalił odwołanie w pozostałym zakresie (pkt II) oraz zasądził od A.Ż. na rzecz pozwanego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku kwotę 180,00 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego (pkt III).Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wyrokiem z dnia 21 marca 2024 r., VII Ua 68/22 oddalił apelację ubezpieczonej oraz zasądził od niej na rzecz pozwanego organu rentowego kwotę 120 zł wraz z odsetkami w trybie art. 98 § 11 k.p.c. tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu apelacyjnym.W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku ubezpieczona zarzuciła naruszenie: a. art. 84 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych; b. art. 66 ust. 2 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa i art. 84 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych; c. art. 3 w związku z art. 232 w związku z art. 234 k.p.c.;
I USK 98/23
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Kielcach decyzją z 25 października 2019 r.
III USK 256/21
Sąd Okręgowy w R., wyrokiem z dnia 2 lipca 2020 r., oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w R.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UZ 30/20 POSTANOWIENIE Dnia 27 stycznia 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jolanta Frańczak (przewodniczący)‎SSN Maciej Pacuda (sprawozdawca)‎SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku S. B.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w W.‎o zwrot nienależnie pobranego świadczenia,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 27 stycznia 2021 r.,‎zażalenia wnioskodawcy na postanowienie Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 14 sierpnia 2020 r., sygn. akt III AUa (…), oddala zażalenie.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) wyrokiem z dnia 22 kwietnia 2020 r., wydanym na skutek apelacji wniesionej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w W. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. z dnia 4 października 2019 r., zmienił ten wyrok i oddalił odwołanie S. B. od decyzji organu rentowego zobowiązującej go do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w kwocie 3.359,29 zł.Odwołujący się S. B. wniósł skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…) z dnia 22 kwietnia 2020 r., jednakże Sąd Apelacyjny postanowieniem z dnia 14 sierpnia 2020 r. odrzucił ten środek zaskarżenia.Sąd Apelacyjny wyjaśnił, że zgodnie z art. 3982 § 1 k.p.c. skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach o prawa majątkowe, w których wartość przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż 50.000 zł, a w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych - niższa niż 10.000 zł.

Jednakże w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia w sprawach o przyznanie i wstrzymanie emerytury lub renty oraz o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego. Oznacza to, że poza wyżej wymienionymi kategoriami spraw z zakresu ubezpieczeń społecznych (o przyznanie i wstrzymanie emerytury lub renty oraz o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego), w każdej innej sprawie o dopuszczalności skargi kasacyjnej decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia.Zdaniem Sądu drugiej instancji, sprawa, w której odwołujący się wniósł skargę kasacyjną, nie należy jednak do kategorii, o której mowa w art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c., w których skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia.

Jej przedmiotem jest bowiem obowiązek zwrotu nienależnie pobranego świadczenia, wobec czego dopuszczalność skargi kasacyjnej jest uzależniona od wartości przedmiotu zaskarżenia w wysokości co najmniej 10.000 zł. W skardze wartość przedmiotu zaskarżenia została natomiast oznaczona na kwotę 3.360 zł, a więc niesięgającą wymaganego progu. Dlatego też skarga kasacyjna podlegała odrzuceniu na podstawie art. 3986 § 2 k.p.c. w związku z art. 3982 § 1 k.p.c.Odwołujący się S. B. wniósł do Sądu Najwyższego zażalenie na postanowienie Sądu Apelacyjnego z dnia 14 sierpnia 2020 r., zaskarżając to postanowienie w całości i zarzucając mu naruszenie art. 3982 § 2 k.p.c., polegające na błędnym przyjęciu, że dla dopuszczalności skargi kasacyjnej od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…) z dnia 22 kwietnia 2020 r. wartość przedmiotu sporu musi wynosić co najmniej 10.000 zł, podczas gdy w niniejszej sprawie skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia.Uzasadniając ten zarzut, żalący się przypomniał treść art. 3982 § 1 k.p.c. (określając go jednak jako art. 3982 § 2 k.p.c.) oraz podkreślił, że „w niniejszej sprawie przedmiotem zaskarżania było przyznanie prawa emerytury osobie upoważnionej do odbioru emerytury za życia emerytki po jej śmierci, a więc skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia”.Żalący się wniósł o uchylenie zaskarżonego postanowienia „w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Rozpoznawane w niniejszym postępowaniu zażalenie jest nieuzasadnione. Przede wszystkim należy bowiem zauważyć, że żalący się powołuje w podstawie zaskarżenia art. 3982 § 2 k.p.c., w myśl którego skarga kasacyjna jest niedopuszczalna także w sprawach:

1) o rozwód, o separację, o alimenty, o czynsz najmu lub dzierżawy oraz o naruszenie posiadania;

2) dotyczących kar porządkowych, świadectwa pracy i roszczeń z tym związanych oraz o deputaty lub ich ekwiwalent;

3) rozpoznanych w postępowaniu uproszczonym. Tymczasem przepis ten nie stanowił, co jednoznacznie wynika z pisemnych motywów zaskarżonego postanowienia, podstawy prawnej rozstrzygnięcia zawartego w tym postanowieniu.Jeśliby jednak przyjąć, że intencją żalącego się był zarzut naruszenia – powołanego przez Sąd Apelacyjny – art. 3982 § 1 k.p.c., na co zdaje się wskazywać fakt przytoczenia treści tego właśnie przepisu w uzasadnieniu zażalenia, to trzeba podkreślić, że przepis ten określa regułę, zgodnie z którą o dopuszczalności wniesienia skargi kasacyjnej decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia.

Posłużenie się w zdaniu drugim art. 3982 § 1 k.p.c. zwrotem „jednakże” oznacza z kolei, że zdanie to przewiduje wyjątki od wspomnianej reguły, które w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych dotyczą wyłącznie spraw „o przyznanie i o wstrzymanie emerytury lub renty” oraz „o objęcie obowiązkiem ubezpieczenia społecznego”. Stosownie do reguł wykładni, jasne jest zatem, że katalog spraw, w których przysługuje skarga kasacyjna bez względu na wartość przedmiotu zaskarżenia, nie podlega interpretacji rozszerzającej.

Wbrew odmiennemu stanowisku żalącego się, przedmiotem sporu, a więc również przedmiotem zaskarżenia w niniejszej sprawie, nie było wszakże przyznanie bądź wstrzymanie emerytury, co należy rozumieć jako przyznanie prawa do emerytury w sytuacji, w której świadczenie w ogóle nie było przyznane, bądź wstrzymanie wypłaty przyznanego uprzednio świadczenia na skutek wystąpienia okoliczności wymienionych w art. 134 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Prawo do emerytury, którego beneficjentem była J.

B., a nie żalący się, nie było bowiem kwestionowane, zaś decyzja organu rentowego zobowiązywała żalącego się do zwrotu nienależnie pobranego świadczenia z tej przyczyny, że nie był już on uprawniony do jego pobrania w imieniu świadczeniobiorczyni w związku z wygaśnięciem na podstawie art. 101 § 2 k.c. udzielonego mu wcześniej pełnomocnictwa pocztowego. Sytuacja, w której żalący się pobrał świadczenie mimo że jego pełnomocnictwo wygasło, oznaczała więc, że świadczenie zostało wypłacone osobie innej niż uprawniona do jego poboru.

Dlatego sprawa zainicjowana decyzją organu rentowego zobowiązującą taką osobę do zwrotu wypłaconego świadczenia z całą pewnością nie jest sprawą o przyznanie lub o wstrzymanie emerytury w rozumieniu art. 3982 § 1 zdanie drugie k.p.c., wobec czego o dopuszczalności skargi kasacyjnej w takiej sprawie decyduje wartość przedmiotu zaskarżenia, które nie może być niższa niż 10.000 zł.W okolicznościach faktycznych niniejszej sprawy nie ulega jednak wątpliwości, że wartość przedmiotu zaskarżenia wynosi zaledwie 3.360 zł. Ma zatem rację Sąd drugiej instancji, przyjmując, że skarga kasacyjna w tej sprawie jest niedopuszczalna.Kierując się przedstawionymi motywami oraz opierając się na podstawie art. 39814 k.p.c. w związku z art. 3941 § 3 k.p.c., Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji postanowienia.