Legislator Case Law & Legislation
II UZ 22/11 AI generated

II UZ 22/11 · Sąd Najwyższy

Case Number II UZ 22/11
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

podstawie art. 3986 § 2 k.p.c., odrzucił skargę kasacyjną J. S. od wyroku tego Sądu z dnia 16 grudnia 2010 r. w sprawie o wysokość świadczenia, ponieważ wartość

Legislator headnote

AI generated

art. 3986 § 2 k.p.c, art. 233 § 1 k.p.c, art. 361 k.p.c, art. 3982 § 1 k.p.c, art.3981 § 1 k.p.c, art. 388 § 1 k.p.c; II UZ 22/11 · Sąd Najwyższy: podstawie art. 3986 § 2 k.p.c., odrzucił skargę kasacyjną J. S. od wyroku tego Sądu z dnia 16 grudnia 2010 r. w sprawie o wysokość świadczenia, ponieważ wartość

Keywords

AI generated
art. 3986 § 2 k.p.c art. 233 § 1 k.p.c art. 361 k.p.c art. 3982 § 1 k.p.c art.3981 § 1 k.p.c art. 388 § 1 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 3986 § 2 k.p.c
podstawie art. 3986 § 2 k.p.c., odrzucił skargę kasacyjną J.
art. 233 § 1 k.p.c
o przyznanie emerytury; 2) art. 233 § 1 k.p.c., przez sprzeczność ustaleń Sądu z
art. 361 k.p.c
328 § 2 w związku z art. 361 k.p.c.,
art. 3982 § 1 k.p.c
zaskarżenia jest niższa niż dziesięć tysięcy złotych (art. 3982 § 1 k.p.c.).
art.3981 § 1 k.p.c
związku z art. 39814 k.p.c.
art. 388 § 1 k.p.c
prawną orzeczenia art. 388 § 1 k.p.c., jednakże niewątpliwie miał na myśli
art. 39814 k.p.c
związku z art. 39814 k.p.c.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UZ 22/11

POSTANOWIENIE

Dnia 20 lipca 2011 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Jerzy Kuźniar (przewodniczący)

SSN Zbigniew Korzeniowski

SSN Małgorzata Wrębiakowska-Marzec (sprawozdawca)

w sprawie z wniosku J. S.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P.

o wysokość świadczenia,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 20 lipca 2011 r.,

zażalenia wnioskodawcy na postanowienie Sądu Apelacyjnego

z dnia 23 marca 2011 r.,

oddala zażalenie.

Uzasadnienie

Postanowieniem z dniem 23 marca 2011 r. Sąd Apelacyjny, działając na

podstawie art. 3986 § 2 k.p.c., odrzucił skargę kasacyjną J. S. od wyroku tego Sądu

z dnia 16 grudnia 2010 r. w sprawie o wysokość świadczenia, ponieważ wartość

przedmiotu zaskarżenia jest niższa niż dziesięć tysięcy złotych (art. „388 § 1”

k.p.c.).

W zażaleniu na powyższe postanowienie wnioskodawca zarzucił naruszenie

przepisów postępowania, które miało istotny wpływ na wynik sprawy, a mianowicie:

1) art. 3982 § 1 w związku z art. 3986 § 2 k.p.c., polegające na odrzuceniu skargi

kasacyjnej, mimo że w sprawie z zakresu ubezpieczeń społecznych skarga

kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia w sprawach

o przyznanie emerytury; 2) art. 233 § 1 k.p.c., przez sprzeczność ustaleń Sądu z

materiałem zgromadzonym w sprawie polegające na przyjęciu, że niniejsza sprawa

nie jest sprawą o przyznanie emerytury; 3) art. 328 § 2 w związku z art. 361 k.p.c.,

polegające na błędnym przytoczeniu przepisów prawa w podstawie prawnej

postanowienia.

Mając powyższe na uwadze skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego

postanowienia i przekazanie sprawy Sądowi drugiej instancji do ponownego

rozpoznania.

W uzasadnieniu zażalenia podniesiono, że po pierwsze - zgodnie z art. 3982

§ 1 k.p.c. niniejsza sprawa jest sprawą o przyznanie emerytury w wyższej

wysokości, co oznacza, że skarga kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości

przedmiotu zaskarżenia, po drugie - przedmiotem sprawy było również ustalenie

prawa wnioskodawcy do świadczenia emerytalnego wskutek odmownej decyzji

organu rentowego w tym zakresie oraz po trzecie - Sąd drugiej instancji błędnie

określił podstawę prawną postanowienia, co uniemożliwia jego kontrolę.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje.

Zażalenie jest niezasadne.

W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych skarga kasacyjna

przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia jedynie w sprawach o

przyznanie i o wstrzymanie emerytury lub renty oraz o objęcie obowiązkiem

ubezpieczenia społecznego, natomiast w pozostałych sprawach z tego zakresu

skarga kasacyjna jest niedopuszczalna w sprawach, w których wartość przedmiotu

zaskarżenia jest niższa niż dziesięć tysięcy złotych (art. 3982 § 1 k.p.c.). Aktualnie

w judykaturze Sądu Najwyższego powszechnie przyjmuje się, że sprawy z zakresu

ubezpieczeń społecznych, w których przedmiotem zaskarżenia kasacyjnego jest

wysokość świadczenia emerytalno-rentowego są sprawami o świadczenie, w

których dopuszczalność zaskarżenia kasacyjnego podlega ograniczeniu ze

względu na wartość przedmiotu zaskarżenia. Inaczej rzecz ujmując, skarga

kasacyjna przysługuje niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia tylko wtedy,

gdy przedmiot decyzji organu rentowego obejmuje, między innymi, sprawę o

przyznanie emerytury, gdy taka sprawa jest objęta odwołaniem do sądu

ubezpieczeń społecznych i gdy stanowi przedmiot rozstrzygnięcia w pierwszej i

drugiej instancji (por. postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 17 września 2008 r.,

I UZ 14/08, OSNP 2010 nr 3-4, poz. 54; z dnia 10 listopada 2010 r., II UZ 30/10,

LEX nr 707896, z dnia 17 listopada 2010 r., II UZ 31/10, LEX nr 707897 i

orzeczenia w nich powołane). W orzecznictwie wyrażany jest również pogląd, że z

art. 3982 § 1 k.p.c. wyraźnie wynika, iż dopuszczalność skargi kasacyjnej

niezależnie od wartości przedmiotu zaskarżenia uwarunkowana jest przedmiotem

sporu w sprawie, a nie przedmiotem zaskarżenia. Przy ocenie tego przedmiotu

decydujący jest przedmiot postępowania sądowego, określony zakresem odwołania

od decyzji organu rentowego. Przedmiot zaskarżenia nie jest pojęciem tożsamym z

przedmiotem sporu, a zatem jeżeli od samego początku sprawa wynikająca z

odwołania od decyzji organu rentowego dotyczy prawa do emerytury, to jej

przedmiot nie zmienia się, gdy sąd pierwszej lub drugiej instancji przyznał

emeryturę, a strona nie kwestionuje samej zasady, lecz tylko datę przyznania

świadczenia (por. postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 28 października 2009

r., II UZ 37/09, LEX nr 564803 oraz z dnia 18 stycznia 2010 r., II UZ 47/09, LEX nr

583829). Stanowisko to należy uznać za trafne, gdyż w opisanym przypadku

przedmiotem sporu w dalszym ciągu pozostaje spełnienie przez ubezpieczonego

na określony dzień przesłanek warunkujących powstanie prawa do świadczenia lub

do jego wypłaty i przyznanie świadczenia od tej daty (art. 100 i art. 129 ustawy z

dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń

Społecznych, jednolity tekst: Dz.U. z 2009 r., Nr 153, poz. 1227 ze zm.).

W ocenie Sądu Najwyższego w składzie rozpoznającym niniejsze zażalenie,

poglądu tego nie można odnosić do sytuacji, w której przedmiotem sporu przed

sądem odwoławczym jest jedynie wysokość świadczenia, do którego prawo zostało

ustalone wyrokiem sądu pierwszej instancji. Stosownie bowiem do art.3981 § 1

k.p.c. skarga kasacyjna przysługuje od wyroku sądu drugiej instancji, co oznacza,

że żądanie niebędące przedmiotem rozpoznania tego sądu nie może stanowić o

charakterze sprawy decydującym o dopuszczalności skargi kasacyjnej. W takim

przypadku o charakterze sprawy decyduje charakter żądania stanowiącego

przedmiot wyroku zaskarżonego skargą kasacyjną. Nie można przy tym dopatrzyć

się racjonalnych przyczyn, dla których sprawa, której przedmiotem przed organem

rentowym było prawo do świadczenia emerytalnego lub rentowego i w której na

drogę postępowania sądowego przeniesiony został wyłącznie spór odnoszący się

do wysokości tego świadczenia, miałaby być inaczej traktowania niż sprawa, w

której tylko taki przedmiot sporu został przeniesiony na etap sądowego

postępowania odwoławczego. Za trafne należy więc uznać stanowisko Sądu drugiej

instancji, że - ze względu na ograniczenie na etapie postępowania apelacyjnego

przedmiotu sporu wyłącznie do wysokości przyznanego skarżącemu świadczenia

emerytalnego - o dopuszczalności skargi kasacyjnej w takiej sprawie decyduje

wartość przedmiotu zaskarżenia.

Rację ma skarżący, że Sąd Apelacyjny błędnie przytoczył jako podstawę

prawną orzeczenia art. 388 § 1 k.p.c., jednakże niewątpliwie miał na myśli

zacytowany częściowo w uzasadnieniu zaskarżonego postanowienia art. 398 2 § 1

k.p.c. To uchybienie - wbrew twierdzeniom zażalenia - w żaden sposób nie wpływa

na

możliwość

skontrolowania

zasadności

stanowiska

zajętego

w

tym

postanowieniu.

Z tych względów zażalenie podlega oddaleniu na podstawie art. 394 1 § 3 w

związku z art. 39814 k.p.c.