Legislator Case Law & Legislation
II USK 89/21 AI generated

II USK 89/21 · Sąd Najwyższy

Case Number II USK 89/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

J. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W. z 29 września 2016 r., domagając się jej zmiany i obliczenia wysokości emerytury bez pomniejszenia jej podstawy o sumę kwot pobranych emerytur w kwocie 301.195,89 zł, wskazując, że wysokość tej emerytury należy obliczyć według stanu prawnego obowiązującego w dacie nabycia przez nią uprawnień do emerytury, tj. w 2012 r.Wyrokiem z 28 czerwca 2017 r. Sąd Okręgowy w W. oddalił wniesione odwołanie.Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z dnia 6 czerwca 2019 r. oddalił apelację wnioskodawczyni od powyższego wyroku.W sprawie ustalono, że I.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 39814 k.p.c, art. 108 § 2 k.p.c, art. 39821 k.p.c; II USK 89/21 · Sąd Najwyższy: Ustawa odróżnia jednak moment powstania prawa (tj. spełnienie warunków - art. 100) od momentu wypłaty świadczenia. Różnicę tę zdawał się zauważać Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 6 marca 2019 r., P 20/16 (OTK-A z 2019 r., poz. 11).Organ rentowy, w odpowiedzi na skargę, wniósł o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, ewentualnie o oddalenie skargi kasacyjnej oraz o zasądzenie od ubezpieczonej na swoją rzecz kosztów postępowania kasacyjnego.

Keywords

AI generated
pension increase invalidity pension rate termination of pension statutory retirement age effective date reconsideration of disability benefits

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
art. 39814 k.p.c
polegała zatem na tym, że członkinie tej drugiej grupy miały możliwość zmiany konsekwencji podjętych decyzji.Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c.
art. 108 § 2 k.p.c
oraz art. 108 § 2 k.p.c.
art. 39821 k.p.c
w związku z art. 39821 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II PK 36/19
Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 28 września 2018 r., VII Pa […], oddalił apelację powoda A.K. od wyroku Sądu Rejonowego w M. z dnia 26 września 2017 r., którym oddalono jego powództwo przeciwko pozwanemu Sądowi Rejonowemu w E. o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach.W uzasadnieniu wyroku Sąd drugiej instancji podniósł, że chociaż powód na skutek prawomocnego skazania za przestępstwo utracił przymiot nieskazitelnego charakteru, to jednak brak było podstaw do stwierdzenia w trybie art. 32 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (obecnie jednolity tekst:
I UK 128/19
Sąd Apelacyjny w (…), wyrokiem z dnia 5 grudnia 2018 r., oddalił apelację K.Z.
II UK 400/09
Sygn. akt II UK 400/09 POSTANOWIENIE Dnia 12 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : M. N. /.../, o składki na ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 12 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 18 czerwca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
I UK 328/11
Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 14 kwietnia 2011 r.
II PK 294/11
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy wyrokiem z dnia 31 marca 2011 r.
I CSK 733/17
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W świetle tej regulacji, cel wymagania przewidzianego w art. 3984 § 2 k.p.c. może być wobec tego osiągnięty tylko przez powołanie i uzasadnienie istnienia przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania.
AI generated
II UK 139/18
Wyrokiem z dnia 23 listopada 2017 r., III AUa (…), Sąd Apelacyjny w (…), w sprawie z wniosku J.
III AUa 1127/20
Decyzją z dnia 17 kwietnia 2019 r., znak: (...), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.
I USK 201/21
Wyrokiem z 5 marca 2020 r. w sprawie III AUa (…) Sąd Apelacyjny w (…) Wydział III Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację wniesioną przez J. D. od wyroku Sądu Okręgowego w K. z 18 października 2018 r., sygn. akt XI U (…) wydanego w sprawie o wysokość świadczenia. Ubezpieczony zaskarżył powyższy wyrok w całości skargą kasacyjną z dnia 31 lipca 2020 r. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił naruszenie art. 25 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 roku o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (zwanej dalej: ustawą emerytalną) przez jego bezzasadne zastosowanie i uznanie, że przepis ten odnosi się do ubezpieczonego w sytuacji, gdy został wprowadzony do ustawy emerytalnej z dniem 1 stycznia 2013 r., natomiast ubezpieczony przed tym dniem pobierał wcześniejszą emeryturę, powszechny wiek emerytalny osiągnął w dniu 2 marca 2010 r., a jedynie z wnioskiem o przyznanie emerytury w powszechnym wieku emerytalnym wystąpił po dniu 1 stycznia 2013 r.; art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej przez jego błędną wykładnię i uznanie, że znajduje on zastosowanie także do emerytury pobieranej przez ubezpieczonego na mocy art. 29 ust. 1 ustawy emerytalnej, podczas gdy wniosek taki nie wynika ani z literalnego brzmienia tego przepisu, ani z wykładni systemowej, a wykładnia celowościowa wskazuje na to, że w celu objęcia mechanizmem odejmowania wcześniej pobranych emerytur przez osoby urodzone przed dniem 1 stycznia 1949 r. wprowadzono art. 55a ustawy emerytalnej; art. 55 ustawy emerytalnej przez uznanie, że pismem z 10 lipca 2015 r. ubezpieczony domagał się przyznania nowej emerytury, podczas gdy złożył on jedynie wniosek o przeliczenie (zmianę wysokości) emerytury przyznanej mu w wieku powszechnym; art. 55a ustawy emerytalnej przez jego błędną wykładnię i uznanie, że przepis ten nie stanowił o zmianie stanu prawnego, a jedynie go potwierdzał; art. 100 ust. 1 ustawy emerytalnej w zw. z art. 2 w zw. z art. 8 ust. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej przez błędną wykładnię tego przepisu, pomijającą całkowicie konstytucyjne zasady ochrony praw słusznie nabytych i zaufania obywatela do Państwa i stanowionego przezeń prawa i uznanie, że przepis art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej może rzutować wstecznie w sposób negatywny na sytuację prawną ubezpieczonego, który prawo do emerytury nabył ex lege; art. 114 ust. 1 pkt 6 ustawy emerytalnej przez jego błędną wykładnię i uznanie, że w sprawie nie doszło do błędu organu rentowego.Powołując się na powyższe podstawy, na mocy art. 3984 § 1 punkt 3 i § 2 k.p.c. skarżący wnosi o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 punkt 1 i 2 k.p.c. oraz o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i - na mocy art. 39816 k.p.c. - orzeczenie co do istoty sprawy i zmianę zaskarżonego wyroku w tej części poprzez uwzględnienie odwołania i zobowiązanie organu rentowego do przeliczenia świadczenia emerytalnego przysługującego ubezpieczonemu metodą kapitałową przy prawidłowym ustaleniu wysokości kapitału początkowego, na podstawie art. 55 ustawy emerytalnej, licząc od dnia 1 lipca 2015 r., bez zastosowania odliczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej, z jednoczesnym zobowiązaniem organu rentowego do wypłaty odsetek ustawowych (od 1 stycznia 2016 r. - odsetek ustawowych za opóźnienie), względnie bez zastosowania odliczeń emerytur pobranych za okres od 1 czerwca 2008 r. do 31 grudnia 2012 r., ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku w części całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w (…), na podstawie art. 39815 § 1 k.p.c., jak również o zasądzenie od organu rentowego na rzecz ubezpieczonego kosztów procesu, w tym kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.Skarżący w przedmiotowej sprawie podnosi istotne zagadnienie prawne, które, jego zdaniem polega na wskazaniu, czy ubezpieczonemu, który przed dniem 31 grudnia 2008 r. uzyskał prawo do emerytury na podstawie art. 29 ustawy emerytalnej, po tym dniu, po spełnieniu warunków do przyznania emerytury na podstawie art. 27 ustawy emerytalnej i po osiągnięciu powszechnego wieku emerytalnego kontynuował ubezpieczenie emerytalne i rentowe, osiągając wiek emerytalny przed dniem 1 stycznia 2013 r., - podstawę obliczenia emerytury zgodnie z art. 26 pomniejsza się w myśl art. 25 ust. 1b o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranych emerytur w wysokości przed odliczeniem zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych i składki na ubezpieczenie zdrowotne.Drugą przesłanką, na której skarżący opiera skargę kasacyjną jest potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów.
IV U 307/19
Decyzją z 7 lutego 2014r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. na podstawie art.24 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych przyznał J. M. emeryturę od 1 stycznia 2014r. ,tj. od miesiąca zgłoszenia wniosku. Wysokość emerytury obliczona została wg zasad określonych w art.25 i 26 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, w tym zgodnie z ówczesną regulacją art.25 ust.1b powyższej ustawy, na mocy której podstawę obliczenia emerytury pomniejszono o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranej przez ubezpieczoną emerytury przyznanej jej uprzednio na podstawie art.46 ustawy emerytalnej.
III USK 427/22
Decyzją z 11 lipca 2019 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II USK 89/21 POSTANOWIENIE Dnia 17 marca 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku I.J.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w W.‎o wysokość emerytury,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 17 marca 2021 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawczyni od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 6 czerwca 2019 r., sygn. akt III AUa (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od wnioskodawczyni na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

I. J. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W. z 29 września 2016 r., domagając się jej zmiany i obliczenia wysokości emerytury bez pomniejszenia jej podstawy o sumę kwot pobranych emerytur w kwocie 301.195,89 zł, wskazując, że wysokość tej emerytury należy obliczyć według stanu prawnego obowiązującego w dacie nabycia przez nią uprawnień do emerytury, tj. w 2012 r.Wyrokiem z 28 czerwca 2017 r. Sąd Okręgowy w W. oddalił wniesione odwołanie.Sąd Apelacyjny w (…) wyrokiem z dnia 6 czerwca 2019 r. oddalił apelację wnioskodawczyni od powyższego wyroku.W sprawie ustalono, że I.

J. 60 lat życia ukończyła 18 września 2011 r. Od 1 września 2005 r. pobierała wcześniejszą emeryturę. W dniu 2 września 2016 r. złożyła wniosek o emeryturę w związku z ukończeniem powszechnego wieku emerytalnego.Sąd Apelacyjny przyjął, że do sytuacji prawnej wnioskodawczyni miał zastosowanie obowiązujący od 1 stycznia 2013 r. art. 25 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2021 r., poz. 291; dalej ustawa emerytalna - dodany ustawą z dnia 11 maja 2012 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. z 2012 r., poz. 637), zgodnie z którym jeżeli ubezpieczony pobrał emeryturę na podstawie przepisów art. 26b, 46, 50, 50a, 184 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych lub art. 88 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r.

Karta Nauczyciela - podstawę obliczenia emerytury, o której mowa w art. 24 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, ustaloną zgodnie z ust. 1, pomniejsza się o kwotę stanowiącą sumę kwot pobranych emerytur w wysokości przed odliczeniem zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych i składki na ubezpieczenie zdrowotne. Sąd drugiej instancji za decydujące w tym zakresie uznał złożenie wniosku o wypłatę emerytury z tytułu osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego (2 września 2016 r.), a nie spełnienie się jego przesłanek ustawowych (18 września 2011 r.).

Tym samym uznał, że organ rentowy w sposób prawidłowy pomniejszył podstawę obliczenia emerytury o kwotę pobranych emerytur.Wnioskodawczyni wniosła skargę kasacyjną od powyższego wyroku, zarzucając naruszenie prawa materialnego przez niewłaściwe zastosowanie art. 100 ustawy emerytalnej, polegające na przyjęciu, że stan prawny, który winien mieć zastosowanie do obliczania wysokości świadczenia przypada na datę złożenia wniosku, tj. 2 września 2016 r., a nie na datę osiągnięcia przez ubezpieczoną wieku emerytalnego, tj. 18 września 2011 r. oraz przez bezpodstawne zastosowanie art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej, mimo że prawo do emerytury w wieku powszechnym wnioskodawczyni nabyła przed datą wejścia w życie tego przepisu.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżąca powołała się na istotne zagadnienie prawne dotyczące potrzeby rozstrzygnięcia, czy wobec braku przepisów przejściowych w ustawie z 11 maja 2012 r. o zmianie ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz niektórych innych ustaw, art. 186 ust. 2 pkt 1 ustawy emerytalnej umożliwia zastosowanie do wniosku o emeryturę z powszechnego systemu emerytalnego kobiety urodzonej po 31 grudnia 1948 r. przepisów ustawy w brzmieniu obowiązującym w dacie nabycia prawa do tej emerytury czy też przepisów ustawy w brzmieniu obowiązującym w dacie złożenia wniosku.

Wątpliwości na powyższym tle związane są z treścią uchwały Sądu Najwyższego z dnia 19 października 2017 r., III UZP 6/17 (OSNP 2018 nr 3, poz. 34), w której wskazano, że przy ustalaniu wysokości emerytury na podstawie art. 26 ustawy emerytalnej ubezpieczonemu, o którym mowa w art. 55 w związku z art. 55a ust. 1 tej ustawy, podstawę obliczenia świadczenia pomniejsza się o sumę kwot emerytury pobranej przed ustaleniem prawa do emerytury z tytułu osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego w wysokości przed obliczeniem zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych i składki na ubezpieczenie zdrowotne także wtedy, gdy określone w art. 27 ustawy emerytalnej warunki uprawniające do emerytury spełnił przed 1 maja 2015 r., a z wnioskiem o świadczenie wystąpił po tej dacie.

Ustawa odróżnia jednak moment powstania prawa (tj. spełnienie warunków - art. 100) od momentu wypłaty świadczenia. Różnicę tę zdawał się zauważać Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 6 marca 2019 r., P 20/16 (OTK-A z 2019 r., poz. 11).Organ rentowy, w odpowiedzi na skargę, wniósł o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, ewentualnie o oddalenie skargi kasacyjnej oraz o zasądzenie od ubezpieczonej na swoją rzecz kosztów postępowania kasacyjnego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Skarżąca powołuje się występujące w sprawie istotne zagadnienie prawne. Należy zatem zauważyć, że nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii przedstawianego problemu prawnego i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 3 marca 2020 r., II PK 36/19, LEX nr 3034647; z dnia 12 maja 2020 r., I UK 128/19, LEX nr 3026475; z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578; z dnia 10 kwietnia 2018 r., I CSK 733/17, LEX nr 2495968; z dnia 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398; z dnia 19 kwietnia 2018 r., I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114; z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka z 2003 r. nr 13, poz. 5).Przedstawiany przez skarżącą problem został rozstrzygnięty w uchwale siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 28 listopada 2019 r., III UZP 5/19 (OSNP 2020 nr 6, poz. 57).

Stwierdzono w niej, że przepis art. 25 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń emerytalnej ma zastosowanie do urodzonej w 1952 r. ubezpieczonej, która od 2008 r. pobierała wcześniejszą emeryturę, warunki uprawniające do przyznania emerytury z powszechnego wieku emerytalnego spełniła w 2012 r., a wniosek o przyznanie jej prawa do emerytury z powszechnego wieku emerytalnego złożyła w 2016 r. W uzasadnieniu tej uchwały Sąd Najwyższy zwrócił uwagę, że po wydaniu uchwały III UZP 6/17, Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 6 marca 2019 r., zajął się ponownie kwestią zgodności 25 ust. 1b ustawy emerytalnej, w brzmieniu obowiązującym do 30 września 2017 r., w zakresie, w jakim dotyczy kobiet urodzonych w 1953 r., które przed 1 stycznia 2013 r. nabyły prawo do emerytury na podstawie art. 46 tej ustawy.

Sąd Najwyższy podkreślił, że do treści nabytego in abstracto prawa do emerytury (art. 100 ustawy emerytalnej) włączyć należy zasady obliczania jego wysokości. Stanowisko to nie przesądza jednak o tym, że w każdym przypadku nie jest możliwa zmiana przepisów na niekorzyść jego adresatów, gdyż Trybunał Konstytucyjny wielokrotnie wskazywał, że zgodnie z jego orzecznictwem, nie jest wykluczona ingerencja ustawodawcy nawet w nabyte prawa podmiotowe („ukształtowane prawa podmiotowe”), jeżeli istnieją bardzo istotne konstytucyjne racje, które ją usprawiedliwiają.Przed wprowadzeniem do ustawy emerytalnej art. 25 ust. 1b obowiązywał mechanizm podobny do swoistego perpetuum mobile: im dłużej ubezpieczony konsumował składki, pobierając emeryturę przed osiągnięciem powszechnego wieku emerytalnego, tym większy był wymiar jego świadczenia z tytułu osiągnięcia powszechnego wieku emerytalnego.

Zatem w sytuacji przechodzenia na kolejne rodzaje emerytury emeryt, który nie podejmował zatrudnienia, był beneficjentem przyrostu świadczenia bez wkładu w postaci składek. Z kolei przy korzystaniu z innego rodzaju emerytury odłożenie w czasie momentu złożenia wniosku o emeryturę powszechną nie stanowi żadnego wyrzeczenia. Zatem wprowadzenie mechanizmu potrącenia odpowiadało w swym zasadniczym wymiarze podstawowym elementom obowiązującego systemu emerytalnego (systemu zdefiniowanej składki). System ten uzależnia wysokość emerytury od długości trwania okresu aktywności zawodowej oraz wysokości składek odprowadzanych na ubezpieczenie emerytalne, zatem posłużenie się rozwiązaniem, które - w ramach gromadzonego przez daną osobę kapitału - uwzględnia pobrane świadczenia emerytalne przysługujące na podstawie szczególnych rozwiązań, nawiązuje wyraźnie do kapitałowego charakteru nowego systemu emerytalnego.

Zakłada bowiem, że przyznanie powszechnego świadczenia emerytalnego, finansowanego ze składek płaconych przez ubezpieczonego, nie może jednocześnie abstrahować od wcześniejszego pobierania świadczeń przez tę samą osobę.W związku z tym istnieją ważkie względy aksjologiczne przeciwne temu, aby uwzględniać całą zewidencjonowaną na koncie ubezpieczonego kwotę składek na ubezpieczenie emerytalne, mimo że ich część została już „spożytkowana” na wypłatę świadczeń sprzed dnia nabycia in concreto prawa do emerytury z art. 2 ustawy emerytalnej.

W rezultacie odliczenie od podstawy wymiaru emerytury powszechnej kwot pobranych uprzednio świadczeń emerytalnych jest rozwiązaniem sprawiedliwym.Granicę dopuszczalności ingerencji ustawodawcy w prawa podmiotowe wyznacza wymaganie, aby wprowadzane modyfikacje nie były dla jednostki zaskakujące i nie miały charakteru arbitralnego. Konieczne jest, aby zastosowane zostały procedury umożliwiające zainteresowanym dostosowanie się do zaistniałej sytuacji i odpowiednie rozporządzenie swoimi prawami.W uchwale podkreślono, że na pewno, podobnie jak kobiety z rocznika 1953, rok starsze ubezpieczone, przechodząc na emeryturę wcześniejszą, nie miały świadomości co do skutków prawnych, jakie może wywołać w sferze ich przyszłych uprawnień z tytułu emerytury powszechnej pobieranie świadczeń emerytalnych.

Należy jednak wskazać, że w chwili nabycia przez nie prawa do emerytury w powszechnym wieku (spełnienia jej ustawowych przesłanek) art. 25 ust. 1b ustawy emerytalnej nie obowiązywał, a zatem nie wywoływał jeszcze skutku prawnego. Kobiety urodzone w 1952 r. (choćby nawet urodziły się 31 grudnia 1952 r.) - przy sześciomiesięcznej vacatio legis - miały, po pierwsze, czas na podjęcie decyzji zapobiegającej niekorzystnym skutkom nowelizacji oraz, po drugie, możliwość zrealizowania prawa na starych zasadach (bez potrąceń). Z tego powodu nie można twierdzić, że przyrzeczenia złożone tym osobom przed zmianą przepisów pozostały bez pokrycia albo że wycofanie się państwa z dotychczasowych uregulowań miało nagły charakter.

Sąd Najwyższy podsumował, że ustawodawca, umożliwiając kobietom z roczników 1949-52 (do nich należy wnioskodawczyni) realizację świadczenia na dotychczasowych zasadach, uczynił zadość zasadzie lojalności, a wobec nieuzasadnionego aksjologicznie dynamicznego przyrostu emerytury powszechnej mógł ex nunc dokonać dezaktywacji owego emerytalnego "perpetuum mobile". Niekonstytucyjność rozstrzygnięć względem rocznika 1953 w wyroku Trybunału Konstytucyjnego, P 20/16, skonkludowano stwierdzeniem, że kobiety te nie miały możliwości, by zmienić konsekwencje decyzji podjętych w 2008 r.

Fundamentalna różnica między nimi a osobami urodzonymi do końca 1952 r. polegała zatem na tym, że członkinie tej drugiej grupy miały możliwość zmiany konsekwencji podjętych decyzji.Mając na uwadze powyższe, Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c. oraz art. 108 § 2 k.p.c. w związku z art. 39821 k.p.c. w związku z § 10 ust. 4 pkt 2 w związku z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (jednolity tekst.: Dz.U. z 2018 r., poz. 265), orzekł jak w sentencji.