Legislator Case Law & Legislation
II USK 253/21 AI generated

II USK 253/21 · Sąd Najwyższy

Case Number II USK 253/21
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w [...] wyrokiem z 3 grudnia 2019 r. oddalił apelację skarżącego J. O. od wyroku Sądu Okręgowego w B. z 25 kwietnia 2019 r., który oddalił jego odwołanie od decyzji pozwanego Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z 28 grudnia 2018 r. Decyzją tą odmówiono ubezpieczonemu prawa do „trójzbiegu” renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy rolniczej z prawem do emerytury rolniczej i emerytury pracowniczej z ZUS na podstawie art. 26 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych w zw. z art. 52 oraz art. 33 ust. 1 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 39811 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3983 § 1 k.p.c, art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c; II USK 253/21 · Sąd Najwyższy: Przepis ten został jednak uchylony z dniem 8 stycznia 2009 r. na mocy art. 33 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o emeryturach kapitałowych (Dz. U. 2008 r. Nr 228, poz. 1507 ze zm.), a zatem nie znajduje zastosowania w realiach rozpoznawanej sprawy. Zgodnie z obowiązującym od 2 maja 2004 r. przepisem art. 33 ust. 4 pkt. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, odrębne przepisy określają prawo do pobierania świadczeń w razie zbiegu u jednej osoby prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia z prawem do renty z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy, wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy albo wskutek choroby zawodowej.

Keywords

AI generated
cumulative pension entitlement cumulation of insurance benefits pension rights equalization prevention of overlapping of benefits complementary pension concurrence of suspension grounds

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, nie znajduje więc zastosowania do sytuacji wnioskodawcy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.
art. 39811 § 1 k.p.c
wobec występowania w sprawie istotnego zagadnienia prawnego (art. 39811 § 1 k.p.c.).
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Reżim odrębności podstaw kasacyjnych i podstaw przedsądu odnosi się również do szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., która jako jedyna podstawa przedsądu ma na uwadze indywidualny interes skarżącego w przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania.
art. 3983 § 1 k.p.c
Na etapie przedsądu nie ocenia się zarzutów podstaw kasacyjnych (art. 3983 § 1 k.p.c.), czyli również zarzutów podstawy materialnej skargi (art.
art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c
3983 § 1 k.p.c.), czyli również zarzutów podstawy materialnej skargi (art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c.).
art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c
Taka zależność wynika z art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c.
art. 378 § 1 k.p.c
W przypadku zarzutu naruszenia art. 378 § 1 k.p.c.
art. 382 k.p.c
Również w przypadku zarzut naruszenia art. 382 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated
III AUa 934/19
Decyzją z 28 grudnia 2018 r.
III AUa 1354/17
Ubezpieczony H. K. odwołał się od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 7 lutego 2017 r. przyznającej mu prawo do emerytury rolniczej od dnia 1 stycznia 2016 roku. Ubezpieczony zaskarżył decyzję w części zawieszającej wypłatę świadczenia i wniósł o zmianę decyzji przez uznanie, że emerytura rolnicza będzie wypłacana w pełnej wysokości oprócz otrzymywanego świadczenia emerytalnego z ZUS za inne okresy składkowe.
III AUa 235/18
Decyzją z dnia 15 listopada 2017 r., znak: (...), Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego odmówił ubezpieczonej C.
IV U 475/15
Decyzją z (...)2015r. nr (...)- (...) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S., działając na podstawie art. 95 ust. 1 ustawy z 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych odmówił ubezpieczonemu W. Z. wypłaty emerytury nr (...), wskazując, iż wobec zbiegu prawa do emerytury nr (...) z emeryturą rolniczą wypłacana jest ubezpieczonemu emerytura rolnicza jako świadczenie korzystniejsze, a emerytura nr (...) podlega nadal zawieszeniu.
V U 1915/13
T. wniosła odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 09.08.2013 roku, znak (...), odmawiającej jej prawa do emerytury rolniczej. Ubezpieczona zaskarżyła w całości decyzję organu rentowego i domagała się jej uchylenia. W uzasadnieniu podniosła, że spełnia warunki do przyznania obu emerytur, zarówno rolniczej jak i z powszechnego ubezpieczenia społecznego.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II USK 253/21 POSTANOWIENIE Dnia 9 września 2021 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z wniosku J. O.‎przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o świadczenie w zbiegu,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 9 września 2021 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w [...]‎z dnia 3 grudnia 2019 r., sygn. akt III AUa [...], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w [...] wyrokiem z 3 grudnia 2019 r. oddalił apelację skarżącego J. O. od wyroku Sądu Okręgowego w B. z 25 kwietnia 2019 r., który oddalił jego odwołanie od decyzji pozwanego Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z 28 grudnia 2018 r. Decyzją tą odmówiono ubezpieczonemu prawa do „trójzbiegu” renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy rolniczej z prawem do emerytury rolniczej i emerytury pracowniczej z ZUS na podstawie art. 26 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych w zw. z art. 52 oraz art. 33 ust. 1 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Ubezpieczony miał rentę inwalidzką rolniczą a później prawo do renty inwalidzkiej wypadkowej. Pozwany odmówił ubezpieczonemu dalszego prawa do renty rolniczej w sytuacji zbiegu z emeryturą rolniczą (decyzją z 24 maja 2018 r.). Ubezpieczony nabył też prawo do emerytury powszechnej z ZUS.Sąd stwierdził, iż ubezpieczonemu nigdy nie przysługiwało prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy z ubezpieczenia wypadkowego, a zatem w sprawie nie ma zastosowania art. 26 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.

Natomiast w miejsce renty rolniczej ubezpieczonemu z urzędu przyznano emeryturę rolniczą (art. 22 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników). Ubezpieczony ma prawo do wypłaty emerytury rolniczej i do emerytury pracowniczej. Sąd zauważył, że we wcześniejszym stanie prawnym obowiązywał w ustawie o ubezpieczeniu społecznym rolników przepis art. 33 ust. 3, zgodnie z którym w razie zbiegu prawa do renty rolniczej z ubezpieczenia, jeżeli całkowita niezdolność do pracy powstała w wyniku wypadku przy pracy rolniczej lub rolniczej choroby zawodowej, z prawem do emerytury z innego ubezpieczenia społecznego, uprawnionemu wypłaca się wyższe świadczenie w całości i połowę drugiego świadczenia.

Przepis ten został jednak uchylony z dniem 8 stycznia 2009 r. na mocy art. 33 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o emeryturach kapitałowych (Dz. U. 2008 r. Nr 228, poz. 1507 ze zm.), a zatem nie znajduje zastosowania w realiach rozpoznawanej sprawy. Zgodnie z obowiązującym od 2 maja 2004 r. przepisem art. 33 ust. 4 pkt. 3 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, odrębne przepisy określają prawo do pobierania świadczeń w razie zbiegu u jednej osoby prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia z prawem do renty z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy, wypadkiem w drodze do pracy lub z pracy albo wskutek choroby zawodowej.

Ubezpieczonemu nigdy nie przysługiwało z systemu powszechnego prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy. Wskazany przepis, odsyłający do art. 26 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych, nie znajduje więc zastosowania do sytuacji wnioskodawcy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawę przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. wobec występowania w sprawie istotnego zagadnienia prawnego (art. 39811 § 1 k.p.c.).

W uzasadnieniu wniosku podano zaś co następuje – „Zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 4 KPC Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Niniejsza skarga zasługuje na przyjęcie do rozpoznania, ponieważ jest oczywiście uzasadniona. Zaskarżone orzeczenie w sposób oczywisty narusza przepisy postępowania, tj. art. 378 § 1 i art. 382 KPC, ponieważ sąd II instancji nie rozpoznał wszystkich zarzutów apelacyjnych podniesionych przez wnioskodawcę w apelacji, a więc doszło do nieprawidłowej kontroli apelacyjnej sądu II instancji.

Sąd Najwyższy w postanowieniu z 31.10.2005 r., IV CK 385/05 (Legalis) przyjął, że brak merytorycznego stanowiska sądu drugiej instancji w odniesieniu do większości zgłoszonych w apelacji zarzutów jest takim naruszeniem przepisów postępowania, które mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy, ponieważ w tej sytuacji zaskarżone orzeczenie stwarza jedynie pozory przeprowadzenia kontroli instancyjnej przez sąd II instancji. Zaskarżone orzeczenie sądu II instancji narusza także art. 386 § 1 i art. 385 KPC. Wobec powyższego wniosek o przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania jest konieczny i uzasadniony.

Przyjęcie niniejszej skargi kasacyjnej do rozpoznania na rozprawie wskazuje na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego dotyczące możliwości przyznania trój zbiegu świadczeń, tj. z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy rolniczej, z prawem do emerytury rolniczej oraz emerytury pracowniczej z ZUS”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Negatywna ocena wynika z mankamentów metodycznych i merytorycznych.Brak jest we wniosku pierwszej podstawy przedsądu (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.). Odwołanie do istotnego zagadnienia prawnego jest jedynie hasłowe. Istotne zagadnienie prawne nie zostało sformułowane. Wymagałoby też odpowiedniej analizy prawa, orzecznictwa a nawet doktryny, po której to wpierw sam skarżący mógłby stwierdzić, że istotne zagadnienie prawne rzeczywiście występuje i dlatego powinien rozpoznać je Sąd Najwyższy.

Ogólne wskazanie na kwestię zbiegu świadczeń „z tytułu niezdolności do pracy w związku z wypadkiem przy pracy rolniczej, z prawem do emerytury rolniczej oraz emerytury pracowniczej z ZUS” nie jest wystarczające do stwierdzenia istotnego zagadnienia prawnego.Podobna ocena odnosi się do podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Skarżący nie wykazuje, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Skarżący poprzestaje na przepisach procesowych co już z tej przyczyny nie pozwala stwierdzić, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

O wyniku sprawy decyduje prawo materialne, gdyż to ono określa prawo (uprawnienie) lub jego brak. We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej skarżący nie zarzuca naruszenia prawa materialnego. Na etapie przedsądu nie ocenia się zarzutów podstaw kasacyjnych (art. 3983 § 1 k.p.c.), czyli również zarzutów podstawy materialnej skargi (art. 3983 § 1 pkt 1 k.p.c.). Podstawy kasacyjne stanowią odrębną część skargi kasacyjnej i podlegają rozpoznaniu dopiero po przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania. Nie zastępują zatem podstawy przedsądu ani jej uzasadnienia.

Reżim odrębności podstaw kasacyjnych i podstaw przedsądu odnosi się również do szczególnej podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., która jako jedyna podstawa przedsądu ma na uwadze indywidualny interes skarżącego w przyjęciu skargi kasacyjnej do rozpoznania. Skarżący we wniosku powinien więc samodzielnie (odrębnie od zarzutów podstaw kasacyjnych) wskazać i wykazać naruszenie prawa, które bez wątpliwości prowadzi do stwierdzenia, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. O podstawie przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. decyduje wszak dopiero aż oczywista zasadność skargi kasacyjnej.

Brak jest tego we wniosku. Innymi słowy zarzuty procesowe, bez powiązania z prawem materialnym, nie składają się na oczywistą zasadność skargi, gdy rozstrzygnięcie w sprawie zależy od prawa materialnego. Taka zależność wynika z art. 3983 § 1 pkt 2 k.p.c. Znaczenie ma dopiero naruszenie przepisów postępowania, jeżeli uchybienie to mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy. Jak wskazano o wyniku sprawy decyduje prawo materialne. Skoro taką miarą ocenia się zarzuty procesowe podstawy kasacyjnej, to tym bardziej jest wymagana w odniesieniu do zarzutów procesowych podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Ponadto zarzuty procesowe są bardzo ogólne.

W przypadku zarzutu naruszenia art. 378 § 1 k.p.c. wymaga się wskazania (skonkretyzowania nawet in extenso) zarzutu apelacji, który nie został rozpoznany przez sąd drugiej instancji i wykazania, że to zaniechanie miało wpływ na wynik sprawy. Również w przypadku zarzut naruszenia art. 382 k.p.c. wymaga się wskazania który zebrany materiał został pominięty przez sąd drugiej instancji i wykazania, że miało to wpływ na wynik sprawy. Zarzuty wniosku są w tym zakresie ogólne. Niemniej w sprawie nie ustalono, iżby skarżący był uprawniony do renty z tytułu niezdolności do pracy z ubezpieczenia wypadkowego (powszechnego), co oznacza, że nie miała zastosowania regulacja z art. 26 ust. 1 ustawy z 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).