Legislator Case Law & Legislation
II USK 103/23 AI generated

II USK 103/23 · Sąd Najwyższy

Case Number II USK 103/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 28 czerwca 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku stwierdził, że J. W. od 1 stycznia do 28 lutego 2021 r. nie jest objęty obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi z tytułu umowy o pracę, którą zawarł z N. sp. z o.o. z siedzibą w G. (dalej także jako płatnik).Wyrokiem z dnia 13 czerwca 2022 r. Sąd Okręgowy w Gdańsku zmienił zaskarżoną przez płatnika decyzję i stwierdził, że J. W. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu i chorobowemu w okresie od 1 stycznia 2021 r. do 28 lutego 2021 r. jako pracownik u płatnika.Sąd Apelacyjny w Gdańsku, wyrokiem z dnia 28 grudnia 2022 r., oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego.W sprawie ustalono, że N. sp. z o.o. jest powiązana kapitałowo ze spółką S. sp. z o.o. - ich jedynym wspólnikiem E. Ltd.

Legislator headnote

AI generated

art. 22 § 1 k.p, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 26 k.p, art. 66 k.c; II USK 103/23 · Sąd Najwyższy: Stwierdził, że wątpliwości budzi „kwestia momentu objęcia ubezpieczeniami społecznymi pracownika, który w momencie nawiązywania stosunku pracy był osobą niezdolną do pracy”. Podkreślił, że, zgodnie z art. 22 § 1 k.p., przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. Od dnia nawiązania stosunku pracy pracownik objęty jest ubezpieczeniami społecznymi do ustania tego stosunku (czyli rozwiązania umowy o pracę).

Keywords

AI generated
incapacity for work occupational accident insurance unemployment insurance administrative body concept of occupational disease daily sickness benefit insurance company health insurance fund

Cited Legislation

AI generated
art. 22 § 1 k.p
Podkreślił, że, zgodnie z art. 22 § 1 k.p., przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
art. 3989 § 1 k.p.c
Należy bowiem wskazać, że nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jak analogicznie nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
(art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) ani też nie potwierdza konieczności wykładni art.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
we wskazywanym kierunku (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).
art. 26 k.p
art. 66 k.c
Gdy doda się do tego, że ubezpieczony na takich zasadach (cyklicznej zmiany pracodawcy) był zatrudniony od 1 lutego 2019 r., to uwidacznia się, że taka wiążąca oferta w rozumieniu art. 66 k.c.
art. 300 k.p
w związku z art. 300 k.p.
art. 3989 § 2 k.p.c
ze zwolnienia lekarskiego, ale wtedy, gdy uzgadniano z nim cykliczną zmianę pracodawcy.Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji.

Cited Case Law

AI generated
I UK 387/18
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Ł.
II PK 36/19
Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 28 września 2018 r., VII Pa […], oddalił apelację powoda A.K. od wyroku Sądu Rejonowego w M. z dnia 26 września 2017 r., którym oddalono jego powództwo przeciwko pozwanemu Sądowi Rejonowemu w E. o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach.W uzasadnieniu wyroku Sąd drugiej instancji podniósł, że chociaż powód na skutek prawomocnego skazania za przestępstwo utracił przymiot nieskazitelnego charakteru, to jednak brak było podstaw do stwierdzenia w trybie art. 32 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (obecnie jednolity tekst:
I UK 128/19
Sąd Apelacyjny w (…), wyrokiem z dnia 5 grudnia 2018 r., oddalił apelację K.Z.
II UK 400/09
Sygn. akt II UK 400/09 POSTANOWIENIE Dnia 12 marca 2010 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Romualda Spyt w sprawie z wniosku Z. L. S.A. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych z udziałem zainteresowanych : M. N. /.../, o składki na ubezpieczenie społeczne, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 12 marca 2010 r., skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […] z dnia 18 czerwca 2009 r., 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania;
I UK 328/11
Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 14 kwietnia 2011 r.
II PK 294/11
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy wyrokiem z dnia 31 marca 2011 r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

II USK 103/23 POSTANOWIENIE Dnia 20 marca 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Romualda Spyt w sprawie z odwołania N. spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w G. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Gdańsku‎z udziałem J. W.‎o ustalenie obowiązku podlegania ubezpieczeniom społecznym J. W., po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 20 marca 2024 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku‎z dnia 28 grudnia 2022 r., sygn. akt III AUa 1295/22, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 28 czerwca 2021 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku stwierdził, że J. W. od 1 stycznia do 28 lutego 2021 r. nie jest objęty obowiązkowymi ubezpieczeniami społecznymi z tytułu umowy o pracę, którą zawarł z N. sp. z o.o. z siedzibą w G. (dalej także jako płatnik).Wyrokiem z dnia 13 czerwca 2022 r. Sąd Okręgowy w Gdańsku zmienił zaskarżoną przez płatnika decyzję i stwierdził, że J. W. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowemu, wypadkowemu i chorobowemu w okresie od 1 stycznia 2021 r. do 28 lutego 2021 r. jako pracownik u płatnika.Sąd Apelacyjny w Gdańsku, wyrokiem z dnia 28 grudnia 2022 r., oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego.W sprawie ustalono, że N. sp. z o.o. jest powiązana kapitałowo ze spółką S. sp. z o.o. - ich jedynym wspólnikiem E. Ltd.

Spółki mają ten sam adres siedziby (G. ul. […]), a ich prezesem i jedynym członkiem zarządu jest T. K.. Obie spółki mają również ten sam przedmiot działalności - realizacje projektów budowlanych związanych ze wznoszeniem budynków, w tym w Niemczech i Austrii. Spółki zostały powołane do realizacji różnych projektów. Nadto celem utworzenia dwóch podmiotów były kwestie podatkowe na terenie Niemiec; płatnik chciał uniknąć konieczności podwójnego opodatkowania pracowników, co nastąpiłoby w sytuacji, gdyby zatrudnienie w jednej firmie przekroczyło 183 dni.

Z tego względu pracownicy byli zatrudniani w jednej spółce, a przed upływem powyższego terminu zawierali porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę, po czym na następny dzień byli zatrudniani w drugiej. Dodatkowo pracownicy zawierali umowy cywilnoprawne ze spółką, z którą aktualnie nie mieli zawartej umowy o pracę i z tego tytułu byli zgłaszani do ubezpieczenia zdrowotnego. Rozwiązując umowy pracę z jednym podmiotem, T. K. dawał pracownikom promesę zatrudnienia w drugiej spółce na takich samych lub podobnych warunkach.Ubezpieczony J.

W. w latach 2016-2018 wykonywał pomocnicze prace monterskie konstrukcji metalowo-budowlanych w Niemczech na rzecz E.. Od 1 lutego 2019 r. zawarł umowę o pracę na czas nieokreślony w S. sp. z o.o., na podstawie której został zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy na stanowisku zbrojarza. Jako miejsce wykonywania pracy wskazano Polskę oraz Niemcy i Austrię w lokalizacjach wynikających z zawartych umów handlowych. Umowa ta została rozwiązana na mocy porozumienia stron z dniem 31 lipca 2019 r. W dniu 30 lipca 2019 r. ubezpieczony zawarł umowę o pracę na takich samych warunkach z N. sp. z o.o. od 1 sierpnia 2019 r.

Umowa ta została rozwiązana na mocy porozumienia stron z dniem 31 grudnia 2019 r. W dniu 31 grudnia 2019 r. ubezpieczony zawarł umowę o pracę na takich samych warunkach z S. sp. z o.o. od 1 stycznia 2020 r. Umowa ta została rozwiązana na mocy porozumienia stron z dniem 31 grudnia 2020 r. Następnie został zatrudniony od 1 stycznia 2021 r. w spółce N. sp. z o.o. Ubezpieczony w dniu 1 stycznia 2021 r. był niezdolny do pracy, bowiem korzystał ze zwolnień lekarskich od listopada 2020 r. do końca lutego 2021 r. Płatnik wypłacił mu wynagrodzenie chorobowe za okres od 1 stycznia 2021 r. do 2 lutego 2021 r., a od 3 lutego 2021 r. został złożony wniosek o wypłatę zasiłku chorobowego.Sąd Apelacyjny podzielił pogląd Sądu Okręgowego, że strony złożyły zgodne oświadczenia woli o zawarciu umowy o pracę od 1 stycznia 2021 r.

Ubezpieczony faktycznie miał zamiar świadczyć pracę a płatnik ją przyjmować. W jego ocenie, nie można było uznać, że umowa ta była pozorna lub zawarta sprzecznie z ustawą czy też jako mająca na celu jej obejście. Przedmiotowa umowa o pracę jest ważna i wywołuje skutki w sferze ubezpieczeń społecznych. Sąd przyjął, że ubezpieczony w dniu 1 stycznia 2021 r. był niezdolny do pracy, ale nie oznaczało to, że nie mógł skutecznie zawrzeć umowy o pracę. Praktyka rozwiązywania z pracownikami stosunku pracy w jednej spółce i zatrudnienia ich w drugiej, została potwierdzona materiałem dowodowym sprawy.

Pracownicy mieli przy tym zapewnienie ciągłości zatrudnienia w innej spółce i godzili się na to, mieli przy tym rzeczywistą wolę świadczenia pracy, zaś płatnik przyjmował tą pracę za wynagrodzeniem. W tej sytuacji uznać należało, ze stosunek pracy między ubezpieczonym, a płatnikiem powstał, według zgodnej woli stron, już od 1 stycznia 2021 1. Choć nie został on wówczas faktycznie zrealizowany - ubezpieczony pracę zaczął wykonywać pracę dopiero od 1 marca 2021 r. – na skutek okoliczności niezależnych od żadnej ze stron.Z tych względów Sąd Apelacyjny uznał, że zostały spełnione przesłanki warunkujące objęciem J.

W. również w okresie od 1 stycznia 2021 r. do 28 lutego 2021 r. ubezpieczeniem jako pracownika (art. 6 ust. 1 pkt 1 w związku z art. 8 ust. 1 i art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2023 r., poz. 1230 ze zm.; dalej ustawa systemowa).W skardze kasacyjnej od powyższego wyroku organ rentowy zarzucił naruszenie prawa materialnego, tj. art. 13 pkt 1 ustawy systemowej w związku z art. 22 § 1 k.p., przez ich błędną wykładnię polegającą na uznaniu, że pracownicy, który zawarli umowę o pracę w okresie niezdolności do pracy z powodu choroby, podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu, chorobowemu i wypadkowemu od dnia nawiązania stosunku pracy, a nie od dnia faktycznego rozpoczęcia pracy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący powołał się na istotne zagadnienie prawne oraz potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości (art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.).

Stwierdził, że wątpliwości budzi „kwestia momentu objęcia ubezpieczeniami społecznymi pracownika, który w momencie nawiązywania stosunku pracy był osobą niezdolną do pracy”. Podkreślił, że, zgodnie z art. 22 § 1 k.p., przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. Od dnia nawiązania stosunku pracy pracownik objęty jest ubezpieczeniami społecznymi do ustania tego stosunku (czyli rozwiązania umowy o pracę).

Z przepisów nie wynika natomiast, czy dochodzi do nawiązania stosunku pracy i objęcia ubezpieczeniami społecznymi w sytuacji, gdy w momencie zawierania umowy o pracę pracownik był niezdolny do pracy z powodu choroby. W ocenie organu rentowego wykładnia celowościowa powyższych przepisów wskazuje, że pracownik nie jest objęty ubezpieczeniami społecznymi od miesiąca, w którym zawarł umowę o pracę w sytuacji, gdy zawiera ją w okresie niezdolności do pracy (a tym samym nie może faktycznie jej wykonywać). Przyjęcie, że pracownik objęty jest ubezpieczeniami społecznymi od „miesiąca podpisania umowy o pracę” w okresie niezdolności do pracy oraz przystąpieniu przez niego do wykonywania tejże umowy po prawie 2 miesiącach od daty jej zawarcia stoi w sprzeczności z celem obowiązujących przepisów oraz narusza zasadę solidaryzmu ubezpieczonych oraz proporcjonalności.Organ rentowy zauważył, że dopuszcza się możliwość objęcia ubezpieczeniami społecznymi pracownika w sytuacji, gdy w momencie zawierania umowy o pracę był zdolny do pracy, ale stał się niezdolny do pracy z powodu choroby przed datą przystąpienia do pracy - co wynika z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 4 marca 2020 r., I UK 387/18, „który ma charakter jednostkowy i dotyczy sytuacji wyjątkowej”.

Zdaniem skarżącego, „sytuacją wyjątkową z całą pewnością nie jest sytuacja objęcia ubezpieczeniami społecznymi pracownika, który w momencie zawierania umowy o pracę był niezdolny do pracy z powodu choroby i do faktycznego wykonywania pracy przystąpił po prawie 2 miesiącach od daty podpisania umowy o pracę i terminu jej rozpoczęcia”. W związku z powyższym, zdaniem organu rentowego, skarga kasacyjna jest uzasadniona i zasługuje na uwzględnienie.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4).Skarżący w ramach istotnego zagadnienia prawnego oraz potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości przedstawił problem prawny, który jego zdaniem wymaga rozstrzygnięcia, i dotyczy on skutków prawnych (także w sferze ubezpieczeń społecznych) umowy o pracę zawartej w okresie niezdolności pracownika do pracy.Wyrażona przez skarżącego wątpliwość, czy dochodzi do nawiązania stosunku pracy i objęcia ubezpieczeniami społecznymi w sytuacji, gdy w momencie zawierania umowy o pracę pracownik był niezdolny do pracy z powodu choroby nie stanowi istotnego zagadnienia prawnego na tle art. 22 § 1 k.p. (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) ani też nie potwierdza konieczności wykładni art. 22 § 1 k.p. we wskazywanym kierunku (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).

Należy bowiem wskazać, że nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jak analogicznie nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 3 marca 2020 r., II PK 36/19, LEX nr 3034647; z dnia 12 maja 2020 r..

I UK 128/19, LEX nr 3026475; z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578; z dnia 10 kwietnia 2018 r., I CSK 733/17, LEX nr 2495968; z dnia 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398; z dnia 19 kwietnia 2018 r., I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114; z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka 2003 nr 13, poz. 5).Kwestia przedstawiana przez skarżącego wyjaśniona została już w orzecznictwie Sądu Najwyższego.

Dla objęcia ubezpieczeniem społecznym zasadnicze znaczenie ma nie to, czy umowa o pracę została zawarta i czy jest ważna (jako nienaruszająca art. 58 § 1 lub 83 k.c.), lecz tylko to, czy strony umowy pozostawały w stosunku pracy (art. 8 ust. 1 ustawy systemowej). O tym zaś, czy strony istotnie w takim stosunku pozostawały i stosunek ten stanowi tytuł ubezpieczeń społecznych, nie decyduje samo formalne zawarcie umowy o pracę, wypłata wynagrodzenia, przystąpienie do ubezpieczenia i opłacenie składki, wystawienie świadectwa pracy, ale faktyczne i rzeczywiste realizowanie elementów charakterystycznych dla stosunku pracy, a wynikających z art. 22 § 1 k.p. (wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 17 marca 2016 r., III UK 83/15, LEX nr 2026236; z dnia 26 lutego 2013 r., I UK 472/12, LEX nr 1356412; z dnia 11 września 2013 r., II UK 36/13, LEX nr 1391783).

Treść oświadczeń woli złożonych przez strony przy zawieraniu umowy o pracę nie ma więc rozstrzygającego znaczenia dla kwalifikacji danego stosunku prawnego służącego pozyskiwaniu „pracy” jako stosunku pracy (wyroki Sądu Najwyższego: z dnia 17 maja 2016 r., I PK 139/15, LEX nr 2057610; z dnia 26 lutego 2013 r., I UK 472/12, LEX nr 1356412; z dnia 17 marca 2016 r., III UK 83/15, LEX nr 2026236).Należy mieć jednak na uwadze, że korzystanie przez pracownika ze zwolnienia lekarskiego samo w sobie nie przeczy istnieniu stosunku pracy.

Stanowi ono usprawiedliwioną przeszkodę w wykonywaniu pracy. Jest więc ryzykiem wpisanym w istotę wykonywania obowiązków pracowniczych. Jeśli umowa o pracę zostaje zawarta w okresie korzystania przez pracownika ze zwolnienia lekarskiego, to nie można uznać, że stosunek pracy nie powstał, jeśli po zakończeniu zwolnienia lekarskiego pracownik przystępuje do wykonywania umówionej pracy a pracodawca pracę tę odbiera i płaci za nią wynagrodzenie.Stosunek pracy nawiązuje się w terminie określonym w umowie jako dzień rozpoczęcia pracy (art. 26 k.p.), a jeżeli terminu tego nie określono - w dniu zawarcia umowy.

W tym kontekście rzeczywistym problemem w niniejszej sprawie jest to, czy nawiązanie stosunku pracy w okresie korzystania przez pracownika ze zwolnienia lekarskiego (bez wskazania w umowie o pracę daty rozpoczęcia pracy, czyli od dnia zawarcia umowy) jest skuteczne za okres niezdolności do pracy. To zaś zależy od okoliczności danej sprawy. Oznacza to, że problem z tym związany nie może charakteru abstrakcyjnego wymaganego dla dokonania wykładni przepisu, ale związany jest z procesem stosowania prawa, tak jak miało to miejsce w przywoływanym przez skarżącego wyroku Sądu Najwyższego z dnia 4 marca 2020 r., I UK 387/18 (OSNP 2021 nr 4, poz. 44), w którym przyjęto, że w ustalonych okolicznościach faktycznych nie może być mowy o pozorności umowy o pracę również wtedy, gdy pracownik zawiera umowę o pracę, będąc już czasowo niezdolnym do pracy, ale zakładając, że podejmie pracę niezwłocznie po ustąpieniu tej niezdolności.Ustalone okoliczności faktyczne w niniejszej sprawie wskazują na istnienie porozumienia między N. sp. z o.o. i S. sp. z o.o. z pracownikami co do cyklicznego rozwiązywania umowy o pracę z jednym z tych podmiotów i nawiązywania jej od razu z drugim podmiotem.

Zwrócił na to uwagę Sąd Apelacyjny podkreślając, że istniała praktyka rozwiązywania z pracownikami stosunku pracy w jednej spółce i zatrudnienia ich w drugiej, co wynikało z przejętych od Sądu Okręgowego ustaleń, że prezes zarządu obu spółek (N. sp. z o.o. i S. sp. z o.o.), rozwiązując umowy pracę z jednym podmiotem dawał pracownikom promesę zatrudnienia w drugiej spółce na takich samych lub podobnych warunkach. Gdy doda się do tego, że ubezpieczony na takich zasadach (cyklicznej zmiany pracodawcy) był zatrudniony od 1 lutego 2019 r., to uwidacznia się, że taka wiążąca oferta w rozumieniu art. 66 k.c. w związku z art. 300 k.p. co do zatrudnienia w N. sp. z o.o. z dniem 1 stycznia 2021 r. złożona została przez płatnika wcześniej.

To zaś prowadzi do wniosku, że do zawarcia umowy o pracę w N. sp. z o.o. od 1 stycznia 2021 r. nie doszło w okresie korzystania przez J. W. ze zwolnienia lekarskiego, ale wtedy, gdy uzgadniano z nim cykliczną zmianę pracodawcy.Z tych powodów, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzeczono jak w sentencji. [SOP][ms] ‎