II UR 1/95 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generated1993 r. stwierdził, że wnioskodawca, tj, Spółka Dźwigowo-Instalacyjna "L.-S." SA w L., została zaliczona od dnia 12 lutego 1991 r. do "jednostek gospodarki uspołecznionej" w
Legislator headnote
AI generatedart. 156 § 1 pkt 2 k.p, art. 155 k.p, art. 107 § 1 k.p, art. 180 § 1 k.p; II UR 1/95 · Sąd Najwyższy: uspołecznionej w rozumieniu ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o opodatkowaniu jednostek gospodarki uspołecznionej (jednolity tekst: Dz. U. z 1987 r., Nr 12, poz. 77).
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Wyrok z dnia 5 stycznia 1995 r.
II UR 1/95
Jeżeli organ rentowy stwierdził, że wydana uprzednio decyzja uznająca
pracodawcę za nieuspołeczniony zakład pracy jest błędna, a błąd ten nie został
spowodowany zachowaniem się zakładu pracy, to organ rentowy może wydać
nową, prawidłową decyzję ze skutkiem na przyszłość, bez możliwości dochodzenia od pracodawcy zwrotu zasiłków chorobowych wypłaconych przed wydaniem ponownej decyzji.
Przewodniczący SSN: Teresa Romer, Sędzia: SN Stefania Szymańska
(sprawozdawca), Sędzia: SA Andrzej Kijowski,
Sąd Najwyższy, przy udziale prokuratora Jana Szewczyka, po rozpoznaniu w
dniu 5 stycznia 1995 r. sprawy z powództwa Spółki Dźwigowo-Instalacyjnej "L.-S."
Spółka Akcyjna w L. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o
ustalenie, że wnioskodawca jest jednostką gospodarki nieuspołecznionej, na skutek
rewizji wnioskodawcy od wyroku Sądu Wojewódzkiego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w Lublinie z dnia 10 marca 1994 r., [...]
u c h y l i ł zaskarżony wyrok i poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych-Oddział w L. z dnia 17 września 1993 r., [...]
Uzasadnienie
Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w L. w decyzji z dnia 17 września
1993 r. stwierdził, że wnioskodawca, tj, Spółka Dźwigowo-Instalacyjna "L.-S." SA w L.,
została zaliczona od dnia 12 lutego 1991 r. do "jednostek gospodarki uspołecznionej" w
rozumieniu § 19 ust. 1 i 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 1983 r. w
sprawie zasad obliczania zasiłków, z ubezpieczenia społecznego oraz pokrywania
wydatków na te zasiłki (Dz. U. Nr 33, poz. 157 ze zm.).
Spółka Akcyjna "L.-S." została w dniu 12 lutego 1991 r. wpisana do rejestru
handlowego, przy czym większość akcjonariuszy stanowią spółdzielnie mieszkaniowe,
Spółka dokonała zgłoszenia obowiązku ubezpieczenia w lutym 1991 r. Pismem z dnia
20 marca 1991 r. oraz z dnia 18 kwietnia 1991 r. pozwany Oddział zawiadomił Spółkę,
że została uznana za jednostkę gospodarki nieuspołecznionej i wskazał sposób
rozliczania, m.in., zasiłków z ubezpieczenia społecznego na wypadek choroby i
macierzyństwa (k. 52, 53 akt sądowych).
Na tej podstawie od 12 lutego 1991 r. Spółka traktowana była przez pozwany
Oddział jako nieuspołeczniony zakład pracy.
W odwołaniu od decyzji z dnia 17 września 1993 r. §L.-S." Spółka Akcyjna wnosiła o uchylenie decyzji, podnosząc, że w świetle aktualnie obowiązujących przepisów
podatkowych brak jest podstawy do uznania jej za jednostkę gospodarki
uspołecznionej, co też potwierdziły Urząd Skarbowy w L. oraz Wojewódzki Urząd Statystyczny w L.
Wyrokiem z dnia 10 marca 1994 r. Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w Lublinie [...] oddalił odwołanie. W uzasadnieniu wyroku Sąd Wojewódzki
wywiódł, że skoro większość, tj. 50% kapitału zakładowego "L.-S." posiadają spółdzielnie mieszkaniowe, to Spółkę tę należy traktować jako jednostkę gospodarki
uspołecznionej w rozumieniu ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o opodatkowaniu jednostek gospodarki uspołecznionej (jednolity tekst: Dz. U. z 1987 r., Nr 12, poz. 77).
W rewizji od tego wyroku "L.-S." Spółka Akcyjna wnosiła o zmianę wyroku i
uwzględnienie odwołania lub o uchylenie wyroku i przekazanie sprawy do ponownego
rozpoznania Sądowi Wojewódzkiemu.
W rewizji podniesiono, że w dacie wydania decyzji z dnia 17 września 1993 r.
ustawa z dnia 26 lutego 1982 r. o opodatkowaniu jednostek gospodarki uspołecznionej
nie obowiązywała już, gdyż z dniem 5 lipca 1993 r. weszła w życie ustawa o podatku od
towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50). Dlatego powołanie
się na ww. ustawę z dnia 26 lutego 1982 r. było nieuzasadnione, w związku z czym
decyzja z 17 września 1993 r. jest dotknięta nieważnością w rozumieniu art. 156 § 1 pkt
2 k.p.a. Poza tym podkreślono, że skoro zakwalifikowanie Spółki Akcyjnej "L.-S." jako
nieuspołecznionego zakładu pracy nastąpiło w roku 1981 na podstawie decyzji
ostatecznej w rozumieniu k.p.a., to uchylenie lub zmiana decyzji z 1991 r., może
nastąpić tylko - zgodnie z art. 155 k.p.a. - za zgodą strony, a w przypadku braku takiej
zgody, przez organ wyższej instancji.
Sąd Apelacyjny w Lublinie uznał, iż w sprawie występuje zagadnienie prawne
budzące poważne wątpliwości, w związku z czym przedstawił je do rozstrzygnięcia
Sądowi Najwyższemu, formułując je w sposób następujący:
"Czy Zakład Ubezpieczeń Społecznych jest uprawniony do jednostronnej zmiany
swojego stanowiska, wyrażonego w pochodzącym od niego piśmie, noszącym cechy
decyzji administracyjnej i odmiennego ukształtowania względem strony obowiązków
płynących z zaliczenia jej do jednostek gospodarki uspołecznionej ?"
Sąd Najwyższy, po przejęciu sprawy do merytorycznego rozpoznania, zważył, co
następuje:
Ma rację Sąd Apelacyjny, iż pismo pozwanego Oddziału z dnia 20 marca 1991 r.
stanowi - w myśl art. 107 § 1 k.p.a. - decyzję administracyjną, ponieważ zawiera ono
istotne elementy takiej decyzji.
W sprawie jest bezsporne, że na mocy tej decyzji Oddział ZUS uznał "L.-S."
Spółkę Akcyjną w L. za nieuspołeczniony zakład pracy - dla celów ubezpieczenia
społecznego. W konsekwencji tego wydatki na zasiłki chorobowe przysługujące pracownikom tejże Spółki pokrywane były ze środków Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, przy czym kwoty te podlegały zaliczeniu na poczet składek na ubezpieczenie
społeczne, a to stosownie do § 20 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 czerwca
1983 r. w sprawie zasad obliczania zasiłków z ubezpieczenia społecznego oraz pokrywanie wydatków na te zasiłki (Dz. U. Nr 33, poz. 157 ze zm.), określonego dalej jako
rozporządzenie Rady Ministrów z 6 czerwca 1983 r. Na mocy decyzji z dnia 20 marca
1991 r. Spółka ta zatem nie pokrywała wydatków na zasiłki chorobowe swych
pracowników w czasie trwania stosunku pracy, co niewątpliwie było korzystne, gdyż
wydatki na zasiłki chorobowe nie obciążały funduszu płac.
Poza sporem jest, że w dacie wydania decyzji z 20 marca 1991 r. większość
akcjonariuszy stanowiły spółdzielnie mieszkaniowe, które łącznie posiadały ponad 50%
kapitału akcyjnego. Stan taki utrzymuje się nadal z tym, iż od miesiąca czerwca 1993 r.
część akcji (ok. 8%) objęły ponadto podmioty zagraniczne.
Zagadnienie, czy w okresie od 1 października 1990 r. do 4 lipca 1993 r. spółdzielnie mogły być uznane za uspołecznione zakłady pracy w rozumieniu § 19 ust. 1 i 3
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 1983 r. zostało rozstrzygnięte przez
Sąd Najwyższy w uchwale Składu Siedmiu Sędziów z dnia 30 czerwca 1994 r., II UZP
15/94.
W uchwale tej Sąd Najwyższy stwierdził, iż w ww. okresie spółdzielnie należało
traktować jako uspołecznione zakłady pracy w rozumieniu § 19 ust. 1 i 3 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 1983 r. Uchwała ta wraz z obszernym uzasadnieniem została opublikowana w OSNAPiUS 1994 Nr 8 poz. 131. Skład orzekający
w niniejszej sprawie w całości podziela przytoczoną tam argumentację, a ponieważ
uchwała ta jest już opublikowana, zbędne jest powtarzanie zawartej w niej argumentacji
prawnej.
Mając powyższe na uwadze należy zatem stwierdzić, iż decyzja z dnia 20 marca
1991 r., mocą której Oddział ZUS uznał "L.-S." Spółkę Akcyjną w L. za nieuspołeczniony zakład pracy w rozumieniu przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z
dnia 6 czerwca 1991 r. była decyzją błędną. Skoro bowiem ponad 50% kapitału zakładowego (akcyjnego) posiadały uspołecznione zakłady pracy, to Spółkę tę należało
zakwalifikować jako uspołeczniony zakład pracy w rozumieniu § 19 ust. 1 i 3 ww.
rozporządzenia Rady Ministrów.
Stwierdzenie przez Oddział ZUS w 1993 roku, że decyzja z dnia 20 marca 1991
r. jest błędna, nie upoważniało jednak Oddziału do wydania kolejnej decyzji, w której
zakwalifikowano "L.-S." Spółkę Akcyjną w L. jako uspołeczniony zakład pracy od dnia
12 lutego 1991 r. Takie ustalenie bowiem rzutuje na obowiązek tejże Spółki co do
pokrywania wydatków na zasiłki chorobowe swych pracowników w czasie trwania
stosunku pracy, od dnia 12 lutego 1991 r. ponieważ żądanie zapłacenia tych kwot nie
uległo jeszcze przedawnieniu, co następuje - gdy chodzi o zaległe składki - dopiero po
upływie 5 lat od daty wymagalności.
Przy rozważaniu tej kwestii należy mieć na uwadze przepis art. 155 k.p.a. (w
związku z art. 180 § 1 k.p.a.). Przepis ten stanowi, że decyzja ostateczna, na mocy
której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie, za zgodą strony uchylona lub
zmieniona przez organ administracji państwowej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie
takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony. Do
uchylenia lub zmiany ostatecznej decyzji, na mocy której strona nabyła prawo, a do
takiej decyzji należy zaliczyć decyzję pozwanego Oddziału ZUS z dnia 17 września
1993 r., niezbędna jest więc zgoda strony, która to prawo nabyła, w niniejszym przypadku w grę wchodziłaby zgoda "L.-S." Spółki Akcyjnej, na co Spółka ta nie wyraża
zgody, czego wyrazem jest wniesienie odwołania od tej decyzji. Dlatego w sytuacji, gdy
organ rentowy stwierdza, że wydana decyzja - korzystna dla strony - jest błędna, ale
błąd ten nie został spowodowany zachowaniem się drugiej strony, to przysługuje mu
prawo do wydania decyzji prostującej ten błąd ze skutkiem na przyszłość.
Jeżeli zaś chodzi o okres sprzed wydania ponownej decyzji, to skutki finansowe
swego błędu ponosi organ rentowy.
Trafnie także zaznaczył Sąd Apelacyjny, że w decyzji z dnia 17 września 1993 r.
pozwany Oddział ZUS powołał się na przepisy prawa, które w tym dniu już nie obowiązywały. Jak bowiem wyjaśnił Sąd Najwyższy w powołanej wyżej uchwale Składu
Siedmiu Sędziów z dnia 30 czerwca 1994 r., II UZP 15/94 ustawa z dnia 26 lutego 1982
r. o opodatkowaniu jednostek gospodarki uspołecznionej (jednolity tekst: Dz. U. z 1987
r., Nr 12, poz. 77 ze zm.) została uchylona ustawą z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku
od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50 ze zm.) i utraciła
moc z dniem 5 lipca 1993 r.
2. W sprawie jest poza sporem, że od czerwca 1993 r. do 8% akcji objęły podmioty zagraniczne. W związku z powyższym należy zaznaczyć, że Sąd Najwyższy w
uchwale z dnia 6 września 1994 r., II UZP 22/94 stwierdził (w pkt 2), iż spółka akcyjna,
w której jednoosobowa spółka Skarbu Państwa posiada ponad 50% kapitału akcyjnego,
a której akcje objęły także podmioty zagraniczne na podstawie ustawy z dnia 14
czerwca 1991 r. o spółkach z udziałem zagranicznym (Dz. U. Nr 60, poz. 252 ze zm.),
nie jest uspołecznionym zakładem pracy w rozumieniu § 19 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia
Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 1983 r. Uzasadniając to stanowisko Sąd Najwyższy
powołał się na art. 39 ustawy z dnia 14 czerwca 1991 r. o spółkach z udziałem
zagranicznym, według którego do spółek z udziałem zagranicznym nie stosuje się
przepisów dotyczących jednostek gospodarki uspołecznionej, przez które to pojęcie - w
zakresie omawianym - należy rozumieć uspołecznione zakłady pracy. Sąd Najwyższy
zaznaczył, że w świetle art. 39 ww. ustawy dla zakwalifikowania spółki jako spółki z
udziałem zagranicznym nie ma znaczenia wielkość posiadanego udziału. Podzielając tę
argumentację należy więc w konsekwencji stwierdzić, że "L.-S." Spółka Akcyjna w L.
utraciła przymiot uspołecznionego zakładu pracy w rozumieniu przepisu § 19
rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 czerwca 1983 r. z dniem objęcia części
kapitału akcyjnego przez podmioty zagraniczne, co miało miejsce w czerwcu 1993 r., a
więc przed wydaniem decyzji z dnia 17 września 1993 r. Posiadanie w tej dacie przez
Spółdzielnie kapitału akcyjnego w wysokości nadal przekraczającej 50% nie miało
zatem znaczenia przy dalszej kwalifikacji Spółki pod kątem obowiązku pokrywania
wydatków na zasiłki chorobowe pracowników w czasie trwania stosunku pracy.
3. Mając na uwadze rozważania zawarte w pkt 1 i 2 niniejszego uzasadnienia,
Sąd Najwyższy uznał za celowe przejęcie sprawy do merytorycznego rozpoznania.
Uchylenie zaskarżonego wyroku Sądu Wojewódzkiego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w Lublinie z dnia 10 marca 1994 r. i poprzedzającej go decyzji ZUS Oddział w L. z dnia 17 września 1993 r. (art. 390 § 1 i 391 § 1 k.p.c.), a więc orzeczenie co
do istoty sprawy, było możliwe zaś dlatego, że w sprawie zachodziło jedynie naruszenie
prawa materialnego. Sposób rozstrzygnięcia podany w sentencji wyroku doprowadził do
tego, że decyzja Oddziału ZUS z dnia 17 września 1993 r. na skutek jej uchylenia nie
spowodowała żadnych skutków prawnych, ani co do okresu sprzed jej wydania, ani na
przyszłość.