Legislator Case Law & Legislation
II UKN 609/00 AI generated

II UKN 609/00 · Sąd Najwyższy

Case Number II UKN 609/00
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gorzowie Wlkp. wyrokiem z dnia 26 listopada 1999 r. [...] zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w G.W. z dnia 22 lutego 1999 r. i przyznał Mieczysławowi B. od dnia 3 marca 1999 r. prawo do okresowej renty z tytułu częściowej niezdolności do

Legislator headnote

AI generated

II UKN 609/00 · Sąd Najwyższy: tułu częściowej niezdolności do pracy i przyznał mu do niej prawo od dnia zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, to jest od dnia 3 marca 1999 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 15 listopada 2001 r.

II UKN 609/00

Jeżeli przez okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego ubezpieczony nie odzyskał zdolności do pracy, to jego dalszą niezdolność, stanowiącą

przesłankę nabycia prawa do renty z tego tytułu, należy liczyć z zachowaniem

ciągłości, choćby nawet daty powstania tej niezdolności nie wskazano wyraźnie w opinii biegłych lekarzy sądowych.

Przewodniczący SSN Teresa Romer, Sędziowie SN: Andrzej Kijowski (sprawozdawca), Zbigniew Myszka.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 15 listopada 2001 r. sprawy z wniosku

Mieczysława B. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w G.W.

o datę przyznania renty, na skutek kasacji organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 12 czerwca 2000 r. [...]

o d d a l i ł kasację.

Uzasadnienie

Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Gorzowie Wlkp. wyrokiem z dnia 26 listopada 1999 r. [...] zmienił decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w G.W. z dnia 22 lutego 1999 r. i przyznał Mieczysławowi B. od

dnia 3 marca 1999 r. prawo do okresowej renty z tytułu częściowej niezdolności do

pracy. W motywach tego rozstrzygnięcia Sąd Okręgowy wskazał, że wnioskodawca

ma bezspornie wymagany okres zatrudnienia. Natomiast wniosek o przyznanie renty

złożył w dniu 29 stycznia 1999 r., to jest w okresie pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, przyznanego od dnia 8 marca 1998 r. do dnia 2 marca 1999 r. Świadczenie

to nie spełniło jednak swego celu, gdyż wnioskodawca nie odzyskał zdolności do

pracy i według opinii biegłych lekarzy sądowych, nie zakwestionowanej przez żadną

ze stron, jest do niej nadal częściowo niezdolny przez okres roku. Sąd Okręgowy

uznał zatem, że wnioskodawca spełnił wszystkie wymagania do nabycia renty z ty-

tułu częściowej niezdolności do pracy i przyznał mu do niej prawo od dnia zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, to jest od dnia 3 marca 1999 r.

Apelację wniesioną przez organ rentowy oddalił Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w Poznaniu wyrokiem z dnia 12 czerwca 2000 r. [...]. W

uzasadnieniu tego orzeczenia Sąd Apelacyjny podniósł, że biegli lekarze w treści

swej opinii jednoznacznie stwierdzili, że „kwalifikują badanego jako częściowo i okresowo niezdolnego do pracy na okres jednego roku, po ustaniu świadczeń rehabilitacyjnych, czyli od marca 1999 r.” Brak zatem - wbrew stanowisku organu rentowego przesłanek do ustalenia początkowej daty powstania niezdolności do pracy na podstawie art. 14 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.), to znaczy na

dzień 31 marca 1999 r.. Nic też nie wskazuje na to, aby stan zdrowia ubezpieczonego w okresie od 2 do 31 marca 1999 r. uległ poprawie mogącej usprawiedliwić przyznanie świadczenia rentowego dopiero z końcem tego miesiąca.

Kasację od powyższego wyroku wniósł organ rentowy, zarzucając błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art.100 ust. 2 i art. 57 ustawy z dnia 17 grudnia

1998 r. „poprzez przyjęcie, że renta z tytułu częściowej niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu od dnia 3 marca 1999 r., tj. z dniem zaprzestania pobierania zasiłku chorobowego, podczas gdy w rzeczywistości na ten dzień wnioskodawca

nie spełnił określonych przepisami warunków do uzyskania świadczenia”. Na tej podstawie skarżący domagał się zmiany kwestionowanego orzeczenia przez ustalenie,

iż sporna renta przysługuje od dnia 31 marca 1999 r., ewentualnie przekazania

sprawy do ponownego rozpoznania, przy uwzględnieniu kosztów procesu według

norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Kasacja podlega oddaleniu, gdyż jej podstawa nie znajduje usprawiedliwienia.

Chybiony jest zwłaszcza zarzut naruszenia w zaskarżonym wyroku przepisu art. 100

ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Przepis ten stanowi bowiem, że ubezpieczony pobierający

zasiłek chorobowy, świadczenie rehabilitacyjne lub wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy wypłacane na podstawie przepisów Kodeksu pracy, nabywa prawo do

emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy lub renty szkoleniowej z dniem

zaprzestania pobierania tego zasiłku, świadczenia lub wynagrodzenia. Jeżeli zatem

Sąd Apelacyjny przejął od Sądu pierwszej instancji oparte na opinii biegłych lekarzy

ustalenie, że ubezpieczony jest „po ustaniu świadczeń rehabilitacyjnych, czyli od

marca 1999 r.” częściowo na okres jednego roku niezdolny do pracy, to ustalenie to

musiał subsumować pod normę wyinterpretowaną z powołanego przepisu i stwierdzić, iż sporne prawo do renty powstało z dniem 3 marca 1999 r., jako dniem bezpośrednio następującym po dacie zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego. Wbrew sugestiom skarżącego organu rentowego Sąd Apelacyjny nie tylko nie

ustalił, ale nie miał też podstaw do ewentualnego ustalenia, iż u wnioskodawcy nie

sposób określić daty powstania niezdolności do pracy, a można jedynie wskazać

miesiąc marzec 1999 r. jako „okres”, w którym to się stało, co uzasadniałoby zastosowanie art.14 ust. 2 ustawy, nakazującego wówczas za datę powstania niezdolności przyjąć końcową datę danego okresu, czyli w przedmiotowej sprawie dzień 31

marca 1999 r. W oparciu o jednoznaczną w swej konkluzji opinię biegłych Sąd Apelacyjny słusznie ustalił, że świadczenie rehabilitacyjne nie spowodowało - wbrew założeniom - odzyskania przez ubezpieczonego zdolności do pracy, a zatem jest on do

niej nadal niezdolny, przy czym niezdolność ta ma częściowy charakter i będzie

trwać przez okres roku, więc odpowiednia renta przysługuje „z istoty rzeczy” na

roczny okres, liczony od zaprzestania pobierania świadczenia rehabilitacyjnego.

Bieg rocznego okresu prawa do renty podlegałby zatem zgodnie z art.14 ust.2

ustawy przesunięciu na ostatni dzień miesiąca marca 1999 r. jedynie wówczas,

gdyby istniały przesłanki do ustalenia, iż ubezpieczony po zaprzestaniu pobierania

świadczenia rehabilitacyjnego z dniem 3 marca 1999 r. odzyskał w dniach od 4 do 30

tego miesiąca zdolność do pracy, po czym od dnia 31 marca 1999 r. ponownie stał

się do niej niezdolny, względnie - gdyby odzyskawszy zdolność do pracy przynajmniej na jeden dzień, utracił ją w którymś z kolejnych, a więc nie skonkretyzowanych

dni marca 1999 r. Jeżeli natomiast przez okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego ubezpieczony nie odzyskał zdolności do pracy, to jego dalszą niezdolność, stanowiącą przesłankę nabycia prawa do renty z tego tytułu, należy liczyć z zachowaniem ciągłości , a więc od dnia po zaprzestaniu pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, choćby nawet daty tej nie powołano wyraźnie w opinii biegłych lekarzy sądowych.

Z powyższych względów Sąd Najwyższy na podstawie art.39312 KPC orzekł

jak w sentencji.