Legislator Case Law & Legislation
II UKN 526/97 AI generated

II UKN 526/97 · Sąd Najwyższy

Case Number II UKN 526/97
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z dnia 28 listopada 1996 r. oddalił odwołanie Janusza R. od decyzji Zakładu górniczej w oparciu o art. 9 ustawy z dnia 1 lutego 1983 r. o zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich rodzin (jednolity tekst: Dz. U. z 1995 r. Nr 30, poz. 154 ze zm.) z

Legislator headnote

AI generated

II UKN 526/97 · Sąd Najwyższy: warunkach nie może być uznana za równorzędną z pracą górniczą praca wykonywana od 1 lipca 1971 r. do 31 stycznia 1982 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 18 lutego 1998 r.

II UKN 526/98

Warunkiem uznania zatrudnienia wykonywanego w administracji kopalni

na stanowiskach wymagających kwalifikacji inżyniera lub technika, za pracę

równorzędną z pracą górniczą (art. 5 ust. 2 pkt 2 lit. a ustawy z dnia 1 lutego

1983 r. o zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich rodzin, jednolity tekst: Dz.U.

z 1995 r. Nr 30, poz. 154) jest uprzednie przepracowanie co najmniej 5 lat w warunkach uznanych za pracę górniczą (art. 5 ust. 1 tej ustawy).

Przewodniczący SSN: Maria Mańkowska, Sędziowie SN: Jerzy Kuźniar

(sprawozdawca), Stefania Szymańska.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 18 lutego 1998 r. sprawy z wniosku

Janusza R. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w T.G. o

emeryturę, na skutek kasacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego-Sądu

Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 2 kwietnia 1997 r. [...]

o d d a l i ł kasację.

Uzasadnienie

Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach wyrokiem z dnia 28 listopada 1996 r. oddalił odwołanie Janusza R. od decyzji Zakładu

Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w T.G., którą odmówiono przyznania emerytury

górniczej w oparciu o art. 9 ustawy z dnia 1 lutego 1983 r. o zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich rodzin (jednolity tekst: Dz. U. z 1995 r. Nr 30, poz. 154 ze zm.) z

powodu braku wymaganego okresu pracy górniczej - 25 lat takiej pracy.

Sąd Wojewódzki ustalił, że wnioskodawca oprócz zaliczonej przez organ

rentowy pracy górniczej w ilości 17 lat 10 miesięcy i 28 dni wykonywał pracę górniczą

od 1 listopada 1965 r. do 30 czerwca 1966 r. w ilości 8 miesięcy. Praca wykonywana

od 1 lipca 1966 r. do 31 lipca 1967 r., od 1 września 1968 r. do 31 lipca 1969 r. i od 1

- 2 sierpnia 1969 r. do 31 stycznia 1982 r. nie podlega zaliczeniu jako praca górnicza,

ponieważ była wykonywana na powierzchni. Cały ten okres pracy nie może być także

uznany za okres pracy równorzędny z pracą górniczą w rozumieniu art. 5 ust. 2 pkt 2

lit. a ustawy o z.e.g. z uwagi na to, iż nie był on poprzedzony okresem co najmniej 5

lat pracy górniczej pod ziemią. Przed dniem 1 lipca 1966 r. odwołujący się

legitymował się taką pracą w rozmiarze 8 miesięcy, tj. od 1 listopada 1965 r. do 30

czerwca 1966 r. Sąd Wojewódzki stwierdził również, że jego praca w charakterze

nauczyciela w technikum górniczym podlegałaby zaliczeniu jako praca równorzędna,

gdyby była poprzedzona co najmniej 5 letnią pracą górniczą pod ziemią, której

wnioskodawca nie wykazał. Stanowisko to podzielił Sąd Apelacyjny w Katowicach,

który wyrokiem z dnia 2 kwietnia 1997 r. oddalił apelację wnioskodawcy. W ocenie

Sądu praca wykonywana przez wnioskodawcę w okresie od 1 lipca 1966 r. do 30

czerwca 1971 r. była pracą w dozorze ruchu, ale wykonywaną na powierzchni, co

powoduje, ze nie można uznać za pracę równorzędną z pracą górniczą zatrudnienia

od 1 lipca 1971 r. do 31 stycznia 1982 r. wobec niespełnienia warunków określonych

w art. 5 ust. 2 pkt 2 lit. a ustawy o z.e.g. "Skoro zatrudnienie pod ziemią wymagane

jest do uznania pracy za pracę górniczą, to tym bardziej przy pracy równorzędnej,

uprzednie zatrudnienie w kopalniach i przedsiębiorstwach w ilości 5 lat na

stanowisku dozoru ruchu, dotyczy także pracy pod ziemią".

Powyższy wyrok zaskarżył kasacją wnioskodawca i zarzucając naruszenie

prawa materialnego przez błędną wykładnię art. 5 ust. 2 pkt 2 lit. a ustawy z dnia 1

lutego 1983 r. oraz art. 2 ust. 1 pkt 3 i ust. 4 pkt 1 ustawy z dnia 28 maja 1957 r. o

zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich rodzin (Dz. U. z 1958 r. Nr 23, poz. 99) w

związku z § 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Opieki Społecznej z dnia 12 lipca 1957

r. w sprawie określenia pracowników dozoru ruchu i kierownictwa ruchu kopalń oraz

pracowników na stanowiskach wymagających kwalifikacji inżyniera lub technika w

zakresie górnictwa (Dz. U. Nr 41, poz. 188 ze zm.), wniósł o jego uchylenie oraz

uchylenie wyroku Sądu Wojewódzkiego i przekazanie sprawy Sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania. Według składającego kasację okres pracy od 1

lipca 1971 r. do 31 stycznia 1982 r. jest okresem następującym po okresie 5 lat jego

pracy na stanowiskach dozoru lub kierownictwa ruchu, na które to stanowiska wnioskodawca posiadał zatwierdzenia górnicze. Stanowiska te wymienione w art. 5 ust. 2

- 3 pkt 1 lit. a nie oznaczały, wbrew poglądowi Sądu, pracy pod ziemią. Przepis wymienia bowiem obok pracy "pod ziemią" pracę "na odkrywce" oraz "na stanowiskach

dozoru lub kierownictwa ruchu" bez dodatkowego ograniczenia. W czasie, gdy ubezpieczony pracował na tych stanowiskach, praca ta podlegała zaliczeniu do uprawnień emerytalnych bez potrzeby dowodzenia, że przebiegała "pod ziemią". Warunek

ten "obowiązuje dopiero od 1 czerwca 1990 r. (Dz. U. Nr 30 poz. 206)".

Sąd Najwyższy rozważył, co następuje:

Kasacja oparta na zarzucie naruszenia prawa materialnego przez jego błędną

wykładnię, jest nieuzasadniona i podlega oddaleniu. Przedmiotem sporu było zbadanie uprawnień wnioskodawcy do emerytury górniczej w oparciu o obecnie obowiązującą ustawę z dnia 1 lutego 1983 r. o zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich

rodzin, stąd też odwoływanie się w kasacji do warunków przyznania tego świadczenia zawartych w ustawie z dnia 28 maja 1957 r. o zaopatrzeniu emerytalnym górników i ich rodzin (Dz. U. z 1958 r. Nr 23, poz. 99) oraz w przepisach wykonawczych

wydanych z jej upoważnienia, nie może być uznane za prawidłowe i rodzące - w

związku z tym - skutki prawne. Emerytura górnicza przysługuje górnikowi, który

ukończył 50 lat życia i ma okres pracy górniczej wynoszący łącznie z okresami pracy

równorzędnej i okresami zaliczalnymi do pracy górniczej co najmniej 25 lat w tym co

najmniej 15 lat pracy górniczej określonej w art. 5 ust. 1 (art. 9 ustawy o z.e.g.).

Wnioskodawca wykazał łącznie okres wynoszący 18 lat i 6 miesięcy pracy

górniczej a spór dotyczył kwestii czy zatrudnienie w czasie od 1 lipca 1971 r. do 31

stycznia 1982 r. było okresem równorzędnym z pracą górniczą w oparciu o art. 5 ust.

2 pkt 2 lit. a ustawy o z.e.g. W wymienionym okresie Janusz R. pracował na stanowisku sztygara oddziałowego oddziału produkcji elementów maszyn górniczych. Na

podstawie wskazanego wyżej przepisu za pracę równorzędną z pracą górniczą

uważa się zatrudnienia na stanowiskach wymagających kwalifikacji inżyniera lub

technika w zakresie górnictwa w administracji kopalń, przedsiębiorstw i innych podmiotów określonych w ust. 1 pkt 1-4 pod warunkiem uprzedniego przepracowania w

kopalniach, przedsiębiorstwach i innych podmiotach określonych w ust. 1 pkt 1-4 co

najmniej 5 lat pod ziemią, na odkrywce w kopalniach siarki lub węgla brunatnego, jak

- 4 też w kopalniach otworowych siarki albo na stanowiskach dozoru lub kierownictwa

ruchu. Z przepisu tego wynika, że warunkiem uznania zatrudnienia wykonywanego w

administracji kopalni na stanowiskach wymagających kwalifikacji inżyniera lub technika, za pracę równorzędną z pracą górniczą, jest uprzednie przepracowanie co

najmniej 5 lat pod ziemią, a więc dysponowanie co najmniej 5 letnim okresem pracy

górniczej. Fakt, że przepis art. 5 ust. 2 pkt 2 lit. a wymieniając zatrudnienie na stanowiskach dozoru lub kierownictwa ruchu, nie zawiera warunku by było to zatrudnienie pod ziemią, nie oznacza by warunek ten nie był niezbędny, skoro dla uznania

pracy za równorzędną z pracą górniczą, konieczne jest wykazanie co najmniej 5 lat

pracy górniczej, ta zaś przebiegać winna pod ziemią także wtedy, gdy dotyczy stanowisk dozoru ruchu oraz kierownictwa ruchu kopalń (art. 5 ust. 1 pkt 5 ustawy o

z.e.g.). Gdy więc zatrudnienie pod ziemią wymagane jest dla uznania pracy za pracę

górniczą, to tym bardziej konieczne - przy pracy równorzędnej z nią - jest uprzednie

przepracowanie w wymienionych w ustawie podmiotach co najmniej 5 lat pod ziemią.

W tym więc zakresie stanowisko Sądu Apelacyjnego jest trafne, a dokonana przez

ten Sąd wykładnia wskazanych przepisów prawidłowa i jako taka przez Sąd Najwyższy podzielana.

Wnioskodawca przed 1 lipca 1971 r. pracował pod ziemią jedynie 8 miesięcy

(od 1 listopada 1965 r. do 30 czerwca 1966 r.), natomiast w okresie od 1 lipca 1966

r. do 31 lipca 1967 r. był zatrudniony jako sztygar zmianowy oddziału przeróbki, od 1

sierpnia 1967 r. do 31 sierpnia 1968 r. zastępca kierownika przeróbki, od 1 września

1968 r. do 31 lipca 1969 r. kierownik działu techniczno-produkcyjnego, a od 1 sierpnia 1969 r. do 31 stycznia 1982 r. jako sztygar oddziałowy w Oddziale Produkcji

Elementów Maszyn Górniczych, a praca ta nie była wykonywana pod ziemią (czego

zresztą wnioskodawca nie kwestionował tak w apelacji jak i w kasacji). W tych więc

warunkach nie może być uznana za równorzędną z pracą górniczą praca wykonywana od 1 lipca 1971 r. do 31 stycznia 1982 r.

Gdy więc kasacja nie ma usprawiedliwionych podstaw, orzeczono jak w sentencji na podstawie art. 39312 KPC.