Legislator Case Law & Legislation
II UKN 350/97 AI generated

II UKN 350/97 · Sąd Najwyższy

Case Number II UKN 350/97
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 19 czerwca 1996 r. Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach oddalił odwołanie ubezpieczonego Mariana M. od decyzji [...] Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w K. odmawiającej przyznania

Legislator headnote

AI generated

II UKN 350/97 · Sąd Najwyższy: oświadczenie pracodawcy o rozwiązaniu stosunku pracy bez wypowiedzenia z powodu niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 1 rok, tj. od dnia 22 listopada 1994 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 26 listopada 1997 r.

II UKN 350/97

Jeżeli pracownik nie kwestionował rozwiązania z nim stosunku pracy w

trybie art. 53 KP, to nie może skutecznie domagać się w sprawie o wcześniejszą emeryturę ustalenia, że rozwiązanie stosunku pracy nastąpiło z przyczyn

określonych w art. 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. o szczególnych zasadach

rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładu pracy oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. z 1990 r. Nr 4, poz. 19 ze

zm.).

Przewodniczący SSN: Barbara Wagner, Sędziowie SN: Roman Kuczyński

(sprawozdawca), Teresa Romer.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 26 listopada 1997 r. sprawy z wniosku

Mariana M. przeciwko [...] Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w K. o prawo do

wcześniejszej emerytury, na skutek kasacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach z dnia 9 grudnia 1996 r.

[...]

o d d a l i ł kasację.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 19 czerwca 1996 r. Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Katowicach oddalił odwołanie ubezpieczonego Mariana M. od

decyzji [...] Dyrekcji Okręgowej Kolei Państwowych w K. odmawiającej przyznania

mu wcześniejszej emerytury. Sąd Wojewódzki uznał, że ubezpieczony nie legitymuje

się ani 40-letnim okresem zatrudnienia, ani też nie rozwiązano z nim umowy o pracę

z przyczyn ekonomicznych, zaś każda z tych przesłanek wymagana jest dla nabycia

prawa do wcześniejszej emerytury kolejowej.

Sąd Apelacyjny w Katowicach wyrokiem z dnia 9 grudnia 1996 r. oddalił ape-

- 2 lację ubezpieczonego od powyższego wyroku, podzielając stanowisko zajęte przez

Sąd I instancji.

Kasacja od wyroku Sądu Apelacyjnego zarzuca obrazę prawa materialnego art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 28 kwietnia 1983 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników kolejowych i ich rodzin (Dz. U. Nr 23, poz. 99 ze zm.) oraz art. 1 ust. 1 ustawy

z dnia 28 grudnia 1989 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami

stosunków pracy z przyczyn dotyczących zakładów pracy oraz zmianie niektórych

ustaw (Dz. U. z 1990 r. Nr 4, poz. 19 ze zm.).

W odpowiedzi na kasację [...] DOKP wnosiła o jej oddalenie uzasadniając, iż

ubezpieczony nie spełnia warunków do nabycia wcześniejszej emerytury, ponieważ

stosunek pracy z nim nie został rozwiązany z przyczyn ekonomicznych leżących po

stronie zakładu pracy.

Sąd Najwyższy rozważył, co następuje:

Kasacja okazała się bezzasadna. W aktach osobowych ubezpieczonego

znajduje się adresowane do niego pismo z dnia 30 października 1995 r., zawierające

oświadczenie pracodawcy o rozwiązaniu stosunku pracy bez wypowiedzenia z powodu niezdolności do pracy trwającej dłużej niż 1 rok, tj. od dnia 22 listopada 1994 r.

Pismo zawiera stosowne pouczenie o trybie odwoławczym. Z dalszej części akt wynika, między innymi z pisma ubezpieczonego z dnia 30 października 1995 r. adresowanego do [...] DOKP, iż wnosi o przyznanie renty inwalidzkiej z powodu zaliczenia do trzeciej grupy inwalidów i zwolnienia z pracy oraz że renta taka została mu

decyzją z dnia 23 listopada 1995 r. przyznana. Jednocześnie brak jest w materiale

dowodowym przesłanek do przyjęcia, iż ubezpieczony kwestionował sposób rozwiązania stosunku pracy i jego przyczynę.

W tym stanie rzeczy należy dojść do przekonania, że Sądy obu instancji trafnie uznały, że ubezpieczony nie spełnia warunków do wcześniejszej emerytury na

podstawie przepisu § 1 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z

dnia 26 stycznia 1990 r. w sprawie wcześniejszych emerytur dla pracowników zwalnianych z pracy z przyczyn dotyczących zakładów pracy (Dz. U. Nr 4, poz. 27), bowiem przepis ten, niezależnie od legitymowania się okresem 40 lat zatrudnienia

- 3 (przez mężczyznę), wymaga, aby stosunek pracy z pracownikiem rozwiązany został

w warunkach, o jakich mowa w art. 1 ust. 1 i 2 oraz art. 10 ust. 1 ustawy z 28 grudnia

1989 r. - czyli z przyczyn ekonomicznych leżących po stronie zakładu pracy.

W świetle wyżej wskazanych dowodów, którymi Sądy obu instancji dysponowały, ubezpieczony nie został zwolniony z pracy wskutek tzw. redukcji etatów, lecz z

powodu wyczerpania zasiłków chorobowych i okoliczność ta nie może być zmieniona

przez wydane na prośbę ubezpieczonego zaświadczenia pracodawcy z dnia 15

stycznia i 12 kwietnia 1996 r. Należy bowiem mieć na uwadze, że wyczerpanie zasiłków chorobowych stwarza zakładowi pracy tylko możliwość rozwiązania umowy o

pracę bez wypowiedzenia bez winy pracownika (art. 53 § 1 KP), nie nakłada natomiast na pracodawcę takiego obowiązku, przeto - niezależnie od wyczerpania zasiłków - ubezpieczony mógł pozostać w zatrudnieniu, a następnie - mógłby zostać

zwolniony wskutek redukcji zatrudnienia, co rodziłoby po stronie pracodawcy obowiązek wypłaty stosownej odprawy pieniężnej. Skoro zakład pracy wybrał inny sposób rozwiązania stosunku pracy, brak jest podstaw do przypisywania mu innych intencji oraz nadawania znaczenia prawnego pismom wydanym na prośbę ubezpieczonego na użytek jego starań o wcześniejszą emeryturę. Raz zastosowany sposób

rozwiązania stosunku pracy, który w stosownym terminie i trybie nie został zakwestionowany przez pracownika, nie może być następnie zmieniony w celu uzyskania

innego świadczenia - w tym przypadku wcześniejszej emerytury. Brak zaś przesłanki

w postaci rozwiązania stosunku pracy przez zakład z powodu zmniejszenia zatrudnienia (art. 1 ust. 1 i 2 oraz art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r.), czyni

bezprzedmiotowym roszczenie ubezpieczonego o wcześniejszą emeryturę niezależnie od wykazania 40-letniego zatrudnienia, bowiem nawet udowodnienie tego okresu

nie uczyni tego roszczenia uzasadnionym. Tym samym tracą na znaczeniu rozważania dotyczące stosowania art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 28 kwietnia 1983 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników kolejowych i ich rodzin w związku z art. 45 ust. 1

ustawy z dnia 17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytur i rent oraz o zmianie

niektórych ustaw (Dz. U. Nr 104 poz. 450 ze zm.), zaś zarzuty kasacji są w tym

względzie bezzasadne.

Jakkolwiek zatem motywy zaskarżonego wyroku koncentrują się głównie na

braku przesłanek do wcześniejszej emerytury z art. 6 ust. 2 ustawy o zaopatrzeniu

- 4 emerytalnym pracowników kolejowych, to mając na względzie iż Sąd Apelacyjny

przejął ustalenie Sądu I instancji odnośnie przyczyny rozwiązania z Marianem M.

stosunku pracy - Sąd Najwyższy doszedł do przekonania, że zaskarżony wyrok odpowiada prawu, zaś kasacja nie znajduje usprawiedliwionych podstaw - i w oparciu o

art. 39312 KPC orzekł jak w sentencji wyroku.