II UKN 325/98 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generated1996 r. odmówił Teresie F., urodzonej 10 lipca 1968 r., przyznania prawa do renty 18 miesięcy od jego ustania. Ponadto organ rentowy uznał, że wnioskodawczyni nie
Legislator headnote
AI generatedII UKN 325/98 · Sąd Najwyższy: wykazała wymaganych 5 lat zatrudnienia łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi, a jedynie 3 lata przypadające przed zgłoszeniem wniosku o rentę.
Full text
Wyrok z dnia 11 lutego 1999 r.
II UKN 325/98
Na podstawie art. 39319 w związku z art. 329 KPC Sąd Najwyższy jest
uprawniony do zażądania sporządzenia uzasadnienia prawomocnego wyroku
sądu pierwszej instancji, od którego wniesiona została kasacja przewidziana w
art. 12 ust. 3 ustawy z dnia 1 marca 1996 r. o zmianie Kodeksu postępowania
cywilnego, rozporządzeń Prezydenta Rzeczypospolitej - Prawo upadłościowe i
Prawo o postępowaniu układowym, Kodeksu postępowania administracyjnego,
ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych oraz niektórych innych
ustaw (Dz.U. Nr 43, poz. 189 ze zm.).
Przewodniczący: SSN Andrzej Kijowski, Sędziowie SN: Zbigniew Myszka,
Maria Tyszel (sprawozdawca).
Sąd Najwyższy, przy udziale prokuratora Prokuratury Krajowej Iwony
Kaszczyszyn, po rozpoznaniu w dniu 11 lutego 1999 r. sprawy z wniosku Teresy F.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w B. o rentę inwalidzką,
na skutek kasacji Ministra Sprawiedliwości [...] od wyroku Sądu WojewódzkiegoSądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie z dnia 1 grudnia 1997 r. [...]
u c h y l i ł zaskarżony wyrok i sprawę przekazał Okręgowemu Sądowi-Sądowi Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie do ponownego rozpoznania.
Uzasadnienie
Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w B. decyzją z dnia 16 sierpnia
1996 r. odmówił Teresie F., urodzonej 10 lipca 1968 r., przyznania prawa do renty
inwalidzkiej, ponieważ Obwodowa Komisja Lekarska do Spraw Inwalidztwa i Zatrudnienia zaliczając ją - w wyniku badania lekarskiego - do II grupy inwalidów stwierdziła, że inwalidztwo wnioskodawczyni powstałe przed podjęciem przez nią zatrudnienia, nie uległo pogorszeniu w czasie jego wykonywania względnie przed upływem
18 miesięcy od jego ustania. Ponadto organ rentowy uznał, że wnioskodawczyni nie
wykazała wymaganych 5 lat zatrudnienia łącznie z okresami równorzędnymi i zaliczalnymi, a jedynie 3 lata przypadające przed zgłoszeniem wniosku o rentę.
Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie, po rozpoznaniu odwołania wnioskodawczyni, wyrokiem z dnia 1 grudnia 1997 r. [...] odwołanie to oddalił.
Wyrok ten zaskarżył kasacją Minister Sprawiedliwości i na podstawie art. 12
ust. 3 ustawy z dnia 1 marca 1996 r. o zmianie Kodeksu postępowania cywilnego,
rozporządzeń Prezydenta Rzeczypospolitej - Prawo upadłościowe i Prawo o postępowaniu układowym, Kodeksu postępowania administracyjnego, ustawy o kosztach
sądowych w sprawach cywilnych oraz niektórych innych ustawy (Dz.U. Nr 43, poz.
189) wniósł o jego uchylenie i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania temu
Sądowi. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucił naruszenie prawa materialnego, a w
szczególności art. 224 § 1, art. 316 § 1 KPC oraz art. 33 w związku z art. 32 i 34 ust.
1 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich
rodzin (Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 sierpnia 1997 r.
Rozpoznając kasację Sąd Najwyższy wziął pod uwagę, co następuje:
Kasacja została sporządzona bez zapoznania się z uzasadnieniem zaskarżonego wyroku, ponieważ żadna ze stron nie złożyła stosownego wniosku. Na podstawie art. 39319 w związku z art. 329 KPC Sąd Najwyższy jest uprawniony do zażądania sporządzenia uzasadnienia zaskarżonego wyroku. Skoro bowiem ustawodawca
wskazał początek rozpoczęcia biegu terminu do sporządzenia uzasadnienia w sytuacji, gdy wniosek taki nie był zgłoszony lecz wyrok został zaskarżony, uzasadniony
jest pogląd, że przepis ten ma zastosowanie nie tylko w razie wniesienia apelacji lecz
również wówczas, gdy - na podstawie art. 12 ust. 1 lub 3 ustawy z dnia 1 marca 1996
r. o zmianie Kodeksu postępowania cywilnego... (Dz.U. Nr 43, poz. 189) - kasacją
zostanie zaskarżony prawomocny wyrok Sądu pierwszej instancji.
Sporządzone uzasadnienie nie spełnia wymogów z art. 328 § 2 KPC. Sąd
powtórzył stanowisko organu rentowego stwierdzając, że wnioskodawczyni wykazała
jedynie 3-letni okres zatrudnienia w latach 1985-1998. Nie ustosunkował się do
ewentualności uwzględnienia okresu przerwy w pracy na wychowanie dziecka, a zaliczenie tego okresu nieskładkowego w odpowiednim wymiarze może mieć znaczenie
dla oceny uprawnień wnioskodawczyni do renty inwalidzkiej na podstawie art. 32 w
związku z art. 33 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. Sąd powtórzył też treść orzeczenia Obwodowej Komisji Lekarskiej do Spraw Inwalidztwa i Zatrudnienia, którym
wnioskodawczyni została zaliczona do II grupy inwalidów i uznano, że inwalidztwo to
nie uległo pogorszeniu przed dniem 1 marca 1990 r., nie wyjaśnił jednak dlaczego ta
właśnie data i pogorszenie inwalidztwa mają istotne znaczenie.
Sąd nie przeprowadził żadnego postępowania dowodowego i dla oceny stanu
zdrowia wnioskodawczyni oraz jej inwalidztwa nie poczynił własnych ustaleń. Sąd
zupełnie pominął, że w wieloletniej praktyce sądów ubezpieczeń społecznych a także
w orzecznictwie b. Trybunału Ubezpieczeń i Sądu Najwyższego istnieje utrwalona
praktyka, że zarówno ustalanie powstania inwalidztwa na okres wsteczny, jak i jego
pogorszenia (poprawy) następuje z uwzględnieniem dokumentacji lekarskiej pochodzącej z okresu, na który ma być ustalona ta data względnie z okresu, w którym nastąpiła zmiana w stanie inwalidztwa. Dokumentację tę należy uzyskać przed zasięgnięciem opinii biegłych i zalecić, by ustosunkowali się do niej w swej opinii. Przypomnienie to jest truizmem lecz upoważnia do niego zarówno zaniechanie przez Sąd
przeprowadzenia jakiegokolwiek postępowania dowodowego w sprawie, jak i sposób
uzasadnienia zaskarżonego wyroku. Uzasadnienie to nie spełnia wymogań z art. 328
§ 1 KPC również w zakresie podstawy prawnej rozstrzygnięcia; ogranicza się jedynie
do wskazania zastosowanego przepisu bez jego przytoczenia i wyjaśnienia.
Sąd Najwyższy uznaje więc za słuszne i usprawiedliwione zarzuty naruszenia
wszystkich przepisów wskazanych w kasacji i uznaje za własne wskazania dotyczące
przeprowadzenia postępowania dowodowego zawarte w uzasadnieniu kasacji, a
także w całej rozciągłości podziela zaprezentowaną wykładnię art. 32, 33 i 34 ustawy
z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin
(Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.). Na podstawie art. 39319 w związku z art. 386 § 6
KPC Sąd pierwszej instancji przeprowadzi postępowanie dowodowe w zakresie
wskazanym w kasacji i dopiero wówczas wyda rozstrzygnięcie stosowne do tej wykładni.
Mając powyższe na uwadze Sąd Najwyższy na podstawie art. 393 13 KPC
orzekł jak w sentencji wyroku.