II UKN 313/99 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedSąd Wojewódzki -Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi, po rozpoznaniu odwołania Mieczysława B., wyrokiem z dnia 14 października 1998 r. [...], zmienił decyzję Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego-Oddziału Regionalnego w T.M. z dnia 26 lutego 1998 r. ustalającą, że odwołujący się podlega ubezpieczeniu
Legislator headnote
AI generatedII UKN 313/99 · Sąd Najwyższy: narusza żadnego z przepisów wskazanych w kasacji, a jej podstawy nie są usprawiedliwiona i zgodnie z art. 39312 KPC orzekł jak w sentencji wyroku.
Full text
Wyrok z dnia 14 stycznia 2000r.
II UKN 313/99
Rolnik pobierający zasiłek przedemerytalny nie ma obowiązku opłacania
składki na ubezpieczenie społeczne rolników, gdyż okres pobierania tego zasiłku jest okresem podlegania "innemu ubezpieczeniu społecznemu" w rozumieniu art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 3 ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst: Dz.U. z 1998 r. Nr 7, poz. 25 ze
zm.).
Przewodniczący: SSN Zbigniew Myszka, Sędziowie SN: Roman Kuczyński,
Maria Tyszel (sprawozdawca).
Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 14 stycznia 2000 r. sprawy z wniosku
Mieczysława B. przeciwko Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego-Oddziałowie Regionalnemu w T.M. o ustalenie obowiązku ubezpieczenia, na skutek kasacji
organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 23 marca 1999 r.
[...]
o d d a l i ł kasację.
Uzasadnienie
Sąd Wojewódzki -Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Łodzi, po rozpoznaniu odwołania Mieczysława B., wyrokiem z dnia 14 października 1998 r. [...], zmienił decyzję Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego-Oddziału Regionalnego w
T.M. z dnia 26 lutego 1998 r. ustalającą, że odwołujący się podlega ubezpieczeniu
społecznemu rolników i jest z tego tytułu zobowiązany do opłacania składek od 26
lutego 1997 r. Sąd ten ustalił, że wnioskodawca, właściciel gospodarstwa rolnego o
pow. 2,23 ha (w tym 1,71 ha przeliczeniowego), do dnia 22 grudnia 1997 r. był pracownikiem, a od 23 grudnia 1997 r. pobiera zasiłek przedemerytalny z Rejonowego
Urzędu Pracy w T.M. Sąd Wojewódzki uznał, że świadczenie to, wypłacane na podstawie przepisów ustawy z dnia 14 grudnia 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu
bezrobociu (jednolity tekst: Dz.U. z 1997 r. Nr 25, poz. 128 ze zm.) ma charakter i cel
zbliżony do świadczeń z ubezpieczenia społecznego, wobec czego Mieczysław B.
nie podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu przewidzianemu w ustawie z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników i ich rodzin (jednolity tekst: Dz.U. z 1993 r. Nr 71, poz. 342 ze zm.).
Apelację organu rentowego oddalił Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w Łodzi wyrokiem z dnia 23 marca 1999 r. [...], uznając za prawidłowe
zarówno ustalenia faktyczne dokonane przez Sąd pierwszej instancji, jak i wskazaną
podstawę prawną rozstrzygnięcia. W uzasadnieniu swego wyroku Sąd wyczerpująco
ustosunkował się do podniesionych zarzutów apelacyjnych.
Organ rentowy, przytaczając jako podstawę swej kasacji naruszenie przepisów prawa materialnego, wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku w całości oraz wydanie orzeczenia co do istoty sprawy, zarzucając temu wyrokowi: „błędną wykładnię
przepisów art. 7 ust. 1 i art. 16 ust. 3 w związku z art. 6 pkt 13 i pkt 14 ustawy z dnia
20.12.1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (tekst jednolity: Dz.U. Nr 7 z
1998 r., poz. 25), oraz niewłaściwe zastosowanie przepisów art. 37j w związku z art.
37m ust. 3 ustawy z dnia 14.12.1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu
(jednolity tekst: Dz.U. z 1997 r. Nr 25, poz. 128)”. Wniosek kasacyjny zmierzał do
zmiany zaskarżonego wyroku w całości oraz wydania „orzeczenia co do istoty
sprawy”.
Rozpoznając sprawę w granicach kasacji Sąd Najwyższy wziął pod uwagę, co
następuje:
Błędny jest wywód kasacji, że: „Ponieważ w art. 37m ust. 3 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu ustalono, iż okres pobierania zasiłku i świadczenia przedemerytalnego jest okresem nieskładkowym – w przeciwieństwie do okresów
pobierania zasiłku dla bezrobotnych – nie znajduje potwierdzenia w wyżej przywołanych przepisach pogląd, że okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych jest okresem
podlegania ubezpieczeniu społecznemu”.
Przede wszystkim okres pobierania zasiłku dla bezrobotnych jest okresem
podlegania ubezpieczeniu społecznemu, ponieważ na mocy art. 2 ust. 2 pkt 6 ustawy
z dnia 17 października 1991 r. o rewaloryzacji emerytur i rent, o zasadach ustalania
emerytur i rent o raz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. Nr 104, poz. 450 ze zm.) jest
okresem składkowym. Podobnie stanowi art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia
1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr
162, poz. 1118), zwanej dalej ustawą o FUS. Ponadto, istotą sporu w rozpatrywanej
sprawie jest charakter prawny zasiłku przedemerytalnego a nie zasiłku dla bezrobotnych. Być może przytoczony wyżej fragment uzasadnienia nie odnosi się do zasiłku
dla bezrobotnych, lecz przedemerytalnego, jednakże Sąd Najwyższy działający jako
sąd kasacyjny nie jest uprawniony do „poprawiania” uzasadnienia kasacji i domyślania się rzeczywistej treści argumentów wnoszącego ten ściśle prawny środek zaskarżenia tak, aby argumenty te stały się adekwatne do przytoczonej podstawy kasacyjnej i jej zarzutów.
W świetle art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy z dnia 14 grudnia 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu (jednolity tekst: Dz.U. z 1997 r. Nr 25, poz. 128 ze
zm.) osoba pobierająca zasiłek przedemerytalny lub świadczenie przedemerytalne
nie jest bezrobotnym w rozumieniu tej ustawy. Taką treść temu przepisowi nadano
ustawą z dnia 6 grudnia 1996 r. (Dz.U. Nr 147, poz. 687), natomiast ustawą z dnia 27
czerwca 1997 r., (Dz.U. Nr 93, poz. 569) do art. 37m dodano ust. 3 stanowiący, że
okresy pobierania zasiłku przedemerytalnego oraz świadczenia przedemerytalnego
są okresami nieskładkowymi w rozumieniu przepisów o zaopatrzeniu emerytalnym
pracowników i ich rodzin. Wprawdzie za okresy nieskładkowe nie są opłacane
składki na ubezpieczenie społeczne, jednakże są one – na podstawie szczególnych
przepisów – okresami podlegającymi ochronie ubezpieczeniowej. Słusznie wprawdzie podniesiono w uzasadnieniu kasacji, że według art. 4 pkt 5 ustawy o FUS, za
okres ubezpieczenia uważa się okresy opłacania składek na ubezpieczenie społeczne, a także nieopłacania składek z powodu przekroczenia w trakcie roku kalendarzowego kwoty rocznej podstawy wymiaru składek, oraz że - zgodnie z jego pkt 13 ubezpieczonym jest osoba podlegająca ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowemu,
jednakże w wywodzie tym pominięty został istotny fragment tego przepisu. „Ubezpieczonym” w rozumieniu art. 4 pkt 13 ustawy o FUS jest bowiem także osoba, która
przed dniem jej wejścia w życie, tj. przed dniem 1 stycznia 1999 r., podlegała ubezpieczeniu społecznemu lub zaopatrzeniu emerytalnemu, a do takich osób należy
wnioskodawca.
Zdaniem Sądu Najwyższego brak jest logicznych przesłanek usprawiedliwienia poglądu prezentowanego w kasacji, że ustawodawca z ochrony ubezpieczeniowej wyłączył osoby pobierające zasiłek przedemerytalny (świadczenie przedemery-
talne). Prawo do zasiłku przedemerytalnego przewidziano dla tych pozbawionych
pracy osób, które nie ukończyły wieku emerytalnego, natomiast – jak to podkreśliły
Sądy obu instancji - nie tylko spełniają warunki do uzyskania statusu bezrobotnego i
pobierania tego świadczenia, lecz nadto posiadają okres uprawniający do zasiłku w
wymiarze przekraczającym okresy wymagane do uzyskania emerytury o 10 lat, jak w
rozpatrywanej sprawie, a także o 5 lat – jeśli osoby te przez co najmniej 15 lat wykonywały prace uznane, w stosownych przepisach emerytalnych, za zatrudnienie w
szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze. Wyłączenie z ochrony
ubezpieczeniowej osób posiadających tak długi okres podlegania ubezpieczeniu lub
zaopatrzeniu emerytalnemu (osoby uprawnione do świadczenia przedemerytalnego
mające okresy jeszcze dłuższe), tylko dlatego, że nie ukończyły wieku emerytalnego,
byłoby sprzeczne z wykładnią celowościową art. 37j (37m) ustawy o bezrobociu, bowiem niweczyłoby ich charakter ochronny przed skutkami bezrobocia, jaki tym przepisom nadał ustawodawca. Słusznie wprawdzie podniesiono w uzasadnieniu kasacji,
że osoby pobierające zasiłki lub świadczenia przedemerytalne nie zostały wymienione w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
(Dz.U. Nr 137, poz. 887) „ani w kręgu osób podlegających ubezpieczeniu społecznemu obowiązkowo (art. 6), ani w kręgu osób uprawnionych do dobrowolnego objęcia ubezpieczeniom społecznym (art. 7)”, lecz wnoszący kasację z „pominięcia” tych
osób wyciągnął błędny wniosek, że okres pobierania zasiłku lub świadczenia
przedemerytalnego nie jest okresem ubezpieczenia. Wbrew wywodom kasacji, trafne
i logiczne jest stanowisko wyrażone przez Sąd pierwszej instancji a pogłębione w
zaskarżonym wyroku, że charakter i cel zasiłku przedemerytalnego jest zbliżony do
świadczeń z ubezpieczenia społecznego, a przepisy art. 6 i 7 powołanej ustawy potwierdzają jego prawidłowość. Skoro bowiem, stosownie do powołanego wyżej art. 37j
oraz art. 37m ustawy o bezrobociu i art. 7 pkt 11 ustawy o FUS, okres pobierania
zasiłku (świadczenia) przedemerytalnego jest okresem nieskładkowym, nie było uzasadnionej potrzeby obciążania obowiązkiem dalszego opłacania składek osób posiadających tak długi okres ubezpieczenia, jakim legitymują się osoby uprawnione do
tych świadczeń. Okoliczność, że są to świadczenia wypłacane z Funduszu Pracy,
jest nieistotna dla oceny ich charakteru.
Prezentowany w kasacji pogląd, że pobieranie zasiłku przedemerytalnego nie
rodzi takich samych skutków prawnych i nie jest „równoznaczne z posiadaniem
prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia społecznego” oraz, że ochrona ubez-
pieczeniowa nie obejmuje okresu nieskładkowego, jakim jest okres jego pobierania,
prowadzi do wniosku, że osoby pobierające ten zasiłek, które nie są równocześnie
rolnikami lub domownikami rolnika, nie są ubezpieczonymi w rozumieniu zarówno
ustawy o FUS, jak i stosownych przepisów obowiązujących w tym zakresie przed
dniem 1 stycznia 1999 r., są więc pozbawione ochrony ubezpieczeniowej, natomiast
prawo do tej ochrony zachowają rolnicy i ich domownicy, pobierający to samo świadczenie. Stanowisko organu rentowego oznacza podział na dwie grupy osób pobierających zasiłki i świadczenia przedemerytalne rolników i ich domowników, podlegających ubezpieczeniu społecznemu, a więc z jednej strony obciążonych obowiązkiem
opłacania składki, ale i – z drugiej strony – uprawnionych do świadczeń z tego tytułu
oraz pozostałych osób, nie tylko pozbawionych ochrony ubezpieczeniowej, ale również możliwości dobrowolnego ubezpieczenia się.
Sąd Najwyższy, w składzie orzekającym w sprawie, nie akceptuje proponowanej wykładni powołanych przepisów, wprawdzie zgodnej z finansowym interesem
wnoszącego kasację organu rentowego, lecz sprzecznej zarówno z konstytucyjną
zasadą równości wobec prawa wszystkich obywateli Rzeczypospolitej, jak i z wykładnią celowościową przepisów chroniących osoby, które wykazały okresy podlegania ubezpieczeniu społecznemu w wymiarze przekraczającym wymagany do przyznania emerytury, dotknięte bezrobociem w wieku uniemożliwiającym, względnie
istotnie utrudniającym, znalezienie pracy. Zdaniem Sądu Najwyższego, okres pobierania zasiłku (świadczenia) przedemerytalnego jest okresem podlegania „innemu
ubezpieczeniu społecznemu” w rozumieniu art. 7 ust. 1 oraz art. 16 ust. 3 ustawy z
dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst: Dz.U.
z 1998 r. Nr 7, poz. 25 ze zm.) w związku z jej art. 6 pkt 14 (bez obowiązku opłacania
składki). Rolnik (domownik) pobierający zasiłek (świadczenie) przedemerytalny nie
podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu przewidzianemu w tej ustawie.
Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy uznał, że zaskarżony wyrok nie
narusza żadnego z przepisów wskazanych w kasacji, a jej podstawy nie są usprawiedliwiona i zgodnie z art. 39312 KPC orzekł jak w sentencji wyroku.