Legislator Case Law & Legislation
II UKN 224/97 AI generated

II UKN 224/97 · Sąd Najwyższy

Case Number II UKN 224/97
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

dnia 21 grudnia 1995 r. [...], oddalił odwołanie Marii K. od decyzji wydanej przez Zakład przyznania renty rodzinnej po mężu Stefanie. Sąd ustalił, że Stefan K. zmarł 21

Legislator headnote

AI generated

II UKN 224/97 · Sąd Najwyższy: dnia 21 grudnia 1995 r. [...], oddalił odwołanie Marii K. od decyzji wydanej przez Zakład przyznania renty rodzinnej po mężu Stefanie. Sąd ustalił, że Stefan K. zmarł 21

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 9 września 1997 r.

II UKN 224/97

Jest usprawiedliwioną podstawą kasacji pominięcie przepisu prawa (art. 41

ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i

ich rodzin, Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.) do stanu faktycznego, w którym przepis

ten powinien być zastosowany.

Przewodniczący SSN: Barbara Wagner (sprawozdawca), Sędziowie SN: Maria

Mańkowska, Zbigniew Myszka.

Sąd Najwyższy, z udziałem Prokuratora Prokuratury Krajowej Widolda Bryndy,

po rozpoznaniu w dniu 9 września 1997 r. sprawy z wniosku Marii K. przeciwko

Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w L. o rentę rodzinną, na skutek

kasacji Ministra Sprawiedliwości [...] od wyroku Sądu Apelacyjnego-Sądu Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie z dnia 12 marca 1996 r. [...]

1. U c h y l i ł zaskarżony wyrok i poprzedzający go wyrok Sądu Wojewódzkiego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie z dnia 21 grudnia 1995 r. [...]

oraz decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddziału w L. z dnia 1 marca 1993 r.

[...]

2. Przyznał Marii K. prawo do renty rodzinnej od 1 października 1992 r.

Uzasadnienie

Sąd Wojewódzki-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie wyrokiem z

dnia 21 grudnia 1995 r. [...], oddalił odwołanie Marii K. od decyzji wydanej przez Zakład

Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w L. w dniu 1 marca 1993 r., odmawiającej

przyznania renty rodzinnej po mężu Stefanie. Sąd ustalił, że Stefan K. zmarł 21

października 1969 r. Urodzona 6 listopada 1938 r. wnioskodawczyni jest inwalidą III

-2grupy najwcześniej od 1990 r. Najmłodsze z dzieci, urodzona 1 listopada 1966 r. córka

Lilianna, ukończyła 1 listopada 1984 r. 18 lat, a szkołę - 5 kwietnia 1985 r. Syn

Sławomir, urodzony 21 maja 1961 r. jest inwalidą I grupy, jednak inwalidztwo jego istnieje od grudnia 1991 r., a zatem powstało po ukończeniu 16 lat. Ani w chwili śmierci

męża ani w okresie pięciu lat od tego zdarzenia Maria K. nie spełniała określonych w art.

41 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich

rodzin (Dz. U. Nr 40, poz. 267 ze zm.), powoływanej dalej jako "ustawa o z.e.p.",

warunków koniecznych do nabycia prawa do renty rodzinnej.

Sąd Apelacyjny-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie w pełni podzielając ustalenia Sądu I instancji oraz ich ocenę i kwalifikację prawną, wyrokiem z dnia

12 marca 1996 r. [...], oddalił rewizję Marii K. od powyższego wyroku.

Wyrok ten zaskarżył kasacją Minister Sprawiedliwości wskazując jako jej

podstawę rażące naruszenie prawa, a to art. 41 ust. 2 ustawy o z.e.p., oraz naruszenie

interesu Rzeczypospolitej Polskiej. Skarżący podniósł, że skoro Sądy obu instancji

ustaliły, iż Lilianna K. - córka wnioskodawczyni - kontynuowała naukę po osiągnięciu 18

roku życia, tj. po 1 listopada 1984 r., a Maria K. ukończyła 50 lat 6 listopada 1988 r., to

odmawiając przyznania jej żądanego świadczenia zarówno organ rentowy jak też Sądy I

i II instancji naruszyły art. 41 ust. 2 ustawy o z.e.p. Minister Sprawiedliwości wniósł

wobec tego o uchylenie zaskarżonego wyroku i poprzedzającego go wyroku Sądu

Wojewódzkiego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Lublinie z dnia 21 grudnia

1995 r. [...], oraz decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w L. z dnia 1 marca

1993 r. [...] i przyznanie Marii K. renty rodzinnej od 1 października 1992 r. względnie o

przekazanie sprawy organowi rentowemu do ponownego rozpoznania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Przedmiotem rozpoznawanej sprawy była ocena prawa Marii K. urodzonej 6

listopada 1938 r. do renty rodzinnej po zmarłym 21 października 1969 r. mężu Stefanie.

Kasacja trafnie podnosi, że Sądy obu instancji dokonały takiej oceny w kontekście

jedynie treści art. 41 ust. 1 ustawy o z.e.p. pomijając dalszą część tego przepisu.

Według art. 41 ust. 2 ustawy o z.e.p. wdowa nabywa prawo do renty rodzinnej także

wówczas, jeżeli warunki przyznania świadczenia określone w ust. 1 tego przepisu

-3zostały spełnione w okresie pięciu lat po śmierci męża albo pięciu lat od zaprzestania

wychowywania osób wymienionych w ust. 1 pkt 2 (uprawnionych do renty rodzinnej po

zmarłym dzieci, wnuków lub rodzeństwa). Lilianna K. jako córka zmarłego była

uprawniona do renty rodzinnej do ukończenia 18 roku życia, albowiem, jak to ustalił Sąd

I instancji, a którego to ustalenia Sąd II instancji nie zakwestionował, ergo – przyjął, że

po 16 roku życia kontynuowała naukę w szkole. Wiek ten osiągnęła 1 listopada 1984 r.

w okresie pięciu lat przed ukończeniem przez matkę 50 roku życia (6 listopada 1988 r.).

Jakkolwiek brak jest dokumentu stwierdzającego expressis verbis, że Lilianna K. byłą

uczennicą w okresie od 1 listopada 1982 r. do 1 listopada 1984 r., to zdaniem Sądu

Najwyższego, materiał zebrany w postępowaniu daje podstawę do ustaleń w tym

przedmiocie. Zaświadczenie wydane 21 października 1982 r., że jest ona uczennicą II

klasy i ukończyła naukę 30 czerwca 1985 r. wyprzedza o 10 dni datę ukończenia 16 lat.

Lilianna K. byłą uczennicą Liceum Ekonomicznego, w którym nauka trwa 5 lat. Stąd

zapewne przewidywany na 1985 r. termin ukończenia szkoły przez uczennicę II klasy w

roku 1982 r. Naukę ukończyła w przewidywanym terminie, skoro z zaświadczenia

wydanego przez Zespół Szkół Pedagogicznych 10 września 1985 r. wynika, że w roku

szkolnym 1985/86 była słuchaczką Studium Nauczycielskiego - szkoły pomaturalnej,

którą według oświadczenia matki ukończyła 25 czerwca 1987 r. Na pewno więc,

zważywszy powyższe, była uczennicą w dniu ukończenia 18 roku życia i zarazem

zaprzestania wychowywania jej przez matkę Marię K. Maria K. ukończyła 50 lat w dniu 6

listopada 1988 r., a zatem przed upływem 5 lat od zaprzestania wychowywania

najmłodszego z czworga dzieci - Lilianny. Spełniła wobec tego określone w art. 41

ustawy o z.e.p. warunki do przyznania jej renty rodzinnej.

Kierując się powyższymi motywami Sąd Najwyższy, stosownie do treści art.

39315 KPC, orzekł jak w sentencji.