Legislator Case Law & Legislation
II UKN 14/96 AI generated

II UKN 14/96 · Sąd Najwyższy

Case Number II UKN 14/96
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

zmienił decyzję ZUS-Oddział w B. z dnia 2 listopada 1995 r. w przedmiocie objęcia wnioskodawcy Roberta Andrzeja S. pracowniczym systemem ubezpieczenia społecznego.

Legislator headnote

AI generated

II UKN 14/96 · Sąd Najwyższy: [...] zwrócił uwagę, że organ rentowy pobierał od wnioskodawcy składki na ubezpieczenie społeczne do marca 1996 r. włącznie.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 22 listopada 1996 r.

II UKN 14/96

Ustalenie stanu faktycznego wyłącznie na podstawie zeznań wnioskodawcy, z pominięciem innych dowodów, stanowi naruszenie przepisów postępowania, mogące mieć istotny wpływ na wynik sprawy (art. 393 1 pkt 2 KPC).

Przewodniczący SSN: Teresa Romer (sprawozdawca), Sędziowie SN: Jerzy

Kuźniar, SA: Mieczysław Bareja.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu w dniu 22 listopada 1996 r. sprawy z wniosku

Roberta S. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w B. o objęcie

ubezpieczeniem społecznym, na skutek kasacji pozwanego od wyroku Sądu Apelacyjnego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Białymstoku z dnia 29 sierpnia 1996 r.

[...]

u c h y l i ł zaskarżony wyrok i wyrok Sądu Wojewódzkiego-Sądu Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w Białymstoku z dnia 19 kwietnia 1996 r. [...] i sprawę przekazał temu Sądowi do ponownego rozpoznania.

Uzasadnienie

Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w B. wniósł kasację od wyroku Sądu

Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 29 sierpnia 1996 r.

Wyrokiem tym Sąd Apelacyjny utrzymał w mocy wyrok Sądu WojewódzkiegoSądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 19 kwietnia 1996 r., którym Sąd ten

zmienił decyzję ZUS-Oddział w B. z dnia 2 listopada 1995 r. w przedmiocie objęcia

wnioskodawcy Roberta Andrzeja S. pracowniczym systemem ubezpieczenia społecznego.

Sąd I instancji ustalił, że wnioskodawca podlega od dnia 28 listopada 1994 r.

ubezpieczeniu społecznemu z tytułu zatrudnienia w Przedsiębiorstwie ProdukcyjnoHandlowym "R." Spółka z o.o. w B.Z. Oddział w B. Sąd Wojewódzki na podstawie

przesłuchania wnioskodawcy jako strony, w trybie art. 299 KPC ustalił, co następuje:

Wnioskodawca, jako wspólnik Spółki z o.o. "R." w B.Z. w listopadzie 1994 r.

otworzył jej Oddział w B. Początkowo pełnił obowiązki prezesa tego Oddziału. W B.

przebywał często, kupił tam też mieszkanie. W miarę rozwoju firmy obecność wnioskodawcy w B., w siedzibie Oddziału, przestała być konieczna. Konieczne natomiast

stały się częste wyjazdy do innych miast w Polsce w celu zawierania kontraktów i organizacji zamówień. Funkcję prezesa spółki przejęła wspólniczka Barbara S. Zawarła ona

z wnioskodawcą umowę o pracę na stanowisku doradcy handlowego Oddziału.

Zdaniem Sądu to, że wnioskodawca równocześnie wykonywał pracę w innych przedsiębiorstwach nie miało wpływu na ocenę charakteru jego zatrudnienia w spółce "R.". Sąd

[...] zwrócił uwagę, że organ rentowy pobierał od wnioskodawcy składki na ubezpieczenie społeczne do marca 1996 r. włącznie.

Sąd Apelacyjny oddalił zaskarżonym wyrokiem rewizję organu rentowego od

wyroku Sądu Wojewódzkiego. Sąd Apelacyjny zaakcentował, że nawiązanie stosunku

pracy z wyboru w spółce prawa handlowego, a następnie eskutek umowy o pracę

nastąpiło na podstawie zgodnego oświadczenia woli pracodawcy i pracownika. Treścią

tego stosunku było umówione stanowisko pracy oraz wynagrodzenie za jej wykonywanie. Sąd Apelacyjny podkreślił, że charakter wykonywanej pracy - prezesa, a następnie doradcy handlowego spółki nie wymagał osobistego wykonywania obowiązków

pracowniczych w siedzibie firmy. Wnioskodawca wykonywał na rzecz pracodawcy

pracę dyspozycyjną, z uwzględnieniem nowoczesnych środków łączności. Sąd

Apelacyjny rozważył także równoległe świadczenie pracy przez wnioskodawcę w innych

firmach i uznał, że nie ma podstaw do przyjęcia, iż nawiązanie stosunku pracy ze

Spółką "R." Oddział w B. było czynnością prawną pozorną.

Sąd Najwyższy rozważył, co następuje:

Trudno odmówić słuszności tym zarzutom kasacji, które dotyczą naruszenia

przepisów postępowania przez niewyjaśnienie warunków wykonywania umowy łączącej

wnioskodawcę z pozwaną Spółką, co w konsekwencji doprowadziło do naruszenia art.

4 ustawy z dnia 25 listopada 1986 r. o organizacji i finansowaniu ubezpieczeń

społecznych (jednolity tekst: Dz. U. z 1989 r. Nr 25, poz. 137 ze zm.).

Zgodnie z art. 3931 pkt 2 KPC kasację można oprzeć na naruszeniu przepisów

postępowania tylko wtedy, jeżeli uchybienie to mogło mieć istotny wpływ na wynik

sprawy.

Sąd I instancji oparł swoje ustalenia wyłącznie na zeznaniach wnioskodawcy

przesłuchanego w trybie art. 299 KPC w charakterze strony. Zastosowanie tego przepisu, co wynika w sposób jednoznaczny z jego literalnej treści, może mieć miejsce tylko

wówczas gdy po wyczerpaniu środków dowodowych lub w ich braku pozostały nie

wyjaśnione fakty istotne dla rozstrzygnięcia sprawy. Sąd Wojewódzki dopuścił dowód z

zeznań wnioskodawcy, pomijając inne środki dowodowe istotne dla rozstrzygnięcia

sprawy.

Takim środkiem dowodowym są niewątpliwie zeznania Bożeny S., która jako

prezes Spółki zawierała z wnioskodawcą umowy o pracę początkowo w pełnym wymiarze czasu a następnie na 3/4 etatu. Sąd Wojewódzki wezwał Bożenę S. jako

świadka na rozprawę w dniu 19 kwietnia 1996 r. a następnie - wobec niestawienia się mimo prawidłowego zawiadomienia o terminie posiedzenia - pominął dowód z jej zeznań. Z akt rentowych wynika nadto, że w Oddziale Spółki w B. były zatrudnione inne

jeszcze osoby, których zeznania mogą mieć w sprawie znaczenie. W dotychczasowym

postępowaniu nie doszło do wyjaśnienia rzeczywistego zakresu czynności

wnioskodawcy, sposobu w jaki rozliczał się z delegacji służbowych, czym charakteryzowało się jego podporządkowanie poleceniom pracodawcy w zakresie pracy. Nie

doszło też do ustalenia, jak kształtował się jego czas pracy i jakie było kryterium "pełnego etatu", a jakie 3/4 etatu oraz, jakie miał uprawnienia urlopowe itd.

Sąd Najwyższy podziela wywody Sądu Apelacyjnego co do autonomii woli stron

a także co do tego, że praca w ramach stosunku pracy może być wykonywana przez

wspólnika spółki z o.o., że nie musi być świadczona w miejscu pracy, że wymiar jej

może być mierzony zadaniami oraz że może być wykonywana przy zastosowaniu

najnowszych środków komunikacji. Brak jest jednak w sprawie prawidłowych,

wyczerpujących ustaleń, które pozwoliłyby te wywody Sądu Apelacyjnego odnieść do

wnioskodawcy.

Kierując się powyższymi względami, Sąd Najwyższy na mocy art. 393 13 § 1 KPC

uwzględnił kasację i orzekł jak w sentencji.