II UK 97/05 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedwrześnia 2001 r. odmówił M. W.prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu nagłe zatrzymanie krążenia u wnioskodawcy w dniu 24 marca 22001 r. w czasie
Legislator headnote
AI generatedart. 6 k.c, art. 393 § 1 k.p.c, art. 3931 pkt 2 k.p.c, art. 39311 § 2 k.p.c; II UK 97/05 · Sąd Najwyższy: września 2001 r. odmówił M. W.prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu nagłe zatrzymanie krążenia u wnioskodawcy w dniu 24 marca 22001 r. w czasie
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 97/05
POSTANOWIENIE
Dnia 5 stycznia 2006 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Maria Tyszel
w sprawie z wniosku M. W.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w T.
z udziałem D. W.
o jednorazowe odszkodowanie,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 5 stycznia 2006 r.,
kasacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego Sądu Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w T.
z dnia 21 stycznia 2005 r., sygn. akt V Ua …/04,
odmawia przyjęcia kasacji
Uzasadnienie
Zakład
Ubezpieczeń
Społecznych
Oddział
w
W. decyzją
z 26
września 2001 r. odmówił M. W.prawa do jednorazowego odszkodowania z tytułu
uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy. Wyrokiem z dnia
25 lutego 2004 r., IV U ../02, Sąd Rejonowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń
Społecznych w T., po przeprowadzeniu postępowania dowodowego ustalił,
że
nagłe zatrzymanie krążenia u wnioskodawcy w dniu 24 marca 22001 r. w czasie
jazdy do pracy, które wywołało stan chorobowy, nie zostało spowodowane
przyczyną zewnętrzną i oddalił odwołanie ubezpieczonego, od tej decyzji Oddziału.
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w T. oddalił apelację
wnioskodawcy wyrokiem z 21 stycznia 2005 r., V Ua …/04, uznając za prawidłowe
ustalenia faktyczne i ocenę prawną zawarte w wyroku Sądu pierwszej instancji.
W kasacji od tego wyroku, ubezpieczony zarzucił naruszenie art. 3 ust. 1
ustawy z dnia
30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu
wypadków przy pracy i chorób zawodowych (Dz. U. Nr 199, poz. 1673 ze zm.)
„przez błędną jego wykładnię prowadzącą do uznania, że zdarzenie w postaci
nagłego zatrzymania krążenia u powoda nie było wywołane czynnikiem
zewnętrznym” i wniósł o jego uchylenie w całości i przekazanie sprawy Sądowi
Okręgowemu do ponownego rozpoznania. Uzasadniając potrzebę rozpoznania
kasacji wskazał „potrzebę wykładni art. 3 wyżej wymienionej ustawy poprzez
wyjaśnienie następującego zagadnienia prawnego czy ustalenie zasłabnięcia
pracownika z założeniem, że jedną z hipotetycznych przyczyn mógłby być
wzmożony wysiłek fizyczny wyczerpuje przesłanki prawne
do odmowy uznania
zdarzenia za wypadek przy pracy w związku z art. 6 k.c.”.
Sąd Najwyższy dokonując wstępnej oceny kasacji, wziął pod uwagę co
następuje:
W związku z wejściem w życie z dniem 6 lutego 2005 r. ustawy z 22 grudnia
2004 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego... (Dz. U. z 2005 r. Nr
13, poz. 98), stosownie do jej art. 3, do złożenia kasacji i odmowy przyjęcia jej do
rozpoznania od orzeczenia wydanego prze dniem wejścia w życie ustawy, stosuje
się przepisy dotychczasowe, natomiast zgodnie z obowiązującym wówczas art. 393
§ 1 k.p.c., Sąd Najwyższy może odmówić przyjęcia kasacji do rozpoznania, jeżeli w
sprawie nie występuje istotne zagadnienie prawne, względnie nie istnieje potrzeba
wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących
rozbieżności w orzecznictwie lub jeśli kasacja jest oczywiście bezzasadna.
Wniesiona w sprawie kasacja jest oczywiście bezzasadna wobec wadliwości
przytoczonej w niej podstawy. Została wniesiona wyłącznie na podstawie
naruszenia prawa materialnego „przez błędną wykładnię” powołanego przepisu,
bez przedstawienia jakiegokolwiek wywodu prawnego, na czym polega zarzucany
błąd, a jaka wykładnia jest - jego zdaniem – poprawna. Uzasadnienie tego zarzutu
skarżący ograniczył do zakwestionowania ustaleń faktycznych stanowiących
podstawę zaskarżonego wyroku, chociaż nie przytoczył podstawy kasacyjnej
wskazanej
w art. 3931` pkt 2 k.p.c. Sad Najwyższy od początku orzekania
kasacyjnego, czyli od ponad dziewięciu już lat konsekwentnie
wyjaśnia, że
nagminne używanie w kasacjach zwrotu: „przez co doszło” do naruszenia prawa
materialnego lub procesowego nie jest samo przez się ani konkretyzacją podstawy
kasacyjnej, ani jej uzasadnieniem. Tak sformułowany zarzut uniemożliwia
weryfikację jego zasadności powodując niedopuszczalność kasacji (postanowienie
z dnia 22 maja 1997 r., II UKN 135/97 – notka OSNAPiUS 1998 r., nr 3, poz. 9).
Wskazywał też, że podjęta w kasacji krytyka ustaleń faktycznych sądu drugiej
instancji bez wykazania, że zostały one poczynione z naruszeniem konkretnych
przepisów postępowania i to z naruszeniem, które mogło mieć istotny wpływ na
wynik sprawy – jest bezskuteczne (por. orzeczenie Sądu Najwyższego z 8 maja
1997 r., II CKN 99/97). Wobec braku w kasacji usprawiedliwionych zarzutów w
ramach podstawy kasacyjnej z art. 3931 pkt 2 k.p.c., Sąd Najwyższym z mocy art.
39311 § 2 k.p.c., był związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę
orzeczenia (postanowienie z 21 kwietnia 2005 r., I UK 328/04). W sprawie, w której
została wniesiona
rozpoznawana kasacja, Sąd drugiej instancji, wobec swych
ustaleń faktycznych, prawidłowo nie zastosował przepisu prawa materialnego
powołanego
w kasacji, a to, w konsekwencji, oznacza, że kasacja ta jest
oczywiście bezzasadna.
Nie
ma
to
już
wprawdzie
istotnego
znaczenia,
dla
niniejszego
rozstrzygnięcia, jednakże Sąd Najwyższy zwraca uwagę, że dołączenie do kasacji
nowego dowodu (zaświadczenia o niepełnosprawności) jest przejawem niedostatku
wiedzy profesjonalnej pełnomocnika, ponieważ art. 39311 § 2 k.p.c. jednoznacznie
stanowi, że „w postępowaniu kasacyjnym nie jest dopuszczalne powołanie nowych
faktów i dowodów...”. W aktualnym stanie prawnym obowiązuje analogiczny zakaz.
Mając powyższe na uwadze, na podstawie powołanych przepisów oraz art.
393 § 1 i § 3 k.p.c. oraz 3938 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy orzekł, jak w sentencji
postanowienia.