II UK 81/06 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedZUS-Oddziału w L. z dnia 30 czerwca 2003 r., ustalając, że wynagrodzenie wypłacone Agnieszce W. za okres od dnia 1 sierpnia 1999 r. do dnia 16 stycznia 2000 r. po rozwiązaniu z nią stosunku pracy z powodu reorganizacji Urzędu Gminy w J. stanowi
Legislator headnote
AI generatedart. 39815 § 1 k.p.c; II UK 81/06 · Sąd Najwyższy: przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania albo - po jego uchyleniu - orzeczenie co do istoty sprawy przez oddalenie apelacji. Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadnił potrzebą określenia charakteru prawnego wynagrodzenia wypłacanego na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych oraz rozstrzygnięcia, czy od tego wynagrodzenia należy odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Wyrok z dnia 17 października 2006 r.
II UK 81/06
Wynagrodzenie wypłacone na mocy art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 22 marca
1990 r. o pracownikach samorządowych (jednolity tekst: Dz.U. z 2001 r. Nr 142,
poz. 1593 ze zm.) stanowi podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie
społeczne, jeśli ubezpieczony spełnia jednocześnie przesłanki uznania go za
bezrobotnego.
Przewodniczący SSN Jerzy Kuźniar, Sędziowie SN: Krystyna Bednarczyk,
Beata Gudowska (sprawozdawca).
Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 17 października 2006 r. sprawy z wniosku Urzędu Gminy w J. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w L. z udziałem zainteresowanej Agnieszki W. o
objęcie ubezpieczeniem społecznym, na skutek skargi kasacyjnej odwołującego się
od wyroku Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 6 grudnia 2005 r. [...]
u c h y l i ł zaskarżony wyrok i przekazał sprawę Sądowi Apelacyjnemu we
Wrocławiu do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
Wyrokiem z dnia 7 czerwca 2004 r. Sąd Okręgowy w Legnicy zmienił decyzję
ZUS-Oddziału w L. z dnia 30 czerwca 2003 r., ustalając, że wynagrodzenie wypłacone Agnieszce W. za okres od dnia 1 sierpnia 1999 r. do dnia 16 stycznia 2000 r. po
rozwiązaniu z nią stosunku pracy z powodu reorganizacji Urzędu Gminy w J. stanowi
podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Podstawę
prawną wypłaty stanowił art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych gwarantujący wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy przez okres nie dłuższy
niż 6 miesięcy, którego Sąd Okręgowy nie potraktował jako „odprawy, rekompensaty
czy odszkodowanie z tytułu rozwiązania stosunku pracy z przyczyn leżących po stro-
nie pracodawcy”, wyłączone z podstawy wymiaru składek na mocy § 2 ust. 1 pkt 3
rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie
emerytalne i rentowe (Dz.U. Nr 161, poz. 1106 ze zm.).
Wyrokiem z dnia 6 grudnia 2005 r. Sąd Apelacyjny we Wrocławiu uwzględnił
apelację organu ubezpieczeń społecznych i zmienił zaskarżony wyrok w ten sposób,
że oddalił odwołanie. Powołując się na pogląd Sądu Najwyższego wyrażony w
uchwałach z dnia 24 maja 1991 r., I PZP 1/91 (OSNCP 1992 nr 1, poz. 2) i z dnia 12
lutego 1992 r., I PZP 6/92 (OSNCP 1992 nr 7-8, poz. 133), zgodnie z którym okres
pobierania wynagrodzenia wypłacanego na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych nie jest okresem zatrudnienia, a osoba je otrzymująca
osobą będącą pracownikiem, stwierdził, że stosownie do art. 18 ust. 1 ustawy z dnia
13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych wynagrodzenie to nie
podlega składce na ubezpieczenie społeczne.
Urząd Gminy w J., opierając skargę kasacyjną na podstawie naruszenia
prawa materialnego - art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych oraz § 2
ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998
r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe, wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i
przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania albo - po jego uchyleniu - orzeczenie co do istoty sprawy przez oddalenie apelacji. Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania uzasadnił potrzebą określenia charakteru prawnego wynagrodzenia wypłacanego na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych oraz rozstrzygnięcia, czy od tego wynagrodzenia należy odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne.
Skarżący podniósł, że okres, za który wypłacono wynagrodzenie należne na
podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych, powinien być traktowany jak pozostawanie w stosunku pracy (por. wyrok NSA z dnia 27 lipca 1992 r.,
II SA 609/92, ONSA 1994 nr 1, poz. 11), skoro wynagrodzenie to wypłacane jest w
terminach wypłaty wynagrodzeń pracowniczych osobie wcześniej zatrudnionej, która
co miesiąc musi przedkładać oświadczenie, że nie podjęła innej pracy. Ponadto wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy należne mianowanym pracownikom
samorządowym wykazuje znaczne podobieństwo do wynagrodzenia przysługującego
mianowanym urzędnikom państwowym na podstawie art. 131 ust. 3 ustawy z dnia 16
września 1982 r. o pracownikach urzędów państwowych, od którego odprowadzane
są składki na ubezpieczenie społeczne. Podobne jest także - co dostrzegł Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 12 lutego 1992 r., I PZP 6/92 (OSNCP 1992 nr 7-8, poz.
133) - do zasiłku dla bezrobotnych, służąc tym samym celom, w związku z czym, tak
jak ten zasiłek, powinno podlegać składce na ubezpieczenia społeczne.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Na postawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 22 marca 1990 r. o pracownikach
samorządowych (jednolity tekst: Dz.U. z 2001 r. Nr 142. poz. 1593 ze zm.) mianowanemu pracownikowi samorządowemu za czas pozostawania bez pracy po ustaniu
zatrudnienia z przyczyny likwidacji lub reorganizacji urzędu połączonej ze zmniejszeniem stanu zatrudnienia wypłacane jest wynagrodzenie przez okres nie dłuższy niż
sześć miesięcy. Zgodnie z utrwalonym w judykaturze poglądem, wynagrodzenie
przewidziane w art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych przysługuje za
okres nie będący okresem zatrudnienia i wypłacane jest osobie, która nie jest pracownikiem; przysługuje w przypadku ustania zatrudnienia i wypłacane jest właśnie
dlatego, że zakończył się jeden stosunek pracy, a nowy nie został jeszcze nawiązany. Nie ma więc charakteru wynagrodzenia za pracę, lecz rekompensuje brak pracy i
brak wynagrodzenia (por. uchwały Sądu Najwyższego z dnia 24 maja 1991 r., I PZP
1/91, OSNCP 1992 nr 1, poz. 2, z dnia 18 kwietnia 1991 r., I PZP 8/91, OSNCP 1992
nr 2, poz. 22, z dnia 6 września 1991 r., I PZP 40/91, OSNCP 1992 nr 4, poz. 54, z
dnia 17 września 1991 r., I PZP 43/91, OSNCP 1992 nr 4, poz. 55 oraz wyrok z dnia
11 lipca 2006 r., I PK 36/06, niepublikowany). Rozstrzygnięcie spornej w sprawie
kwestii, czy wynagrodzenie za czas nieświadczenia pracy uwzględniane jest w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne wymaga odniesienia się do art.
18 ust. 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
(Dz.U. Nr 137, poz. 887 ze zm.) i § 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy
wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe w związku z art. 12 ust. 1
ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (jednolity
tekst: Dz.U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.), zgodnie z którymi podstawę wymiaru
składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe ubezpieczonych, będących pracownikami, stanowi przychód w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fi-
zycznych; ściślej - w powiązaniu z art. 4 pkt 9 i art. 8 ust. 1 ustawy systemowej przychód w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy.
Z przepisów tych wynika jasno, że składniki podstawy wymiaru składek nie są
odnoszone do kategorii wynagrodzenia, lecz kwalifikowane jako przychód w rozumieniu przepisów podatkowych. Przychód określony jest w art. 12 ust. 1 ustawy z
dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych bardzo szeroko
jako „należne ze stosunku pracy wszelkiego rodzaju wypłaty pieniężne oraz wartość
pieniężna świadczeń w naturze bądź ich ekwiwalenty, bez względu na źródła finansowania tych wypłat i świadczeń”. Pojęcie przychodu jest szersze od pojęcia ”wynagrodzenie za pracę”, więc o tym, czy dane świadczenie stanowi podstawę wymiaru
składki nie rozstrzyga nadanie mu charakteru wynagrodzenia za pracę, lecz ustalenie, czy jest przychodem w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób
fizycznych. Prowadzi to do dalszego wniosku, że decydujące znaczenie dla należności składek na ubezpieczenie społeczne ma stwierdzenie, iż świadczenie pracodawcy jest przychodem rozumianym jako należność ze stosunku pracy - lub równorzędnie - z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy, a nie istnienie stosunku pracy i
wypłacenie wynagrodzenia w czasie jego trwania. O uznaniu należności za przychód
nie decyduje trwanie stosunku pracy, co trafnie ujął Naczelny Sąd Administracyjny,
prezentując w wyroku z dnia 26 marca 1993 r., III SA 2219/92 (ONSA 1993 nr 3, poz.
83) pogląd, że o tym czy świadczenie jest przychodem ze stosunku pracy decyduje
to, czy może je otrzymać wyłącznie pracownik, czy także inna osoba niezwiązana
(aktualnie lub w przeszłości) z pracodawcą. Pogląd taki głoszony był również w wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu z dnia 10 lutego 2005 r.,
I SA/Wr 1038/03 (Biul. Skarb. 2005 nr 5, poz. 26), w którym podkreślono, że istotne
jest to, czy istnieje związek prawny lub faktyczny danego świadczenia z istniejącym
stosunkiem pracy (por. także wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 6
maja 1994 r., SA/Łd 465/94, LEX nr 26513).
Jest oczywiste, że pracownicy samorządowi uzyskują wynagrodzenie po ustaniu zatrudnienia włącznie z tego powodu, że byli pracownikami i że zostało ono im jako pracownikom - zagwarantowane w ustawie. Tytuł otrzymywania wynagrodzenia
za czas pozostawania bez pracy stanowi ich wcześniejsze zatrudnienie na podstawie
mianowania, dlatego wynagrodzenia tego nie można określić w inny sposób niż należność pochodną wobec stosunku pracy lub przysługującą z tytułu zatrudnienia w
ramach stosunku pracy, co powoduje, że wynagrodzenie to jest przychodem w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, o którym mowa w
art. 18 ust. 1 ustawy systemowej.
Przychód podlega składce na ubezpieczenie społeczne z zastrzeżeniem art.
18 ust. 2 ustawy oraz § 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18
grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Przepisy regulujące wliczanie przychodów do podstawy wymiaru składek zawierają katalog negatywny, wyraźnie i wyczerpująco wymieniający wyjątki od zasady ustalonej w art. 18 ust. 1 ustawy i § 1 rozporządzenia. Konieczne jest więc jeszcze stwierdzenie, że wynagrodzenie wypłacane
pracownikom samorządowym za czas pozostawania bez pracy nie podlega wyłączeniu z mocy tych przepisów. Nie zostało ono objęte art. 18 ust. 2 ustawy o systemie
ubezpieczeń społecznych (nie jest wynagrodzeniem za czas niezdolności do pracy
wskutek choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną ani zasiłkiem) ani §
2 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w
sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, który w pkt 3 wymienia „odprawy, odszkodowania i rekompensaty wypłacane pracownikom z tytułu wygaśnięcia lub rozwiązania stosunku
pracy, w tym z tytułu rozwiązania stosunku pracy z przyczyn leżących po stronie pracodawcy, nieuzasadnionego lub niezgodnego z prawem wypowiedzenia umowy o
pracę lub rozwiązania jej bez wypowiedzenia, skrócenia okresu jej wypowiedzenia,
niewydania w terminie lub wydania niewłaściwego świadectwa pracy”. Szczególny
charakter tej regulacji nakazuje ścisłe wykładanie użytych w niej pojęć, co prowadzi
do niewyłączenia omawianego wynagrodzenia z podstawy wymiaru składek na
ubezpieczenie społeczne.
Przedstawiony wywód wymaga uzupełnienia stwierdzeniem, że właśnie dlatego, iż zapłata za czas pozostawania bez pracy nie jest wynagrodzeniem za pracę,
wykazuje podobieństwo do zasiłku z tytułu bezrobocia przez to, że zapewnia środki
utrzymania i stanowi dodatkową gwarancję ich zabezpieczenia dla zwolnionego, pozostającego bez pracy urzędnika państwowego (por. uchwałę składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 31 maja 1994 r., I PZP 18/94, OSNAPiUS 1994 nr
10, poz. 159 oraz uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 17 września 1991 r., I PZP
43/91, OSNCP 1992 nr 4, poz. 55). Nawiązując do tego, Sąd Najwyższy w uchwale
siedmiu sędziów z dnia 9 lipca 1992 r., I PZP 36/92 (OSNCP 1992 nr 10, poz. 182),
stwierdził, że okres - w czasie którego mianowany urzędnik państwowy otrzymuje
wynagrodzenie na podstawie art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 września 1982 r. o
pracownikach urzędów państwowych, a mianowany pracownik samorządowy na
podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 22 marca 1990 r. o pracownikach samorządowych - podlega zaliczeniu do okresów pracy wymaganych do nabycia lub zachowania uprawnień pracowniczych oraz do okresów zatrudnienia w rozumieniu przepisów
o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin, jeżeli pracownik ten spełnia
warunki do nabycia prawa do zasiłku dla bezrobotnych przewidziane w ustawie z
dnia 16 października 1991 r. o zatrudnieniu i bezrobociu (Dz.U. Nr 106, poz. 457 ze
zm.). W wymienionej uchwale Sąd Najwyższy przyjął, że okres pobierania wynagrodzenia na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych mieści się
w pojęciu okresów pobierania zasiłków w rozumieniu art. 24 ust. 1 ustawy o zatrudnieniu i bezrobociu. Na podstawie art. 22 ust. 1 pkt 10 ustawy o zatrudnieniu i bezrobociu - który stanowił, że prawo do zasiłku nie przysługuje bezrobotnemu, pobierającemu rentę inwalidzką, rodzinną, świadczenie rehabilitacyjne albo otrzymał wynagrodzenie lub odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia po ustaniu stosunku pracy
bądź uposażenie lub odprawę po ustaniu stosunku służbowego - uznał, że wynagrodzenie otrzymywane za okres pozostawania bez pracy powinno być traktowane jako
świadczenie zastępujące zasiłek dla bezrobotnych. Podkreślił, że z zastąpieniem lub
wejściem wynagrodzenia w miejsce zasiłku dla bezrobotnych, i tym samym równoważnością okresu pobierania tego wynagrodzenia z okresem pobierania zasiłku,
mamy do czynienia tylko wtedy, gdy dana osoba, pobierając to wynagrodzenie, ma
jednocześnie status osoby bezrobotnej, tj. została w tym charakterze zarejestrowana
oraz wykazuje gotowość podjęcia pracy.
Stanowisko zaprezentowane w omawianej uchwale, które spotkało się z krytyką wynikającą z odmiennej interpretacji art. 22 ust. 1 pkt 10 ustawy o zatrudnieniu i
bezrobociu z dnia 16 października 1991 r. (por. glosę E. Szemplińskiej, PiZS 1993 nr
4, s. 83), należy podtrzymać, gdyż w ustawie z dnia 14 grudnia 1994 r. o zatrudnieniu
i przeciwdziałaniu bezrobociu (jednolity tekst: Dz.U. z 1996 r. Nr 47, poz. 211 ze
zm.), mającej zastosowanie do spornego okresu, przyjęto już inną definicję bezrobotnego. W art. 2 ust. 1 pkt 2 bezrobotnego zdefiniowano jako osobę niezatrudnioną
i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w
pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującego w danym zawodzie lub służbie, zarejestrowaną we właściwym dla miejsca zameldowania (stałego lub czasowego)
powiatowym urzędzie pracy, jeżeli ukończyła 18 lat, z wyjątkiem młodocianych absolwentów, kobieta nie ukończyła 60 lat, a mężczyzna 65 lat i która nie nabyła prawa
do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej, renty socjalnej albo po ustaniu zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności nie pobiera zasiłku przedemerytalnego, świadczenia
przedemerytalnego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, macierzyńskiego lub wychowawczego. W konsekwencji Sąd Najwyższy w składzie orzekającym przyjął, że skoro zasiłek dla bezrobotnych objęty jest składką na ubezpieczenie społeczne, to tak samo należy traktować wynagrodzenie, które otrzymuje pracownik samorządowy na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych za czas pozostawania bez pracy. Przyjęcie odmiennego poglądu prowadziłoby do pogorszenia sytuacji pracownika samorządowego w porównaniu z osobą
bezrobotną. W efekcie należy przyjąć, że wynagrodzenie otrzymane na podstawie
art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych stanowi podstawę wymiaru
składek na ubezpieczenie społeczne, jeśli pracownik pobierający takie wynagrodzenie spełnia jednocześnie przesłanki do uznania go za bezrobotnego.
W tej sytuacji skarga kasacyjna była oparta na usprawiedliwionych podstawach, mimo błędnego zapatrywania, że okres pobierania przez pracownika samorządowego wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy powinien być traktowany
jak pozostawanie w stosunku pracy. Uznanie skargi kasacyjnej za zasadną nie stoi
także na przeszkodzie odrzuceniu przez Sąd Najwyższy - prezentowanej w skardze analogii do przysługującego najpierw na podstawie art. 13 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia
16 września 1982 r. o pracownikach urzędów państwowych, a po nowelizacji z dnia 2
grudnia 1994 r. na podstawie art. 131 ustawy o pracownikach urzędów państwowych
(jednolity tekst: Dz.U. z 2001 r. Nr 86, poz. 953 ze zm.), wynagrodzenia wypłacanego
w takich samych okolicznościach, jak opisane w art. 10 ust. 3 ustawy o pracownikach
samorządowych. Ustawa o pracownikach samorządowych nie zawiera bowiem regulacji podobnej do art. 131 ust. 3 ustawy o pracownikach urzędów państwowych; nie
stanowi, że od świadczenia pieniężnego urząd odprowadza składkę na ubezpieczenie społeczne na zasadach przewidzianych dla wynagrodzenia wypłacanego w czasie trwania stosunku pracy. Nie ma zatem podstaw do stosowania tych przepisów do
pracowników samorządowych, gdyż ustawa o pracownikach państwowych ma do
nich zastosowanie tylko w przypadkach wskazanych (por. art. 7,8, 21, 22, 24, czy 25
ustawy o pracownikach urzędów państwowych). Żadne argumenty nie usprawiedliwiały także twierdzenia, że występuje w tym zakresie luka prawna.
Uzasadnia to rozstrzygnięcie jak w sentencji (art. 39815 § 1 k.p.c.).