Legislator Case Law & Legislation
II UK 8/08 AI generated

II UK 8/08 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 8/08
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 4 lipca 2007 r. [...] Sąd Apelacyjny w Gdańsku oddalił apelację wnioskodawcy Henryka F. od wyroku Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Włocławku w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w S. o rentę z tytułu niezdolności do pracy, podzielając ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd pierwszej instancji na podstawie opinii biegłych

Legislator headnote

AI generated

art. 39814 k.p.c; II UK 8/08 · Sąd Najwyższy: organ rentowy odmówił w związku z tym wnioskodawcy prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, wskazując że niezdolność do pracy powstała po upływie 18 miesięcy od dnia ustania ubezpieczenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Keywords

AI generated
art. 39814 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 39814 k.p.c
Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Wyrok z dnia 3 października 2008 r.

II UK 8/08

Okres pobierania świadczenia (zasiłku) przedemerytalnego nie jest okresem, o którym mowa w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227) w związku z art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 13

października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U.

z 2007 r. Nr 11, poz. 74 ze zm.).

Przewodniczący SSN Jerzy Kuźniar (sprawozdawca), Sędziowie SN:

Romualda Spyt, Jolanta Strusińska-Żukowska.

Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 3 października 2008 r. sprawy z wniosku Henryka F. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w S. o rentę, na skutek skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 4 lipca 2007 r. [...]

1. o d d a l i ł skargę kasacyjną,

2. przyznał adwokatowi Przemysławowi R. [...] od Skarbu Państwa - Sądu

Apelacyjnego w Gdańsku, kwotę 120 zł (sto dwadzieścia) powiększoną o kwotę podatku od towarów i usług tytułem zwrotu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej

udzielonej wnioskodawcy w postępowaniu kasacyjnym.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 4 lipca 2007 r. [...] Sąd Apelacyjny w Gdańsku oddalił apelację wnioskodawcy Henryka F. od wyroku Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we Włocławku w sprawie przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych-Oddziałowi w S. o rentę z tytułu niezdolności do pracy, podzielając ustalenia faktyczne poczynione przez Sąd pierwszej instancji na podstawie opinii biegłych

lekarzy - internisty, neurologa, reumatologa, kardiologa oraz chirurga jak i ich

prawną ocenę, według której wnioskodawcy (częściowo, trwale niezdolnemu do

pracy) nie przysługuje dochodzone świadczenie, gdyż nie spełnił wszystkich koniecznych warunków określonych w art. 57 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z

2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zm.).

W świetle ustaleń faktycznych, wnioskodawca (*urodzony w dniu 23 września

1943 r.) wykazał łącznie 43 lata 9 miesięcy i 21 dni okresów składkowych i nieskładkowych, w tym w dziesięcioleciu przed powstaniem niezdolności do pracy - 5 lat, 1

miesiąc i 17 dni. Do dnia 9 maja 2002 r. był ubezpieczony z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej, natomiast po tej dacie, od dnia 3 sierpnia 2002 r. do dnia 9

stycznia 2003 r. oraz od dnia 15 kwietnia 2003 r. do dnia 18 maja 2005 r. pobierał

zasiłek przedemerytalny. W dniu 14 grudnia 2004 r. złożył w organie rentowym wniosek o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Lekarz orzecznik w

dniu 3 marca 2005 r. wydał orzeczenie stwierdzające, że Henryk F. jest częściowo,

trwale niezdolny do pracy, a niezdolność ta powstała przed dniem 1 grudnia 2004 r.

Wobec sprzeciwu wnioskodawcy, komisja lekarska ZUS orzeczeniem z dnia 5 maja

2005 r. podtrzymała stanowisko lekarza orzecznika. Decyzją z dnia 18 maja 2005 r.

organ rentowy odmówił w związku z tym wnioskodawcy prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy, wskazując że niezdolność do pracy powstała po upływie 18 miesięcy od dnia ustania ubezpieczenia z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Rozpoznając odwołanie od tej decyzji, Sąd pierwszej instancji dopuścił dowód z opinii biegłych lekarzy sądowych, którzy w opinii z dnia 19 października 2005 r. stwierdzili, że Henryk F. jest częściowo, trwale niezdolny do pracy, wskazując w uzasadnieniu, że zasadniczą przyczyną uznania go za niezdolnego do zatrudnienia jest postępujący proces zwyrodnieniowy narządu ruchu - zwłaszcza stawów kolanowych.

Jako datę powstania niezdolności biegli przyjęli datę złożenia wniosku o przyznanie

prawa do renty - grudzień 2004 r. Tym samym - w ocenie Sądu Okręgowego, w pełni

zaaprobowanej przez Sąd Apelacyjny - wnioskodawca nie spełnił łącznie wszystkich

warunków określonych w art. 57 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i

rentach z FUS, niezbędnych do przyznania prawa do dochodzonego świadczenia,

bowiem jego niezdolność do zatrudnienia powstała po upływie 18 miesięcy od ustania okresu ubezpieczenia, a okres pobierania zasiłku przedemerytalnego - jako niewymieniony w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy o emeryturach i rentach - nie ma znaczenia

prawnego. Brak również podstaw do zastosowania art. 57 ust. 2 ustawy, ponieważ,

mimo, że wnioskodawca udowodnił okres składkowy i nieskładkowy przenoszący 25

lat, to jednak jego niezdolność do pracy jest niezdolnością częściową a nie całkowitą

- jak wymaga tego powołany przepis.

Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego zaskarżył skargą kasacyjną pełnomocnik

wnioskodawcy i zarzucając naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię

art. 6 ust. 1 pkt 1 oraz art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, przez przyjęcie, że okres pobierania zasiłku przedemerytalnego nie jest okresem ubezpieczenia, wniósł o jego

uchylenie w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi drugiej

instancji, ewentualnie o uchylenie także w całości wyroku Sądu pierwszej instancji i

przekazanie sprawy temu Sądowi do ponownego rozpoznania, wraz z orzeczeniem o

kosztach postępowania. Uzasadniając wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania,

pełnomocnik wnioskodawcy wskazał, że istnieje potrzeba wykładni art. 6 ust. 1 pkt 1

oraz art. 7 pkt 11 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS i

rozstrzygnięcia czy okres pobierania świadczenia przedemerytalnego (zasiłku

przedemerytalnego) winien być uważany za okres ubezpieczenia czy za okres nieskładkowy, biorąc pod uwagę stanowisko Sądu Najwyższego zajęte w wyrokach z

dnia 14 stycznia 2000 r., II UKN 313/99, (OSNAPiUS 2001 nr 10, poz. 358) oraz z 12

sierpnia 2004 r., III UK 77/04 (OSNP 2005 nr 7, poz. 21).

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie ma usprawiedliwionych podstaw i stąd podlega oddaleniu. Zgodnie z art. 57 ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach

z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, renta z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnił łącznie następujące warunki: jest niezdolny do

pracy; ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy; a niezdolność do pracy powstała w okresach, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1 i 2, pkt 3 lit. b, pkt 4, 6, 7 i 9,

ust. 2 pkt 1, 3-8 i 9 lit. a, pkt 10 lit. a, pkt 11-12, 13 lit. a, pkt 14 lit. a i pkt 15-17 oraz

art. 7 pkt 1-4, 5 lit. a, pkt 6 i 12, albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania

tych okresów. Innymi słowy, prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy nabywa

ubezpieczony, który stał się niezdolny do pracy przed upływem 18 miesięcy od ustania zatrudnienia lub ubezpieczenia (pobierania zasiłku dla bezrobotnych). W sprawie

niesporne jest, że wnioskodawca legitymuje się wymaganymi okresami składkowymi

i nieskładkowymi, jego ubezpieczenie z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej

ustało z dniem 9 maja 2002 r., oraz jest osobą trwale, częściowo niezdolną do pracy

od 1 grudnia 2004 r. Wykazanie określonego okresu składkowego i nieskładkowego

jest tylko jednym z trzech warunków koniecznych dla przyznania świadczenia, obok

niezdolności do pracy i powstania tej niezdolności w wymienionych przez ustawę

okresach. Wnioskodawca niewątpliwie spełnia pierwszą i drugą z przesłanek wskazanych w art. 57 ustawy o emeryturach i rentach z FUS, gdyż jest osobą częściowo

niezdolną do pracy, co potwierdza orzeczenie lekarza orzecznika ZUS, komisji lekarskiej ZUS, jak i opinia biegłych sądowych z dnia 19 października 2005 r., a nadto

wykazał wymagane okresy składkowe i nieskładkowe, wynoszące 43 lata, 9 miesięcy

i 21 dni. Trafnie natomiast Sądy orzekające w sprawie wskazały, że nie spełnił on

trzeciego z warunków niezbędnych dla przyznania świadczenia, bowiem jego niezdolność do pracy powstała po upływie 18 miesięcy od ustania okresu ubezpieczenia

(od daty ustania ostatniego okresu ubezpieczenia - 9 maja 2002 r. - upłynęło ponad

30 miesięcy).

W związku z zarzutami skargi, należy stwierdzić, że okres pobierania świadczenia przedemerytalnego (zasiłku przedemerytalnego) jest okresem nieskładkowym

(art. 7 ust. 11), wliczanym do ogólnego stażu ubezpieczeniowego, natomiast jako

niewymieniony wśród okresów, w których winna powstać niezdolność do zatrudnienia (art. 57 ust. 1 pkt 3), wyklucza możliwość przyznania prawa do żądanego świadczenia. Przywołane w uzasadnieniu skargi orzeczenia Sądu Najwyższego nie znajdują w sprawie zastosowania. Wyrok z dnia z dnia 14 stycznia 2000 r., II UKN

313/99, dotyczył kwestii obowiązku opłacania przez rolnika składek na rolnicze

ubezpieczenie społeczne w sytuacji pobierania przez niego zasiłku przedemerytalnego, natomiast wyrok z dnia 12 sierpnia 2004 r., III UK 77/04, dotyczył uprawnienia

do tzw. wcześniejszej emerytury na podstawie art. 29 ustawy z dnia 17 grudnia 1998

r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Ustawowa definicja „ubezpieczonego" zawarta w art. 4 pkt 13 ustawy z dnia

17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS, odnosi się do osób podlegających

ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym w myśl art. 6 -10 ustawy systemowej,

obejmując okresy opłacania składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz

okresy nieopłacania składek z powodu przekroczenia w trakcie roku kalendarzowego

kwoty rocznej podstawy wymiaru składek według przepisów ustawy o systemie

ubezpieczeń społecznych i nie obejmuje osób pobierających zasiłek i świadczenie

przedemerytalne, to zaś pozwala na niewątpliwą konstatację, że okres pobierania

świadczenia (zasiłku) przedemerytalnego (okres nieskładkowy) nie jest tożsamy z

okresem ubezpieczenia w rozumieniu art. 6 ust. 1 pkt 1 tej ustawy. Tak więc powstanie niezdolności do pracy w okresie pobierania świadczenia (zasiłku) przedemerytalnego bądź nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tego okresu, nie ma znaczenia prawnego w sprawie o rentę z tytułu niezdolności do pracy (art. 57 ust. 1 pkt 3

ustawy o emeryturach i rentach z FUS).

Z tych względów, podzielając stanowisko zawarte w zaskarżonym wyroku,

Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c. orzekł jak w sentencji. O kosztach postępowania orzeczono po myśli § 13 ust. 4 pkt 1 w związku z § 19 rozporządzenia

Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002 r. w sprawie opłat za czynności

adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy

prawnej udzielonej z urzędu (Dz.U. Nr 163, poz.1348 ze zm.).