II UK 77/06 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedDecyzją z dnia 15 października 2002 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w S. odmówił wnioskodawcy Henrykowi K. umorzenia należności z tytułu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Odwołanie od tej decyzji zostało oddalone wyrokiem Sądu Rejonowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Szczecinie z dnia 10 maja 2005 r. [...]. Sąd ustalił, że od 1992 r. zostały przyznane i były
Legislator headnote
AI generatedart. 4778 § 2 pkt 6 k.p.c, art. 4778 § 1 k.p.c, art. 379 pkt 6 k.p.c, art. 39814 k.p.c; II UK 77/06 · Sąd Najwyższy: człowiekiem stosunkowo młodym, wykonywał wiele zawodów i przy należytych staraniach może uzyskać stałą pracę. Zakład Ubezpieczeń Społecznych odzyska chociaż część wyłożonych za wnioskodawcę środków na utrzymanie dzieci.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Wyrok z dnia 17 października 2006 r.
II UK 77/06
Zasadą jest egzekwowanie należności od dłużników alimentacyjnych
(art. 13 i 14 ustawy z dnia 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym, jednolity
tekst: Dz.U. z 1991 r. Nr 45, poz. 200 ze zm.), natomiast umorzenie należności
na podstawie art. 17 tej ustawy może nastąpić tylko w szczególnie uzasadnionych wypadkach.
Przewodniczący SSN Jerzy Kuźniar, Sędziowie SN: Krystyna Bednarczyk
(sprawozdawca), Beata Gudowska.
Sąd Najwyższy, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w dniu 17 października 2006 r. sprawy z wniosku Henryka K. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń
Społecznych-Oddziałowi w S. o umorzenie należności z funduszu alimentacyjnego,
na skutek skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Okręgowego-Sądu
Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Szczecinie z dnia 23 listopada 2005 r. [...]
o d d a l i ł skargę kasacyjną.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia 15 października 2002 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych-Oddział w S. odmówił wnioskodawcy Henrykowi K. umorzenia należności z tytułu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Odwołanie od tej decyzji zostało oddalone wyrokiem Sądu Rejonowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Szczecinie z dnia 10 maja 2005 r. [...]. Sąd ustalił, że od 1992 r. zostały przyznane i były
wypłacane świadczenia z funduszu alimentacyjnego na rzecz córek wnioskodawcy
Moniki i Agnieszki wobec bezskuteczności egzekucji zasądzonych wyrokiem na ich
rzecz alimentów. Wnioskodawca spłacał zadłużenie na rzecz funduszu w niewielkich
kwotach. Od 30 września 1999 r. przebywał z przerwami w zakładach karnych i po
odbyciu części ostatniej kary został zwolniony w dniu 15 marca 2004 r. Obecnie zadłużenie wobec funduszu alimentacyjnego wynosi 54.552,79 zł. Wnioskodawca jest z
zawodu monterem aparatury radiowo-telewizyjnej morskiej. Nie pracował nigdy w
swoim zawodzie. W przerwach między odbywaniem kary pracował dorywczo. Obecnie ma 49 lat, jest zdrowy i sprawny fizycznie. Wniosek o umorzenie zadłużenia
oparty jest na podstawie art. 17 ustawy z dnia 18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym (jednolity tekst: Dz.U. z 1991 r. Nr 45, poz. 200 ze zm.), który stanowi, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych może w szczególnie uzasadnionych wypadkach
umorzyć należności funduszu alimentacyjnego od osób zobowiązanych do alimentów
oraz od osób, które bezpodstawnie pobrały świadczenia z tego tytułu. W ocenie
Sądu przez szczególnie uzasadnione wypadki należy rozumieć pewne wyjątkowe,
nietypowe okoliczności. Okoliczności takie w sprawie nie zachodzą. Umorzenia należności nie uzasadnia trudna sytuacja finansowa - brak stałej pracy i niewielkie
dochody. Zła kondycja finansowa jest bowiem cechą większości zobowiązanych, za
których świadczenia wypłaca fundusz alimentacyjny. Umorzenie należności z tej
przyczyny czyniłoby martwą regulację o obowiązku zwrotu organowi rentowemu
świadczeń wypłacanych z funduszu. Sytuacja życiowa zobowiązanego mogłaby
powodować umorzenie należności tylko w wypadku, gdyby była wyjątkowa, w sposób istotny różniąca się od sytuacji innych zobowiązanych. Okolicznością uzasadniającą umorzenie nie jest fakt przebywania wnioskodawcy w zakładzie karnym. Kara
pozbawienia wolności była bowiem konsekwencją popełniania przez niego przestępstw.
Po rozpoznaniu apelacji wnioskodawcy od tego wyroku Sąd Okręgowy-Sąd
Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Szczecinie oddalił apelację. Ustosunkowując się
do zarzutu wnioskodawcy, że jest bezrobotny i nie ma środków na spłatę zadłużenia
Sąd Okręgowy stwierdził, że istnienie obowiązku spłaty zadłużenia nie ma wpływu na
sytuację finansową rodziny wnioskodawcy. Aktualnie wnioskodawca nie pracuje i nie
jest zajęte jego wynagrodzenie ani inne mienie. Gdyby zadłużenie wnioskodawcy
uległo umorzeniu jego sytuacja uległaby poprawie, ale w przypadku, gdyby nie podjął
zatrudnienia, sytuacja jego rodziny nie uległaby zmianie. Natomiast sytuacja wierzyciela zmieniłaby się o tyle, że w przyszłości nie mógłby egzekwować zadłużenia, nawet gdyby sytuacja materialna wnioskodawcy uległa poprawie. Wnioskodawca jest
człowiekiem stosunkowo młodym, wykonywał wiele zawodów i przy należytych staraniach może uzyskać stałą pracę. Zakład Ubezpieczeń Społecznych odzyska chociaż część wyłożonych za wnioskodawcę środków na utrzymanie dzieci.
Od tego wyroku wnioskodawca wniósł skargę kasacyjną, którą oparł na podstawie naruszenia prawa materialnego przez błędną wykładnię art. 17 ustawy z dnia
18 lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym, „polegającą na przyjęciu, iż nie zachodzi
szczególnie uzasadniony wypadek pozwalający na umorzenie w stosunku do skarżącego należności funduszu alimentacyjnego”. W uzasadnieniu skargi podniósł, że
najistotniejsze znaczenie ma sytuacja zobowiązanego w kontekście uwarunkowań
rodzinnych i finansowych. Skoro wnioskodawca pozostaje bez pracy, utrzymuje się z
prac dorywczych, pozostaje faktycznie na utrzymaniu żony, która dodatkowo utrzymuje dwoje dzieci, odmowa umorzenia należności znajdzie odbicie nie tyle w sytuacji
finansowej i rodzinnej zobowiązanego, co wywrze bezpośredni skutek w sferze dotyczącej jego najbliższych. „Trudno stwierdzić, jakie musiałyby wystąpić okoliczności,
które Sądy obu instancji uznałyby za szczególnie uzasadniony wypadek. Nie sposób
zgodzić się z Sądem II instancji, iż szczególnie uzasadniony wypadek to wypadek
zupełnie wyjątkowy, albowiem w takim wypadku hipoteza przepisu art. 17 ustawy o
funduszu alimentacyjnym nie byłaby realizowana nigdy. Właśnie fakt umieszczenia
takiego zapisu w przepisie prawa dotyczącym świadczeń alimentacyjnych nakazuje
w pierwszej kolejności uwzględniać przy wykładni tego przepisu przede wszystkim
sytuację materialną. Skarżący przebywał w zakładach karnych, nie był w stanie w
tym okresie czasu realizować swoich zobowiązań; po wyjściu z zakładu karnego
podjął starania o ustabilizowaniu swojej sytuacji życiowej i te właśnie okoliczności
czynią jego wypadek szczególnie uzasadnionym”. W związku z tymi zarzutami skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego wyroku oraz poprzedzającego go wyroku Sądu
pierwszej instancji i uwzględnienie odwołania, ewentualnie o uchylenie obu wyroków
i przekazanie sprawy Sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje.:
Zaskarżona decyzja została wydana na podstawie art. 17 ustawy z dnia 18
lipca 1974 r. o funduszu alimentacyjnym. Ustawa ta utraciła moc z dniem 1 maja
2004 r. po wejściu w życie ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992). Mocą tej ustawy
zlikwidowany został fundusz alimentacyjny, a świadczenia z tego funduszu zostały
zastąpione innego rodzaju świadczeniami. Likwidacja funduszu objęła egzekwowanie
przez likwidatora zaległych należności, przy czym przepis art. 68 ust. 1 ustawy z dnia
1 maja 2004 r. pozwalał mu w szczególnie uzasadnionych przypadkach na umorzenie tych należności. Według zasad dotychczasowych sprawy o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, w tym również sprawy, w których wydano decyzję na podstawie
art. 17 ustawy o funduszu alimentacyjnym, należały z mocy art. 4778 § 2 pkt 6 k.p.c.
do właściwości sądów rejonowych. Po zmianie stanu prawnego sprawy o roszczenia
likwidatora funduszu, między innymi w stosunku do dłużników funduszu, przestały
być sprawami o świadczenia z funduszu alimentacyjnego. W związku z tym do ich
rozpoznania właściwy jest sąd okręgowy, który na podstawie art. 4778 § 1 k.p.c. rozpoznaje wszystkie sprawy z zakresu ubezpieczeń społecznych za wyjątkiem zastrzeżonych do właściwości sądów rejonowych. Zastosowanie powołanych przepisów nasuwało wątpliwości, które rozstrzygnął Sąd Najwyższy uchwałą z dnia 12 lipca 2005
r., II UZP 6/05 (OSNP 2006 nr 1-2, poz. 20). Stwierdził w niej, że sprawy dotyczące
umorzenia należności likwidowanego funduszu alimentacyjnego od osób zobowiązanych do alimentów oraz od osób, które bezpodstawnie pobrały świadczenia z funduszu (art. 68 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych) są sprawami z zakresu ubezpieczeń społecznych, do rozpoznania których właściwy jest sąd okręgowy. Uchwała
ta nie ma zastosowania w niniejszej sprawie, gdyż decyzja została wydana w stanie
prawnym obowiązującym przed omawianą zmianą, a jej podstawą prawną nie jest
przepis art. 68 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, którego dotyczy powołana
uchwała, lecz przepis art. 17 ustawy o funduszu alimentacyjnym. Właściwym do rozpoznania tej sprawy, jako sprawy o świadczenia z funduszu alimentacyjnego, był w
pierwszej instancji sąd rejonowy na podstawie art. 4778 § 2 pkt 6 k.p.c. Postępowanie
nie jest więc dotknięte nieważnością z mocy art. 379 pkt 6 k.p.c., która to kwestia nie
była zresztą w skardze kasacyjnej podnoszona. Zarzuty skargi podlegają zatem merytorycznemu rozpoznaniu w świetle przepisów ustawy o funduszu alimentacyjnym.
Fundusz alimentacyjny powstał w celu zapewnienia środków utrzymania osobom uprawnionym do alimentów, które nie mogą wyegzekwować tych świadczeń od
osoby zobowiązanej do łożenia na ich utrzymanie. Zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z 18
lipca 1974 r. świadczenia funduszu przysługują tylko tym osobom, na rzecz których
alimenty zostały ustalone orzeczeniem sądu, a egzekucja tych alimentów okazała się
bezskuteczna całkowicie lub częściowo. Fundusz alimentacyjny uruchamiany jest
więc wówczas, gdy dłużnik alimentacyjny nie osiąga dochodów ani nie posiada majątku, z którego mogłaby być prowadzona egzekucja alimentów. Przyznanie świadczeń z funduszu alimentacyjnego nie zwalnia dłużnika z jego zobowiązań. Zakład
Ubezpieczeń Społecznych pokrywa bieżące świadczenia na rzecz osób, których
sytuacja nie pozwala na oczekiwanie do czasu, gdy dłużnik stanie się wypłacalny, i
przejmuje wierzytelność osób uprawnionych w stosunku do dłużnika alimentacyjnego. Zgodnie z art. 13 i 14 ustawy z 18 lipca 1974 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych
prowadzi egzekucję przeciwko dłużnikowi aż do pełnego pokrycia należności tego
funduszu. Przepis art. 17 ustawy z 18 lipca 1974 r. stanowi, że Zakład Ubezpieczeń
Społecznych może w szczególnie uzasadnionych wypadkach umorzyć należności
funduszu alimentacyjnego od osób zobowiązanych do alimentów oraz od osób, które
bezpodstawnie pobrały świadczenia z tego funduszu. Określenie „w szczególnie
uzasadnionych wypadkach” oznacza, że zasadą jest egzekwowanie należności od
dłużników alimentacyjnych, natomiast umorzenie należności może nastąpić wyjątkowo tylko w sytuacjach szczególnych. Brak stałych dochodów i związana z tym trudna
sytuacja materialna, na którą wnioskodawca powołuje się w skardze, jest okolicznością dotyczącą wszystkich dłużników alimentacyjnych, gdyż uruchomienie funduszu
alimentacyjnego następuje tylko wówczas, gdy dłużnik nie ma majątku ani dochodów
podlegających egzekucji. Nie jest to więc szczególna okoliczność w rozumieniu
omawianego przepisu. Nie są także takimi okolicznościami przyczyny braku dochodów leżące po stronie dłużnika i przez niego zawinione. Taką przyczyną jest odbywanie przez wnioskodawcę kary pozbawienia wolności, będące następstwem popełniania przez niego przestępstw. Tego rodzaju postępowanie nie może być premiowane zwolnieniem z długu. W skardze wnioskodawca podaje wprost, że okolicznością uzasadniającą wniosek o umorzenie należności jest chęć ustabilizowania sytuacji życiowej własnej i jego rodziny. Skoro wnioskodawcy zależy na osiąganiu dochodów nieobciążonych obowiązkiem spłacania długów, jego zamiar może być realizowany tylko z pokrzywdzeniem wierzycieli. Nie jest to okoliczność uzasadniająca zastosowanie art. 17 ustawy z 18 lipca 1974 r., zatem zarzut naruszenia tego przepisu
okazał się pozbawiony podstaw.
Z tych przyczyn Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c. oddalił skargę
kasacyjną jako nieuzasadnioną.