II UK 75/09 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generateddobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia na rzecz Firmy „S." R. M. wykonywała umowę zlecenia na rzecz firmy „Agencja " N. K. Z tego tytułu została
Legislator headnote
AI generatedart. 39815 § 1 k.p.c, art. 108 § 2 k.p.c; II UK 75/09 · Sąd Najwyższy: M. wykonywała umowę zlecenia na rzecz firmy „Agencja " N. K. Z tego tytułu została
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 75/09
WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Dnia 27 października 2009 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Zbigniew Hajn (przewodniczący, sprawozdawca)
SSN Katarzyna Gonera
SSN Roman Kuczyński
w sprawie z wniosku M. K.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych
o ubezpieczenie społeczne,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 27 października 2009 r.,
skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego […]
z dnia 10 września 2008 r.,
uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę Sądowi
Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania i orzeczenia o
kosztach postępowania kasacyjnego.
Uzasadnienie
M. K. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z 20
czerwca 2007 r., na podstawie której organ rentowy stwierdził, że nie została ona
objęta
obowiązkowymi
ubezpieczeniami
emerytalnymi,
rentowym
oraz
dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym jako osoba wykonująca pracę na podstawie umowy zlecenia na rzecz Firmy „S." R. M.
Wyrokiem z 20 grudnia 2007 r. Sąd Okręgowy oddalił odwołanie.
Sąd pierwszej instancji ustalił, że odwołująca się od 1 stycznia 2007 r.
wykonywała umowę zlecenia na rzecz firmy „Agencja " N. K. Z tego tytułu została
zgłoszona do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i rentowego oraz
dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Od 1 lutego 2007 r. podjęła ona także
wykonywanie umowy zlecenia w firmie „S.", która również zgłosiła ją do
obowiązkowego
ubezpieczenia
emerytalnego,
rentowego
i
dobrowolnego
ubezpieczenia chorobowego. W związku z powyższym 1 lutego 2007 r. odwołująca
się posiadała dwa tytuły ubezpieczenia z racji wykonywania umów zlecenia. W tym
stanie faktycznym organ rentowy 20 czerwca 2007 r. wydał zaskarżoną decyzję. W
tak ustalonym stanie faktycznym Sąd pierwszej instancji wskazał, że art. 9 ust. 2
ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych
(jednolity tekst: Dz. U. z 2007 r. Nr 11, poz. 74 ze zm.) stanowi, że osoba
spełniająca warunki do objęcia obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i
rentowym z kilku tytułów jest objęta obowiązkowo ubezpieczeniami z tego tytułu,
który powstał najwcześniej. W sytuacji odwołującej się najwcześniej istniał tytuł
ubezpieczenia z tytułu umowy zlecenia z Firmie .Agencja” i z tego tytułu ZUS
słusznie objął ją obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym. Cytowany przepis
przewiduje,
obok
obowiązkowego,
możliwość
dobrowolnego,
na
wniosek
zleceniobiorcy, objęcia ubezpieczeniami emerytalnymi i rentowymi, również z
pozostałych tytułów. Jednakże, nawet gdyby powódka złożyła taki wniosek, to i tak
z tych innych tytułów nie mogłaby zostać objęta dobrowolnym ubezpieczeniem
chorobowym. Wynika to z art. 11 ust. 2 wyżej cytowanej ustawy, który stanowi, że
dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu podlegają na swój wniosek osoby objęte
obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnymi i rentowymi. Skoro zatem z dalszych
tytułów odwołująca się nie mogła zostać objęta obowiązkowym ubezpieczeniem
emerytalnym i rentowym, to nie może również zgłosić się do dobrowolnego
ubezpieczenia chorobowego. To dobrowolne ubezpieczenie chorobowe musi być
powiązane z obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym.
Apelację od wyroku Sądu Okręgowego wniosła odwołująca się. Sąd Apelacyjny,
uznając że apelacja ta zasługuje na uwzględnienie, wyrokiem z 10 września 2008
r., zaskarżonym rozpoznawaną skargą kasacyjną, zmienił wyrok Sądu pierwszej
instancji i poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 20
czerwca 2007 r. w ten sposób, że objął odwołującą się ubezpieczeniami
emerytalnym, rentowym i chorobowym z tytułu umowy zlecenia wykonywanej na
rzecz firmy „S." począwszy od 1 lutego 2007 r. W uzasadnieniu orzeczenia Sąd
Apelacyjny stwierdził, że z art. 9 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych
wynika, że co do zasady osoba spełniająca warunki do objęcia obowiązkowo
ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z kilku tytułów podlega obowiązkowo
ubezpieczeniom społecznym z tego tytułu, który powstał najwcześniej. Nie jest to
jednak zasada bezwzględna, bowiem osoba taka może na swój wniosek zostać
objęta ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi także z pozostałych, wszystkich
lub wybranych tytułów lub zmienić tytuł ubezpieczeń. Sąd podkreślił, że z tytułu
umowy zlecenia z Firmą „S.” były odprowadzane składki. W tej sytuacji należało
przyjąć, że odwołująca się M. K. została objęta ubezpieczeniem społecznym nie
tylko z tytułu który powstał najwcześniej, czyli na podstawie umowy zlecenia z firmą
„Agencja ", lecz również z tytułu umowy zlecenia podpisanej z Firmą „S."
W skardze kasacyjnej organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w całości,
wnosząc o jego uchylenie w całości i oddalenie apelacji oraz zarzucając Sądowi
Apelacyjnemu naruszenie prawa materialnego przez: 1) błędne zastosowanie art. 9
ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, który dotyczy warunków
objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem emerytalnym i rentowymi, także do
ubezpieczenia chorobowego uregulowanego przez art. 11 ust. 1 i 2 ustawy; 2)
pominięcie art. 11 ust. 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych,
określającego przesłanki objęcia osoby wykonującej pracę na podstawie umowy
zlecenia dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym. W uzasadnieniu skargi
podkreślono, że skoro odwołująca się w myśl art. 9 ust. 2 i art. 11 ust. 2 ustawy o
systemie ubezpieczeń społecznych nie mogła być objęta obowiązkowymi
ubezpieczeniami emerytalnym i chorobowymi z tytułu pracy na podstawie umowy
zlecenia w firmie „S.", to nie mogła również zgłosić się skutecznie do dobrowolnego
ubezpieczenia chorobowego.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Problem prawny istotny w niniejszej sprawie sprowadza się do odpowiedzi na
pytanie, czy osoba (taka jak odwołująca się) wykonująca pracę na podstawie
umowy zlecenia i objęta z tego względu obowiązkowym ubezpieczeniem
emerytalnym i rentowym (art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń
społecznych), która na swój wniosek została objęta dobrowolnym ubezpieczeniem
chorobowym (art. 11 ust. 2 tej ustawy), może zostać objęta dobrowolnym
ubezpieczeniem chorobowym w związku z podjęciem pracy na podstawie kolejnej (i
trwającej
jednocześnie
z
pierwszą
umową)
umowy
zlecenia
z
innym
zleceniodawcą. Sąd Apelacyjny, uznając, na podstawie bardzo lakonicznego
wywodu prawnego, że w przedstawionej powyżej sytuacji odwołująca się mogła w
związku z kolejną umową zlecenia podlegać dobrowolnemu ubezpieczeniu
chorobowemu, nie odniósł się w ogóle do art. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń
społecznych,
który
bezpośrednio
ubezpieczeniu
chorobowemu.
W
reguluje
zakres
ocenie
Sąd
podmiotowy
Najwyższego
podlegania
oznacza
to
nierozpoznanie istoty sprawy. W tej sytuacji rozstrzyganie przez Sąd Najwyższy
wskazanego na wstępie problemu prawnego pozbawiłoby strony prawa do drugiej
instancji. Wobec tego sprawa wymaga ponownego rozpoznania przez Sąd
Apelacyjny.
Z powyższych względów Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji na podstawie
art. 39815 § 1 k.p.c., a o kosztach postępowania kasacyjnego - na podstawie art.
108 § 2 k.p.c. w związku z 39821 k.p.c.