Legislator Case Law & Legislation
II UK 678/16 AI generated

II UK 678/16 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 678/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 15 stycznia 2015 r. Sąd Okręgowy w J., VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację J.K. od wyroku Sądu Rejonowego w J. z dnia 15 marca 2013 r. w przedmiocie oddalenia - po ponownym rozpoznaniu sprawy - odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w W. z dnia 23 lipca 2009 r., którą odmówiono mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Sąd drugiej instancji uznał za bezzasadne postawione w apelacji zarzuty obrazy prawa procesowego, tj. art. 233 § 1 k.p.c., wyłączając dowolną ocenę zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego i poczynienia ustaleń nieznajdujących oparcia w dokumentacji medycznej oraz naruszenie przez Sąd pierwszej instancji art. 217, 224, 227 i 316 k.p.c., i ostatecznie oddalił zarzut naruszenia przepisów prawa materialnego, tj. art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 162 k.p.c, art. 3989 k.p.c, art. 102 k.p.c; II UK 678/16 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2016 r., poz. 372, dalej „ustawa o świadczeniach”).Skarga kasacyjna ubezpieczonego została oparta na podstawie naruszenia art. 18 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniach przez odmowę przyznania świadczenia rehabilitacyjnego „pomimo istnienia wszelkich medycznych wskazań do kontynuowania leczenia i rehabilitacji w związku z istniejącą czasową niezdolnością do pracy” oraz na zarzucie obrazy przepisów postępowania, tj. art. 217 § 1 i 2, 224, 227 i 316 k.p.c. „przez pominięcie wniosków o dopuszczenie biegłego z zakresu rehabilitacji medycznej oraz uzupełniającej - ustnej opinii A.P.”.

Keywords

AI generated
reinstatement of disability benefits rehabilitation capability medical rehabilitation measure vocational rehabilitation failure to prove deterioration priority of rehabilitation over pension

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
art. 233 § 1 k.p.c., wyłączając dowolną ocenę zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego i poczynienia ustaleń nieznajdujących oparcia w dokumentacji medycznej oraz naruszenie przez Sąd pierwszej instancji art.
art. 3989 § 1 k.p.c
Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 k.p.c.).
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 k.p.c.).
art. 162 k.p.c
art. 3989 k.p.c
Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 k.p.c.).
art. 102 k.p.c
Orzeczenie o kosztach postępowania kasacyjnego oparto na podstawie art. 102 k.p.c.as

Cited Case Law

AI generated
III CSK 216/07
Sygn. akt III CSK 216/07 POSTANOWIENIE Dnia 5 października 2007 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Jacek Gudowski w sprawie z powództwa M.S. przeciwko B.G. o uznanie czynności za bezskuteczną, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 5 października 2007 r., na skutek skargi kasacyjnej pozwanej od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 22 grudnia 2006 r., sygn. akt [...], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądza od pozwanej na rzecz powódki kwotę 1800 zł (tysiąc osiemset zł) tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego. 2 Uzasadnienie Pozwana B.G. wniosła skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 22 grudnia 2006 r. wskazując, że okolicznością uzasadniającą przyjęcie jej do rozpoznania (art. 3989 § 1 k.p.c.) jest oczywista zasadność skargi.
III CZP 55/05
Uchwała z dnia 27 października 2005 r., III CZP 55/05 Sędzia SN Jacek Gudowski (przewodniczący, sprawozdawca) Sędzia SN Gerard Bieniek Sędzia SA Aleksandra Marszałek Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Romana S. przeciwko Ośrodkowi Rekreacyjnemu "S." S.A. w D. o zapłatę, po rozstrzygnięciu w Izbie Cywilnej na posiedzeniu jawnym w dniu 27 października 2005 r. zagadnienia prawnego przedstawionego przez Sąd Apelacyjny w Gdańsku postanowieniem z dnia 11 marca 2005 r.: "Czy strona traci prawo do skutecznego podniesienia w apelacji zarzutu naruszenia przez sąd pierwszej instancji przepisów postępowania, które miało wpływ na treść wydanego wyroku wskutek przeprowadzenia przez sąd pierwszej instancji postępowania dowodowego z naruszeniem przepisów: art. 495 § 3 k.p.c. oraz art. 232 k.p.c. w sytuacji, gdy w terminie przewidzianym w art. 162 k.p.c. strona nie zwróciła sądowi pierwszej instancji uwagi na uchybienia przez sąd tym przepisom wnosząc o wpisanie zastrzeżenia do protokołu?" podjął uchwałę:
III CZP 50/08
Uchwała z dnia 27 czerwca 2008 r., III CZP 50/08 Sędzia SN Jacek Gudowski (przewodniczący) Sędzia SN Zbigniew Strus Sędzia SN Dariusz Zawistowski (sprawozdawca) Sąd Najwyższy w sprawie z powództwa Katarzyny F.
IV CSK 96/09
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 3 czerwca 2009 r.
II CSK 345/13
Wyrokiem z dnia 25 lipca 2012 r.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 678/16 POSTANOWIENIE Dnia 8 listopada 2017 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z wniosku J.K. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Wał. ‎o świadczenie rehabilitacyjne,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 8 listopada 2017 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego w J. ‎z dnia 15 stycznia 2016 r., sygn. akt VII Ua (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania 2. odstępuje od obciążania skarżącego kosztami postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 15 stycznia 2015 r. Sąd Okręgowy w J., VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację J.K. od wyroku Sądu Rejonowego w J. z dnia 15 marca 2013 r. w przedmiocie oddalenia - po ponownym rozpoznaniu sprawy - odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w W. z dnia 23 lipca 2009 r., którą odmówiono mu prawa do świadczenia rehabilitacyjnego. Sąd drugiej instancji uznał za bezzasadne postawione w apelacji zarzuty obrazy prawa procesowego, tj. art. 233 § 1 k.p.c., wyłączając dowolną ocenę zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego i poczynienia ustaleń nieznajdujących oparcia w dokumentacji medycznej oraz naruszenie przez Sąd pierwszej instancji art. 217, 224, 227 i 316 k.p.c., i ostatecznie oddalił zarzut naruszenia przepisów prawa materialnego, tj. art. 18 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst:

Dz.U. z 2016 r., poz. 372, dalej „ustawa o świadczeniach”).Skarga kasacyjna ubezpieczonego została oparta na podstawie naruszenia art. 18 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniach przez odmowę przyznania świadczenia rehabilitacyjnego „pomimo istnienia wszelkich medycznych wskazań do kontynuowania leczenia i rehabilitacji w związku z istniejącą czasową niezdolnością do pracy” oraz na zarzucie obrazy przepisów postępowania, tj. art. 217 § 1 i 2, 224, 227 i 316 k.p.c. „przez pominięcie wniosków o dopuszczenie biegłego z zakresu rehabilitacji medycznej oraz uzupełniającej - ustnej opinii A.P.”.

Skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania oraz zasądzenie od organu rentowego kosztów postępowania kasacyjnego.Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, ubezpieczony określił skargę jako oczywiście uzasadnioną z uwypukleniem, że zaskarżone nią orzeczenie rażąco narusza przepisy ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego, oraz że „Sąd Okręgowy w J. nie przeprowadził również wnioskowanych dowodów koniecznych do przeprowadzenia z punktu widzenia zasygnalizowanych wątpliwości i nieprawidłowości, jak też z uwagi na stan zdrowia wnioskodawcy i jego faktycznej zdolności do pracy na dzień wydawania zaskarżonej decyzji przez organ rentowy - w toku pierwszej instancji, przy czym Sąd Okręgowy bezkrytycznie przyjął stanowisko nierzetelnych biegłych sądowych oraz poprzedzającego składu orzekającego - nie uzupełniając odpowiednio postępowania dowodowego”.Organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania z zasądzeniem na jego rzecz kosztów postępowania kasacyjnego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Według ugruntowanego stanowiska judykatury, oczywista zasadność skargi kasacyjnej, przewidziana w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., zachodzi wtedy, gdy z jej treści, bez potrzeby głębszej analizy oraz szczegółowych rozważań, wynika, że przytoczone podstawy kasacyjne uzasadniają uwzględnienie skargi (por. np. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 5 października 2007 r., III CSK 216/07, niepubl.).

W tym znaczeniu skarga kasacyjna ubezpieczonego nie jest „oczywiście uzasadniona”, skoro miałoby o tym świadczyć niedopuszczenie dowodu z dalszej opinii biegłych. Formułując ten wniosek, skarżący pominął, że potrzeba uzupełnienia dowodów oraz ponawiania lub prowadzenia dowodu z innej opinii biegłych nie zawsze jest oczywista i należy do oceny sądu (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 5 listopada 1974 r., I CR 562/74, niepubl.; z dnia 24 sierpnia 1972 r., II CR 222/72, OSP 1973 nr 5, poz. 93; z dnia 21 listopada 1974 r., II CR 638/74, OSPiKA 1975 nr 5, poz. 108 z uwagami w przeglądach orzecznictwa W.

Siedleckiego, PiP 1976 z. 5, s. 123 i E. Wengerka, NP 1976 z. 7-8, s. 1134; z dnia 6 marca 1997 r., II UKN 23/97, OSNAPiUS 1997 nr 23, poz. 476; z dnia 21 maja 1997 r., II UKN 131/97, OSNAPiUS 1998 nr 3, poz. 100; z dnia 18 września 1997 r., II UKN 260/97, OSNAPiUS 1998 nr 13, poz. 408). Wytknięte naruszenia przepisów postępowania zakresie oceny dowodów i dokonywania na ich podstawie ustaleń faktycznych nie poddają się zresztą kontroli kasacyjnej jako niepowiązane z przepisami postępowania przed sądem drugiej instancji, a także z tego powodu, że skarżący nie zwrócił na nie uwagi sądom meriti, zgodnie z art. 162 k.p.c. (por. uchwały Sądu Najwyższego z dnia 27 października 2005 r., III CZP 55/05, OSNC 2006 nr 9, poz. 144 i z dnia 27 czerwca 2008 r., III CZP 50/08, OSNC 2009 nr 7-8, poz. 103 i np. wyrok z dnia 3 czerwca 2009 r., IV CSK 96/09, niepubl., z dnia 15 maja 2014 r., II CSK 345/13, niepubl.).

Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 k.p.c.). Orzeczenie o kosztach postępowania kasacyjnego oparto na podstawie art. 102 k.p.c.as