II UK 66/14 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedWyrokiem z dnia 15 października 2013 r. Sąd Apelacyjny, Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) oddalił apelację J. D. od wyroku Sądu Okręgowego w G. z dnia 20 listopada 2012 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w G. z dnia 7 lutego 2012 r. Podstawę orzeczenia stanowiło ustalenie na podstawie opinii biegłych, że ubezpieczony nie jest niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, któremu uległ w dniu 31 października 2003 r.Skarga kasacyjna ubezpieczonego, obejmująca wyrok Sądu drugiej instancji w całości, z wnioskiem o uchylenie wyroków sądów obydwu instancji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w (…), została oparta na podstawie naruszenia prawa materialnego – art. 12, 13 oraz art. 57 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:
Legislator headnote
AI generatedart. 3989 § 1 k.p.c, art. 390 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; II UK 66/14 · Sąd Najwyższy: Sygn. akt II UK 66/14 POSTANOWIENIE Dnia 28 sierpnia 2014 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z wniosku J. D.przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w G.o prawo do renty z tytułu wypadku przy pracy,po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 28 sierpnia 2014 r.,skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)z dnia 15 października 2013 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 66/14 POSTANOWIENIE Dnia 28 sierpnia 2014 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z wniosku J. D.przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w G.o prawo do renty z tytułu wypadku przy pracy,po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 28 sierpnia 2014 r.,skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)z dnia 15 października 2013 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
UZASADNIENIE
Wyrokiem z dnia 15 października 2013 r. Sąd Apelacyjny, Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) oddalił apelację J. D. od wyroku Sądu Okręgowego w G. z dnia 20 listopada 2012 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w G. z dnia 7 lutego 2012 r. Podstawę orzeczenia stanowiło ustalenie na podstawie opinii biegłych, że ubezpieczony nie jest niezdolny do pracy w związku z wypadkiem przy pracy, któremu uległ w dniu 31 października 2003 r.Skarga kasacyjna ubezpieczonego, obejmująca wyrok Sądu drugiej instancji w całości, z wnioskiem o uchylenie wyroków sądów obydwu instancji i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w (…), została oparta na podstawie naruszenia prawa materialnego – art. 12, 13 oraz art. 57 ust. 3 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:
Dz.U. z 2013 r., poz. 1442 ze zm.) w związku z art. 6 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (jednolity tekst: Dz.U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) przez przyjęcie, że jego stan zdrowia nie leży w związku skutkowo-przyczynowym z wypadkiem przy pracy. Zarzucił także obrazę przepisów postępowania przez niewskazanie przepisu, na podstawie którego Sądy nie mogły orzec o przyznaniu renty z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy z ogólnego stanu zdrowia, który jest następstwem urazów doznanych w wypadku przy pracy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący wskazał na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego oraz potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, twierdząc, że niezbędne jest rozstrzygnięcie, czy zaskarżona decyzja i stwierdzony jego aktualny stan zdrowia w świetle zebranych dowodów w sprawie dawały podstawę sądom obydwu instancji do oddalenia odwołania, a później jego apelacji i czy w niniejszej sprawie ustalenia oparte na dokumentacji medycznej dawały podstawę do uznania zmiany kwalifikacji jakościowej niezdolności do pracy, pomimo tego, że skarżący nie wnosił w formie pisma procesowego o przyznanie mu renty z ogólnego stanu zdrowia, podkreślając jedynie, że obecny jego stan zdrowia jest wynikiem urazów doznanych w wypadku przy pracy, ponieważ wcześniej przed wypadkiem nigdy nie chorował.Przedstawił także do rozstrzygnięcia kwestię, czy sądy były związane jego odwołaniem od decyzji, gdy w toku postępowania zmodyfikował żądanie, domagając się przyznania renty z tytułu częściowej lub całkowitej niezdolności do pracy z tytułu ogólnego stanu zdrowia.Sąd Najwyższy zważył co następuje:Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Skarżący wniósł o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ze względu na jednoczesne występowanie w sprawie zagadnienia prawnego, określonego jako istotne, oraz powołując się na potrzebę wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie, lecz problem prawny nie został wywiedziony i uzasadniony w sposób zbliżony do obowiązującego przy przedstawieniu zagadnienia prawnego do rozstrzygnięcia Sądowi Najwyższemu przez sąd drugiej instancji na podstawie art. 390 k.p.c. (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 9 maja 2006 r., V CSK 75/06, niepubl.), a nawet nie zostały wskazane przepisy wymagające wykładni.Wnioskowi o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania towarzyszą w związku z tym argumenty niemające znaczenia jurydycznego, a odnoszące się wyłącznie do oceny stanu faktycznego sprawy, który – jak wynika z art. 3983 § 3 oraz art. 39813 § 2 k.p.c. – nie stanowi przedmiotu kontroli kasacyjnej.Uwzględniając to, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.).