Legislator Case Law & Legislation
II UK 62/19 AI generated

II UK 62/19 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 62/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) wyrokiem z dnia 25 kwietnia 2017 r., wydanym na skutek apelacji wniesionej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w S. z dnia 21 czerwca 2016 r., zmienił ten wyrok i oddalił odwołanie ubezpieczonego A. M. od decyzji organu rentowego odmawiającej przyznania ubezpieczonemu prawa do świadczenia przedemerytalnego.Ubezpieczony A. M. wniósł do Sądu Najwyższego skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 25 kwietnia 2017 r., zaskarżając ten wyrok w całości i zarzucając mu naruszenie przepisów postępowania, to jest art. 328 § 2 k.p.c. i art. 382 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c., a także przepisów prawa materialnego, to jest: art. 1 ust. 1 oraz art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin, art. 5 ust. 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 2 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2013 r. o świadczeniach przedemerytalnych.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący powołał się na potrzebę dokonania wykładni art. 1 ust. 1 oraz art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin, które jego zdaniem wywołują rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Legislator headnote

AI generated

art. 328 § 2 k.p.c, art. 382 k.p.c, art. 391 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c; II UK 62/19 · Sąd Najwyższy: Obowiązujące w dacie wydania zaskarżonej decyzji przepisy zarówno ustawy systemowej, jak również ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo o działalności gospodarczej, nie przewidywały „zawieszenia działalności gospodarczej”, lecz „zaprzestanie jej wykonywania”.Skarżący zauważył w związku z tym, istnieje potrzeba wyjaśnienia wątpliwości, czy oświadczenie o zawieszeniu działalności gospodarczej złożone do Urzędu Skarbowego należy utożsamiać z pojęciem zaprzestania działalności gospodarczej i w konsekwencji brakiem obowiązku uiszczenia składek na ubezpieczenie społeczne w rozumieniu art. 1 ust. 1 oraz art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin.

Keywords

AI generated
suspension of benefits cessation of gainful employment suspension of insurance cover suspension of payments suspension of bankruptcy proceedings unemployment insurance benefit

Cited Legislation

AI generated
art. 328 § 2 k.p.c
wniósł do Sądu Najwyższego skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 25 kwietnia 2017 r., zaskarżając ten wyrok w całości i zarzucając mu naruszenie przepisów postępowania, to jest art. 328 § 2 k.p.c.
art. 382 k.p.c
art. 391 § 1 k.p.c
w związku z art. 391 § 1 k.p.c., a także przepisów prawa materialnego, to jest: art.
art. 3989 § 1 k.p.c
Wymaga również podkreślenia, że nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), podobnie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
art. 3984 § 2 k.p.c
Wypada również dodać, iż zgodnie z art. 3984 § 2 k.p.c., określającym wymogi formalne skargi kasacyjnej, skarga kasacyjna powinna zawierać wniosek o przyjęcie do rozpoznania i jego uzasadnienie.
art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c
Wymaga również podkreślenia, że nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), podobnie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Wymaga również podkreślenia, że nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), podobnie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art.
art. 39813 § 2 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
III UK 133/06
Wyrok z dnia 19 marca 2007 r.
I UK 103/08
II UK 85/08
II UK 184/03
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 listopada 2003 r., II UK 184/03, z dnia 22 czerwca 2004 r., III UK 103/04, czy też z dnia 17 grudnia 2007 r., I PK 233/07).
III UK 103/04
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 listopada 2003 r., II UK 184/03, z dnia 22 czerwca 2004 r., III UK 103/04, czy też z dnia 17 grudnia 2007 r., I PK 233/07).
I PK 233/07
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 listopada 2003 r., II UK 184/03, z dnia 22 czerwca 2004 r., III UK 103/04, czy też z dnia 17 grudnia 2007 r., I PK 233/07).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 62/19 POSTANOWIENIE Dnia 14 maja 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Maciej Pacuda w sprawie z wniosku A. M. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w S. ‎o prawo do świadczenia przedemerytalnego,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 14 maja 2020 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 25 kwietnia 2017 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w (…) wyrokiem z dnia 25 kwietnia 2017 r., wydanym na skutek apelacji wniesionej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w S. z dnia 21 czerwca 2016 r., zmienił ten wyrok i oddalił odwołanie ubezpieczonego A. M. od decyzji organu rentowego odmawiającej przyznania ubezpieczonemu prawa do świadczenia przedemerytalnego.Ubezpieczony A. M. wniósł do Sądu Najwyższego skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z dnia 25 kwietnia 2017 r., zaskarżając ten wyrok w całości i zarzucając mu naruszenie przepisów postępowania, to jest art. 328 § 2 k.p.c. i art. 382 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 k.p.c., a także przepisów prawa materialnego, to jest: art. 1 ust. 1 oraz art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin, art. 5 ust. 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych oraz art. 2 ust. 1 pkt 2 i ust. 2 ustawy z dnia 30 kwietnia 2013 r. o świadczeniach przedemerytalnych.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania skarżący powołał się na potrzebę dokonania wykładni art. 1 ust. 1 oraz art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin, które jego zdaniem wywołują rozbieżności w orzecznictwie sądów.

Rozbieżności te dotyczą zaś oceny skutków złożonego wniosku o zawieszenie działalności gospodarczej do urzędu skarbowego.Skarżący podniósł przy tym, że w ocenie Sądu Apelacyjnego złożenie oświadczenia o zawieszeniu działalności gospodarczej do Urzędu Skarbowego i niekwestionowanie tego przez Urząd Skarbowy ani Zakład Ubezpieczeń Społecznych skutkuje zaprzestaniem prowadzenia działalności gospodarczej i brakiem obowiązku uiszczania składek na ubezpieczenie społeczne. Natomiast w podobnym stanie faktycznym inny pogląd został wyrażony przez Sąd Apelacyjny w (…) w wyroku z dnia 28 grudnia 1995 r. w sprawie III AUr (…).

Sąd ten uznał bowiem, że „zawieszenie” działalności dla celów podatkowych nie przesądza o wyłączeniu z ubezpieczenia społecznego osoby prowadzącej tę działalność, o ile nastąpiło to z powodu choroby. Zaznaczył przy tym, że przepisy powołanych ustaw z dnia 23 grudnia 1988 r. i z dnia 18 grudnia 1976 r. nie przewidywały instytucji „zawieszenia” prowadzenia działalności gospodarczej i złożenie oświadczenia w tej sprawie w Urzędzie Skarbowym dla celów podatkowych nie może być utożsamiane z zaprzestaniem działalności gospodarczej w rozumieniu prawa ubezpieczeniowego.

Z kolei Sąd Najwyższy w wyrokach z dnia 19 marca 2007 r., III UK 133/06 oraz z dnia 20 listopada 2008 r., I UK 103/08, wyjaśnił, że obowiązek ubezpieczenia społecznego osoby prowadzącej działalność gospodarczą wynika z przepisów prawa i nie jest uzależniony od woli ubezpieczonego lub organu rentowego (art. 13 pkt 4 w związku z art. 6 ust. 1 pkt 5 i art. 12 ust. 1 oraz w związku z art. 8 ust. 6 pkt 1 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych), podkreślając, że skoro ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych nie przewiduje „zawieszenia działalności”, powodującego brak obowiązku uiszczenia składek ubezpieczeniowych, to zakład ubezpieczeń nie jest uprawniony do zwolnienia ubezpieczonego z tego tytułu.Kolejny pogląd wynika z wyroku Sądu Najwyższego z dnia 6 listopada 2008 r., II UK 85/08, w którym stwierdzono, że prowadzenie działalności gospodarczej nie może mieć charakteru przypadkowego, w związku z tym faktyczne niewykonywanie działalności w czasie oczekiwania na kolejne zamówienie, czy też w czasie ich poszukiwania, nie oznacza zaprzestania prowadzenia takiej działalności i nie skutkuje uchyleniem obowiązku ubezpieczenia społecznego.

Obowiązujące w dacie wydania zaskarżonej decyzji przepisy zarówno ustawy systemowej, jak również ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo o działalności gospodarczej, nie przewidywały „zawieszenia działalności gospodarczej”, lecz „zaprzestanie jej wykonywania”.Skarżący zauważył w związku z tym, istnieje potrzeba wyjaśnienia wątpliwości, czy oświadczenie o zawieszeniu działalności gospodarczej złożone do Urzędu Skarbowego należy utożsamiać z pojęciem zaprzestania działalności gospodarczej i w konsekwencji brakiem obowiązku uiszczenia składek na ubezpieczenie społeczne w rozumieniu art. 1 ust. 1 oraz art. 3 ust. 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1976 r. o ubezpieczeniu społecznym osób prowadzących działalność gospodarczą oraz ich rodzin.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje. Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Wypada również dodać, iż zgodnie z art. 3984 § 2 k.p.c., określającym wymogi formalne skargi kasacyjnej, skarga kasacyjna powinna zawierać wniosek o przyjęcie do rozpoznania i jego uzasadnienie.

Należy zatem stwierdzić, że wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym wcześniej art. 3989 § 1 k.p.c., a jego uzasadnienie winno zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy. Skarga kasacyjna nie jest bowiem (kolejnym) środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie w sprawie, z uwagi na przeważający w jej charakterze element interesu publicznego.

Służy ona kontroli prawidłowości stosowania prawa, nie będąc instrumentem weryfikacji trafności ustaleń faktycznych stanowiących podstawę zaskarżonego orzeczenia.Należy także przypomnieć, że zgodnie z utrwalonym stanowiskiem judykatury przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania z uwagi na potrzebę wykładni przepisów prawa wymaga od skarżącego określenia, które przepisy wymagają wykładni Sądu Najwyższego, ze wskazaniem, na czym polegają związane z tym poważne wątpliwości, lub z przedstawieniem rozbieżności w orzecznictwie sądów (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 11 stycznia 2002 r., III CKN 570/01, Biuletyn SN 2002 nr 7, s. 10).

Ponadto konieczne jest opisanie tych wątpliwości lub rozbieżności, wskazanie argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen prawnych, a także przedstawienie własnej propozycji interpretacyjnej (por. m.in. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 listopada 2003 r., II UK 184/03, z dnia 22 czerwca 2004 r., III UK 103/04, czy też z dnia 17 grudnia 2007 r., I PK 233/07). W przypadku powoływania się na rozbieżności w orzecznictwie konieczne jest także, choćby przykładowe, wskazanie orzeczeń, w których ten sam przepis prawa byłyby odmiennie wykładany.

Wymaga również podkreślenia, że nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), podobnie jak nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP – wkładka z 2003 r. nr 13, poz. 5).Zdaniem Sądu Najwyższego, choć oceniany w niniejszym postępowaniu wniosek skarżącego formalnie spełnia wyżej określone kryteria, to jednak nie przekonuje o potrzebie poddania jego skargi kasacyjnej merytorycznemu rozpoznaniu.

Wniosek ten skupia się bowiem na problemie skutków zgłoszonego przez skarżącego w spornym okresie zawieszenia działalności gospodarczej dla podlegania ubezpieczeniom społecznym z tego tytułu, jednakże zupełnie pomija faktyczne przyczyny oraz rzeczywistą podstawę prawną nieuwzględnienia przez Sąd drugiej instancji spornego w sprawie okresu w ramach łącznego okresu składkowego i nieskładkowego wymaganego do skutecznego ubiegania się o prawo do świadczenia przedemerytalnego. Tę podstawę prawną stanowi zaś, jak trafnie przyjął Sąd Apelacyjny, art. 5 ust. 4 (pkt 1) ustawy o emeryturach i rentach, znajdujący zastosowanie w niniejszej sprawie na podstawie art. 2 ust. 2 ustawy o świadczeniach przedemerytalnych (oraz odpowiednio, ze względu na okres, którego dotyczy, na podstawie art. 5 ust. 5 ustawy o emeryturach i rentach), a wymaga przypomnienia, że zgodnie z art. 5 ust. 4 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach, przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty dla płatników składek, zobowiązanych do opłacania składek na własne ubezpieczenia emerytalne i rentowe, nie uwzględnia się okresu, za który nie zostały opłacone składki, mimo podlegania obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym w tym okresie.

Z powołanego przepisu wynika więc jednoznacznie, że konieczne dla uwzględnienia spornego okresu do okresu ubezpieczenia społecznego jest nie tylko prowadzenie w tym czasie działalności gospodarczej i podleganie ubezpieczeniom społecznym, ale przede wszystkim opłacenie należnych składek (por. m.in. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 16 maja 2018 r., II UK 151/17, LEX nr 25551000).Lektura pisemnych motywów zaskarżonego wyroku wyraźnie wskazuje natomiast, że ustalenia faktyczne poczynione w sprawie przez Sąd drugiej instancji przeczą opłaceniu przez skarżącego składek na ubezpieczenia społeczne za sporny okres prowadzenia działalności gospodarczej.

Tymczasem, zgodnie z art. 39813 § 2 k.p.c., Sąd Najwyższy jest w postępowaniu kasacyjnym związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia, co oznacza, że w przypadku poddania skargi kasacyjnej merytorycznemu rozpoznaniu musiałby uwzględnić owe ustalenia przy rozpatrywaniu podniesionych w skardze zarzutów naruszenia przepisów prawa materialnego.Kierując się przedstawionymi motywami, Sąd Najwyższy uznał zatem, że ubezpieczony nie wykazał potrzeby rozpoznania jego skargi kasacyjnej. Dlatego, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., orzekł jak w sentencji swojego postanowienia.