Legislator Case Law & Legislation
II UK 593/17 AI generated

II UK 593/17 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 593/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 22 czerwca 2017 r. Sąd Okręgowy we W., VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację B. K. od wyroku Sądu Rejonowego we W. z dnia 30 stycznia 2017 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział we W., zobowiązującej go - jako prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą F. […] we W. - do zwrotu zasiłku macierzyńskiego nienależnie pobranego przez pracownicę A. W.-P.. Sąd drugiej instancji uwzględnił, że nienależność świadczenia została stwierdzona po przeprowadzeniu przez organ rentowy postępowania kontrolnego, które ujawniło - potwierdzone w decyzji z dnia 22 października 2013 r. - nieistnienie tytułu ubezpieczenia na podstawie pozornej umowy o pracę.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; II UK 593/17 · Sąd Najwyższy: W ocenie skarżącego, płatnik składek, tj. podmiot regulacji w art. 84 ust. 6 ustawy, nie może być zobowiązany do zwrotu świadczeń, które pobrała inna osoba, zobowiązana do ich zwrotu na podstawie art. 84 ust. 1 ustawy. Pogląd ten wsparł treścią uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia z dnia 17 stycznia 2012 r., I UK 194/11 (niepubl.).

Keywords

AI generated
repayment of unemployment benefits voluntary unemployment reimbursement obligation occupational disability pension social security liability contractor liability

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
art. 3989 § 2 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
I UK 194/11
w ogóle nie istniało, 2) ustało, 3) zachodzą okoliczności utraty tego prawa.
II PK 340/15
Wyrokiem z 21 maja 2015 r. Sąd Okręgowy w W., w sprawie z powództwa R. P. i M. K. przeciwko T. spółce z ograniczoną odpowiedzialnością w W. o ryczałt na noclegi, oddalił apelację pozwanej i orzekł o kosztach postępowania odwoławczego.Pozwana zaskarżyła wskazany wyrok w całości. Wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania uzasadniono występowaniem w sprawie istotnego zagadnienia prawnego oraz potrzebą wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości i wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów. W ocenie skarżącej w sprawie występują następujące istotne zagadnienia prawne: (-) czy norma prawna opisana w § 9 ust. 1 i 2 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju (Dz.U.
V CSK 4/16
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Cel wymagania przewidzianego w art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. może być zatem osiągnięty tylko przez powołanie i uzasadnienie istnienia przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania.
III UK 152/17
Sąd Okręgowy w G. VI Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 25 kwietnia 2017 r. oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w G. od wyroku Sądu Rejonowego w G. IV Wydziału Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 16 grudnia 2016 r. zmieniającego decyzję organu rentowego z dnia 29 sierpnia 2014 r. i ustalającego, że płatnik składek A. spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w G. nie jest zobowiązany do zwrotu kwoty 18.432 zł z tytułu wypłaconego zainteresowanej J. M. zasiłku chorobowego wraz z odsetkami oraz oddalającego odwołanie w pozostałym zakresie.W sprawie tej ustalono, że spółka w dniu 1 lutego 2014 r. zawarła umowę o pracę z zainteresowaną z wynagrodzeniem 8.550 zł brutto miesięcznie, a już 15 lutego 2014 r. ten pracodawca-płatnik składek złożył w organie rentowym zaświadczenie o niezdolności zainteresowanej do pracy.
II UK 673/16
Pozwany organ rentowy w decyzji z 9 lutego 2015 r.
I UK 186/16
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w K.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 593/17 POSTANOWIENIE Dnia 22 stycznia 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z wniosku B. K. prowadzącego działalność gospodarczą pod nazwą F. […] we W.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi we W.‎z udziałem zainteresowanej A. W.-P.‎o zasiłek macierzyński,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 22 stycznia 2019 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych we W.‎z dnia 22 czerwca 2017 r., sygn. akt VIII Ua […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 22 czerwca 2017 r. Sąd Okręgowy we W., VIII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację B. K. od wyroku Sądu Rejonowego we W. z dnia 30 stycznia 2017 r., oddalającego jego odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział we W., zobowiązującej go - jako prowadzącego działalność gospodarczą pod firmą F. […] we W. - do zwrotu zasiłku macierzyńskiego nienależnie pobranego przez pracownicę A. W.-P.. Sąd drugiej instancji uwzględnił, że nienależność świadczenia została stwierdzona po przeprowadzeniu przez organ rentowy postępowania kontrolnego, które ujawniło - potwierdzone w decyzji z dnia 22 października 2013 r. - nieistnienie tytułu ubezpieczenia na podstawie pozornej umowy o pracę.

Na tej podstawie decyzją z dnia 13 listopada 2013 r. odmówiono A. W.-P. prawa do zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia 6 maja 2013 r. do dnia 31 października 2013 r., a jej odwołanie w przedmiocie prawa do tego zasiłku prawomocnie oddalono wyrokiem Sądu Okręgowego we W. z dnia 4 lutego 2015 r.Skarga kasacyjna B. K. - płatnika składek - została wywiedziona na podstawie naruszenia art. 84 ust. 1 i 2 pkt 2 oraz ust. 6 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1270) przez błędne przyjęcie, że jest wyłącznie zobowiązany do zwrotu nienależnie wypłaconego zainteresowanej zasiłku macierzyńskiego, podczas gdy na podstawie art. 84 ust. 1 i 2 pkt 2 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych orzeczono już odpowiedzialność zainteresowanej z tego tytułu i zobowiązano ją do zwrotu nienależnie pobranego zasiłku.Wnosząc o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, płatnik powołał się na występowanie w sprawie istotnego zagadnienia prawnego dotyczącego „możliwości rozpoznania i prowadzenia postępowania oraz orzeczenia odpowiedzialności płatnika oraz zobowiązania go do zwrotu nienależnie pobranego przez zainteresowaną zasiłku macierzyńskiego, na postawie art. 84 ust. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, w sytuacji, gdy obowiązujące przepisy ustawy systemowej umożliwiają dochodzenie zwrotu świadczenia od osoby, której świadczenie faktycznie wypłacono, tj. od zainteresowanej i odpowiedzialność tej osoby została uprzednio stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądowym, stanowiącym podstawę dochodzenia od niej nienależnie pobranego świadczenia”.

W ocenie skarżącego, płatnik składek, tj. podmiot regulacji w art. 84 ust. 6 ustawy, nie może być zobowiązany do zwrotu świadczeń, które pobrała inna osoba, zobowiązana do ich zwrotu na podstawie art. 84 ust. 1 ustawy. Pogląd ten wsparł treścią uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia z dnia 17 stycznia 2012 r., I UK 194/11 (niepubl.).

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Skarżący wniósł o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ze względu na występowanie w sprawie zagadnienia, które określił jako istotne zagadnienie prawne, o którym mowa w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c., lecz nie dostarczył motywów umożliwiających Sądowi Najwyższemu stwierdzenie poważnych i dotychczas nierozstrzygniętych wątpliwości interpretacyjnych pojawiających się na tle wskazanych przepisów oraz nie podbudował wniosku argumentami na istnienie rzeczywistej i istotnej rozbieżności w orzecznictwie sądowym na tle ich stosowania a także nie wykazał, że rozstrzygnięcie ma znaczenie o wadze przyczynienia się do rozwoju prawa (por. postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 29 września 2016 r., II PK 340/15, niepublikowane, z dnia 15 września 2015 r., III SK 4/15, niepublikowane, i z dnia 15 czerwca 2016 r., V CSK 4/16, niepubl.).Posługując się argumentem wywiedzionym z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia z dnia 17 stycznia 2012 r., I UK 194/11 (niepubl.), w którym przyjęto, że obowiązek zwrotu wypłaconych nienależnie świadczeń obciąża płatnika składek tylko wówczas, gdy nie ma podstaw do żądania takiego zwrotu bezpośrednio od osoby, której te świadczenia wypłacono, ponieważ nie można uznać, że pobrała je nienależnie w rozumieniu art. 84 ust. 2 tej ustawy, skarżący nie dostrzegł odmienności stanu faktycznego będącego podstawą tego rozstrzygnięcia od stanu faktycznego niniejszej sprawy, a ponadto pominął przeważający w orzecznictwie pogląd co do tego, iż art. 84 ust. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych umożliwia organowi rentowemu odzyskanie świadczeń, które z przyczyn instrumentalnie zawinionych przez pracodawcę-płatnika składek zostały wypłacone nienależnie lub w zawyżonych kwotach osobie zgłoszonej do ubezpieczenia przez pracodawcę, bez potrzeby lub konieczności uprzedniego wykorzystania możliwości żądania zwrotu nienależnie pobranych świadczeń od osoby, która je pobrała (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 4 października 2018 r., III UK 152/17, niepubl., z dnia 7 lutego 2018 r., II UK 673/16, niepubl., z dnia 16 maja 2017 r., I UK 186/16, niepubl.).Wcześniej jeszcze w wyroku z dnia 11 września 2014 r., II UK 570/13 (OSNP 2016 nr 1, poz.

11) Sąd Najwyższy stwierdził, że zwrot nienależnie wypłaconych świadczeń przez płatnika może być fakultatywny tylko wówczas, gdy niewątpliwy jest obowiązek zwrotu takich świadczeń przez tego kto je pobrał. Inaczej jest obowiązkowy. W ocenie Sądu Najwyższego, nawet gdy niewątpliwy jest obowiązek zwrotu nienależnie wypłaconych świadczeń przez tego kto je pobrał, nie jest wyłączone fakultatywne żądanie zwrotu przez płatnika (por. wyroki Sądu Najwyższego z dnia 24 stycznia 2017 r., I UK 36/16, niepubl. oraz z dnia 28 stycznia 2015 r., I UK 206/14, niepubl.).Znaczenie ma również to, że - wbrew twierdzeniu skarżącego – A.

W.-P. nie została zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku macierzyńskiego. W prawomocnej decyzji organu rentowego z dnia 13 listopada 2013 r. orzeczono tylko o odmowie prawa do zasiłku macierzyńskiego za sporny okres.W tych okolicznościach wniosek skarżącego nie był prezentacją istotnego zagadnienia prawnego, gdyż jako przedmiot licznych wypowiedzi Sądu Najwyższego nie istnieje ono w sensie jurydycznym i nie wywołuje rozbieżności w stosowaniu prawa.Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.).