Legislator Case Law & Legislation
II UK 551/17 AI generated

II UK 551/17 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 551/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 13 lipca 2017 r., III AUa […], Sąd Apelacyjny w […] oddalił apelację wnioskodawcy M. B. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w G. z dnia 9 listopada 2016 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 19 stycznia 2015 r., odmawiającej przyznania prawa do emerytury rolniczej, wobec nieudokumentowania wymaganego 30-letniego okresu pracy w gospodarstwie rolnym. Sąd Apelacyjny uznał za własne ustalenia Sądu pierwszej instancji jak i podzielił ich ocenę prawną, stwierdzając że wnioskodawca nie wykazał wymaganego stażu ubezpieczeniowego określonego w art. 19 ust. 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 382 k.p.c, art. 381 k.p.c, art. 227 k.p.c, art. 378 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c; II UK 551/17 · Sąd Najwyższy: Dz.U. z 2006 r. Nr 136, poz. 969 ze zm.). Zarzucił także naruszenie przepisów postępowania – art. 382 k.p.c. oraz art. 381 k.p.c. w związku z art. 227 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 zdanie pierwsze k.p.c. oraz art. 378 § 1 k.p.c.W oparciu o powyższe zarzuty, wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu wraz z orzeczeniem o kosztach postępowania kasacyjnego.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona „z uwagi na treść podstaw kasacyjnych powołanych w pkt 1 oraz pkt 3 podstaw niniejszej skargi”.

Keywords

AI generated
lack of entitlement rural land ownership employment reference pension entitlement sufficient earning capacity permanent earning incapacity

Cited Legislation

AI generated
art. 382 k.p.c
Zarzucił także naruszenie przepisów postępowania – art. 382 k.p.c.
art. 381 k.p.c
art. 227 k.p.c
w związku z art. 227 k.p.c.
art. 378 § 1 k.p.c
art. 3989 § 1 k.p.c
Podczas, gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania – z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Podczas, gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania – z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
Tym się kierując na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V CSK 204/06
III PK 70/07
I UK 283/07
II PK 352/07
I UK 218/07
II PK 11/08
AI generated
IV U 306/18
Decyzją z dnia 21 lutego 2018r.
VI U 193/15
W dniu 23 stycznia 2015 roku R.
IV U 753/18
Decyzją z (...). Prezes Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, działając na podstawie art.19 ust.1 oraz art.20 ust.1 i 3 ustawy z 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników odmówił ubezpieczonemu R. C. prawa do emerytury rolniczej wskazując, że ubezpieczony nie wykazał co najmniej 25-letniego okresu podlegania ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu, a jedynie okres w wymiarze 22 lata, 2 miesiące i 5 dni. Organ rentowy wskazał, że do okresu wymaganego do nabycia emerytury nie zaliczył okresu pracy ubezpieczonego w gospodarstwie rolnym rodziców w okresie od 2 września 1969r. do 31 sierpnia 1972r., gdyż w okresie tym ubezpieczony pozostawał w zatrudnieniu, a także okresu pracy we własnym gospodarstwie rolnym od 25 lutego 1981r. do 31 grudnia 1981r., gdyż w okresie tym ubezpieczony nie opłacał składek na Fundusz Emerytalny (...) jako właściciel gospodarstwa rolnego. W tych okolicznościach ubezpieczony nie spełnia przesłanki nabycia prawa do emerytury rolniczej (decyzja z 29 sierpnia 2018r. k.39 akt emerytalnych za wnioskiem).
III U 202/24
Decyzją z dnia 6 marca 2024r.
VII U 408/23
L. w dniu 13 stycznia 2023r. złożyła odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 16 grudnia 2022r., znak: (...), wnosząc o jej zmianę poprzez zaliczenie do stażu pracy okresu pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy od 14 grudnia 2007r. do 28 lutego 2014r. W uzasadnieniu odwołania wskazała, że decyzja została wydana z rażącym naruszeniem zasad wnikliwej oceny okoliczności towarzyszących procedurze przyznania i przejścia na rentę czasową, przyznaną przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (odwołanie z 13 stycznia 2023r., k. 3-4 a.s.).

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 551/17 POSTANOWIENIE Dnia 17 grudnia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jerzy Kuźniar w sprawie z wniosku M. B.‎przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o prawo do emerytury rolniczej,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 17 grudnia 2018 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 13 lipca 2017 r., sygn. akt III AUa […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 13 lipca 2017 r., III AUa […], Sąd Apelacyjny w […] oddalił apelację wnioskodawcy M. B. od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w G. z dnia 9 listopada 2016 r., którym oddalono jego odwołanie od decyzji Prezesa Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego z dnia 19 stycznia 2015 r., odmawiającej przyznania prawa do emerytury rolniczej, wobec nieudokumentowania wymaganego 30-letniego okresu pracy w gospodarstwie rolnym. Sąd Apelacyjny uznał za własne ustalenia Sądu pierwszej instancji jak i podzielił ich ocenę prawną, stwierdzając że wnioskodawca nie wykazał wymaganego stażu ubezpieczeniowego określonego w art. 19 ust. 2 ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (jednolity tekst:

Dz.U. z 2017 r., poz. 2336 ze zm.).Powyższy wyrok zaskarżył w całości skargą kasacyjną pełnomocnik wnioskodawcy, zarzucając naruszenie przepisów prawa materialnego przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 19 ust. 2 pkt 2 w związku z art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, polegającą na wadliwej wykładni pojęcia „pracy w gospodarstwie rolnym, po ukończeniu 16 roku życia, przed dniem 1 stycznia 1983 roku” oraz art. 19 ust. 2 pkt. 1-3 w związku z art. 20 ust. 1 pkt 2 i art. 21a, oraz art. 28 ust. 4 pkt 2 i pkt 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, w brzmieniu obowiązującym na dzień wydania wspomnianej decyzji, w związku z art. 1 i art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (jednolity tekst:

Dz.U. z 2006 r. Nr 136, poz. 969 ze zm.). Zarzucił także naruszenie przepisów postępowania – art. 382 k.p.c. oraz art. 381 k.p.c. w związku z art. 227 k.p.c. w związku z art. 391 § 1 zdanie pierwsze k.p.c. oraz art. 378 § 1 k.p.c.W oparciu o powyższe zarzuty, wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu wraz z orzeczeniem o kosztach postępowania kasacyjnego.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona „z uwagi na treść podstaw kasacyjnych powołanych w pkt 1 oraz pkt 3 podstaw niniejszej skargi”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje. Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie ma uzasadnienia.Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Jeśli wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, wskazuje na oczywistą zasadność skargi (tak jak w ocenianej sprawie), to w jego uzasadnieniu powinny się znaleźć odpowiednie wywody potwierdzające tę okoliczność.

Utrwalony w orzecznictwie Sądu Najwyższego jest pogląd, że wykazanie podnoszonej w skardze oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) – jako przyczyny przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania – wymaga przedstawienia tego, w czym wyraża się „oczywista zasadność” skargi oraz argumentacji wykazującej, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06 LEX nr 198531, z dnia 10 sierpnia 2006 r., V CSK 204/06, LEX nr 421035; z dnia 9 stycznia 2008 r., III PK 70/07, LEX nr 448289; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z dnia 3 kwietnia 2008 r., II PK 352/07, LEX nr 465859 i z dnia 5 września 2008 r., I CZ 64/08).

Podczas, gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania – z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. – niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego, polegającej na jego oczywistości widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez potrzeby wchodzenia w szczegóły czy dokonywania pogłębionej analizy tekstu wchodzących w grę przepisów i doszukiwania się ich znaczenia (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr 82274; z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616; z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/ 07, LEX nr 453107; z dnia 9 maja 2008 r., II PK 11/08, LEX nr 490364; z dnia 21 maja 2008 r., I UK 11/08, LEX nr 491538 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr 494134).

W judykaturze podkreśla się, że przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 nr 13, poz. 230; z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743; z dnia 11 kwietnia 2008 r., I UK 46/08, LEX nr 469185 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 37/08, LEX nr 494133 oraz postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2013 r., III SK 11/13, LEX nr 1380967).Tymczasem pełnomocnik wnioskodawcy, wskazując na oczywistą zasadność skargi kasacyjnej, w istocie kwestionuje ocenę dokonanych ustaleń faktycznych sprawy.

Można zauważyć, że kwestie wskazywane w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania zostały już rozstrzygnięte w orzecznictwie Sądu Najwyższego. Zgodnie z tezą wyroku z dnia 8 marca 2011 r., II UKN 305/10 (LEX nr 852557), do stażu emerytalnego uwzględnia się jak okresy składkowe (art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej) nie okresy jakiejkolwiek pracy rolniczej, a jedynie stałą pracę o istotnym znaczeniu dla prowadzonej działalności rolniczej w gospodarstwie, w którym osoba zainteresowana (domownik) zamieszkuje lub ma możliwość codziennego wykonywania w nim prac związanych z prowadzoną działalnością rolniczą.

Z kolei w wyroku z dnia 17 października 2008 r., II UK 61/08 (LEX nr 741080), Sąd Najwyższy wyjaśnił, na tle art. 10 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej, że nauka w szkole średniej, w innej miejscowości niż miejsce zamieszkania, odbywana w systemie dziennym uniemożliwia – co do zasady – możliwość podjęcia stałej pracy w gospodarstwie rolnym w rozmiarze pozwalającym na zaliczenie tej pracy do okresu zatrudnienia. Ponadto w wyroku z dnia 3 czerwca 2014 r. III UK 180/13 (OSNP 2015 nr 10, poz. 139), wskazano, że przy ustalaniu prawa do emerytury uwzględnia się okres pracy w gospodarstwie rolnym po ukończeniu 16 roku życia, świadczonej przed dniem 1 stycznia 1983 r. w wymiarze przekraczającym połowę pełnego wymiaru czasu pracy (…).

Tym się kierując na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.