Legislator Case Law & Legislation
II UK 440/16 AI generated

II UK 440/16 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 440/16
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 29 kwietnia 2015 r. Sąd Okręgowy w [...] oddalił odwołania M. Spółki z o.o. w [...] (dalej jako płatnik składek) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w [...] z dnia 1 października 2014 r. stwierdzających, że […] (dalej jako ubezpieczeni) z tytułu zatrudnienia u płatnika składek podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako zleceniobiorcy w okresach wskazanych w zaskarżonych decyzjach.Podstawę rozstrzygnięcia stanowiło ustalenie, że ubezpieczeni zawarli z płatnikiem składek umowy cywilnoprawne nazwane umowami o dzieło, w ramach których zobowiązali się do wykonania określonej liczby sztuk wyrobów metalowych według podanego wzoru za określonym wynagrodzeniem.

Legislator headnote

AI generated

art. 108 § 2 k.p.c; II UK 440/16 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna jest usprawiedliwiona. Sąd drugiej instancji uznał, że z art. 9 ust. 5 ustawy systemowej (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 1778 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym od dnia 1 stycznia 2015 r., wynika, iż osoby wykonujące pozarolniczą działalność bez względu na jej rodzaj i posiadające ustalone prawo do emerytury, nie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym, ale jedynie ubezpieczeniom dobrowolnym. Podstawę tej oceny stanowiło założenie, że u takich osób następuje zbieg tytułów do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych z prawem zgłoszenia do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych z tytułu wykonywania umowy zlecenia.

Keywords

AI generated
voluntary unemployment occupational pension rights suspension of benefit entitlement reinstatement of insured status statutory insurance obligation maintenance of pension coverage

Cited Legislation

AI generated
art. 108 § 2 k.p.c
39815 § 1 oraz odpowiednio stosowanego art. 108 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 440/16 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 10 października 2017 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Rączka (przewodniczący)‎SSN Bohdan Bieniek‎SSN Małgorzata Wrębiakowska-Marzec (sprawozdawca) w sprawie z wniosku M. Sp. z o.o. z siedzibą w [...]‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w [...]‎z udziałem zainteresowanego S. S.‎o podleganie ubezpieczeniu społecznemu,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 10 października 2017 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w [...]‎z dnia 7 kwietnia 2016 r., uchyla zaskarżony wyrok w pkt 1. i w tym zakresie przekazuje sprawę Sądowi Apelacyjnemu w [...] do ponownego rozpoznania i orzeczenia o kosztach postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 29 kwietnia 2015 r. Sąd Okręgowy w [...] oddalił odwołania M. Spółki z o.o. w [...] (dalej jako płatnik składek) od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w [...] z dnia 1 października 2014 r. stwierdzających, że […] (dalej jako ubezpieczeni) z tytułu zatrudnienia u płatnika składek podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako zleceniobiorcy w okresach wskazanych w zaskarżonych decyzjach.Podstawę rozstrzygnięcia stanowiło ustalenie, że ubezpieczeni zawarli z płatnikiem składek umowy cywilnoprawne nazwane umowami o dzieło, w ramach których zobowiązali się do wykonania określonej liczby sztuk wyrobów metalowych według podanego wzoru za określonym wynagrodzeniem.

W ocenie Sądu Okręgowego, sposób realizacji przedmiotowych umów przemawia za przyjęciem, że były to umowy cywilnoprawne o charakterze umów zlecenia, a nie umów o dzieło.Wyrokiem z dnia 7 kwietnia 2016 r. Sąd Apelacyjny w [...], w częściowym uwzględnieniu apelacji płatnika składek, zmienił powyższy wyrok oraz poprzedzającą go decyzję organu rentowego w odniesieniu do S. S. i stwierdził, że ubezpieczony nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu jako zleceniobiorca w okresie od 6 maja 2013 r. do 31 sierpnia 2013 r. (pkt 1), a w pozostałym zakresie oddalił apelację (pkt 2).Podzielając ocenę Sądu pierwszej instancji, że łączące strony umowy były w istocie umowami o świadczenie usług a nie umowami o dzieło, Sąd odwoławczy stwierdził, że w stosunku do ubezpieczonego S. S. nastąpił zbieg tytułów do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych z prawem zgłoszenia do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych - z tytułu świadczenia pracy na podstawie omawianej umowy zlecenia.

Ubezpieczony w okresie wykonywania tej pracy od 6 maja do 31 sierpnia 2013 r. miał ustalone prawo do emerytury i nie podjął kroków zmierzających do objęcia go dobrowolnym ubezpieczeniem. Tym samym we wskazanym okresie nie podlegał on obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu zgodnie z art. 9 ust. 5 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2015 r., poz. 121 ze zm., dalej jako ustawa systemowa), w myśl którego osoby, o których mowa w art. 6, niewymienione w art. 4, 4a i 4c, mające ustalone prawo do emerytury lub renty podlegają dobrowolnie ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.W skardze kasacyjnej organ rentowy zarzucił naruszenie prawa materialnego, a to art. 9 ust. 5 w związku z art. 9 ust. 4a ustawy systemowej przez przyjęcie, że nastąpił zbieg tytułów do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowego z prawem zgłoszenia do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowego z tytułu świadczenia pracy na podstawie umowy zlecenia, ponieważ ubezpieczony S. S. miał ustalone prawo do emerytury.Wskazując na powyższy zarzut skarżący wniósł o uchylenie zaskarżonego wyroku w zakresie pkt 1. i przekazanie sprawy Sądowi drugiej instancji do ponownego rozpoznania, ewentualnie o uchylenie zaskarżonego wyroku w tej części i orzeczenie co do istoty sprawy poprzez oddalenie odwołania od decyzji organu rentowego w zakresie dotyczącym ubezpieczonego S. S. Sąd Najwyższy zważył, co następuje.

Skarga kasacyjna jest usprawiedliwiona. Sąd drugiej instancji uznał, że z art. 9 ust. 5 ustawy systemowej (obecnie jednolity tekst: Dz.U. z 2017 r., poz. 1778 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym od dnia 1 stycznia 2015 r., wynika, iż osoby wykonujące pozarolniczą działalność bez względu na jej rodzaj i posiadające ustalone prawo do emerytury, nie podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym, ale jedynie ubezpieczeniom dobrowolnym. Podstawę tej oceny stanowiło założenie, że u takich osób następuje zbieg tytułów do obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych z prawem zgłoszenia do dobrowolnych ubezpieczeń emerytalnego i rentowych z tytułu wykonywania umowy zlecenia.

Zaprezentowane stanowisko jest całkowicie nietrafne i to niezależnie od tego, że Sąd odwoławczy błędnie utożsamił osobę wykonującą pozarolniczą działalność (o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 3 ustawy systemowej) z osobą wykonującą pracę na podstawie umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia (o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 tej ustawy).Po pierwsze, art. 6 ust. 1 ustawy systemowej określa tytuły podlegania obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, wymieniając wśród nich w pkt 4 wykonywanie pracy na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, z zastrzeżeniem ust. 4, niemającym w sprawie zastosowania.

Ponieważ emerytura i renta nie stanowią tytułu do podlegania ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, przeto nie może dojść do zbiegu tytułów ubezpieczenia. Czym innym jest natomiast uregulowanie w art. 9 ustawy systemowej kwestii, czy osoba mająca ustalone prawo do emerytury lub renty i pozostająca równocześnie w stosunku pracy (ust. 4), wykonująca pracę jako zleceniobiorca (ust. 4a) lub prowadząca działalność gospodarczą (ust. 4c) podlega z tych tytułów obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.Po drugie, z zastosowanego przez Sąd drugiej instancji brzmienia art. 9 ust. 5 ustawy systemowej jasno wynika, że dotyczy on jedynie tych osób mających ustalone prawo do emerytury lub renty, które nie zostały wymienione, między innymi, w art. 9 ust. 4a tej ustawy.

Zgodnie z tym ostatnim przepisem, osoby, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 ustawy systemowej (zleceniobiorcy), mające ustalone prawo do emerytury lub renty podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym, jeżeli równocześnie nie pozostają w stosunku pracy, z zastrzeżeniem ust. 4b (odnoszącym się do sytuacji, gdy zleceniodawca jest jednocześnie pracodawcą zleceniobiorcy i niemającym zastosowania w stanie faktycznym sprawy). Przepis art. 9 ust. 5 ustawy systemowej nie obejmuje zatem swoim zakresem podmiotowym zleceniobiorców, którzy - tak jak ubezpieczony - mają ustalone prawo do emerytury lub renty i nie pozostają równocześnie w stosunku pracy.

Z mocy ust. 4a powołanego artykułu osoby takie podlegają bowiem obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu wykonywania pracy na podstawie umowy zlecenia (umowy o świadczenie usług).Uszło uwagi zarówno Sądu odwoławczego jak i skarżącego, że w spornym okresie od 6 maja do 31 sierpnia 2013 r. obowiązywał art. 9 ust. 5 ustawy systemowej w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2015 r. Przed wskazaną datą przepis ten nie wymieniał „ust. 4a”. Może to wzbudzać wątpliwość, czy osoba posiadająca ustalone prawo do emerytury lub renty i wykonująca pracę jako zleceniobiorca nie pozostając równocześnie w stosunku pracy, podlegała z tego tytułu obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym przed dniem 1 stycznia 2015 r., czy też art. 9 ust. 5 ustawy systemowej wyłączał wówczas regulację art. 9 ust. 4a tej ustawy.

Zagadnienie to zostało rozstrzygnięte przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 5 marca 2015 r., III UK 145/14 (LEX nr 1665597). Stwierdzono w nim - z odwołaniem się do przeprowadzonej analizy zmian przepisów ustawy systemowej dotyczących rozszerzenia kręgu osób podlegających obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym i rentowym (w tym mających ustalone prawo do emerytury lub renty i jednocześnie zatrudniających się jako zleceniobiorcy lub prowadzących pozarolniczą działalność) - że również przed dniem 1 stycznia 2015 r. osoba taka podlegała obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym.

Jednoznaczna regulacja art. 9 ust. 4a ustawy systemowej stanowi bowiem regulację szczególną i odrębną w stosunku do art. 9 ust. 5 tej ustawy, który także przed zmianą dokonaną z dniem 1 stycznia 2015 r. nie mógł podmiotowo obejmować tych samych osób. Sąd Najwyższy podkreślił, że ta sama sytuacja nie może być jednocześnie uregulowana w dwóch przepisach, przy tym z przeciwnymi skutkami - czyli podlegania obowiązkowym albo dobrowolnym ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym. W rezultacie, zmiana art. 9 ust. 5 ustawy systemowej, polegająca na dodaniu do jego treści „ust. 4a”, nie stanowi zasadniczej zmiany regulacji, a jedynie potwierdzenie tego, co wcześniej wynikało z art. 9 ust. 4a oraz art. 9 ust.

5. Sąd Najwyższy w obecnym składzie podziela ten pogląd oraz uzasadniającą go argumentację.Z tych względów orzeczono jak w sentencji na podstawie art. 39815 § 1 oraz odpowiednio stosowanego art. 108 § 2 k.p.c. kc