II UK 391/18 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedWyrokiem z dnia 14 maja 2018 r., sygn. akt XIV Ua (…), Sąd Okręgowy – Sąd Ubezpieczeń Społecznych w W. – w sprawie z odwołania A.P.D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w W. o zasiłek chorobowy – zmienił zaskarżony apelacją organu rentowego wyrok Sądu Rejonowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. z dnia 22 grudnia 2017 r., sygn. akt VII U (…), i oddalił odwołania wnioskodawczyni od decyzji ZUS z dnia 28 grudnia 2016 r., znak (…), z dnia 4 stycznia 2017 r., znak (…), z dnia 26 stycznia 2017 r., znak (…).Powyższy wyrok Sądu Okręgowego odwołująca się zaskarżyła skargą kasacyjną.
Legislator headnote
AI generatedart. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; II UK 391/18 · Sąd Najwyższy: akt XIV Ua (…), Sąd Okręgowy – Sąd Ubezpieczeń Społecznych w W. – w sprawie z odwołania A.P.D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w W. o zasiłek chorobowy – zmienił zaskarżony apelacją organu rentowego wyrok Sądu Rejonowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. z dnia 22 grudnia 2017 r., sygn. akt VII U (…), i oddalił odwołania wnioskodawczyni od decyzji ZUS z dnia 28 grudnia 2016 r., znak (…), z dnia 4 stycznia 2017 r., znak (…), z dnia 26 stycznia 2017 r., znak (…).Powyższy wyrok Sądu Okręgowego odwołująca się zaskarżyła skargą kasacyjną.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 391/18 POSTANOWIENIE Dnia 7 listopada 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Staryk w sprawie z wniosku A.P.D.przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w W. o zasiłek chorobowy,po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 7 listopada 2019 r.,skargi kasacyjnej wnioskodawczyni od wyroku Sądu Okręgowego w W.z dnia 14 maja 2018 r., sygn. akt XIV Ua (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od A.P.D. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w W. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów pełnomocnika w postępowaniu kasacyjnym.
UZASADNIENIE
Wyrokiem z dnia 14 maja 2018 r., sygn. akt XIV Ua (…), Sąd Okręgowy – Sąd Ubezpieczeń Społecznych w W. – w sprawie z odwołania A.P.D. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddziałowi w W. o zasiłek chorobowy – zmienił zaskarżony apelacją organu rentowego wyrok Sądu Rejonowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. z dnia 22 grudnia 2017 r., sygn. akt VII U (…), i oddalił odwołania wnioskodawczyni od decyzji ZUS z dnia 28 grudnia 2016 r., znak (…), z dnia 4 stycznia 2017 r., znak (…), z dnia 26 stycznia 2017 r., znak (…).Powyższy wyrok Sądu Okręgowego odwołująca się zaskarżyła skargą kasacyjną.
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne: czy ubezpieczony prowadzący pozarolniczą działalność, objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, po upływie okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego musi ponownie złożyć wniosek o objęcie ubezpieczeniem chorobowym, czy też po upływie okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego, osoba prowadząca działalność pozarolniczą zostaje ponownie objęta tym tytułem ubezpieczenia, zgodnie z wcześniej złożonym wnioskiem.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia do rozpoznania skargi kasacyjnej oraz o zasądzenie od strony skarżącej na rzecz organu rentowego kosztów postępowania kasacyjnego według norm przepisanych.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna A.P.D. nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania uzasadniony w ten sposób, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.).
Nie można jednak uznać, że skarżąca wykazała istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.W myśl utrwalonego orzecznictwa nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawa (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.) ani nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522 oraz z 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka z 2003 r. nr 13, poz. 5).Przedstawiona w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie do rozpoznania rozpatrywanej skargi kasacyjnej kwestia została wyjaśniona w uchwale składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 11 lipca 2019 r., III UZP 2/19 - BSN-IPiUS 2019 nr 6-7, poz.
4. W uchwale tej Sąd Najwyższy stwierdził, że rozpoczęcie pobierania zasiłku macierzyńskiego przez osobę prowadzącą pozarolniczą działalność, która uprzednio została objęta dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym, powoduje ustanie ubezpieczenia chorobowego (art. 9 ust. 1c w związku z art. 14 ust. 2 pkt 3 w związku z art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, jednolity tekst: Dz.U. z 2019 r., poz. 300 ze zm.).Konsekwencją tej uchwały jest konstatacja, że ubezpieczony prowadzący pozarolniczą działalność, objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym, po upływie okresu pobierania zasiłku macierzyńskiego musi ponownie złożyć wniosek o objęcie ubezpieczeniem chorobowym.Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c. (pkt 1.). Rozstrzygnięcie zawarte w pkt 2. niniejszego postanowienia ma podstawę w art. 98 § 1 i § 3 k.p.c.as