Legislator Case Law & Legislation
II UK 319/08 AI generated

II UK 319/08 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 319/08
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

treści art. 7 ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy powodu zbiegu uprawnień. Utrzymywał on, że pobierana emerytura z zaopatrzenia

Legislator headnote

AI generated

art. 39814 k.p.c; II UK 319/08 · Sąd Najwyższy: treści art. 7 ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy powodu zbiegu uprawnień. Utrzymywał on, że pobierana emerytura z zaopatrzenia

Keywords

AI generated
art. 39814 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 39814 k.p.c
Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 319/08

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 31 marca 2009 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Roman Kuczyński (przewodniczący, sprawozdawca)

SSN Katarzyna Gonera

SSN Romualda Spyt

w sprawie z wniosku J.S.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych o emeryturę,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 31 marca 2009 r.,

skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego […]

z dnia 31 marca 2008 r.,

oddala skargę kasacyjną.

Uzasadnienie

J. S. zaskarżył decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych

z dnia 10 lipca

2007 r. o odmowie prawa do emerytury. Wnioskodawca przed Sądem domagał się

przyznania mu świadczenia z powszechnego systemu emerytalnego stosownie do

treści art. 7 ustawy z dnia 10 grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy

zawodowych, zgodnie z którym przysługuje mu wybór świadczenia emerytalnego z

powodu zbiegu uprawnień. Utrzymywał on, że pobierana emerytura z zaopatrzenia

żołnierzy zawodowych jest mniej korzystna, niż emerytura z Zakładu Ubezpieczeń

Społecznych.

W odpowiedzi na odwołanie, wnosząc o jego oddalenie organ rentowy

powołał się na treść art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2004 r. Nr

39, poz. 353), który wyklucza nabycie świadczenia przez ubezpieczonych, którzy

mają ustalone prawo do emerytury na podstawie przepisów o zaopatrzeniu

emerytalnym żołnierzy zawodowych.

Wyrokiem z dnia 7 listopada 2007 r. Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych w W. dowołanie J. S. oddalił.

Następnie na skutek apelacji ubezpieczonego Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i

Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 31 marca 2008 r. oddalił apelację. Sąd

mając na uwadze, iż ubezpieczony w dacie złożenia wniosku o emeryturę (5 lipca

2007 r.), miał ustalone prawo do emerytury wojskowej z uwzględnieniem okresów

zatrudnienia na podstawie w art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z

Funduszu Ubezpieczeń Społecznych stwierdził, że wnioskodawca nie ma prawa,

zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 powołanej ustawy, do emerytury z powszechnego

systemu emerytalnego.

Powyższy wyrok zaskarżył skargą kasacyjną pełnomocnik wnioskodawcy zarzucając naruszenie prawa materialnego przez błędną wykładnię i niewłaściwe zastosowanie art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i

rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Ponadto wskazał, że Sąd

Apelacyjny nie zastosował w sprawie art. 32 ust 1, 2 i 4 ustawy z dnia 17 grudnia

1998 r. o emeryturach i rentach z FUS w związku z § 5 ust 1 pkt 1 lit a i ust 3

rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku

emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w

szczególnym charakterze (Dz.U. Nr 63, poz.292) w sytuacji, gdy ubezpieczony

przed dniem wejścia w życie zmiany do art. 2 wyżej wymienionej ustawy wykonywał

pracę w warunkach o znacznym stopniu uciążliwości, skończył 60 lat, a wiek

emerytalny osiągnął w okresie pozostawania w zatrudnieniu. W skardze wskazano

także naruszenie art. 2 i 32 Konstytucji RP, polegające na nierównym traktowaniu

osób podlegających obowiązkowi ubezpieczenia emerytalno-rentowego, poprzez

wyłączenie prawa do emerytury z zaopatrzenia powszechnego, w sytuacji gdy

wypełniły one ustawowy obowiązek odprowadzania składek na ubezpieczenie

emerytalno-rentowe na fundusz ZUS.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna okazała się nieuzasadniona. Stosownie do art. 398 13 § 1 i

2 k.p.c., Sąd Najwyższy rozpoznaje sprawę w granicach skargi kasacyjnej (jej

podstaw) i jest związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę

zaskarżonego orzeczenia, jeżeli skarga nie zawiera zarzutu naruszenia przepisów

postępowania - tak jak w rozpoznawanej sprawie - (bądź jeżeli taki zarzut okaże się

niezasadny). Okoliczności faktyczne rozpoznawanej sprawy nie budzą wątpliwości,

sporna pozostaje ich ocena w świetle przepisów prawa materialnego. Decyzją z

dnia 10 lipca 2007 r. organ rentowy odmówił wnioskodawcy prawa do emerytury,

powołując art. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z

Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

W ocenie Sądu Najwyższego decydującą w niniejszej sprawie była

okoliczność, że na podstawie art. 1 pkt 2 lit. a oraz pkt 3 lit. b ustawy z dnia 23 lipca

2003 r. o zmianie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych

innych ustaw (Dz.U. Nr 166, poz. 1609 ze zm.), ustawodawca zdecydował o

wyłączeniu

z

ubezpieczenia

społecznego

(tzw.

powszechnego)

żołnierzy

zawodowych. Tak więc od dnia 1 października 2003 r. (data wejścia w życie tej

ustawy), wszyscy żołnierze (także niepozostający w służbie) podlegają w zakresie

nabywania uprawnień emerytalno-rentowych przepisom ustawy z dnia 10 grudnia

1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin.

Konsekwencją tej zmiany jest doliczenie - na wniosek zainteresowanego - okresu

podlegania powszechnemu ubezpieczeniu emerytalnemu do wysługi emerytalnej

określonej w przepisach ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin. Bezsporne jest, że wnioskodawca zakończył służbę wojskową 1975 r. i w dacie złożenia wniosku o emeryturę w Zakładzie Ubezpieczeń

Społecznych miał już ustalone przez wojskowy organ rentowy prawo do emerytury.

Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z

Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, świadczenia na warunkach i w wysokości

określonej w ustawie nie przysługują, mimo spełnienia warunków do nabycia prawa

do świadczeń z ubezpieczeń emerytalnego i rentowych Funduszu Ubezpieczeń

Społecznych, ubezpieczonym, którzy mają ustalone prawo do emerytury określonej

między innymi ustawą o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych,

obliczonej z uwzględnieniem okresów składkowych, o których mowa w art. 6 ust. 1

pkt 1-3, 5 i 7-10 oraz w ust. 2 ustawy. W świetle tego unormowania wnioskodawcy

nie przysługuje prawo do emerytury w oparciu o ustawę o emeryturach i rentach z

FUS. W dacie złożenia wniosku o emeryturę (2 lipca 2007 r.) miał on bowiem

ustalone prawo do emerytury wojskowej. Jak wynika z decyzji o ustaleniu prawa do

emerytury wojskowej z dnia 12 czerwca 1975 r. do wysługi emerytalnej zaliczono

wnioskodawcy okres służby wojskowej od 13 listopada 1961 r. do 5 kwietnia 1975 r.

i przyznano emeryturę w wysokości 58 % podstawy jej wymiaru. Ponadto wojskowy

organ rentowy doliczył do pierwotnie ustalonych okresów służby wojskowej okresy

zatrudnienia w PLL LOT zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1-2 ustawy z 17 grudnia 1998 r.

o emeryturach i rentach z FUS i podwyższył tę emeryturę do

wysokości 75%

podstawy jej wymiaru. W tym stanie faktycznym mając na uwadze wyłączenie

przewidziane w art. 2 ust. 2 powołanej ustawy emerytalnej wskazać należy, że

odrębność ubezpieczenia emerytalno-rentowego regulowanego ustawą z dnia 17

grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

(jednolity tekst: Dz.U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353 ze zm.) oraz ustawą z dnia 10

grudnia 1993 r. o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin

(jednolity tekst: Dz.U. z 2004 r. Nr 8, poz. 66 ze zm.) powoduje niemożność nabycia

przez emeryta wojskowego prawa do emerytury na podstawie ustawy o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, jeżeli we wcześniej

przyznanej emeryturze wojskowej uwzględniono okresy ubezpieczenia lub

zatrudnienia oraz inne okresy jako składkowe (art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych). Wskazać należy

także, iż uprawnienie do wypłaty świadczenia wyższego lub wybranego przez

osobę uprawnioną w myśl art. 7 ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy

zawodowych oraz ich rodzin, przysługuje wyłącznie w sytuacji, gdy przepisy

szczególne nie stanowią inaczej. Ustawa o emeryturach i rentach z FUS zawiera

szczególne unormowania dotyczące osób, które spełniały warunki do otrzymania

świadczeń określonych w przepisach ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy

i ich rodzin, co wyłącza w takich sytuacjach stosowanie wyżej wskazanego przepisu

ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin.

Odrębność obu systemów ubezpieczenia powoduje, że wnioskodawca jako emeryt

wojskowy nie mógł nabyć prawa do emerytury z ustawy o emeryturach i rentach z

FUS (por. wyrok SN z dnia 22 stycznia 2002 r., II UKN 58/01, OSNP 2003/21/523

oraz wyrok SN z dnia 3 kwietnia 2007 r. II UK 165/06, OSNP 2008/9-10/140).

Wobec powyższego, podzielając stanowisko zajęte w zaskarżonym wyroku,

Sąd Najwyższy na podstawie art. 39814 k.p.c. orzekł jak w sentencji.