Legislator Case Law & Legislation
II UK 308/04 AI generated

II UK 308/04 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 308/04
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

września 2003 r., sygn. akt XIII U …/02 po rozpoznaniu sprawy z wniosku J. I. Sąd pierwszej instancji rozpoznając odwołanie ustalił, że ubezpieczony J. I.

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 3933 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 393 § 2 k.p.c; II UK 308/04 · Sąd Najwyższy: września 2003 r., sygn. akt XIII U …/02 po rozpoznaniu sprawy z wniosku J. I. Sąd pierwszej instancji rozpoznając odwołanie ustalił, że ubezpieczony J. I.

Keywords

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c art. 3933 § 1 pkt 3 k.p.c art. 393 § 2 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
sprawy – art. 233 § 1 k.p.c.
art. 3933 § 1 pkt 3 k.p.c
Sąd Najwyższy nie doszukał się w zakresie okoliczności z art. 3933 § 1 pkt 3
art. 393 § 2 k.p.c
Oczywistość naruszenia prawa w rozumieniu art. 393 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 308/04

POSTANOWIENIE

Dnia 19 maja 2005 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Andrzej Wróbel

w sprawie z wniosku J. I.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P.

o rentę z tytułu niezdolności do pracy,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 19 maja 2005 r.,

kasacji organu rentowego od wyroku Sądu Apelacyjnego w W.

z dnia 30 czerwca 2004 r., sygn. akt III AUa …/03,

odmawia przyjęcia kasacji do rozpoznania.

Uzasadnienie

Sąd Okręgowy - Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. wyrokiem z 22

września 2003 r., sygn. akt XIII U …/02 po rozpoznaniu sprawy z wniosku J. I.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w P. o rentę z tytułu

niezdolności do pracy na skutek odwołania od decyzji ZUS z dnia 9 kwietnia 2002

r., nr I-206272, zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że przyznał

wnioskodawcy prawo do renty z tytułu trwałej częściowej niezdolności do pracy od

dnia 1 czerwca 2002 r., na stałe.

Sąd pierwszej instancji rozpoznając odwołanie ustalił, że ubezpieczony J. I.

na podstawie decyzji ZUS Oddział w P. z dnia 1 czerwca 2000 r. otrzymywał rentę

z tytułu częściowej niezdolności do pracy przyznaną okresowo do dnia 31 maja

2002 r. Wnioskodawca został zbadany przez lekarza orzecznika ZUS, który

orzeczeniem z dnia 5 kwietnia 2002r., uznał go za zdolnego do pracy, co stało się

podstawą wydania decyzji przez organ rentowy.

Sąd Okręgowy dopuścił dowód z opinii biegłego lekarza specjalisty z zakresu

hematologii, który stwierdził, że wnioskodawca jest nadal częściowo niezdolny do

pracy od dnia 1 czerwca 2002 r. na stałe. W związku z zakwestionowaniem przez

organ rentowy w/w opinii, Sąd dopuścił dowód z opinii innego biegłego z zakresu

hematologii, który stwierdził, ze wnioskodawca cierpi na nieuleczalne schorzenie

spowodowane defektem krwinki czerwonej. Rozpoznane schorzenie powoduje iż

wnioskodawca jest trwale niezdolny do pracy w wykonywanym zawodzie.

Sąd Okręgowy dał wiarę opiniom biegłych sądowych i uznał, że ich opinie są

logiczne, rzetelne i wzajemnie się uzupełniają. Zważył również, że z akt sprawy

wynika, że wnioskodawca z zawodu elektromonter, posiadając wykształcenie

podstawowe, w całym okresie swego zatrudnienia wykonywał pracę w tym

zawodzie, Wobec powyższych okoliczności nie można oczekiwać aby będąc

chorym mógł uzupełnić swoje wykształcenie i wykonywać pracę w warunkach nie

narażających go na czynniki fizykochemiczne i infekcyjne.

Od powyższego wyroku organ rentowy wniósł apelację.

Sąd Apelacyjny – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w W. wyrokiem z

30 czerwca 2004 r., sygn. akt III AUa …/03 oddalił apelację. Sąd Apelacyjny uznał,

że sąd pierwszej instancji rozpoznał sprawę wnikliwie i wysnuł właściwe i logiczne

wnioski z zebranego w sprawie materiału dowodowego, ponadto Sąd ten w sposób

prawidłowy ustalił, że wnioskodawca bezsprzecznie utracił w znacznym stopniu

zdolność do pracy, zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji, którymi są w jego

przypadku kwalifikacje elektromontera.

Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego został zaskarżony w całości kasacją

złożoną przez ubezpieczonego, w której zarzucono naruszenie przepisów prawa

materialnego przez niewłaściwe zastosowanie, a mianowicie: art. 57 pkt 1 w

związku z art. 12 ust 1 i 3 oraz art. 13 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o

emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162 poz.

1118 ze zm.);

jak również naruszenie przepisów postępowania, co miało istotny wpływ na wynik

sprawy – art. 233 § 1 k.p.c.

Jako okoliczności uzasadniające rozpoznanie kasacji wskazano, że

zaskarżone orzeczenie oczywiście narusza prawo wskazane w granicach

zaskarżenia poprzez nie przeprowadzenie przez Sąd Apelacyjny dowodu w

zakresie celowości przekwalifikowania zawodowego i rozporządzając opiniami

biegłych hematologów orzekł, że wnioskodawca jest niezdolny do pracy i nie nadaje

się do przekwalifikowania zawodowego.

Mając powyższe na uwadze wniesiono o uchylenie zaskarżonego wyroku i

przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w W.

Sąd Najwyższy, zważył co następuje:

Jako okoliczności uzasadniające rozpoznanie kasacji wskazano, że

zaskarżone orzeczenie oczywiście narusza prawo wskazane w granicach

zaskarżenia poprzez nie przeprowadzenie przez Sąd Apelacyjny dowodu w

zakresie celowości przekwalifikowania zawodowego i rozporządzając opiniami

biegłych hematologów orzekł, że wnioskodawca jest niezdolny do pracy i nie nadaje

się do przekwalifikowania zawodowego.

Sąd Najwyższy nie doszukał się w zakresie okoliczności z art. 3933 § 1 pkt 3

k.p.c. wystarczająco silnych argumentów skarżącego, uzasadniających poważne

wątpliwości co do niewłaściwego zastosowania powołanych przepisów w kasacji,

które mogłyby skutkować przyjęciem kasacji do rozpoznania. Dokonana przez

orzekające Sądy swobodna ocena dowodów, wpływająca na ustalenie prawa do

renty, oparta na wynikach postępowania dowodowego (opinii biegłych), nie nosi

cech

oczywistego

naruszenia

prawa

ani

nie

wskazuje

na

nieważność

postępowania.

Zarówno w piśmiennictwie i orzecznictwie utrwalone zostało, iż okoliczności

sporne są dostatecznie wyjaśnione, gdy nie budzą wątpliwości sądu, a wyjaśnienie

to może nastąpić poprzez: a) uzgodnienie spornych okoliczności między stronami,

b) przeprowadzenie postępowania dowodowego, którego wyniki są zgodne z

wynikami, do których miałoby prowadzić przeprowadzenie nowego dowodu (por.

uchwałę SN z 15 lipca 1974 r., Kw.Pr 2/74, OSNCP 1974, nr 12, poz. 203; orz. SN

z 18 września 1969 r., II CR 308/69, OSNCP 1970, nr 7-8, poz. 130).

Polemika i kwestionowanie ustaleń dokonanych przez sądy w granicach

swobodnej oceny dowodów nie wystarcza w ocenie Sądu Najwyższego do

przyjęcia kasacji do rozpoznania.

Oczywistość naruszenia prawa w rozumieniu art. 393 § 2 k.p.c. powinna być

rozumiana jako widoczna bez pogłębionej analizy sprzeczność wykładni lub

stosowania prawa z jego brzmieniem albo powszechnie pojętymi regułami

interpretacji (postanowienie z dnia 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002

r. nr 20, poz. 494); oczywiste naruszenie prawa przez zaskarżony wyrok jest

możliwe do przyjęcia tylko wówczas, gdy jest ono z góry widoczne dla każdego

prawnika, bez potrzeby głębszej analizy prawniczej (por. orzeczenie z dnia 8

czerwca 1934 r., C III 76/34, Zb.Urz. 1935 r., poz. 15); gdy jest zupełnie pewne i nie

może ulegać żadnej wątpliwości (por. orzeczenie z dnia 25 września 1934 r., C II

1532/34, Zb.Urz. 1935 r., poz. 98); gdy jest niewątpliwie sprzeczne z zasadniczymi i

nie podlegającymi różnej wykładni przepisami prawa (por. orzeczenie z dnia 30

stycznia 1963 r., II CZ 3/63, OSPiKA 1963 r. z. 11, poz. 286).

Powoływane przez skarżącego okoliczności mające przemawiać za

przyjęciem kasacji do rozpoznania, nie stanowią zagadnienia przemawiającego za

zaangażowaniem najwyższej instancji sądowniczej w przedmiotową sprawę.

Według przyjętej linii orzeczniczej Sąd Najwyższy uznaje, że „(...) ograniczenie ze

względu na stan zdrowia możliwości wykonywania pracy zgodnej z kwalifikacjami

do stanowisk pracy w warunkach zapewniających wyeliminowanie szkodliwego

wpływu czynników zewnętrznych, występujących normalnie przy tego rodzaju

pracy, oznacza utratę zdolności do pracy w znacznym stopniu w rozumieniu art. 12

ust. 3” wyrok SN z 20 sierpnia 2003 r., II UK 403/02, OSNP 2004/12/214 . Ponadto

Sąd Najwyższy uznaje słuszność tezy wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia

14 listopada 2000r., III AUa 836/00, OSA 2001/6/26 stwierdzającej, że „podjęcie

jakiejkolwiek prostej pracy, w sytuacji, gdy zainteresowany utracił zdolność do

pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami, nie oznacza przekwalifikowania

warunkującego odzyskanie zdolności do pracy zarobkowej o jakim mowa w art. 12

ust. 1 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu

Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.) i nie stanowi

przeszkody do uznania nadal częściowej niezdolności do pracy w rozumieniu art.

12 ust. 3 tej ustawy”.

Biorąc powyższe pod rozwagę Sąd Najwyższy orzekł jak w sentencji.