Legislator Case Law & Legislation
II UK 299/18 AI generated

II UK 299/18 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 299/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z dnia 29 maja 2018 r. Sąd Apelacyjny w (…) uwzględnił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w G. – i zmieniwszy wyrok Sądu Okręgowego w G. z dnia 8 września 2017 r. – oddalił odwołanie S. W. od decyzji w przedmiocie odmowy ustalenia prawa do emerytury w związku z wykonywaniem zatrudnienia w szczególnych warunkach. Na podstawie art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1270) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983 r. Nr 8, poz.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; II UK 299/18 · Sąd Najwyższy: Wyrokiem z dnia 29 maja 2018 r. Sąd Apelacyjny w (…) uwzględnił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w G. – i zmieniwszy wyrok Sądu Okręgowego w G. z dnia 8 września 2017 r. – oddalił odwołanie S. W. od decyzji w przedmiocie odmowy ustalenia prawa do emerytury w związku z wykonywaniem zatrudnienia w szczególnych warunkach. Na podstawie art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1270) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983 r. Nr 8, poz.

Keywords

AI generated
incapacity for work mobility of workers eligibility for unemployment benefits permanent earning incapacity temporary loss of work commuting expenses

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 k.p.c
39813 § 2 k.p.c.), co sprawia, że użyta argumentacja nie prowadzi do uznania skargi kasacyjnej za oczywiście uzasadnioną.Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.).
art. 39813 § 2 k.p.c
3983 § 3 oraz art. 39813 § 2 k.p.c.), co sprawia, że użyta argumentacja nie prowadzi do uznania skargi kasacyjnej za oczywiście uzasadnioną.Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art.
art. 3989 § 2 k.p.c
39813 § 2 k.p.c.), co sprawia, że użyta argumentacja nie prowadzi do uznania skargi kasacyjnej za oczywiście uzasadnioną.Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.).
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 299/18 POSTANOWIENIE Dnia 16 lipca 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Beata Gudowska w sprawie z wniosku S. W. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w G. ‎o prawo do emerytury,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 16 lipca 2019 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w (…)‎z dnia 29 maja 2018 r., sygn. akt III AUa (…), odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z dnia 29 maja 2018 r. Sąd Apelacyjny w (…) uwzględnił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w G. – i zmieniwszy wyrok Sądu Okręgowego w G. z dnia 8 września 2017 r. – oddalił odwołanie S. W. od decyzji w przedmiocie odmowy ustalenia prawa do emerytury w związku z wykonywaniem zatrudnienia w szczególnych warunkach. Na podstawie art. 184 ust. 1 w związku z art. 32 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2018 r., poz. 1270) oraz przepisów rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze (Dz.U. z 1983 r. Nr 8, poz.

43) Sąd drugiej instancji odmówił zaliczenia do stażu pracy w szczególnych warunkach okresów pracy traktorzysty w Państwowym Gospodarstwie Rolnym S. , Zakład Rolny K. , w Gospodarstwie Rolnym Skarbu Państwa N. oraz w Spółdzielni Kółek Rolniczych w D.. Uwzględnił, że ubezpieczony pracował regularnie, systematycznie i stale przy wykonywaniu prac polowych w zakładach rolniczych. Prace te, które należały do jego podstawowych obowiązków, nie były pracami, o których mowa pod poz. 3 wykazu A, działu VIII „w transporcie i łączności”, załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r.Skarga kasacyjna ubezpieczonego została oparta na podstawie określonej jako „naruszenie prawa materialnego poprzez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie, w postaci przepisów § 2 ust. 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 lutego 1983 r. w sprawie wieku emerytalnego oraz wzrostu emerytur i rent inwalidzkich dla pracowników zatrudnionych w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze”.

Skarżący zarzucił nieprawidłowe zastosowanie w ustalonym stanie faktycznym przepisów rozporządzenia, podnosząc, że w aktach sprawy zostały złożone świadectwa pracy oraz zaświadczenia o wykonywaniu pracy w szczególnych warunkach lub w szczególnym charakterze w łącznym wymiarze przekraczającym 15 lat.Pełnomocnik skarżącego wniósł o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania jako oczywiście uzasadnionej, gdyż „Sąd Apelacyjny nieprawidłowo uznał, iż mój Klient nie udowodnił co najmniej 15 lat pracy w szkodliwych warunkach”.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Skarżący upatruje oczywistości skargi w tym, że objęty nią wyrok ma treść merytorycznie odmienną od przedstawionych w sprawie dowodów z dokumentów i twierdzi, że – zgodnie z § 2 ust. 2 rozporządzenia z dnia 7 lutego 1983 r.

– tylko te dokumenty, tj. zaświadczenia zakładu pracy wydane na podstawie posiadanej dokumentacji, są wiążące w zakresie ustalenia okresów zatrudnienia w szczególnych warunkach.Tak skonstruowane uzasadnienie wniosku w skardze kasacyjnej, która nie została oparta na podstawie naruszenia przepisów postępowania, ma cechy niedopuszczalnego w postępowaniu kasacyjnym podważania faktów ustalonych w sprawie oraz konfrontowania oceny dowodów (por. art. 3983 § 3 oraz art. 39813 § 2 k.p.c.), co sprawia, że użyta argumentacja nie prowadzi do uznania skargi kasacyjnej za oczywiście uzasadnioną.Mając to na względzie, Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (art. 3989 § 2 k.p.c.).