Legislator Case Law & Legislation
II UK 156/17 AI generated

II UK 156/17 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 156/17
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 13 października 2016 r. oddalił apelację wnioskodawcy E. K., wniesiona od wyroku Sadu Okręgowego w O. z dnia 1 marca 2016 r., który oddalił odwołanie ubezpieczonego od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 6 października 2015 r. w przedmiocie ustalenia właściwego ustawodawstwa. Rozstrzygniecie zapadło w następującym stanie faktycznym. Wnioskodawca od 1 sierpnia 2007 r. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą, a w dniu 1 stycznia 2013 r. zawarł umowę o pracę z firma na Słowacji M. s.r.o. w C..

Legislator headnote

AI generated

art. 233 § 1 k.p.c, art. 378 § 1 k.p.c, art. 477 § 2 k.p.c, art. 47711 k.p.c, art. 47711 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c; II UK 156/17 · Sąd Najwyższy: UE nr L 166/1 z 30 kwietnia 2004 r. z późn.zm.) w związku 16 ust. 2 i 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącym wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 (Dz.Urz. UE nr L 284/1 z 30 października 2009 r. z późn. zm.); art. 3 ust. 2 rozporządzenia nr 987/2009; art. 14 ust. 5 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 w zw. z art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004; art. 233 § 1 k.p.c. i art. 378 § 1 k.p.c. w zw. z art. 379 pkt 5 i art. 477 § 2 k.p.c. W ocenie wnioskodawcy skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Keywords

AI generated
foreign pension European legal status special provisions for Luxembourg countries outside Europe Dublin transfer to Croatia third countries

Cited Legislation

AI generated
art. 233 § 1 k.p.c
3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004; art. 233 § 1 k.p.c.
art. 378 § 1 k.p.c
art. 477 § 2 k.p.c
379 pkt 5 i art. 477 § 2 k.p.c.
art. 47711 k.p.c
Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania merytorycznego.Zainteresowanym w rozumieniu art. 47711 k.p.c.
art. 47711 § 2 k.p.c
Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania merytorycznego.Zainteresowanym w rozumieniu art. 47711 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Oznacza to, że Sąd Najwyższy w ramach art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Biorąc pod uwagę przedstawione argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.
art. 98 § 1 k.p.c
O kosztach postępowania kasacyjnego rozstrzygnął kierując się reguła z art. 98 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 156/17 POSTANOWIENIE Dnia 31 stycznia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z wniosku E. K.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w O.‎o ustalenie właściwego ustawodawstwa,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 31 stycznia 2018 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 13 października 2016 r., sygn. akt III AUa […], I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, II. zasądza od wnioskodawcy na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. 240 zł (dwieście czterdzieści) tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w […] wyrokiem z dnia 13 października 2016 r. oddalił apelację wnioskodawcy E. K., wniesiona od wyroku Sadu Okręgowego w O. z dnia 1 marca 2016 r., który oddalił odwołanie ubezpieczonego od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. z dnia 6 października 2015 r. w przedmiocie ustalenia właściwego ustawodawstwa. Rozstrzygniecie zapadło w następującym stanie faktycznym. Wnioskodawca od 1 sierpnia 2007 r. prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą, a w dniu 1 stycznia 2013 r. zawarł umowę o pracę z firma na Słowacji M. s.r.o. w C..

W dniu 5 marca 2013 r. wystąpił do organu rentowego o ustalenie właściwego ustawodawstwa w zakresie podlegania ubezpieczeniom społecznym. Dołączył umowę o prace i list registracny FO. Pierwotna decyzja wydana przez organ rentowy w przedmiocie podlegania wnioskodawcy polskiemu systemowi ubezpieczeń społecznych z dnia 25 kwietnia 2013 r., wyrokiem Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 2 września 2014 r. wraz z poprzedzającym go wyrokiem sądu pierwszej instancji, została uchylona, a sprawa przekazana organowi rentowemu do ponownego rozpoznania.Organ rentowy w dniach: 15 grudnia 2014 r., 11 lutego 2015 r., 9 kwietnia 2015 r. i 23 czerwca 2015 r. zwróciła się do słowackiej instytucji ubezpieczeniowej w przedmiocie wykonywania pracy przez wnioskodawcę na terenie Słowacji i podlegania z tego tytułu ubezpieczeniu społecznemu.

W odpowiedzi w piśmie z dnia 19 czerwca 2015 r. Słowacja instytucja ubezpieczeniowa stwierdziła, że nie kwestionuje podlegania wnioskodawcy polskiemu ustawodawstwu w zakresie ubezpieczeń społecznych i że wydala decyzję o nieobjęciu wnioskodawcy ubezpieczeniem społecznym od 1 stycznia 2013 r.Decyzją tymczasową z dnia 14 lipca 2015 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. ustalił, iż od dnia 1 stycznia 2013 r. wnioskodawca podlega polskiemu ustawodawstwu w zakresie ubezpieczeń społecznych. Wobec braku zastrzeżeń Słowackiej instytucji zaskarżoną decyzją potwierdził, że właściwym ustawodawstwem dla wnioskodawcy jest polskie ustawodawstwo.W tych okolicznościach faktycznych, Sąd drugiej instancji uznał, że kwestia jednoczesnego istnienia i wykonywania dwóch tytułów ubezpieczenia społecznego na terenie dwóch różnych krajów członkowskich w wariancie dotyczącym pracy najemnej i prowadzenia działalności na własny rachunek uregulowana jest w art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z dnia 29 kwietnia 2004 r. nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.

UE L 2004/166/1). W okolicznościach sprawy wobec powyższego połączenia tytułów ubezpieczenia społecznego znajduje zastosowanie zasada z art. 13 ust. 3 w/w rozporządzenia, wskazująca na podleganie ubezpieczeniu społecznemu w państwie, w którym wykonywana jest praca najemna. Tylko w wypadku nie budzącym wątpliwości organ rentowy może wydać decyzję tymczasową stosując procedurę opisaną w przepisie art. 16 ust. 1 w zw. z art. 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) NR 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącego wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.

UE L 2009/284/1).Z okoliczności sprawy wynika, iż organ rentowy miał wątpliwość co do rzeczywistego charakteru zatrudnienia wnioskodawcy na terenie Słowacji, w tych okolicznościach polski organ rentowy, wydał decyzję zaskarżoną o podleganiu wnioskodawcy polskiemu ustawodawstwu.Słowacka instytucja ubezpieczeniowa, w świetle ustaleń poczynionych przez Sąd Apelacyjny nie zakwestionowała podlegania wnioskodawcy polskiemu ustawodawstwu w zakresie ubezpieczeń społecznych. W rezultacie, polski organ rentowy wystąpił do Słowackiej instytucji, która uznała, że zawiadomienie o podleganiu wnioskodawcy polskiemu ustawodawstwu stało się ostateczne i nie kwestionowała tego faktu.Skargę kasacyjną wniósł ubezpieczony, oparł ją na zarzutach naruszenia: art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego (Dz.Urz.

UE nr L 166/1 z 30 kwietnia 2004 r. z późn.zm.) w związku 16 ust. 2 i 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z dnia 16 września 2009 r. dotyczącym wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 (Dz.Urz. UE nr L 284/1 z 30 października 2009 r. z późn. zm.); art. 3 ust. 2 rozporządzenia nr 987/2009; art. 14 ust. 5 lit. b Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 w zw. z art. 13 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004; art. 233 § 1 k.p.c. i art. 378 § 1 k.p.c. w zw. z art. 379 pkt 5 i art. 477 § 2 k.p.c. W ocenie wnioskodawcy skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Przemawia za takim wnioskiem to, że organ rentowy nieprawidłowo zrealizował przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego w zakresie współpracy. Zebrany w sprawie materiał dowodowy potwierdził, iż organ rentowy nie przeprowadził w sposób dostateczny postępowania wyjaśniającego z instytucją słowacka, w zakresie który pozwoliłby ustalić istotne dla sprawy okoliczności, to jest brak marginalnego charakteru pracy wnioskodawcy. Sąd drugiej instancji w istocie oparł się wyłącznie na tym, że organ słowacki nie wniósł żadnych zastrzeżeń, nie bacząc na to, że tryb postępowania organu polskiego był niezgodny z art. 16 rozporządzenia wykonawczego.

Świadczy o tym brak jakichkolwiek dowodów świadczących, iż organ rentowy przeprowadził postępowania wyjaśniającego z instytucją słowacką, w zakresie ustalenia marginalnego charakteru wykonywanej tam pracy, wymiaru czasu pracy, ważności przedłożonych przez wnioskodawcę dokumentów potwierdzających posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego. Zdaniem skarżącego, o oczywistości skargi kasacyjnej świadczy również to, że nie przeprowadzono prawidłowo procedury określonej w art. 13 ust. 3 Rozporządzenia podstawowego w związku z art. 16 ust. 2 i 4 Rozporządzenia wykonawczego.

Skutkowało to tym, że Sąd Apelacyjny błędnie wywnioskował, że organ rentowy wykonał prawidłowo wszystkie czynności celem ustalenia właściwego ustawodawstwa wobec wnioskodawcy. W konsekwencji pisma z dnia 14 lipca 2015 r. nie można zakwalifikować jako informacji przekazanej w trybie art. 16 ust. 2 rozporządzenia wykonawczego, co sprawia, że termin dwumiesięczny, o którym mowa w tym przepisie, nie rozpoczął biegu i ustalenie ustawodawstwa właściwego przez organ rentowy nie można uznać za dokonane w przewidzianym trybie, co nie mogło skutkować uznaniem je za ostateczne.

Przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wnioskodawca uzasadnił także naruszeniem przez Sąd drugiej instancji przepisów procesowych, poprzez pominięcie w postępowaniu sądowym słowackiego pracodawcy jako zainteresowanego i niedostrzeżenie przez Sąd odwoławczy, iż doszło do nieważności postępowania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie może zostać przyjęta do rozpoznania merytorycznego.Zainteresowanym w rozumieniu art. 47711 k.p.c. jest podmiot, którego praw i obowiązków bezpośrednio dotykać może wynik toczącej się sprawy. Nie chodzi o zainteresowanie w sensie potocznym ani o automatyczne przypisywanie drugiej stronie kwestionowanej umowy tego przymiotu. W ocenie Sądu Najwyższego pracodawca zatrudniający ubezpieczonego za granicą nie jest zainteresowanym w sprawie z odwołania ubezpieczonego przeciwko organowi rentowemu o podleganie polskiemu ubezpieczeniu społecznemu (art. 47711 § 2 k.p.c.), przy czym powyższego nie zmienia sytuacja, w której kwestionowana jest ważność umowy przez niego zawartej (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 28 kwietnia 2005 r., I UK 236/04 (OSNP 2006 nr 1-2, poz. 28).

Niewezwanie do udziału w sprawie pracodawcy słowackiego nie powoduje nieważności postępowania (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 14 lipca 2016 r., II UK 297/15, LEX nr 2120892). Analiza akt sprawy nie daje podstaw do uznania, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Bezsprzeczna trafność skargi kasacyjnej powinna być dostrzegalna prima facie, bez wdawania się w drobiazgowe badanie podstaw zaskarżenia. Po zapoznaniu się z wyczerpującym, a wręcz drobiazgowym uzasadnieniem Sądu Okręgowego i skargą kasacyjną deklarowana przez powoda oczywista zasadność środka odwoławczego nie jest dostrzegalna.

Oznacza to, że Sąd Najwyższy w ramach art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. nie ma podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej.Postępowanie wytyczone przez art. 16 rozporządzenia wykonawczego zostało ukształtowane w nieco inny sposób niż uważa wnioskodawca. Z art. 16 ust. 2 rozporządzenia nr 987/2009 expressis verbis wynika, że ustalenie ustawodawstwa ma nastąpić „niezwłocznie”. Przepis zastrzega, że takie wstępne określenie mającego zastosowanie ustawodawstwa ma charakter tymczasowy, a instytucja, która dokonała ustalenia informuje wyznaczone instytucje każdego państwa członkowskiego, w którym wykonywana jest praca, o swoim tymczasowym określeniu.

Nawiązując do twierdzeń skarżącego (mających przemawiać za oczywistością skargi kasacyjnej), z przepisu tego nie wynika, że organ rentowy był zobowiązany do przeprowadzenia skrupulatnego postępowania wyjaśniającego z instytucja słowacką. Potrzeba dialogu między instytucjami ubezpieczeniowymi zachodzi dopiero wówczas, gdy wystąpi „brak pewności co do określenia mającego zastosowanie ustawodawstwa”, a między zainteresowanymi instytucjami dojdzie do „rozbieżności opinii”. Rozporządzenie to stanowi, że w takim wypadku „podmioty te starają się dojść do porozumienia”, a „ustawodawstwo mające zastosowanie do zainteresowanego jest określane na mocy wspólnego porozumienia”.

W rozpoznawanej sprawie Zakład Ubezpieczeń Społecznych i jego odpowiednik na Słowacji byli zgodni, że wnioskodawca powinien podlegać ubezpieczeniu społecznemu w Polsce. Analizując akta sprawy trudno stwierdzić, że komunikacja między instytucjami polską i słowacką odbyła się z naruszeniem art. 16 rozporządzenia wykonawczego. W każdym razie, uchybienie temu przepisowi nie jest oczywiste, co oznacza, że nie ma podstaw do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania na podstawie art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Biorąc pod uwagę przedstawione argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.

O kosztach postępowania kasacyjnego rozstrzygnął kierując się reguła z art. 98 § 1 k.p.c. i art. 99 k.p.c. aw