II UK 155/05 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedUbezpieczeń Społecznych oddalił apelację ubezpieczonego Z. R. od wyroku Sądu Okręgowego we W. Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 10 lipca 2003 r.
Legislator headnote
AI generatedart. 3984 k.p.c, art. 3933 § 1 k.p.c, art. 393 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 393 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 393 § 2 k.p.c, art. 393 § 1 k.p.c; II UK 155/05 · Sąd Najwyższy: R. od wyroku Sądu Okręgowego we W. Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 10 lipca 2003 r.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 155/05
POSTANOWIENIE
Dnia 28 lutego 2006 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Zbigniew Myszka
w sprawie z wniosku Z. R.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W.
o rentę z tytułu niezdolności do pracy,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 28 lutego 2006 r.,
kasacji wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego we W.
z dnia 1 grudnia 2004 r., sygn. akt III AUa …/03,
odrzuca kasację.
Uzasadnienie
Wyrokiem z dnia 1 grudnia 2004 r. Sąd Apelacyjny we W. Sąd Pracy i
Ubezpieczeń Społecznych oddalił apelację ubezpieczonego Z. R. od wyroku Sądu
Okręgowego we W. Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 10 lipca 2003 r.
oddalającego odwołanie ubezpieczonego od decyzji Zakładu Ubezpieczeń
Społecznych Oddział we W. z dnia 23 kwietnia 2002 r. odmawiającej mu
przyznanie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy po dniu po dniu 31 lutego
2002 r.
W sprawie tej ustalono, że wnioskodawca Z. R., urodzony dnia 8 września
1958 r., z wykształcenia technik mechanik, zatrudniony kolejno jako kontroler
jakości, ślusarz montażowy, operator wiertarek, pobierał od dnia 1 marca 1998 r. do
dnia 31 marca 2002 r. rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy, przy
rozpoznaniu postępującego upośledzenia słuchu typu odbiorczego w uchu lewym,
znacznego upośledzenia słuchu po prawej i zmian zwyrodnieniowych w odcinku Th
kręgosłupa. W odpowiedzi na kolejny wniosek o rentę Zakład Ubezpieczeń
Społecznych Oddział we W. wydał w dniu 23 kwietnia 2002 r. decyzję odmowną,
jako że Lekarz Orzecznik ZUS-u w orzeczeniu z dnia 16 kwietnia 2002 r. stwierdził,
że upośledzenie słuchu powstało przed podjęciem zatrudnienia a pozostałe
schorzenia
nie
ograniczają
zdolności
wnioskodawcy
do
pracy.
W
toku
postępowania sądowego wnioskodawca został przebadany przez biegłych
sądowych: psychiatrę, laryngologa, pulmonologa, neurologa i chirurga - ortopedę.
Biegli
rozpoznali
graniczący
z
osobowość
głuchotą
ucha
schizoidalną,
prawego
niedosłuch
od
znacznego
dzieciństwa,
mierne
stopnia
zmiany
zwyrodnieniowe kręgosłupa z dyskopatią na wysokości G6 - G7 i L5 - S1 z
niewielkim prawostronnym skrzywieniem w odcinku piersiowo-lędźwiowym bez
objawów korzeniowych oraz zmiany pokrzywicze klatki piersiowej. Wszyscy biegli
sądowi orzekli, że występujące schorzenia w ich aktualnym stopniu nasilenia nie
ograniczają zdolności wnioskodawcy do pracy zgodnej z poziomem posiadanych
kwalifikacji Ponadto biegły sądowy pulmonolog nie stwierdził zmian chorobowych w
układzie
oddechowym
a
biegły
sądowy
laryngolog
orzekł,
że
badanie
audiometryczne słuchu wykazało prawidłowy słuch ucha lewego, brak również
zaburzeń równowagi.
W tak ustalonych okolicznościach faktycznych Sąd Apelacyjny w pełni
podzielił stanowisko Sądu Okręgowego, zgodnie z którym wnioskodawca nie jest
osobą niezdolną do pracy w rozumieniu art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o
emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz.
1118 ze zm. zwanej dalej ustawą emerytalną), a tym samym nie ma podstaw do
przyznania prawa do renty przewidzianej przez art. 57 tejże ustawy. Sąd
Apelacyjny wykazał, że nowe prawo do renty powstanie po spełnieniu warunków z
art. 57 cyt. ustawy. Jednym z tych warunków jest stwierdzenie niezdolności do
pracy. Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła
zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji (art. 12 ust. 3
ustawy emerytalnej). Ocena zdolności wnioskodawcy do pracy dokonana przez
Sąd pierwszej instancji oparta została na dowodzie z opinii biegłych sądowych,
którzy wydali opinię po przeprowadzeniu wywiadu, zapoznaniu się z dokumentacją
lekarską i wynikami badań dodatkowych oraz po przebadaniu wnioskodawcy.
Opinie
zostały
logicznie
i
przekonywająco
uzasadnione,
wykazując,
że
wnioskodawca jest osobą zdolną do pracy zgodnej z posiadanymi kwalifikacjami.
Sąd Apelacyjny zwrócił również uwagę na to, że o niezdolności do pracy w
rozumieniu art. 12 ustawy emerytalnej nie decyduje samo występowanie schorzeń i
konieczność kontynuowania leczenia. Występujące schorzenia muszą być tak
zaawansowane i nasilone, aby naruszając sprawność organizmu w sposób istotny,
powodowały co najmniej częściową utratę zdolności do pracy. Takiego stanu biegli
nie stwierdzili.
W „skardze kasacyjnej” skarżący podniósł naruszenie prawa materialnego, a
w szczególności art. 57 i art. 12 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i
rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.)
poprzez błędna ich wykładnię polegającą na uznaniu, że wnioskodawca nie spełnia
warunków do uznania go za osobę przynajmniej częściowo niezdolną do pracy oraz
że nie utracił on zdolności do wykonywania pracy zgodnie z posiadanym poziomem
kwalifikacji, chociaż orzeczenie o stopniu jego niepełnosprawności z dnia 18
grudnia 2000 r. świadczy, że warunki ustalone w przytoczonych przepisach zostały
spełnione. Wnioskodawca wskazuje, że orzeczenie ustala wprawdzie lekki stopień
niepełnosprawności, ale o charakterze trwałym, ponadto zawiera także wykaz zajęć
„zabronionych mu, a zwłaszcza: ciężka praca fizyczna, praca na wysokościach, w
ruchu pojazdów i maszyn oraz w hałasie”. Tymczasem ubezpieczony „jest z
zawodu operatorem wiertarki i w takim charakterze pracował w przeszłości. Był
również zatrudniony jako ślusarz montażowy. Są to prace ewidentnie mu
zabronione.” Okoliczności te jednoznacznie świadczą o tym, że wnioskodawca
spełnia wymogi art. 12 omawianej ustawy, ponieważ utracił zdolność do pracy
zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji. Zdaniem skarżącego odmienny
pogląd w tej sprawie jest konsekwencją błędnej wykładni treści przywołanego
przepisu, niezgodnej z intencją ustawodawcy. Dalszym skutkiem takiej wykładni
jest naruszenie art. 57 tejże ustawy. Kasacja zawiera wniosek o uchylenie i zmianę
zaskarżonego wyroku oraz przyznanie ubezpieczonemu prawa do renty z tytułu
niezdolności do pracy.
Sąd Najwyższy ustalił, co następuje:
Wniesiona „skarga kasacyjna” w imieniu ubezpieczonego Z. R.
została
skierowana przeciwko wyrokowi Sądu Apelacyjnego we W. z dnia 1 grudnia 2004
r., a zatem dotyczy wyroku Sądu drugiej instancji wydanego przed dniem 6 lutego
2005 r. i z tej przyczyny podlegała rozpoznaniu jako kasacja. Instytucja skargi
kasacyjnej została wprowadzona - w miejsce kasacji - dopiero ustawą z dnia 22
grudnia 2004 r. o zmianie ustawy – Kodeks postępowania cywilnego oraz ustawy –
Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2005 r. Nr 13, poz. 98). Zgodnie z
art. 3 tej ustawy, sprawy wszczęte przed dniem jej wejścia w życie toczą się od
tego dnia według przepisów tej ustawy, z tym że do złożenia i rozpoznania kasacji
od orzeczenia wydanego przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, a także do
odmowy przyjęcia jej do rozpoznania, stosuje się przepisy dotychczasowe
(podkreślenie SN).
Do rozpoznania wniesionej kasacji nie miały zatem zastosowania powołane w
„skardze kasacyjnej” przepisy zawarte w powołanych w „skardze kasacyjnej” art.
398 § 1, art. 3982 § 1, art. 3983 § 1 lub art. 3984 k.p.c., ale art. 3933 § 1 k.p.c.,
który wymieniał konieczne wymagania konstrukcyjne, jakie powinna zawierać
kasacja wniesiona od wyroku Sądu drugiej instancji wydanego po dniu 1 lipca 2000
r. i przed dniem 6 lipca 2005 r. Spośród tych wymagań konstrukcyjnych wniesiona
kasacja nie przedstawia okoliczności uzasadniających jej rozpoznanie (art. 393 3 § 1
pkt 3 k.p.c.). Autor kasacji nie wskazał na występowanie w sprawie istotnego
zagadnienia prawnego (nie nazwał go - art. 393 § 1 pkt 1 k.p.c.) lub na potrzebę
wykładni przepisów, które budziłyby poważne wątpliwości lub wywoływały
rozbieżności w orzecznictwie (art. 393 § 1 pkt 2 k.p.c.), ani też, że zaskarżone
orzeczenie oczywiście narusza prawo lub zachodzi nieważność postępowania (art.
393 § 2 k.p.c.). Tymczasem konieczne wymagania konstrukcyjne kasacji powinny
być precyzyjnie przytoczone, albowiem należy to do istoty tego środka zaskarżenia,
a Sąd Najwyższy nie jest uprawniony do samodzielnego dokonywania konkretyzacji
ani do ryzykowania domysłów co do wypełnienia wymagań kasacji, ponieważ to
obciąża wyłącznie stronę skarżącą. Autor kasacji nie mógł zatem oczekiwać, że w
koniecznym przedstawieniu (nazwaniu) okoliczności uzasadniających rozpoznanie
kasacji wyręczy go Sąd Najwyższy (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia
10 maja 2001 r., II CZ 35/01, OSN 2002 nr 1, poz. 11). Utrwalone orzecznictwo
dotyczące kasacji przyjmowało, że stwierdzone braki konstrukcyjne kasacji
pozbawiają ją cech tego środka odwoławczego, w związku z czym podlega ona
odrzuceniu bez wzywania do jej uzupełnienia (por. postanowienie Sądu
Najwyższego z dnia 6 listopada 1996 r., II UKN 12/96, OSNAPiUS 1997 nr 10, poz.
173). Na tle brzmienia art. 393 § 1 k.p.c. stanowisko to odnosiło przede wszystkim
do braku przedstawienia okoliczności uzasadniających rozpoznanie kasacji (art.
3933 § 1 pkt 3 w związku z art. 393 k.p.c.), co stanowiło nieusuwalną wadę kasacji,
uniemożliwiającą merytoryczne rozpoznanie takiej namiastki (pozoru) skargi
kasacyjnej.
Nieprzedstawienie
w
kasacji
okoliczności
uzasadniających
jej
rozpoznanie (art. 3933 § 1 pkt 3 k.p.c.) powoduje zatem odrzucenie kasacji bez
wzywania do uzupełnienia tego braku (por. postanowienie Sądu Najwyższego z
dnia 9 listopada 2000 r., II CKN 1385/00, OSNC 2001 nr 3, poz. 51). Trafnie ujął tę
myśl Sąd Najwyższy również w postanowieniu z dnia 12 grudnia 2000 r., V CKN
1780/00 (OSNC 2001 nr 3, poz.52), uznając, że odwołanie się skarżącego do
uzasadnienia podstaw kasacyjnych, bez przedstawienia okoliczności wskazanych
w art. 393 k.p.c., nie stanowi spełnienia obowiązku określonego w art. 393 3 § 1 pkt
k.p.c..
Ponadto,
jeżeli
skarżący
nie
wskazał
w
kasacji
okoliczności
uzasadniających jej rozpoznanie, to obowiązek ich przedstawienia (art. 393 3 § 1 pkt
3 k.p.c.) nie jest spełniony, choćby dały się wywieść z uzasadnienia kasacji (por.
postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 marca 2001 r., V CZ 131/00, OSN
2001 nr 10, poz. 156). Przedstawienie okoliczności uzasadniających przyjęcie
kasacji do rozpoznania nie może przy tym polegać na powtórzeniu treści przepisów
Kodeksu
postępowania
cywilnego,
lecz
konieczne
było
wskazanie,
jakie
zagadnienie prawne występuje w sprawie, albo określenie, które przepisy prawa
wymagają wykładni Sądu Najwyższego, ze wskazaniem, na czym polegają
związane z tym poważne wątpliwości, lub z przedstawieniem rozbieżności
występujących w orzecznictwie (por. postanowienie z dnia 11 stycznia 2002 r., III
CKN 570/01, OSNC 2002 nr 12, poz. 151).
Mając powyższe na uwadze wniesioną kasację należało odrzucić jako
niedopuszczalną na podstawie art. 3937 § 2 k.p.c.