Legislator Case Law & Legislation
II UK 149/10 AI generated

II UK 149/10 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 149/10
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z podstawie art. 84 ust. 1, ust. 9 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o

Legislator headnote

AI generated

art. 385 k.p.c, art. 382 k.p.c, art. 39815 §1 k.p.c; II UK 149/10 · Sąd Najwyższy: na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z podstawie art. 84 ust. 1, ust. 9 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o

Keywords

AI generated
art. 385 k.p.c art. 382 k.p.c art. 39815 §1 k.p.c

Cited Legislation

AI generated
art. 385 k.p.c
Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385
art. 382 k.p.c
art. 382 k.p.c. przez przyjęcie na podstawie materiału zgromadzonego w
art. 39815 §1 k.p.c

Cited Case Law

AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 149/10

WYROK

W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia 6 grudnia 2010 r.

Sąd Najwyższy w składzie :

SSN Jerzy Kuźniar (przewodniczący)

SSN Beata Gudowska

SSN Jerzy Kwaśniewski (sprawozdawca)

w sprawie z wniosku Joachima T.

przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi we W.

o zwrot nienależnie pobranego świadczenia,

po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń

Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 6 grudnia 2010 r.,

skargi kasacyjnej wnioskodawcy od wyroku Sądu Apelacyjnego

z dnia 20 stycznia 2010 r.,

uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę Sądowi

Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia o

kosztach postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Decyzją z 4 lutego 2009 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W.

na podstawie art. 138 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z

Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.) oraz na

podstawie art. 84 ust. 1, ust. 9 i ust. 11 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o

systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 137, poz. 887 ze zm.) zobowiązał

Joachima T. do zwrotu nienależnie pobranej emerytury za okres od 1 marca 2008 r.

do 30 listopada 2008 r. w kwocie 19. 692, 64 zł.

Wyrokiem z dnia 20 stycznia 2010 r. Sąd Apelacyjny na podstawie art. 385

k.p.c. oddalił apelację wnioskodawcy od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu

Ubezpieczeń Społecznych z dnia 7 października 2009 r. oddalającego odwołanie

wnioskodawcy od powyższej decyzji organu rentowego. Sąd drugiej instancji

podzielił podstawę faktyczną oraz podstawę prawną zaskarżonego wyroku, które

przedstawiają się następująco.

Wnioskodawca, 7 marca 2008 r., złożył wniosek o emeryturę. Przedstawił

dwa świadectwa pracy: z Regionalnego Węzła Łączności we W. oraz z „C. AR”

Spółki z o.o. w G., z których wynikało, że stosunki pracy wnioskodawcy ustały z

dniem

stycznia

2008

r.

Organ

rentowy

przeprowadził

postępowanie

wyjaśniające, w którym ustalił, że wnioskodawca w dniu 18 marca 2008 r. nadal był

objęty ubezpieczeniem społecznym z tytułu zatrudnienia w „C. AR” Spółce z o.o.

Decyzją z dnia 31 marca 2008 r. organ rentowy przyznał Joachimowi T. prawo do

emerytury od 1 marca 2008 r., jednocześnie zawieszając wypłatę świadczenia z

powodu kontynuowania przez niego zatrudnienia. Decyzja ta zawierała pouczenie,

że w celu wypłaty świadczenia wnioskodawca musi przedstawić świadectwo pracy

lub dokument potwierdzający fakt rozwiązania stosunku pracy oraz pouczenie o

regulacji zawartej w przepisie art. 103 ust. 2 a ustawy o emeryturach i rentach z

FUS zgodnie z którą prawo do emerytury ulegało zawieszeniu bez względu na

wysokość

przychodu

uzyskiwanego

przez

emeryta

z

tytułu

zatrudnienia

kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na

rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do

emerytury. „C. AR” Spółka z o. o. w dniu 22 kwietnia 2008 r. powiadomiła organ

rentowy o fakcie wyrejestrowania wnioskodawcy z ubezpieczeń 1 lutego 2008 r. W

związku z tym organ rentowy decyzją z dnia 6 maja 2008 r. „odwiesił”

wnioskodawcy prawo do emerytury i wypłacił świadczenie od 1 marca do 31 maja

2008 r. W zawartym w tej decyzji pouczeniu przytoczono treść art. 103 ust. 2a

ustawy emerytalno-rentowej.

Sąd ustalił, że wnioskodawca po rozwiązaniu stosunku pracy z „C. AR”

Spółką z o.o. zawarł z tą Spółką kolejny stosunek pracy od 1 lutego 2008 r. do 29

lutego 2008 r., a następnie od 1 marca 2008 r. zawarł umowę o pracę na czas

nieokreślony. Nie powiadomił on jednak organu rentowego o osiąganym dochodzie

z zawartej umowy o pracę. Świadectwo pracy z tej firmy z 29 lutego 2008 r. oraz

umowę o pracę z 1 marca 2008 r. Joachim T. przedstawił organowi rentowemu

dopiero 29 stycznia 2009 r.

Sąd drugiej instancji uznał, że w sprawie ma zastosowanie art. 103 ust. 2a

ustawy o emeryturach i rentach z FUS (omyłkowo wskazano art. 102 ust. 2 a)

zgodnie z którym prawo do emerytury ulegało zawieszeniu bez względu na

wysokość

przychodu

uzyskiwanego

przez

emeryta

z

tytułu

zatrudnienia

kontynuowanego bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą, na

rzecz którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do

emerytury. Przepis ten obowiązywał w chwili nabycia przez wnioskodawcę prawa

do emerytury, a został uchylony na podstawie art. 37 pkt 5 lit. b ustawy z dnia 21

listopada 2008 r. o emeryturach kapitałowych (Dz. U. Nr 228, poz. 1507 ze zm.) z

dniem 8 stycznia 2009 r. Sąd uznał, że organ rentowy w decyzjach wydawanych w

stosunku do wnioskodawcy prawidłowo pouczył go – zgodnie z powołaną wyżej

regulacją zawartą w art. 103 ust. 2a ustawy o emeryturach i rentach z FUS – o

obowiązku informowania organu rentowego o osiąganiu przychodu z tytułu

zatrudnienia u pracodawcy, na rzecz którego wnioskodawca wykonywał pracę

bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury oraz o konsekwencjach

niezachowania przez wnioskodawcę tego obowiązku. Pouczenie o wskazanej

regulacji zawarte w przedmiotowych decyzjach organu rentowego – zdaniem Sądu

Apelacyjnego – było zrozumiałe i konkretne.

Wnioskodawca tego obowiązku nie dopełnił – nie poinformował bowiem

organu rentowego o pozostawaniu w zatrudnieniu w „C. AR” Spółce z o.o. i

osiąganiu z tego tytułu wynagrodzenia. Wobec tego – według Sądu drugiej instancji

– emerytura pobierana przez wnioskodawcę od marca 2008 r. była świadczeniem

nienależnym w rozumieniu art. 138 ust. 2 ustawy o emeryturach i rentach z FUS.

Powyższy wyrok w całości zaskarżył skargą kasacyjną wnioskodawca. W

skardze zarzucono naruszenie następujących przepisów:

1. art. 138 ust. 1-3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS „przez przyjęcie,

że odnosi się do pojęcia świadczenia nienależnego podczas, gdy reguluje

on pojęcie świadczenia nienależnie pobranego”;

2. art. 138 ust. 1-3 ustawy o emeryturach i rentach z FUS przez „pominięcie

jego prawidłowej treści oraz uznanie, że powód spełnia przesłanki

warunkujące zwrot wypłaconego przez organ rentowy świadczenia”;

3. art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach z FUS przez

„przyjęcie, że przytoczenie obowiązującego przepisu w pouczeniu

zawartym

na

końcu

decyzji

wyczerpuje

znamiona

prawidłowego

powiadomienia ubezpieczonego o jego prawach i obowiązkach”;

4. naruszenie konstytucyjnej zasady zaufania do Państwa prawa oraz

prawa stanowionego przez urzędy państwowe polegające na uznaniu, że

pomimo decyzji z dnia 6 maja 2008 r. o wypłacie emerytury powodowi,

powód powinien kontrolować działania organu rentowego i przejawiać

brak zaufania do decyzji wydanej przez ten organ;

5. art. 382 k.p.c. przez przyjęcie na podstawie materiału zgromadzonego w

sprawie, a w szczególności decyzji organu rentowego z dnia 4 lutego

2009 r., że organ rentowy uznał wypłaconą powodowi należność jako

świadczenie nienależne podczas, gdy decyzja ZUS z dnia 4 lutego 2009

r.

jednoznacznie wskazuje, że organ rentowy uznał wypłaconą

skarżącemu

należność jako

świadczenie

nienależnie

pobrane

w

rozumieniu art. 138 ustawy o emeryturach i rentach z FUS i zobowiązał

skarżącego do jego zwrotu, a zatem Sąd nie oparł orzeczenia na

zebranym w sprawie materiale dowodowym.

We wnioskach skargi skarżący domagał się uchylenia wyroków Sądów obu

instancji i orzeczenia co do istoty sprawy przez zwolnienie skarżącego z obowiązku

zwrotu wypłaconej przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych kwoty 19. 692, 64 zł.

oraz orzeczenie o kosztach postępowania za wszystkie instancje, w tym o kosztach

zastępstwa adwokackiego według norm przepisanych; ewentualnie o uchylenie

zaskarżonego wyroku Sądu Apelacyjnego i przekazanie sprawy do ponownego

rozpoznania wraz z rozstrzygnięciem o kosztach postępowania za wszystkie

instancje, w tym o kosztach zastępstwa adwokackiego.

Sąd Najwyższy zważył co następuje:

Przesłanki obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia – w

odniesieniu do emerytury – zostały określone

w art. 138 ustawy o emeryturach i

rentach. Jest to regulacja autonomiczna i z pewnością odrębna od świadczenia

nienależnego, o którym mowa w Kodeksie cywilnym.

Można poprzestać na powyższej konstatacji odróżnienia obowiązku zwrotu

nienależnie

pobranej

emerytury

od

cywilnoprawnej

instytucji

świadczenia

nienależnego bo – wbrew zarzutom skargi – z uzasadnienia zaskarżonego wyroku

jasno wynika, że sprawa była rozpatrywana i osądzona na podstawie art. 138 ust. 1

i ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach.

Stosownie do wskazanego przepisu obowiązek zwrotu świadczenia

wypłaconego mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie

prawa do świadczeń albo wstrzymanie wypłaty świadczeń w całości lub w części

powstaje: „jeżeli osoba pobierająca świadczenie była pouczona o braku prawa do

ich pobierania”. Na znaczeniu tego pouczenia polega differentia specifica

nienależnie pobranego świadczenia, w jego ustawowej definicji. Pouczenie o

którym mowa w art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach jest przesłanką

warunkującą obowiązek zwrotu.

Wbrew zarzutom skargi z uzasadnienia zaskarżonego wyroku także wynika,

iż Sąd drugiej instancji uznał nieodzowność stosownego pouczenia.

Zasadnie

natomiast

w

skardze

ujawniono

brak

wystarczającej

odpowiedniości między oceną subsumcyjną dotyczącą właściwego pouczenia

ubezpieczonego,

a

ustalonymi

w

sprawie

okolicznościami

pobrania

przedmiotowych świadczeń.

Według Sądu drugiej instancji, poprzednio także Sądu pierwszej instancji,

dla przyjęcia, że ubezpieczony został właściwie pouczony przesądzające znaczenie

ma

odpowiedniość

zastosowanego

w

decyzji

pouczenia

i

okoliczności

powodujących zawieszenie prawa ubezpieczonego do świadczeń, które mu organ

rentowy wypłacał i które on pobierał. Istotnie, można powiedzieć, że na pierwszy

rzut oka , kwestia ta przedstawia się w klarownym związku skoro pouczenie

odpowiadało treści art. 103 ust. 2a

ustawy o emeryturach (w brzmieniu

obowiązującym do 8 stycznia 2009 r.), a równocześnie na tym przepisie oparte jest

ustalenie, że

świadczenia zostały wypłacone, chociaż prawo do emerytury –

zgodnie z brzmieniem przepisu – uległo zawieszeniu.

Okoliczności wydania decyzji z dnia 6 maja 2008 r., do której odnosi się

powyższe pouczenie ułożyły się jednakże w wyjątkowej sekwencji, która

przemawia przeciwko ocenie przyjętej w zaskarżonym wyroku.

W postępowaniu które organ rentowy prowadził z wniosku ubezpieczonego

(z 7 marca 2008 r.) nie było kwestionowane przysługiwanie wnioskodawcy

emerytury od 1 marca 2008 r. Prawo to wynikało z załączonych do wniosku

dokumentów. Dla organu rentowego wątpliwa jedynie była kwestia przysługiwania

wnioskodawcy uprawnienia do uzyskania wypłaty świadczeń emerytalnych ze

względu na obowiązujące wówczas ograniczenie realizowania prawa do emerytury

określone w art. 103 ust. 2a ustawy o emeryturach i rentach. Zgodnie z tym

przepisem prawo do emerytury ulegało zawieszeniu w razie kontynuowania przez

emeryta – bez uprzedniego rozwiązania stosunku pracy z pracodawcą na rzecz

którego wykonywał je bezpośrednio przed dniem nabycia prawa do emerytury,

ustalonym

w

decyzji

organu

rentowego.

Dla

wyjaśnienia

czy

zachodzą

przewidziane w tym przepisie przesłanki zawieszenia prawa do emerytury organ

rentowy,

bez

bezpośredniego

udziału

ubezpieczonego,

dokonał

własnych

czynności sprawdzających.

To w wyniku czynności organu rentowego a więc w

pewnym sensie,

istotnym tu dla rozpatrywanej kwestii, niezależnie od dokumentacji dostarczonej

przez wnioskodawcę wydane zostały dwie decyzje. Najpierw ta z z 31 marca 2008

r. o zawieszeniu wypłaty świadczenia a następnie ta

z 6 maja 2008 r. o

„odwieszeniu” świadczenia.

Na tle tych decyzji, w szczególności ostatniej z nich

- powinna zostać

rozpatrzona sytuacja wnioskodawcy, stan jego świadomości – to jakie miał

obiektywne możliwości uchwycenia znaczenia pouczenia o treści art. 103 ust. 2a

ustawy o emeryturach

i rentach. Jeżeli – na co

mogłaby wskazywać analiza

ustalonych okoliczności postępowania – wnioskodawca traktował decyzję z 6 maja

2008 r. jako rozstrzygnięcie o przysługującym mu prawie do wypłaty świadczenia w

konkretnej sytuacji zatrudnienia w jakiej się znajdował w chwili istotnej dla

wyłączenia wobec niego ograniczenia płynącego z art. 103 ust. 2a ustawy o

emeryturach i rentach, to pouczenie – w takiej sytuacji - mógłby, jak twierdzi się w

skardze, odnosić do stanu rzeczy po wydaniu decyzji, przyjmując że okoliczności

wcześniejsze zostały już rozpatrzone.

Kwestia ta nie została w zaskarżonym wyroku rozpatrzona, a jej rozpoznanie

będzie wymagało – jak się wydaje – bardziej dokładnego (skonkretyzowanego)

wyjaśnienia okoliczności mających znaczenie w świetle art. 103 ust. 2a ustawy o

emeryturach i rentach z uwzględnieniem możliwości uchwycenia sensu tej regulacji

przez ubezpieczonego na tle przyjętej wówczas w praktyce interpretacji. Potrzebne

jest zwłaszcza wyjaśnienie tego do jakich okoliczności ubezpieczony, który na

podstawie swego wniosku otrzymał decyzję „odwieszającą”, mógł odnosić

przesłanki tej decyzji i zamieszczoną w niej treść przepisu jako pouczenia. Z tego

względu wymaga zanalizowania

faktów dotyczących zatrudnienia i ustania

stosunków pracy, które zgłosił wnioskodawca w stosunku do okoliczności, które

stały się podstawą uznania przez organ rentowy, że już w chwili złożenia wniosku

nie zachodziły ograniczenia wynikające z art. 103 ust. 2a ustawy o emeryturach i

rentach. W szczególności istotne w tym przedmiocie jest to, że wnioskodawca w

swym wniosku podał, że pozostaje w zatrudnieniu chociaż poprzednio rozwiązał

stosunki pracy, w tym ze spółką „C. AR”. Jeżeli podjęte przez organ rentowy

postępowanie wyjaśniające potwierdziło sytuację, w której ubezpieczony spełniał

warunki prawa do emerytury a także – przynajmniej w określonym dniu – zakończył

stosunki pracy, to pozostaje do wyjaśnienia to czy przyznanie w tych warunkach

prawa do wypłaty wcześniej przyznanego świadczenia

nie mogło utwierdzić

ubezpieczonego w przekonaniu, że dalsze jego zatrudnienie, już po spełnieniu

przesłanek do wypłaty świadczenia nie stanowiło przeszkody zawieszającej

wypłacania emerytury i w związku z tym, nie jest zobowiązany do zawiadomienia

organu rentowego o okolicznościach przez ten organ już rozpatrzonych.

Wyjaśnienie

tego,

jakie

–

w

konkretnych

okolicznościach

–

było

usprawiedliwione przekonanie ubezpieczonego o znaczeniu pouczenia go w decyzji

odwieszającej świadczenie o treści art. 103 ust. 2a ustawy o emeryturach i rentach

jest niezbędne ze względu na wspomnianą wyżej rolę pouczenia w konstrukcji

obowiązku zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. W konstrukcji tej (ad casum

– w zakresie art.138 ust. 1 i ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach) pouczenie

o braku prawa do pobierania świadczenia odgrywa rolę warunku obowiązku zwrotu.

Wyraża

się w tym uregulowaniu normatywnie ukształtowane zapewnienie

ustawodawcy, że chociażby wypłacenie świadczenia nie było uzasadnione, to –

pomimo to – nie powstaje obowiązek zwrotu, jeżeli organ rentowy nie stworzył –

poprzez właściwe pouczenie – sytuacji domniemania, iż pobierający świadczenie

wiedział (powinien wiedzieć), że mu się ono nie należy. Granicę ochrony

świadczeniobiorcy wyznacza jego zła wola wyrażająca się w świadomości sytuacji

braku podstawy materialnoprawnej do uzyskiwania świadczenia i mimo to

niepodjęciu przewidzianych w ustawie czynności zmierzających – ad casum – do

zawieszenia nienależnej wypłaty.

W orzecznictwie Sądu Najwyższego (por. na przykład szerokie wyjaśnienia

zawarte w uzasadnieniu wyroku Sądu Najwyższego z dnia 4 września 2007 r., I UK

90/07 – OSNP 2008/19 – 20/301) – zwrócono uwagę na szczególne znaczenie

pouczenia, o którym mowa w art. 138 ust. 2 pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach.

Pouczenie to powinno być odpowiednie dla funkcji jaką odgrywa w normatywnej

konstrukcji nienależnie pobranego świadczenia. Z treści konkretnie udzielonego

pouczenia trzeba bowiem wyprowadzić ustalenie, że pobierający

świadczenia

wiedział (został pouczony) – „o braku prawa do ich pobierania”.

Sąd

Najwyższy

uznał,

że

w

rozpatrywanej

skardze,

zasadnie

zakwestionowano ocenę zaskarżonego wyroku, jakoby pouczenie, które zostało

zawarte w decyzji z dnia 6 maja 2008 r. o „odwieszaniu” prawa do emerytury i

wypłacania jej od 1 marca 2008 r., jest odpowiednie do wymagań art. 138 ust. 2

pkt 1 ustawy o emeryturach i rentach.

Z przedstawionych wyżej przyczyn Sąd Najwyższy orzekł stosownie do art.

39815 §1 k.p.c.