II UK 138/05 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedDokonując, na podstawie art. 3989 k.p.c., wstępnej oceny skargi kasacyjnej, w G. z 19 maja 2005 r., oddalającego apelację A.K. od wyroku Sądu OkręgowegoSądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w G. z dnia 2 lutego 2004 r., VIII U …/03,
Legislator headnote
AI generatedart. 3989 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3983 § 3 k.p.c, art. 391 k.p.c, art. 316 § 1 k.p.c; II UK 138/05 · Sąd Najwyższy: Dokonując, na podstawie art. 3989 k.p.c., wstępnej oceny skargi kasacyjnej, w G. z 19 maja 2005 r., oddalającego apelację A.K. od wyroku Sądu OkręgowegoSądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w G. z dnia 2 lutego 2004 r., VIII U …/03,
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedFull text
Sygn. akt II UK 138/05
POSTANOWIENIE
Dnia 3 lutego 2006 r.
Sąd Najwyższy w składzie :
SSN Maria Tyszel
w sprawie z wniosku A. K.
przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w G.
o rentę,
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń
Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 3 lutego 2006 r.,
skargi kasacyjnej wnioskodawczyni od wyroku Sądu Apelacyjnego w G.
z dnia 19 maja 2005 r., sygn. akt III AUa …/04,
odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.
Uzasadnienie
Dokonując, na podstawie art. 3989 k.p.c., wstępnej oceny skargi kasacyjnej,
wniesionej od wyroku Sądu Apelacyjnego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych
w G. z 19 maja 2005 r., oddalającego apelację A.K. od wyroku Sądu OkręgowegoSądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w G. z dnia 2 lutego 2004 r., VIII U …/03,
oddalającego jej odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału
w G. z 15 maja 2003 r., którą organ rentowy odmówił przyznania ubezpieczonej
renty z tytułu niezdolności do pracy, Sąd Najwyższy wziął pod uwagę co następuje:
Stosownie do art. 3989 § 2 k.p.c. postanowienie Sądu Najwyższego o
przyjęciu lub odmowie przyjęcia skargi kasacyjnej nie wymaga pisemnego
uzasadnienia, jednakże w pierwszym okresie stosowania przepisów o skardze
kasacyjnej, w ich brzmieniu nadanym ustawą z dnia 22 grudnia 2004 r. o zmianie
ustawy – Kodeks postępowania cywilnego... (Dz. U. z 2005 r. Nr 13, poz. 98), Sąd
Najwyższy rozpoznający niniejszą skargę uznaje za potrzebne wskazanie
zasadniczych motywów swego rozstrzygnięcia.
Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do
rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, względnie
istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub
wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeśli zachodzi nieważność
postępowania lub jeśli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Wniesiona w
sprawie skarga nie spełnia żadnej z tych przesłanek. Przede wszystkim dlatego, że
sprowadza się do zakwestionowania ustaleń faktycznych stanowiących podstawę
zaskarżonego
wyroku,
w
szczególności
ustalenia,
że
stwierdzone
u
wnioskodawczyni schorzenia, nie powodują jej niezdolności do pracy, chociaż w
myśl art. 3983 § 3 k.p.c. zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów nie
mogą być podstawą skargi kasacyjnej, co czyni bezprzedmiotowym zarzut
naruszenia przez Sąd drugiej instancji art. 233 § 1 w związku z art. 391 k.p.c.
Nieprawdziwym natomiast jest zarzut naruszenia art. 316 § 1 k.p.c., bowiem Sąd
Apelacyjny – wbrew twierdzeniu skargi – nie ograniczył swej oceny do kontroli
legalności decyzji organu rentowego, lecz dokonał własnej oceny wyników
postępowania dowodowego przeprowadzonego przez sąd pierwszej instancji,
wyjaśniając szczegółowo przyczyny, dla których nie uwzględnił wniosku o
przeprowadzenie dowodu z kolejnej opinii biegłych. Fakt tej odmowy nie jest
naruszeniem art. 381 k.p.c.
Powołanie się w skardze na orzeczenia Sądu Najwyższego jest chybione.
Postanowienie z 18 października 2001 r., IV CKN 481/00, nie w pełni ma
zastosowanie w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych rozpoznawanych w
odrębnym postępowaniu z uwagi na to, że stosunek pomiędzy ubezpieczonym, a
organem rentowym nie jest stosunkiem cywilnoprawnym. Nie do przyjęcia jest
pogląd, że w sprawach o świadczenia pieniężne z ubezpieczenia społecznego,
uzależnione od ustalenia stanu zdrowia ubezpieczonego, sąd drugiej instancji może
pominąć nowy dowód, zgłaszany w apelacji „(...) tylko wówczas, gdy uzna sporną
okoliczność za wyjaśnioną na korzyść strony zgłaszającej ten dowód”. W sprawach
tych istnieje utrwalona praktyka, że sąd orzekający dopuszcza dowód z kolejnej
opinii lekarzy biegłych, jeżeli przeprowadzony dowód z opinii wzbudza jego
wątpliwości, a nie dlatego, że opinia nie zadowala jednej ze stron. Sąd nie ma
obowiązku uwzględniania kolejnych wniosków dowodowych tak długo, aż strona
udowodni tezę korzystną dla siebie (por. wyroki: z dnia 19 marca 1997 r., II UKN
45/97 – OSNAPiUS 1998, Nr 1, poz. 24, z dnia 10 grudnia 1997 r. – OSNAPiUS
1998 Nr 20, poz. 612, a także z 4 kwietnia 1999 r., I PKN 20/99 – OSNP 2000 r. nr
22, poz. 807). Powołane w skardze wyroki Sądu Najwyższego: z 23 kwietnia 1999
r., II UKN 590/98 i z 16 kwietnia 1997 r., II UKN 56/97 (OSNP 2000 r. nr 12, poz.
481 i z 1998 r. nr 3, poz. 9 z 19 czerwca 2001 r., II UKN 414/00 – niepublikowany)
w żaden sposób nie świadczą o rozbieżnościach w orzecznictwie sądów, ponieważ
są nieadekwatne do okoliczności sprawy – pierwszy z nich odnosił się do
rozbieżności pomiędzy opiniami biegłych (w niniejszej sprawie opinie wszystkich
pięciu biegłych były zgodne), w drugim Sąd Najwyższy uznał, że naruszeniem art.
381 k.p.c. było pominięcie wnioskowanego w apelacji dowodu, bez rozważenia
potrzeby jego przeprowadzenia. W rozpatrywanej sprawie, w uzasadnieniu
zaskarżonego wyroku Sąd Apelacyjny wyjaśnił przyczyny, dla których nie podzielił
zastrzeżeń podniesionych przez wnioskodawczynię. Trzeci z nich odnosił się do
sytuacji, gdy prawo do renty było uzależnione od ustalenia daty powstania
bezspornej niezdolności do pracy.
Od początku wprowadzenia do kodeksu postępowania cywilnego środka
odwoławczego, jakim jest kasacja, Sąd Najwyższy wyjaśnia, że jako kasacyjny nie
jest sądem powszechnym zwykłej, trzeciej instancji, a skarga kasacyjna (podobnie,
jak uprzednio – kasacja) nie jest środkiem zaskarżenia przysługującym od każdego
rozstrzygnięcia sądu drugiej instancji kończącego postępowanie w sprawie. Z
uwagi na przeważający w charakterze skargi kasacyjnej element interesu
publicznego, jest ona środkiem kontroli prawidłowości stosowania prawa, a nie
instrumentu weryfikacji trafności ustaleń faktycznych stanowiących podstawę
zaskarżonego orzeczenia. Wniesiona w sprawie skarga w żaden sposób nie
wykazała znaczenia jej rozstrzygnięcia dla realizacji publicznoprawnej funkcji skargi
kasacyjnej względnie ujednolicenia orzecznictwa sądów powszechnych i rozwoju
jurysprudencji.
Mając powyższe na uwadze, na podstawie powołanych przepisów oraz art.
3989 § 2 k.p.c. Sąd Najwyższy orzekł, jak w sentencji postanowienia.