Legislator Case Law & Legislation
II UK 114/19 AI generated

II UK 114/19 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 114/19
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy w P. wyrokiem z 15 października 2018 r. oddalił apelację skarżącego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w P. od wyroku Sądu Rejonowego w P. z 16 marca 2018 r., który zmienił decyzje skarżącego z 1 i z 12 grudnia 2017 r. i przyznał M. K. prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu służby w Izbie Administracji Skarbowej w […]. za okres od 1 września do 15 grudnia 2017 r.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Istotne zagadnienie prawne to kwestia czy w stanie prawnym do 31 grudnia 2017 r. funkcjonariusz celny posiadał uprawnienie do zasiłku chorobowego za okres po ustaniu służby na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w związku z art. 13 pkt 12 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, pomimo braku wskazania tego funkcjonariusza jako osoby podlegającej fakultatywnie bądź też obligatoryjnie ubezpieczeniu chorobowemu w art. 11 ust. 1 i 2 drugiej ustawy oraz istnienia odrębnej regulacji w art. 152 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o Służbie celnej.Druga podstawa przedsądu wynika z konieczności wykładni trzech przepisów (we wzajemnym ich powiązaniu): art. 11 ust. 1 i 2 oraz art. 13 pkt 13 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, jak również art. 6 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 2 k.p.c; II UK 114/19 · Sąd Najwyższy: Brzmienie tych przepisów (a zwłaszcza przytoczonych przepisów ustawy systemowej) zawiera regulacje wzajemnie się wykluczające (w zakresie podlegania funkcjonariusza celnego ubezpieczeniu chorobowemu, a w konsekwencji zaistnienia jednej z konstytutywnych przesłanek prawa do zasiłku chorobowego po ustaniu służby), co zresztą dostrzegł Sąd Okręgowy w uzasadnieniu spornego orzeczenia.Ubezpieczony wniósł o nieprzyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądzenie kosztów.

Keywords

AI generated
health insurance insured disability benefits social security litigation eligibility for unemployment benefits public health insurance fund health impairment in military insurance

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 2 k.p.c
8), „iż zaprezentowana przez Sad Okręgowy w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku wykładnia celowościowa jest możliwa …”.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).O kosztach orzeczono na podstawie § 9 ust.

Cited Case Law

AI generated
I UK 125/13
AI generated
II USK 714/21
Sąd Okręgowy w W. VII Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 23 marca 2021 r., VII Ua […], oddalił apelację Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w W. od wyroku Sądu Rejonowego w W. z 28 września 2020 r., VI P […], zamieniającego decyzję organu rentowego z dnia 18 listopada 2019 r. i przyznającego ubezpieczonemu R. K. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 1 września do 30 listopada 2017 r. z podstawy zasiłku w kwocie 4.220,69 zł oraz za okres od 1 grudnia 2017 r. do 31 stycznia 2018 r. z podstawy wymiaru zasiłku w kwocie 4.225,59 zł.Organ rentowy zaskarżył powyższy wyrok w całości skargą kasacyjną.
IX U 23/20
- (...) dotyczącą A. N. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w S. postanowił: w tirecie pierwszym decyzji ustalić, że podstawę wymiaru zasiłku chorobowego od 28.11.2018 r. do 23.06.2019 r. stanowi kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązująca w danym roku kalendarzowym za który zasiłek przysługiwał; natomiast w tirecie drugim – przyznać odsetki za okres przyznanego świadczenia. W uzasadnieniu decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że ubezpieczona jako funkcjonariusz służb więziennych nie podlegała ubezpieczeniom społecznym w tym ubezpieczeniu chorobowemu, a jedynie ubezpieczeniu zdrowotnemu, dlatego organ jako podstawę wymiaru zasiłku chorobowego z tytułu pracy w pełnym wymiarze czasu pracy przyjął kwotę minimalnego wynagrodzenia za pracę obowiązującą w latach za które zasiłek przysługiwał.
II USK 334/23
Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku, uzasadniając swoje stanowisko tym, że R.
X U 804/17
wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego - Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział we W.: - z 24 października 2017 r.
IV U 475/19
Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w O.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 114/19 POSTANOWIENIE Dnia 25 lutego 2020 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Zbigniew Korzeniowski w sprawie z wniosku M. K. ‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w P.‎o zasiłek chorobowy,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 25 lutego 2020 r.,‎skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w P.‎z dnia 15 października 2018 r., sygn. akt VII Ua (…), 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. zasądza od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w P. na rzecz M. K. kwotę 240 zł tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy w P. wyrokiem z 15 października 2018 r. oddalił apelację skarżącego Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w P. od wyroku Sądu Rejonowego w P. z 16 marca 2018 r., który zmienił decyzje skarżącego z 1 i z 12 grudnia 2017 r. i przyznał M. K. prawo do zasiłku chorobowego po ustaniu służby w Izbie Administracji Skarbowej w […]. za okres od 1 września do 15 grudnia 2017 r.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Istotne zagadnienie prawne to kwestia czy w stanie prawnym do 31 grudnia 2017 r. funkcjonariusz celny posiadał uprawnienie do zasiłku chorobowego za okres po ustaniu służby na podstawie art. 6 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w związku z art. 13 pkt 12 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, pomimo braku wskazania tego funkcjonariusza jako osoby podlegającej fakultatywnie bądź też obligatoryjnie ubezpieczeniu chorobowemu w art. 11 ust. 1 i 2 drugiej ustawy oraz istnienia odrębnej regulacji w art. 152 ustawy z 27 sierpnia 2009 r. o Służbie celnej.Druga podstawa przedsądu wynika z konieczności wykładni trzech przepisów (we wzajemnym ich powiązaniu): art. 11 ust. 1 i 2 oraz art. 13 pkt 13 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, jak również art. 6 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

Brzmienie tych przepisów (a zwłaszcza przytoczonych przepisów ustawy systemowej) zawiera regulacje wzajemnie się wykluczające (w zakresie podlegania funkcjonariusza celnego ubezpieczeniu chorobowemu, a w konsekwencji zaistnienia jednej z konstytutywnych przesłanek prawa do zasiłku chorobowego po ustaniu służby), co zresztą dostrzegł Sąd Okręgowy w uzasadnieniu spornego orzeczenia.Ubezpieczony wniósł o nieprzyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania i zasądzenie kosztów.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Pierwsza podstawa przedsądu nie spełnia się jako istotne zagadnienie prawne, gdyż skarżący w istocie kontestuje wykładnię przyjęta w wyroku Sądu Najwyższego z 18 października 2013 r., I UK 125/13, w którym stwierdzono, że ocena przysługiwania funkcjonariuszowi Służby Celnej prawa do zasiłku chorobowego po zwolnieniu ze służby powinna być dokonana z uwzględnieniem zasady równego traktowania ubezpieczonych (art. 6 ust. 1 ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa w związku art. 2a, 11 i 13 pkt 12 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych).Sąd Najwyższy zatem udzielił już pozytywnej odpowiedzi na pytanie o uprawnienie do zasiłku chorobowego dla funkcjonariusza służby celnej po jej zakończeniu.Skarżący nie zgadza się w istocie z dopuszczalnością określonej wykładni i tą drogą nie akceptuje ustalonej przez Sąd normy prawnej.

Rzecz jednak w tym, że istotne zagadnienie miałoby swoją rangę, gdyby skarżący wykazał dalej idące lub w ogóle nowe racje, które nie pozwalałyby się zgodzić z dotychczasową wykładnią prawa przyjętą przez Sąd Najwyższy.Ma rację, że w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych uzasadniony jest ścisły reżim wykładni gramatycznej. Nie zamyka jednak wykładni, gdy jej wynik prowadzi do sprzeczności z innymi przepisami i zasadami.Prowadzi to do drugiej podstawy przedsądu, w ocenie której od razu należy stwierdzić, że nie ma rozbieżności w orzecznictwie, bo żaden z powołanych w uzasadnieniu tej podstawy wyroków Sądów Powszechnych ani wyroków Sądu Najwyższego nie dotyczył sprawy o zasiłek chorobowy funkcjonariusza celnego (str. 3 skargi).Należy też dostrzec, że wykładnia przyjęta w wyroku Sądu Najwyższego ma aprobatę Sądów Powszechnych w sprawach celników o zasiłek chorobowy na co wskazuje objęty skargą wyrok Sądu Okręgowego w P. i dalsze powołane w jego uzasadnieniu orzecznictwo.Ponadto Sąd Okręgowy idzie dalej w argumentacji, jako że zasadnie wskazał per analogiam na sytuację sędziów, gdy tracą stosunek służby i nie mogą być pozbawieni prawa do zasiłku chorobowego, jako świadczenia z ubezpieczenia chorobowego (pracowniczego) chroniącego ryzyko niezdolności do pracy (powołana w uzasadnieniu wyroku uchwała z 4 września 2014 r., I UZP 1/14).Na tym tle stanowisko skarżącego również nie jest bezwzględnie kategoryczne, skoro sam wskazuje w skardze (str. 8), „iż zaprezentowana przez Sad Okręgowy w uzasadnieniu zaskarżonego wyroku wykładnia celowościowa jest możliwa …”.Z tych motywów orzeczono jak w sentencji (art. 3989 § 2 k.p.c.).O kosztach orzeczono na podstawie § 9 ust. 2 i § 10 ust. 4 pkt 2 rozporządzenia z 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych, stosowanych odpowiednio do odpowiedzi na skargę kasacyjną.