Legislator Case Law & Legislation
II UK 110/18 AI generated

II UK 110/18 · Sąd Najwyższy

Case Number II UK 110/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Wyrokiem z 10 października 2017 r., III AUa […] Sąd Apelacyjny w […], po ponownym rozpoznaniu sprawy, zmienił wyrok Sądu Okręgowego w P. z 2 października 2014 r., VIII U […] i oddalił odwołanie M. B. (wnioskodawczyni) od decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (organ rentowy), stwierdzającej, że wnioskodawczyni jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie podlega od 1 października 2013 r. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniosła wnioskodawczyni, zaskarżając go w całości.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 2 k.p.c; II UK 110/18 · Sąd Najwyższy: z 2 października 2014 r., VIII U […] i oddalił odwołanie M. B. (wnioskodawczyni) od decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (organ rentowy), stwierdzającej, że wnioskodawczyni jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie podlega od 1 października 2013 r. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniosła wnioskodawczyni, zaskarżając go w całości.

Keywords

AI generated
waiver of insurance benefits suspension of insurance benefits justified insurer position reconsideration of disability benefits claim for insurance benefits disability insurance matter

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 2 k.p.c
wyrok Sądu Najwyższego z 22 czerwca 2015 r., I UK 367/14).Mając na względzie powyższe, Sąd Najwyższy z mocy art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt II UK 110/18 POSTANOWIENIE Dnia 10 kwietnia 2019 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Dawid Miąsik w sprawie z wniosku M. B.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O.‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 10 kwietnia 2019 r.,‎skargi kasacyjnej wnioskodawczyni od wyroku Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 10 października 2017 r., sygn. akt III AUa […], odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Wyrokiem z 10 października 2017 r., III AUa […] Sąd Apelacyjny w […], po ponownym rozpoznaniu sprawy, zmienił wyrok Sądu Okręgowego w P. z 2 października 2014 r., VIII U […] i oddalił odwołanie M. B. (wnioskodawczyni) od decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w O. (organ rentowy), stwierdzającej, że wnioskodawczyni jako osoba prowadząca działalność gospodarczą nie podlega od 1 października 2013 r. obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku Sądu Apelacyjnego wniosła wnioskodawczyni, zaskarżając go w całości.

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania został oparty na oczywistej zasadności skargi. Wnioskodawczyni upatruje jej w naruszeniu przez Sąd drugiej instancji przepisów materialnych i proceduralnych wskazanych w podstawach skargi oraz na występowaniu w sprawie istotnego zagadnienia prawnego: czy można odmówić przymiotu działalności gospodarczej w rozumieniu art. 2 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (jednolity tekst: Dz.U. z 2013 r., poz. 672 ze zm.) na tej podstawie, iż działalność okazała się mniejszych rozmiarów i mniej rentowna niż przewidywał przedsiębiorca w chwili rozpoczęcia, co może skutkować zakwestionowaniem istnienia tytułu ubezpieczenia z art. 6 ust. 1 i 13 pkt 4 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2013 r. poz. 1442 ze zm.), a także czy zadeklarowana przez płatnika podstawa wymiaru składek może być poddana weryfikacji i podważona w sprawach o podleganie ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej?

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie kwalifikowała się do przyjęcia celem jej merytorycznego rozpoznania.Sąd Najwyższy stwierdza, że zaskarżony wyrok Sądu Apelacyjnego uwzględnia poglądy prawne wrażone w uzasadnieniu wyroku Sądu Najwyższego z 6 kwietnia 2017 r., II UK 98/16 (LEX nr 2307127). W wyroku tym Sąd Najwyższy zwracał uwagę na konieczność wykazania zarobkowego wykonywania prowadzonej działalności gospodarczej oraz jej trwałego charakteru. W dalszej kolejności stwierdzić należy, że zaskarżony wyrok Sądu Apelacyjnego jest zbieżny ze stanowiskiem Sądu Najwyższego, zgodnie z którym w sytuacji, gdy przychód uzyskiwany z tytułu działalności gospodarczej jest marginalny (700 zł za dwa miesiące), brak jest aktywnych i racjonalnych działań na rzecz pozyskania klientów (o działalności prowadzonej przez wnioskodawczynie klienci dowiadywali się od jej matki lub sąsiadów), aktywność wnioskodawczyni w ramach prowadzonej działalności gospodarczej ograniczała się do trzykrotnej, krótkotrwałej opieki na osobami niepełnosprawnymi, a klienci wnioskodawczyni pochodzili z kręgu osób znajomych wnioskodawczyni lub jej najbliższym, można mówić o pozorowaniu prowadzenia działalności gospodarczej (wyrok Sądu Najwyższego z 18 grudnia 2018 r., II UK 413/17, LEX nr 2609126).

Dlatego poczynione w sprawie ustalenia faktyczne są niewystarczające do stwierdzenia podlegania przez wnioskodawczynię ubezpieczeniom społecznym, a przez to nie ma podstaw faktycznych dla rozstrzygania zagadnienia prawnego sformułowanego w skardze kasacyjnej wnioskodawczyni.Natomiast podniesiony przez wnioskodawczynię problem dopuszczalności weryfikowania zadeklarowanej przez płatnika podstawy wymiaru składek w sprawach o podleganie ubezpieczeniom społecznym został już wyjaśniony w orzecznictwie Sądu Najwyższego. Wynika z niego, iż organ rentowy – nie mają uprawnienia do kwestionowania podstawy wymiaru – może weryfikować samo istnienie tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym (zob. wyrok Sądu Najwyższego z 17 października 2018 r., II UK 302/17 i powołane tam orzecznictwo) na analogicznych zasadach jak czyni to w odniesieniu do podlegania ubezpieczeniom społecznym z tytułu pozorowanego stosunku pracy lub stosunku pracy nakładczej (zob. np. wyrok Sądu Najwyższego z 22 czerwca 2015 r., I UK 367/14).Mając na względzie powyższe, Sąd Najwyższy z mocy art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.