Legislator Case Law & Legislation
I UZ 43/18 AI generated

I UZ 43/18 · Sąd Najwyższy

Case Number I UZ 43/18
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Ł., decyzją z 3 lipca 2015 r., stwierdził, że A. T. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 16 lutego 2015 r.W uzasadnieniu decyzji organ rentowy stwierdził, że wnioskodawczyni faktycznie nie rozpoczęła prowadzenia działalności gospodarczej, a uzyskanie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej w krótkim okresie przed złożeniem wniosku o zasiłek macierzyński miało na celu jedynie uzyskanie tytułu do ubezpieczeń społecznych oraz skorzystanie ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego w związku z macierzyństwem.Wnioskodawczyni odwołała się od decyzji organu rentowego, zaskarżając ją w całości.Sąd Okręgowy w Ł., wyrokiem z 31 maja 2016 r., oddalił odwołanie.Sąd Okręgowy przyjął, że zgłoszenie się wnioskodawczyni do ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej zostało dokonane jedynie w celu skorzystania ze świadczeń z ubezpieczenia chorobowego przysługujących w związku z ciążą.

Legislator headnote

AI generated

art. 47714 § 2 k.p.c, art. 4779 k.p.c, art. 391 k.p.c, art. 351 § 1 k.p.c, art. 386 § 1 k.p.c, art. 378 § 1 k.p.c; I UZ 43/18 · Sąd Najwyższy: Obowiązkiem sądu jest więc zbadanie zasadności zaskarżonej decyzji z uwzględnieniem zarówno zarzutów podniesionych przez skarżącego, jak i wadliwości decyzji dostrzeżonych z urzędu. W orzecznictwie przyjmuje się, że zakres rozpoznania i orzeczenia (przedmiot sporu) w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych wyznaczony jest w pierwszej kolejności przedmiotem decyzji organu rentowego zaskarżonej do sądu ubezpieczeń społecznych, a w drugiej – przedmiotem postępowania sądowego, wyznaczanym zakresem odwołania od tej decyzji (por. wyrok Sądu Najwyższego z 1 września 2010 r., III UK 15/10, LEX nr 667499).Przedmiotem zaskarżonej decyzji organu rentowego było podleganie A.

Keywords

AI generated
supplementary health insurer cessation of insurance benefits reinstatement of insured status health insurance exemption adjustment of insurance benefits statutory insurance obligation

Cited Legislation

AI generated
art. 47714 § 2 k.p.c
art. 4779 k.p.c
w związku z art. 4779 k.p.c.
art. 391 k.p.c
i w związku z art. 391 k.p.c.
art. 351 § 1 k.p.c
Zażalenie organu rentowego jest uzasadnione i dlatego zostało uwzględnione.Zgodnie z art. 351 § 1 k.p.c.
art. 386 § 1 k.p.c
w przedmiocie podlegania przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, chociaż zaskarżona w całości decyzja organu rentowego oraz wyrok Sądu pierwszej instancji obejmowały również ten przedmiot sporu;3) art. 386 § 1 k.p.c.
art. 378 § 1 k.p.c
przez brak orzeczenia rozstrzygającego w całości co do istoty sprawę w sytuacji, gdy wniesiono odwołanie od całej zaskarżonej decyzji oraz apelacją zaskarżono wyrok Sądu pierwszej instancji w całości;4) art. 378 § 1 k.p.c.
art. 3941 § 3 k.p.c
art. 39815 § 1 k.p.c
w związku z art. 39815 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt I UZ 43/18 POSTANOWIENIE Dnia 4 grudnia 2018 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Katarzyna Gonera (przewodniczący, sprawozdawca)‎SSN Piotr Prusinowski‎SSN Romualda Spyt w sprawie z odwołania A. T.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w .‎o ustalenie podlegania ubezpieczeniu,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 4 grudnia 2018 r.,‎zażalenia organu rentowego na postanowienie Sądu Apelacyjnego w […]‎z dnia 16 maja 2018 r., sygn. akt III AUa […], uchyla zaskarżone postanowienie, pozostawiając Sądowi Apelacyjnemu w […] rozstrzygnięcie o kosztach postępowania zażaleniowego.

UZASADNIENIE

Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Ł., decyzją z 3 lipca 2015 r., stwierdził, że A. T. jako osoba prowadząca pozarolniczą działalność gospodarczą nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnie ubezpieczeniu chorobowemu od 16 lutego 2015 r.W uzasadnieniu decyzji organ rentowy stwierdził, że wnioskodawczyni faktycznie nie rozpoczęła prowadzenia działalności gospodarczej, a uzyskanie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej w krótkim okresie przed złożeniem wniosku o zasiłek macierzyński miało na celu jedynie uzyskanie tytułu do ubezpieczeń społecznych oraz skorzystanie ze świadczeń z ubezpieczenia społecznego w związku z macierzyństwem.Wnioskodawczyni odwołała się od decyzji organu rentowego, zaskarżając ją w całości.Sąd Okręgowy w Ł., wyrokiem z 31 maja 2016 r., oddalił odwołanie.Sąd Okręgowy przyjął, że zgłoszenie się wnioskodawczyni do ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej zostało dokonane jedynie w celu skorzystania ze świadczeń z ubezpieczenia chorobowego przysługujących w związku z ciążą.

Zgłoszenia do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych i dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej wnioskodawczyni dokonała 16 lutego 2015 r., będąc w zaawansowanej ciąży (miesiąc później, 18 marca 2015 r., urodziła dziecko), nie mając wcześniej żadnego tytułu do ubezpieczeń społecznych. W ocenie Sądu Okręgowego, wnioskodawczyni nie wykazała faktycznego prowadzenia działalności gospodarczej.Wnioskodawczyni A. T. wniosła apelację od wyroku Sądu pierwszej instancji.Apelację złożyła osobiście, podnosząc jedynie, że nie zgadza się z zaskarżonym wyrokiem.

Podkreśliła, że zaskarża wyrok w całości i domaga się zmiany zaskarżonego wyroku w całości. Sąd drugiej instancji nie wezwał wnioskodawczyni do uzupełnienia apelacji.Sąd Apelacyjny w […], wyrokiem z 29 listopada 2017 r., zmienił zaskarżony (w oryginale sentencji: „zaskrzony”) wyrok Sądu Okręgowego w Ł. z 31 maja 2016 r. oraz poprzedzającą go decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Ł. i stwierdził, że A. T., jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu od dnia 16 lutego 2015 r.11 grudnia 2017 r. pełnomocnik organu rentowego złożył wniosek datowany na 7 grudnia 2017 r. o uzupełnienie wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z 29 listopada 2017 r.

„przez oddalenie apelacji w przedmiocie podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu przez wnioskodawczynię”.Organ rentowy wniósł także skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego z 29 listopada 2017 r.Sąd Apelacyjny w […], postanowieniem z 16 maja 2018 r., po przeprowadzeniu rozprawy w przedmiocie wniosku organu rentowego o uzupełnienie wyroku, oddalił ten wniosek.Uzasadniając swoje rozstrzygnięcie, Sąd Apelacyjny stwierdził, że z treści uzasadnienia wyroku Sądu drugiej instancji z 29 listopada 2017 r. wynika, iż podleganie przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu nie było przedmiotem rozstrzygnięcia.

W tych okolicznościach brak było podstaw do uzupełnienia przedmiotowego wyroku.Organ rentowy wniósł zażalenie na postanowienie Sądu Apelacyjnego w […] z 16 maja 2018 r., zaskarżając je w całości oraz wnosząc o jego uchylenie i przekazanie sprawy Sądowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania, z pozostawieniem temu Sądowi rozstrzygnięcia w przedmiocie kosztów postępowania zażaleniowego.Zaskarżonemu postanowieniu skarżący zarzucił naruszenie:1) art. 47714 § 2 k.p.c. w związku z art. 4779 k.p.c. i w związku z art. 391 k.p.c. oraz 386 § 1 k.p.c. przez wydanie przez Sąd drugiej instancji wyroku zmieniającego wyrok Sądu Okręgowego oraz zaskarżoną decyzję w zakresie obowiązkowych ubezpieczeń społecznych, bez rozstrzygnięcia kwestii dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, chociaż zaskarżona decyzja organu rentowego oraz wyrok Sądu pierwszej instancji dotyczyły również podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu;

2) art. 351 § 1 k.p.c. w związku z art. 391 k.p.c. przez jego niezastosowanie i oddalenie wniosku organu rentowego o oddalenie apelacji wnioskodawczyni od wyroku Sądu Okręgowego w Ł. z 31 maja 2016 r. w przedmiocie podlegania przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, chociaż zaskarżona w całości decyzja organu rentowego oraz wyrok Sądu pierwszej instancji obejmowały również ten przedmiot sporu;3) art. 386 § 1 k.p.c. przez brak orzeczenia rozstrzygającego w całości co do istoty sprawę w sytuacji, gdy wniesiono odwołanie od całej zaskarżonej decyzji oraz apelacją zaskarżono wyrok Sądu pierwszej instancji w całości;4) art. 378 § 1 k.p.c. przez jego niezastosowanie i nierozpatrzenie apelacji przez Sąd drugiej instancji w jej granicach i przez niewydanie wyroku uzupełniającego co do kwestii podlegania wszystkim ubezpieczeniom społecznym, także dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu.Kwestionując rozstrzygnięcie Sądu Apelacyjnego, organ rentowy przypomniał, że w postępowaniu wywołanym wniesieniem odwołania do sądu ubezpieczeń społecznych, sąd rozstrzyga o prawidłowości zaskarżonej decyzji (art. 47714 § 2 i art. 47714a k.p.c.) w granicach jej treści i przedmiotu (por. np. wyrok Sądu Najwyższego z 23 kwietnia 2010 r., II UK 309/09, LEX nr 604210).

Obowiązkiem sądu jest więc zbadanie zasadności zaskarżonej decyzji z uwzględnieniem zarówno zarzutów podniesionych przez skarżącego, jak i wadliwości decyzji dostrzeżonych z urzędu. W orzecznictwie przyjmuje się, że zakres rozpoznania i orzeczenia (przedmiot sporu) w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych wyznaczony jest w pierwszej kolejności przedmiotem decyzji organu rentowego zaskarżonej do sądu ubezpieczeń społecznych, a w drugiej – przedmiotem postępowania sądowego, wyznaczanym zakresem odwołania od tej decyzji (por. wyrok Sądu Najwyższego z 1 września 2010 r., III UK 15/10, LEX nr 667499).Przedmiotem zaskarżonej decyzji organu rentowego było podleganie A.

T. obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia działalności pozarolniczej. W tym stanie rzeczy, w ocenie organu rentowego, Sąd drugiej instancji nie orzekł o całości roszczeń będących przedmiotem rozstrzygnięcia przez organ rentowy w spornej decyzji oraz przez Sąd pierwszej instancji oraz o całości apelacji. Sąd Apelacyjny pominął kwestię podlegania przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Wniosek o uzupełnienie wyroku jest zatem uzasadniony.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Zażalenie organu rentowego jest uzasadnione i dlatego zostało uwzględnione.Zgodnie z art. 351 § 1 k.p.c. strona może w ciągu dwóch tygodni od ogłoszenia wyroku, a gdy doręczenie wyroku następuje z urzędu - od jego doręczenia, zgłosić wniosek o uzupełnienie wyroku, jeżeli sąd nie orzekł o całości żądania, o natychmiastowej wykonalności albo nie zamieścił w wyroku dodatkowego orzeczenia, które według przepisów ustawy powinien był zamieścić z urzędu. W rozpoznawanej sprawie organ rentowy zachował dwutygodniowy termin do złożenia wniosku o uzupełnienie wyroku.Wniosek o uzupełnienie wyroku można zgłosić wtedy, gdy sąd nie orzekł o całości żądania, np. orzekł tylko o jego części, nie wypowiadając się o dalszej jego części ani pozytywnie, ani negatywnie, jak również wtedy, gdy sąd orzekł tylko o niektórych z roszczeń dochodzonych w pozwie, pozostawiając jedno lub kilka bez rozstrzygnięcia.W rozpoznawanej sprawie przedmiotem zaskarżonej decyzji organu rentowego było podleganie wnioskodawczyni obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzenia działalności pozarolniczej.

Wynika to jednoznacznie z treści decyzji organu rentowego. Najbardziej doniosłe – z punktu widzenia wnioskodawczyni i organu rentowego – było ustalenie podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, ponieważ wnioskodawczyni miesiąc po zgłoszeniu się do ubezpieczeń społecznych urodziła dziecko, co wiązało się z ustaleniem jej uprawnień do świadczenia z ubezpieczenia chorobowego w postaci zasiłku macierzyńskiego.Wnioskodawczyni wniosła odwołanie od decyzji organu rentowego, zaskarżając tę decyzję w całości. Sąd Okręgowy niewątpliwie rozważał również kwestię podlegania przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, co jednoznacznie wynika z uzasadnienia wyroku tego Sądu.

Należało zatem przyjąć, że przedmiotem rozpoznania i rozstrzygnięcia Sądu Okręgowego (w wyroku oddalającym odwołanie) było podleganie przez wnioskodawczynię obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu, czyli że przedmiot rozpoznania i rozstrzygnięcia Sądu Okręgowego pokrywał się z przedmiotem decyzji organu rentowego.Wnioskodawczyni wniosła apelację od wyroku Sądu Okręgowego, zaskarżając wyrok ten w całości, co znalazło wyraz w dwukrotnym podkreśleniu zakresu zaskarżenia w jej apelacji.Sąd Apelacyjny stwierdził podleganie wnioskodawczyni obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu.

Nie wypowiedział się natomiast w żaden sposób (ani pozytywnie, ani negatywnie) w kwestii podlegania przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu.W tym stanie rzeczy rację ma organ rentowy, że Sąd drugiej instancji nie orzekł o całości roszczeń będących przedmiotem rozstrzygnięcia przez organ rentowy w spornej decyzji oraz przez Sąd pierwszej instancji w wyroku zaskarżonym w całości apelacją przez wnioskodawczynię. Nie ulega wątpliwości, że Sąd Apelacyjny pominął kwestię podlegania przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Wniosek o uzupełnienie wyroku jest zatem uzasadniony.Jak wynika z przedstawionych rozważań, istnieją podstawy do uzupełnienia wyroku Sądu Apelacyjnego z 29 listopada 2017 r. Nie stanowi argumentu przeciwko uwzględnieniu wniosku o uzupełnienie wyroku to, że podleganie przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu nie było przedmiotem rozstrzygnięcia. Właśnie z tej przyczyny organ rentowy wystąpił o uzupełnienie.Uwzględnienie zażalenia organu rentowego nie oznacza, że zdaniem Sądu Najwyższego uzasadniony jest wniosek o uzupełnienie wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z 29 listopada 2017 r.

„przez oddalenie apelacji w przedmiocie podlegania dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu przez wnioskodawczynię”. Oznacza jedynie, że Sąd Apelacyjny powinien rozstrzygnąć (pozytywnie lub negatywnie) o podleganiu przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu. Wymaga to wydania wyroku (wypada wspomnieć, że zamykając rozprawę z 14 maja 2018 r. wyznaczoną w celu rozpoznania wniosku o uzupełnienie wyroku, Sąd Apelacyjny zapowiedział wydanie wyroku i odroczył jego ogłoszenie do 16 maja 2018 r.).Na zakończenie należy przypomnieć, że nie można oddalić wniosku dlatego, że nieuzasadnione jest żądanie, którego uzupełnienia w wyroku domaga się strona; należy jedynie w odpowiednim zakresie oddalić powództwo, wydając wyrok uzupełniający (por. postanowienie SN z dnia 15 lutego 1967 r., II CZ 144/66, OSNCP 1967, nr 7–8, poz. 144 z omówieniem W.

Siedleckiego, Przegląd orzecznictwa, PiP 1968, z. 7, s. 139 i E. Wengerka, Przegląd orzecznictwa, NP. 1968, nr 4, s. 629). Treści brakującego rozstrzygnięcia co do roszczenia objętego powództwem, a także merytorycznego lub procesowego (odrzucenie pozwu, umorzenie postępowania) charakteru tego rozstrzygnięcia, nie można natomiast domniemywać na podstawie wykładni sformułowań użytych w sentencji lub na podstawie uzasadnienia wyroku (postanowienie Sądu Najwyższego z 7 kwietnia 2017 r., V CZ 30/17, LEX nr 2334906). Jurysdykcyjną częścią wyroku jest wyłącznie jego sentencja nie zaś jego uzasadnienie.

Pominięcie przez sąd w sentencji orzeczenia kończącego sprawę w instancji rozstrzygnięcia o całości żądania stwarza stronie uprawnienie do domagania się uzupełnienia orzeczenia, nie daje natomiast podstawy do zaskarżenia orzeczenia z tej przyczyny. Nie można bowiem zaskarżyć orzeczenia, które nie istnieje (postanowienie Sądu Najwyższego z 24 września 2015 r., V CZ 52/15, LEX nr 1827145). Brak rozstrzygnięcia w wyroku Sądu Apelacyjnego z 29 listopada 2017 r. o podleganiu przez wnioskodawczynię dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu uniemożliwia stronom ewentualne wniesienie skargi kasacyjnej w tym przedmiocie (nie można jej wnieść od nieistniejącej części rozstrzygnięcia).Ponieważ zażalenie okazało się uzasadnione, Sąd Najwyższy uchylił zaskarżone postanowienie na podstawie art. 3941 § 3 k.p.c. w związku z art. 39815 § 1 k.p.c.