Legislator Case Law & Legislation
I USKP 97/22 AI generated

I USKP 97/22 · Sąd Najwyższy

Case Number I USKP 97/22
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome wyrok

Legislator summary

AI generated

G. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Łodzi z dnia 13 grudnia 2019 r., dotyczącej odmowy przyznania jej renty rodzinnej po zmarłym mężu S. G. Sąd Okręgowy w Łodzi, wyrokiem z dnia 20 stycznia 2021 r., zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał skarżącej prawo do renty rodzinnej od 1 listopada 2019 r.Wyrokiem z dnia 30 lipca 2021 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi zmienił zaskarżony przez organ rentowy wyrok Sądu Okręgowego w Łodzi i oddalił odwołanie M. G.W sprawie ustalono, że mąż odwołującej się S. G. zmarł w dniu […] 2014 r.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 11 k.p.c, art. 39815 § 1 k.p.c, art. 39814 k.p.c, art. 98 § 1 k.p.c, art. 39821 k.p.c; I USKP 97/22 · Sąd Najwyższy: prawa do renty rodzinnej po jej zmarłym mężu S. G., począwszy od dnia 1 listopada 2019 r.,2.zasądzenie od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Łodzi na rzecz M. G. kosztów postępowania w postępowaniu odwoławczym oraz przed Sądem Najwyższym - kosztów zastępstwa procesowego według norm przewidzianych,3.ewentualnie, w oparciu o art. 39815 § 1 k.p.c., o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w Łodzi z pozostawieniem temu Sądowi rozstrzygnięcia w zakresie kosztów postępowania kasacyjnego.Organ rentowy, w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o oddalenie przyjęcia skargi kasacyjnej oraz zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Keywords

AI generated
ongoing social benefits suspension of insurance benefits insurance annuity deductibility of maintenance payments cessation of disability pension sufficient earning capacity

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 11 k.p.c
na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Łodzi kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego, z ustawowymi odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c.
art. 39815 § 1 k.p.c
art. 39814 k.p.c
art. 98 § 1 k.p.c
108 § 1 i art. 98 § 1 k.p.c.
art. 39821 k.p.c
w związku art. 39821 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USKP 97/22 WYROKW IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 19 września 2023 r.Sąd Najwyższy w składzie: Prezes SN Piotr Prusinowski (przewodniczący)‎SSN Dawid Miąsik‎SSN Romualda Spyt (sprawozdawca) w sprawie z odwołania M. G.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziałowi w Łodzi‎o rentę rodzinną,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym niejawne w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 19 września 2023 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Łodzi‎z dnia 30 lipca 2021 r., sygn. akt III AUa 286/21, 1. oddala skargę kasacyjną, 2. zasądza od M. G. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Łodzi kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego, z ustawowymi odsetkami z art. 98 § 11 k.p.c. az

UZASADNIENIE

M. G. złożyła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Łodzi z dnia 13 grudnia 2019 r., dotyczącej odmowy przyznania jej renty rodzinnej po zmarłym mężu S. G. Sąd Okręgowy w Łodzi, wyrokiem z dnia 20 stycznia 2021 r., zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał skarżącej prawo do renty rodzinnej od 1 listopada 2019 r.Wyrokiem z dnia 30 lipca 2021 r. Sąd Apelacyjny w Łodzi zmienił zaskarżony przez organ rentowy wyrok Sądu Okręgowego w Łodzi i oddalił odwołanie M. G.W sprawie ustalono, że mąż odwołującej się S. G. zmarł w dniu […] 2014 r.

S.G. podlegał ubezpieczeniu społecznemu rolników w okresach od 1 stycznia 1983 r. do 31 grudnia 1990 r. oraz od 1 stycznia 1991 r. do 22 marca 2014 r.Organ rentowy ustalił, że udokumentowany okres ubezpieczenia S. G. wynosi: 12 lat i 11 dni okresów składkowych. W dziesięcioleciu przed zgonem, tj. od 22 marca 2004 r. do 21 marca 2014 r. zmarły nie udowodnił żadnego okresu składkowego i nieskładkowego.Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział w Łodzi przyznała odwołującej się prawo do renty rodzinnej po zmarłym mężu S. G., uwzględniając okres ubezpieczenia społecznego zmarłego w wymiarze 5 lat - od 22 marca 2009 r. do 22 marca 2014 r.W dniu 20 listopada 2019 r.

M. G. złożyła wniosek o przyznanie prawa do renty rodzinnej po zmarłym mężu S. G. .Zaskarżoną w niniejszym postępowaniu decyzją Zakład Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Łodzi odmówił M. G. prawa do renty rodzinnej po zmarłym mężu. Organ rentowy w uzasadnieniu wskazał, że nie została spełniona przesłanka 5 lat okresów składkowych i nieskładkowych w dziesięcioleciu na dzień przed zgonem; w tym okresie, tj. od 22 marca 2004 r. do 21 marca 2014 r. nie wystąpił żaden z tych okresów. Na podstawie dokumentów ustalono, że udowodnione zostało 12 lat i 11 dni okresów składkowych, a więc nie został spełniony warunek określony w art. 58 ust. 4 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. (jednolity tekst:

Dz.U. z 2023 r., poz. 1251; dalej ustawa emerytalna).Sąd Apelacyjny wskazał, że spór stron nie dotyczył ustalonego w toku postępowania stanu faktycznego, a jedynie wykładni przepisów ustawy emerytalnej. Zdaniem Sądu Apelacyjnego, nie było możliwe przyznanie skarżącej prawa do renty rodzinnej, albowiem jej zmarły mąż w ostatnim dziesięcioleciu przed śmiercią nie podlegał powszechnemu ubezpieczeniu społecznemu, a jedynie ubezpieczeniu społecznemu rolników. Ustawodawca zaś przewidział jedynie możliwość uzupełnienia wymaganych okresów składkowych i nieskładkowych ubezpieczeniem społecznym rolników.

Nie można tej instytucji utożsamiać, w ocenie Sądu Apelacyjnego, z zastąpieniem okresów podlegania powszechnemu ubezpieczeniu społecznemu okresem podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników. Nie jest możliwe zastosowanie w sprawie art. 58 ust. 4 ustawy emerytalnej, ponieważ wyraźnie stanowi on obowiązek wykazania okresów składkowych, wymienionych w art. 6 ustawy, co wyłącza możliwość zastosowania art. 10.Odwołująca się w skardze kasacyjnej od powyższego wyroku zarzuciła naruszenie prawa materialnego, tj.:1.art. 57 ust. 2 ustawy emerytalnej, przez jego niezastosowanie i przez to ustalenie, że skarżąca miała wykazać, że zmarły S.G. dysponował‎5 - letnim okresem ubezpieczenia, zamiast 25 - letnim;2.art. 58 ust. 2 w związku z art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 57 ust. 1 pkt 2 i art. 10 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 ustawy emerytalnej, przez przyjęcie, że użyte w art. 10 ust. 2 tej ustawy sformułowanie „okresy wymienione w ust. 1 pkt 1 uwzględnia się także (...) w zakresie niezbędnym do uzupełnienia tego okresu” odnosi się oddzielnie do długości okresu składkowego i nieskładkowego (art. 57 ust. 1 pkt 2, art. 58 ust. 1 pkt 5 ustawy), jak częstości ubezpieczenia (art. 58 ust. 2 ustawy), mimo że art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej stanowi, że uwzględnione okresy wymienione w art. 10 ust. 1 pkt 1, traktować należy, z zastrzeżeniem art. 56, jak okresy składkowe, co wyklucza podwójne ich uwzględnianie;3.art. 58 ust. 2 w związku z art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 10 ust. 1 pkt 1 i ust. 2 ustawy emerytalnej i przyjęcie, że użyte tam sformułowanie „okres składkowy i nieskładkowy” dotyczy wyłącznie okresów wymienionych w art. 6 i 7 tejże ustawy, z pominięciem regulacji art. 10, a tym samym dokonanie wykładni zawężającej, mimo że przepisy art. 58 ust. 1 i 2, w przeciwieństwie do art. 58 ust. 4 takiego ograniczenia nie zawierają.Skarżąca wniosła o:1.uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przyznanie M.

G. prawa do renty rodzinnej po jej zmarłym mężu S. G., począwszy od dnia 1 listopada 2019 r.,2.zasądzenie od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddział w Łodzi na rzecz M. G. kosztów postępowania w postępowaniu odwoławczym oraz przed Sądem Najwyższym - kosztów zastępstwa procesowego według norm przewidzianych,3.ewentualnie, w oparciu o art. 39815 § 1 k.p.c., o uchylenie zaskarżonego wyroku w całości i przekazanie sprawy do ponownego rozpoznania Sądowi Apelacyjnemu w Łodzi z pozostawieniem temu Sądowi rozstrzygnięcia w zakresie kosztów postępowania kasacyjnego.Organ rentowy, w odpowiedzi na skargę kasacyjną wniósł o oddalenie przyjęcia skargi kasacyjnej oraz zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

W uzasadnieniu przytoczonych wyżej podstaw kasacyjnych skarżąca wywodzi, że art. 58 ust. 1 pkt 1- 5 ustawy emerytalnej nie wyczerpuje definicji „wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego”, zawartej w art. 57 ust. 1 pkt 2 tej ustawy. Dopełnieniem tej definicji jest także art. 57 ust. 2 oraz art. 58 ust. 4 ustawy emerytalnej. Do wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego, ustalonego w art. 57 ust. 2 ustawy emerytalnej na 25 lat, należy dodać okresy wynikające z art. 10 ust. 1 pkt 1 tej ustawy, jeżeli staż okaże się niewystarczający do przyznania prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy.

Po uwzględnieniu w niezbędnym zakresie okresu ubezpieczenia społecznego rolników, za które opłacono przewidziane w odrębnych przepisach składki (bo takim okresem legitymował się mąż skarżącej), okres ten staje się okresem składkowym.Jak należy więc rozumieć, kluczowym argumentem uzasadniającym zarzuty skargi jest koncepcja, że spełnienie przesłanki z art. 57 ust. 2 ustawy emerytalnej powoduje, że okresy uwzględnione w zakresie tego przepisu jako okresy uzupełniające (art. 10 ust. 1 w związku z art. 10 ust. 2 ustawy emerytalnej) stają się okresami składkowymi także dla potrzeb stosowania art. 58 ust. 1 pkt 1- 4 i art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 58 ust. 2 ustawy emerytalnej.

Inaczej rzecz ujmując, skarżąca przedstawia pogląd, że ustalenie stażu ubezpieczeniowego w rozumieniu art. 57 ust. 2 ustawy emerytalnej z uwzględnieniem okresów uzupełniających wyłącza warunek z art. 10 ust. 2 ustawy emerytalnej, tj. zastrzeżenie, że okresy wymienione w ust. 1 tego przepisu mogą być uwzględnione do prawa do renty tylko wtedy, gdy uzupełniają (do wymaganego stażu ubezpieczeniowego) posiadane okresy składkowe i nieskładkowe, gdy chodzi o pozostałe warunki stażowe prawa do renty. Jeszcze inaczej, w ocenie skarżącej, nie ma obowiązku dwukrotnego uzupełniania okresów powszechnego ubezpieczenia społecznego okresem podlegania ubezpieczeniu rolniczemu: raz do ogólnego stażu ubezpieczeniowego (25 lat), drugi raz do okresów składkowych i nieskładkowych przypadających w ostatnim 10-leciu przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy (5 lat).

Wystarczy zatem uzupełnić je raz w ogólnym stażu ubezpieczeniowym, a wtedy te uzupełniające okresy (jako okresy składkowe) zyskują byt samodzielny, a nie „uzupełniający”.Pogląd ten jest błędny. Przede wszystkim nie można wybiórczo i wbrew brzmieniu tego przepisu przyjmować, że istnieją przypadki, gdy okresy wymienione w art. 10 ust. 1 uwzględnia się przy ustalaniu prawa do renty bez warunku posiadania stażu ubezpieczeniowego z powszechnego ubezpieczenia społecznego, gdyż art. 10 ust. 2 tej ustawy emerytalnej przewiduje wyraźnie możliwość uzupełnienia stażu o takie okresy.

Nie są one zatem uwzględniane samodzielnie, ale wyłącznie wtedy, gdy ubezpieczony legitymuje się jakimś okresem (okresami) powszechnego ubezpieczenia społecznego, zbyt krótkim niż wymagany. W konkluzji, odstąpienie od konstrukcji uzupełniania okresów powszechnego ubezpieczenia społecznego (przez okresy wymienione w art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej) w stosunku do warunków stażowych prawa do renty wymienionych w art. 58 ust. 1 pkt 1-4 oraz w art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 58 ust. 2 ustawy emerytalnej musiałoby skutkować wnioskiem o niestosowaniu do nich art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej w całości.

Tym samym okresy ubezpieczenia rolniczego, prowadzenia gospodarstwa rolnego czy pracy w nim nie miałyby żadnego znaczenia z punktu widzenia przesłanek stażowych z wynikających z art. 58 ust. 1 pkt 1-4 oraz art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 58 ust. 2 ustawy emerytalnej. Tymczasem okresy te nie są prawnie irrelewantne przy ustalaniu prawa do renty, co jednoznacznie wynika z treści art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej.Przepis art. 10 ust. 1 in principio ustawy emerytalnej tworzy fikcję prawną o określonej treści, czyli normę nakazującą potraktowanie okresów ubezpieczenia rolniczego, prowadzenia gospodarstwa rolnego czy pracy w nim jako okresów składkowych, chociaż nie mieszczą się one w definicji okresów składkowych wynikającej z art. 6 ustawy emerytalnej.

Przy czym oczywiste jest, że fikcja to odnosi się do wszystkich przesłanek warunkujących prawo do renty związanych ze stażem ubezpieczeniowym. Kluczowe znaczenie w tym stanowisku ma konstatacja, że każda z tych przesłanek (stażowych) ma osobne znaczenie przy ustalaniu prawa do renty, gdyż wystarczy niespełnienie jednej, aby prawo nie powstało. Tymi przesłankami są: „ogólny” staż ubezpieczeniowy (art. 57 ust. 2 i art. 58 ust. 4 ustawy emerytalnej) dla ubezpieczonych całkowicie niezdolnych do pracy i „szczególny” staż ubezpieczeniowy dla pozostałych ubezpieczonych wymieniony w art. 58 ust. 1 pkt 1-4 oraz w art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 58 ust. 2 ustawy emerytalnej.

„Ogólny” staż ubezpieczeniowy nie pochłania „szczególnego” stażu ubezpieczeniowego i nie zwalnia z warunku jego posiadania. Ten 25-letni staż ubezpieczeniowy (dla mężczyzn) znosi jedynie warunek powstania niezdolności do pracy w okresach wskazanych w art. 57 ust. 1 pkt 3 ustawy emerytalnej. Podsumowując, wspólnym mianownikiem tych przesłanek jest jedynie ich stażowy charakter, lecz różnią się one treścią normatywną oraz zakresem zastosowania - art. 57 ust. 2 i art. 58 ust. 4 mają charakter wyjątku od ogólnych zasad regulujących prawo do renty ze względu na całkowitą niezdolność do pracy.

Ta wspólna cecha - stażowy charakter przesłanki warunkującej prawo do renty - pozwala na zastosowanie art. 10 ust. 2 związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej, ale do każdej z osobna.Zauważyć należy, że całość argumentacji skarżącej w istocie zmierza do wykreowania fikcji prawnej, że okresy już raz uznane w „ogólnym” stażu ubezpieczeniowym - dla potrzeb ustalania stażu „szczególnego” - stają się okresami składkowymi w rozumieniu art. 6 (mają byt samodzielny), a nie okresami uzupełniającymi traktowanymi jako okresy składkowe z mocy art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej.

Tymczasem fikcja prawna to norma prawna (z której składa się dany przepis) nakazująca uznanie wystąpienia pewnego faktu prawnego, który w rzeczywistości nie ma miejsca. Nie jest ona zatem wynikiem wykładni (tu: przedstawionej przez skarżącą), lecz wynika z konkretnego przepisu prawa, a tego rodzaju normy brak w przepisach w ustawy emerytalnej.Na koniec dodać należy, że zamierzeniem konstrukcji zastosowanej w art. 58 ust. 4 ustawy emerytalnej, w której odwołano się jedynie do okresów składkowych wymienionych w art. 6 tej ustawy, jest wyraźne zaznaczenie, że w omawianym w tym przepisie przypadku nie uwzględnia się (także) okresów uzupełniających (czyli nie stosuje się art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej) (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 5 kwietnia 2016 r., I UK 136/15 (LEX nr 2021926) oraz postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 18 czerwca 2019 r., I UK 271/18, LEX nr 2684902).

Natomiast w pozostałych przypadkach, wskazanych w art. 57 § 1 pkt 2, art. 57 ust. 2 i art. 58 ust. 1 pkt 1-4 oraz art. 58 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 58 ust. 2, ma zastosowanie art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej i dlatego takiego zastrzeżenia brak.Podsumowując, zastosowanie art. 10 ust. 2 w związku z art. 10 ust. 1 ustawy emerytalnej oznacza, że w każdej z osobna badanych przesłanek stażowych prawa do renty nie uwzględnia się okresów ubezpieczenia rolniczego, prowadzenia gospodarstwa rolnego czy pracy w nim, jeśli nie łączą się one z okresami powszechnego ubezpieczenia społecznego jako ich uzupełnienie.Mając na uwadze powyższe Sąd Najwyższy, na podstawie art. 39814 k.p.c. oraz art. 108 § 1 i art. 98 § 1 k.p.c. w związku art. 39821 k.p.c. w związku z § 10 ust. 4 pkt 2 w związku z § 9 pkt 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2018 r., poz. 265 ze zm.), orzekł jak w sentencji. [az] [ał]