Legislator Case Law & Legislation
I USK 76/24 AI generated

I USK 76/24 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 76/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Decyzją z 20 września 2019 r. (nr […]/2019) oraz uzupełniającą decyzją z 23 października 2020 r. (nr [...]1/19) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Nowym Sączu ustalił, że P. Z. jako osoba współpracująca z małżonkiem P. Z.1, prowadzącym pozarolniczą działalność gospodarczą, nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 6 marca 2014 r. do 20 grudnia 2018 r. W uzasadnieniu powyższych decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że okoliczności faktyczne w rozpatrywanej sprawie, ustalone w toku prowadzonego przez organ rentowy postępowania wyjaśniającego, wskazują na brak podstaw do uznania, iż pomoc odwołującej może być zakwalifikowana jako współpraca z małżonkiem prowadzącym działalność gospodarczą.

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 11 k.p.c, art. 111 § 1 k.p, art. 65 k.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 390 § 1 k.p.c; I USK 76/24 · Sąd Najwyższy: Skarga kasacyjna odwołującej nie kwalifikuje się do przyjęcia i jej merytorycznego rozpoznania.Na wstępie należy przypomnieć, że skarga kasacyjna podlega badaniu (na etapie przedsądu) w zakresie spełnienia przez nią warunków formalnych. Zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Keywords

AI generated
auxiliary establishment in accident insurance social insurance dispute claim to insurance benefits supplementary health insurer suspension of insurance cover social security liability

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 11 k.p.c
na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Nowym Sączu kwotę 240,00 (dwieście czterdzieści) złotych, wraz z odsetkami, o których mowa w art. 98 § 11 k.p.c.
art. 111 § 1 k.p
art. 65 k.c
art. 3989 § 1 k.p.c
z tym, że zdaniem organu rentowego nie spełnione zostały przesłanki z art. 3989 § 1 k.p.c.), a w przypadku przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, jej oddalenie w całości oraz orzeczenie o kosztach postępowania kasacyjnego.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Przedstawione przez stronę skarżącą pytania nie wskazują na istnienie rzeczywistych zagadnień prawnych, a tym bardziej - wobec braku stosownego uzasadnienia prawnego, o którym mowa wyżej – aby zagadnienia te były istotne – w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.
art. 390 § 1 k.p.c
Obowiązkiem strony skarżącej jest wywiedzenie i uzasadnienie występującego w sprawie problemu w sposób zbliżony do tego, jaki przewidziany jest przy przedstawianiu zagadnienia prawnego przez sąd odwoławczy na podstawie art. 390 § 1 k.p.c.
art. 39813 § 2 k.p.c
Sąd Najwyższy, zgodnie z art. 39813 § 2 k.p.c., jest bowiem związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia.
art. 3983 § 3 k.p.c

Cited Case Law

AI generated
II PK 66/09
Sygn. akt II PK 66/09 POSTANOWIENIE Dnia 19 maja 2009 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Jolanta Strusińska-Żukowska w sprawie z powództwa M. W. przeciwko Radio O. S.A. o wynagrodzenie i odprawę, po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy, Ubezpieczeń Społecznych i Spraw Publicznych w dniu 19 maja 2009 r., skargi kasacyjnej powoda od wyroku Sądu Okręgowego - Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych [..] z dnia 6 listopada 2008 r., odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. Uzasadnienie Sąd Okręgowy – Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z dnia 6 listopada 2008 r. oddalił apelację powoda od wyroku Sądu Rejonowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 16 czerwca 2008 r. oddalającego powództwo M.
I PK 158/11
Wyrokiem z dnia 24 czerwca 2011 r., Sąd Okręgowy-Sąd Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w uwzględnieniu apelacji strony pozwanej (PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna Spółka Akcyjna Oddział Kopalnia Węgla Brunatnego B.) od wyroku Sądu Rejonowego-Sądu Pracy z dnia 15 stycznia 2010 r., w sprawie z powództwa J. Z. o odszkodowanie, zmienił wyrok Sądu pierwszej instancji w ten sposób, że obniżył zasądzone w tym wyroku od strony pozwanej na 2 rzecz powoda odszkodowanie z kwoty 21.814,12 zł do kwoty 5.970,06 zł i odpowiednio zmodyfikował rozstrzygnięcie w przedmiocie kosztów postępowania przed Sądem pierwszej instancji, a w pozostałym zakresie oddalił apelację strony pozwanej i orzekł o kosztach postępowania odwoławczego.
II PK 284/11
art. 87 w związku z art. 88 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p., polegające na jego wadliwej wykładni i zastosowaniu wyrażających się pominięciem - przy ocenie bezprawności zagrożenia przez pozwanego wobec powoda zawiadomieniem prokuratury o podejrzeniu popełnienia przez powoda przestępstwa - celu, dla jakiego zagrożenie to pozwany powołał wobec powoda, mimo że zagrożenie to in casu nie zmierzało do osiągnięcia celów jakie przyświecają uprawnieniu do zgłoszenia zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, a obliczone 2 było jedynie na niedozwolone wpłynięcie na decyzję powoda i kształt jego oświadczenia woli;
I PK 306/02
158; z 14 lutego 2003 r., I PK 306/02, Wokanda 2004, nr 7-8, s.
II CSK 479/12
i 2) k.p.c. Sformułowane w skardze „istotne zagadnienie prawne" dotyczyło kwestii „oszacowania wartości otrzymanej przez U. T. darowizny, to jest wartości wkładu budowlanego związanego ze spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu". W ocenie Sądu Najwyższego, przesłanka istotnego zagadnienia prawnego nie została wykazana, gdyż, zagadnienie prawne jest to zagadnienie nowe i nierozwiązane dotąd w orzecznictwie sądowym, które wiąże się z określonym przepisem prawnym i którego wyjaśnienie ma znaczenie nie tylko dla rozstrzygnięcia przedmiotowej sprawy, ale także dla rozstrzygnięcia innych podobnych spraw.
I UK 64/14
Wyrokiem z dnia 20 sierpnia 2013 r.
AI generated
I UK 147/19
W wyroku z dnia 18 grudnia 2018 r., sygn.
II USK 315/23
A.Z. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych […] Oddziału w Warszawie z dnia 3 grudnia 2018 r., stwierdzającej, że nie podlega obowiązkowo ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 4 października 2017 r. jako pracownik E. sp. z o.o. z siedzibą w W..Sąd Okręgowy w Warszawie, wyrokiem z dnia 19 lutego 2021 r., zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że stwierdził, że A. Z. podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym, chorobowemu, wypadkowemu od 4 października 2017 r. jako pracownik u płatnika składek E. sp. z o.o. z siedzibą w W..Sąd Apelacyjny w Warszawie, wyrokiem z dnia 22 marca 2023 r., zmienił zaskarżony przez organ rentowy wyrok Sądu Okręgowego i oddalił odwołanie.W ocenie Sądu Apelacyjnego, fakty wynikające z dowodów zebranych w sprawie świadczą o tym, że ubezpieczona zawarła z E. sp. z o.o. umowę o pracę w warunkach sprzeczności z zasadami współżycia społecznego w rozumieniu art. 58 § 2 k.c. Ponadto sposób/warunki wykonywania umowy o pracę, przyjęte faktycznie przez strony, świadczą w rzeczywistości o pozorności przedmiotowej umowy (art. 83 § 1 k.c. w związku z art. 300 k.p.).
III AUa 587/14
Decyzją z dnia 13 sierpnia 2013 roku Zakład Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Ł.
III AUa 2452/20
Decyzją z dnia 8 listopada 2019r.
I USK 493/26
Sąd Apelacyjny w Rzeszowie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 27 lutego 2025 r., III AUa 544/23, oddalił apelację odwołujących się K.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 76/24 POSTANOWIENIE Dnia 19 listopada 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Jarosław Sobutka w sprawie z odwołania P. Z.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Nowym Sączu‎z udziałem zainteresowanego P. Z.1‎o podleganie ubezpieczeniom społecznym,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 19 listopada 2024 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie‎z dnia 16 sierpnia 2023 r., sygn. akt III AUa 1338/21, I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, II. zasądza od P. Z. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Nowym Sączu kwotę 240,00 (dwieście czterdzieści) złotych, wraz z odsetkami, o których mowa w art. 98 § 11 k.p.c. - tytułem zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Decyzją z 20 września 2019 r. (nr […]/2019) oraz uzupełniającą decyzją z 23 października 2020 r. (nr [...]1/19) Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Nowym Sączu ustalił, że P. Z. jako osoba współpracująca z małżonkiem P. Z.1, prowadzącym pozarolniczą działalność gospodarczą, nie podlega obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowemu i wypadkowemu oraz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu w okresie od 6 marca 2014 r. do 20 grudnia 2018 r. W uzasadnieniu powyższych decyzji Zakład Ubezpieczeń Społecznych wskazał, że okoliczności faktyczne w rozpatrywanej sprawie, ustalone w toku prowadzonego przez organ rentowy postępowania wyjaśniającego, wskazują na brak podstaw do uznania, iż pomoc odwołującej może być zakwalifikowana jako współpraca z małżonkiem prowadzącym działalność gospodarczą.

Zdaniem organu rentowego pomoc ta była okazjonalna i powinna być traktowana jako wypełnienie obowiązku pomocy i współdziałania dla dobra rodziny. Pomoc świadczona przez P. Z. nie była na tyle istotna, aby miała poważny wpływ na dochody uzyskiwane z działalności małżonka. Organ rentowy wskazał także, że ustalenie wysokiej podstawy wymiaru składek dla ubezpieczonej miało związek z jej ciążą i zamiarem uzyskania wyższych świadczeń z ubezpieczenia społecznego.Wyrokiem z 25 maja 2021 r. (sygn. akt IV U 154/20) wydanym w sprawie P. Z. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Nowym Sączu przy udziale P. Z.1 o podleganie ubezpieczeniom społecznym, Sąd Okręgowy w Tarnowie IV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych: oddalił odwołanie, zasądził od odwołującej P. Z. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Nowym Sączu kwotę 180 zł tytułem zwrotu kosztów postępowania oraz odstąpił od obciążania uczestnika P. Z.1 kosztami postępowania.Na skutek apelacji odwołującej P. Z., Sąd Apelacyjny w Krakowie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 16 sierpnia 2023 r. (sygn. akt III AUa 1338/21), w punkcie pierwszym oddalił apelację, natomiast w punkcie drugim zasądził od P. Z. na rzecz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Nowym Sączu kwotę 240 zł wraz z ustawowymi odsetkami za opóźnienie liczonymi od dnia uprawomocnienia się niniejszego postanowienia do dnia zapłaty, tytułem zwrotu kosztów postępowania apelacyjnego.Skargę kasacyjną od wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie do Sądu Najwyższego wyniosła odwołująca zaskarżając judykat w całości, zarzucając rozstrzygnięciu naruszenie przepisów prawa materialnego, tj.:1. art. 123 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych w zw. z art. 111 § 1a k.p.a. poprzez ich niewłaściwe zastosowanie polegające na uznaniu, że czynność organu rentowego polegająca na uchyleniu decyzji administracyjnej nr […]/2019 z 20 września 2019 r., w trakcie biegu terminu do jej zaskarżenia poprzez wydanie w tym samym czasie nowej decyzji administracyjnej, tj. decyzji nr […]1/2019 z 23 października 2019 r., stanowi w istocie uzupełnienie decyzji uchylonej (o którym mowa w art. 111 § 1 k.p.a.), względnie oparcie rozstrzygnięcia Sądu Apelacyjnego na nieistniejącej podstawie prawnej, prowadzącej do uznania, że organowi rentowemu przysługuje prawo do uchylenia własnej decyzji nieostatecznej, zaś Sądowi orzekającemu prawo do dokonywania wykładni decyzji administracyjnych (aktów władztwa administracyjnego) w sposób sprzeczny z ich literalną treścią;2. art. 8 ust. 11 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych poprzez jego błędną wykładnię, polegającą na przyjęciu, że:a. czynności podejmowane w ramach współpracy z osobą prowadzącą działalność gospodarczą muszą polegać na działaniach mających bezpośredni związek z przedmiotem prowadzonej działalności;b. posłużenie się nieznanym ustawie kryterium „istotności” dla oceny, czy odwołującą współpracowała z mężem bez jednoczesnego wyjaśnienia, w jaki sposób należy rozumieć to pojęcie i czy należy je interpretować w sposób abstrakcyjny, czy też w odniesieniu do konkretnej sytuacji.Z uwagi na stawiane w skardze kasacyjnej zarzuty, skarżąca wniosła o wyznaczenie rozprawy oraz uchylenie zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy Sądowi Apelacyjnemu w Krakowie do ponownego rozpoznania i rozstrzygnięcia o kosztach postępowania.Skarżąca wniosła także o przyjęcie przedmiotowej skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazując, że w jej ocenie w sprawie występują istotne zagadnienia prawne, których rozstrzygnięcie będzie miało znaczenie nie tylko dla sprawy odwołującej, ale również dla podobnych spraw, przyczyniając się jednocześnie do ukształtowania praktyki stosowania przepisów ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego, do których ta ustawa się odwołuje.W pierwszej kolejności skarżąca wskazuje, że w sprawie niniejszej rozstrzygnięcia wymaga kwestia rażącego naruszenia przepisów przez organ rentowy, które to naruszenie, przynajmniej prima facie pozwala przyjmować, iż decyzja administracyjna nr [..]1/2019 jest nieważna, podniesienie zarzutów sformułowanych w treści niniejszej skargi wydaje się zdaniem skarżącej w pełni usprawiedliwione.Kolejnym z zagadnień prezentowanych przez skarżącą jest wyjaśnienie, czy sąd powszechny rozpatrujący odwołanie od decyzji z zakresu ubezpieczeń społecznych winien poddawać swojej ocenie relacje, jakie zachodzą pomiędzy nieostatecznymi decyzjami administracyjnymi wydanymi „w tej samej sprawie”, których zakresy rozstrzygnięcia są tożsame.

W szczególności zaś, czy sąd powszechny z przyczyn natury proceduralnej może uznać, że określona decyzja administracyjna jest decyzją nieważną, jeżeli naruszenia przepisów k.p.a. są oczywiste i dostrzegalne bez konieczności prowadzenia w tym zakresie jakichkolwiek ustaleń faktycznych. Kluczowe znaczenie zdaniem skarżącej ma dokonanie oceny aspektu formalnego, od którego przesądzenia zależy, czy akt administracyjny, będący przedmiotem zaskarżenia jest aktem ważnym, czy też jego wada jest taka doniosła, że należy wyeliminować go z obrotu prawnego (odmówić mu doniosłości prawnej).Kolejnym problem prawnym wyłaniającym się na tle niniejszej sprawy – jak wskazuje skarżąca - jest określenie, czy sąd powszechny może, tak jak uczynił to Sąd Apelacyjny w Krakowie, dokonywać wykładni decyzji administracyjnej stosując instytucje prawa cywilnego.

W zaskarżonym wyroku Sąd Apelacyjny w istocie rzeczy doszedł do przekonania, że intencja organu rentowego była inna, niż wynika to z treści wydanej przez ten organ decyzji administracyjnej. Jeżeli w zaskarżonym wyroku Sąd Apelacyjny wskazuje, że „sens i cel” decyzji nr […]1/2019 sprowadza się do dodatkowego rozstrzygnięcia w przedmiocie ubezpieczenia chorobowego, podczas gdy organ rentowy w treści decyzji nr […]1/2019 wskazuje wyraźnie, iż dokonuje uchylenia decyzji nr […]/2019 i ponownie orzeka w tym samym przedmiocie, to działanie takie stanowi w istocie wykładnię oświadczenia woli organu rentowego na podstawie art. 65 k.c. Tymczasem pomiędzy odwołującą, a organem nie zachodzi żaden stosunek cywilnoprawny, zaś organ rentowy wydając decyzję administracyjną nie składa odwołującej oświadczenia woli, lecz rozstrzyga władczo o jej prawach i obowiązkach.Odpowiadając na wywiedzioną skargę kasacyjną organ rentowy wniósł o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania (w zw. z tym, że zdaniem organu rentowego nie spełnione zostały przesłanki z art. 3989 § 1 k.p.c.), a w przypadku przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, jej oddalenie w całości oraz orzeczenie o kosztach postępowania kasacyjnego.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna odwołującej nie kwalifikuje się do przyjęcia i jej merytorycznego rozpoznania.Na wstępie należy przypomnieć, że skarga kasacyjna podlega badaniu (na etapie przedsądu) w zakresie spełnienia przez nią warunków formalnych. Zgodnie z art. 3989 § 1 pkt 1-4 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, jeżeli zachodzi nieważność postępowania lub jeżeli skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.

Nakładając na skarżących obowiązek wskazania i uzasadnienia oznaczonej przesłanki przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, czyli tak zwanego przedsądu, ustawodawca zagwarantował, że skarga kasacyjna, jako nadzwyczajny środek zaskarżenia prawomocnych orzeczeń, będzie realizować funkcje publicznoprawne. Ograniczenie przesłanek, wskazanych w art. 3989 § 1 k.p.c. do czterech ma, w konsekwencji, zapewnić, że przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania ustrojowo i procesowo będzie uzasadnione jedynie w tych przypadkach, w których mogą być zrealizowane jej funkcje publicznoprawne, a skarga nie stanie się instrumentem wykorzystywanym w każdej jednostkowej sprawie.

Ostatecznie, nie w każdej sprawie, nawet takiej, w której prawomocne orzeczenie zostało wydane w warunkach błędu w subsumpcji, czy też wyniku wadliwej wykładni prawa, skarga kasacyjna może być przyjęta do rozpoznania. W przeciwnym bowiem razie Sąd Najwyższy stałby się, wbrew obowiązującym przepisom, sądem trzeciej instancji, a jego zadaniem nie jest przecież dokonywanie korekty ewentualnych błędów w zakresie stosowania, czy też wykładni prawa, w każdej indywidualnej sprawie.Strona skarżąca, formułując wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazała, że w sprawie występują istotne zagadnienia prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.).

Przypomnieć więc należy, że przekonanie Sądu Najwyższego oceniającego na etapie przedsądu o zasadności przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, w oparciu o przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c., wymaga wskazania za pomocą wywodu prawnego, na kanwie jakich norm (przepisów) zagadnienie powstało, jakie są możliwe interpretacje problemu i jakie jego rozstrzygnięcie proponuje strona skarżąca (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 19 maja 2009 r., II PK 66/09, LEX nr 553691). Zagadnienie prawne jest to problem, który wiąże się z określonym przepisem prawa materialnego lub procesowego, którego wyjaśnienie ma znaczenie nie tylko dla rozstrzygnięcia innych podobnych spraw, ale także dla rozstrzygnięcia konkretnej, jednostkowej sprawy (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 2 marca 2012 r., I PK 158/11, LEX nr 1215116).

Wskazanie zagadnienia prawnego uzasadniającego wniosek o rozpoznanie skargi kasacyjnej powinno nastąpić przez określenie przepisów prawa, w związku z którymi zostało sformułowane, ze wskazaniem argumentów, które prowadzą do rozbieżnych ocen. Dopiero wówczas Sąd Najwyższy ma podstawę do oceny, czy przedstawione zagadnienie jest rzeczywiście zagadnieniem "prawnym" oraz czy jest to zagadnienie "istotne" (postanowienia Sądu Najwyższego: z 23 marca 2012 r., II PK 284/11, LEX nr 1214575; z 13 sierpnia 2002 r., I PKN 649/01, OSNP 2004 nr 9, poz. 158; z 14 lutego 2003 r., I PK 306/02, Wokanda 2004, nr 7-8, s. 51; z 11 kwietnia 2012 r., III SK 41/11, LEX nr 1238126 oraz z 31 stycznia 2013 r., II CSK 479/12, LEX nr 1293729).

Obowiązkiem strony skarżącej jest wywiedzenie i uzasadnienie występującego w sprawie problemu w sposób zbliżony do tego, jaki przewidziany jest przy przedstawianiu zagadnienia prawnego przez sąd odwoławczy na podstawie art. 390 § 1 k.p.c. Przy czym nie można zasadnie twierdzić, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli Sąd Najwyższy we wcześniejszym orzecznictwie wyraził swój pogląd w podnoszonej kwestii, a nie zachodzą okoliczności uzasadniające jego zmianę (postanowienie Sądu Najwyższego z 12 sierpnia 2014 r., I UK 64/14, LEX nr 2630721).

Istotne jest przy tym, aby problem prawny, ujęty w skardze kasacyjnej, dotyczył kwestii decydującej o rozstrzygnięciu sprawy. Nie może być bowiem dla niej prawnie obojętny. Innymi słowy, w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne tylko wtedy, kiedy wynik sprawy uzależniony jest od interpretacji przepisów przedstawionych we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania (postanowienia Sądu Najwyższego: z 26 września 2005 r., I PK 98/05, OSNP 2006 nr 15-16, poz. 243 i z 29 czerwca 2001 r., I PKN 33/01, OSNP 2003 nr 9, poz. 228).

Strona skarżąca nie wykazała istnienia tej właśnie przesłanki przedsądu. Przedstawione przez stronę skarżącą pytania nie wskazują na istnienie rzeczywistych zagadnień prawnych, a tym bardziej - wobec braku stosownego uzasadnienia prawnego, o którym mowa wyżej – aby zagadnienia te były istotne – w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c. Nie można także zasadnie twierdzić, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, jeżeli Sąd Najwyższy we wcześniejszym orzecznictwie wyraził swój pogląd w podnoszonej kwestii, a nie zachodzą okoliczności uzasadniające jego zmianę (postanowienie Sądu Najwyższego z 12 sierpnia 2014 r., I UK 64/14, LEX nr 2630721).

Strona skarżąca sama wskazała, że Sąd Najwyższy zajmował się już wykładnią art. 123 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. W orzecznictwie Sądu Najwyższego ugruntowany jest także pogląd, że sąd w postępowaniu cywilnym, w tym sąd ubezpieczeń społecznych, może i powinien dostrzegać wady decyzji administracyjnej, które decyzję tę dyskwalifikują w stopniu odbierającym jej cechy aktu administracyjnego jako przedmiotu odwołania, a więc, gdy decyzja taka została wydana przez organ niepowołany lub w zakresie przedmiotu orzeczenia bez jakiejkolwiek podstawy w obowiązującym prawie materialnym, względnie z oczywistym naruszeniem reguł postępowania administracyjnego.

W takich przypadkach decyzja jest bowiem bezwzględnie nieważna (nieistniejąca prawnie) i nie wywołuje skutków prawnych (koncepcja tzw. bezwzględnej nieważności decyzji administracyjnej - por. wyrok z 10 czerwca 2010 r., I UK 376/07, OSNP 2009 nr 21-22, poz. 295 i szeroko przytoczone w nim orzecznictwo oraz wyrok Sądu Najwyższego z 22 lutego 2023 r., III USKP 169/21, Legalis nr 2926933).Sąd Najwyższy wypowiadał się także wielokrotnie w zakresie oceny, czy pomoc świadczona przez małżonka może być uznana za współpracę przy prowadzeniu działalności gospodarczej.

Ocena, czy pomoc świadczona przez małżonka może być uznana za współpracę, wymaga przy tym uprzedniego zbadania stanu faktycznego nie tylko w zakresie charakteru i rodzaju czynności podejmowanych przez członka rodziny, lecz także czasu potrzebnego na ich wykonanie (w skali dnia, tygodnia, miesiąca), ich znaczenia i wartości dla prowadzonej działalności, a także zorganizowania i powiązania z działalnością gospodarczą. Innymi słowy, ustalenie, czy w konkretnej sprawie mamy do czynienia ze współpracą przy prowadzeniu działalności pozarolniczej należy do ustaleń faktycznych (zob. mi. in. postanowienie Sądu Najwyższego z 14 maja 2024 r., I USK 507/23, Legalis nr 3078674; postanowienie Sądu Najwyższego z 12 września 2023 r., II USK 348/22, Legalis nr 2981026; wyrok Sądu Najwyższego z 10 kwietnia 2024 r., III USKP 46/23, Legalis nr 3063704 i wyrok Sądu Najwyższego z 27 kwietnia 2023 r., III USKP 43/22, Legalis nr 2950470).Podkreślić także należy, że podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów.

Sąd Najwyższy, zgodnie z art. 39813 § 2 k.p.c., jest bowiem związany ustaleniami faktycznymi stanowiącymi podstawę zaskarżonego orzeczenia. Związanie to wyklucza nie tylko przeprowadzenie w jakimkolwiek zakresie dowodów, lecz także badanie, czy sąd drugiej instancji nie przekroczył granic swobodnej ich oceny. Z tego punktu widzenia każdy zarzut skargi kasacyjnej, który ma na celu polemikę z ustaleniami faktycznymi sądu drugiej instancji, chociażby pod pozorem kwestionowania wykładni lub niewłaściwego zastosowania określonych przepisów prawa materialnego, tak jak to ma miejsce w niniejszej sprawie, z uwagi na jego sprzeczność z art. 3983 § 3 k.p.c. jest a limine niedopuszczalny (por. wyrok Sądu Najwyższego z 3 kwietnia 2019 r., II CSK 95/18, LEX nr 2645127).Z powyższych przyczyn Sąd Najwyższy, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, a o kosztach postępowania orzeczono na podstawie art. 39821 k.p.c. w związku z art. 108 § 1 k.p.c. i art. 98 § 1 k.p.c. oraz § 10 ust. 4 pkt 2 w zw. z § 9 ust. 2 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 22 października 2015 r. w sprawie opłat za czynności radców prawnych (jednolity tekst:

Dz.U. z 2023 r., poz. 1935).[SOP][a.ł] ‎