I USK 56/24 · Sąd Najwyższy
Legislator summary
AI generatedW wyroku z dnia 5 października 2023 r., sygn. akt III AUa 2551/20, Sąd Apelacyjny w Krakowie – w sprawie z odwołania J. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Tarnowie – oddalił apelację ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Tarnowie z dnia 22 czerwca 2020 r., sygn. akt IV U 249/20, w którym Sąd Okręgowy oddalił odwołanie J. G. od decyzji organu rentowego z dnia 5 lutego 2020 r. stwierdzającej, że w miesiącu 10.2019 r. podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne J.
Legislator headnote
AI generatedart. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c, art. 58 k.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 56/24 · Sąd Najwyższy: Wskazano, że wykładnia przepisów art. 83 ust. 1 pkt 3, art. 2a, art. 68 ust. 1 pkt 1, art. 18 ust. 8, art. 20 ust. 1 i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych budzi poważne wątpliwości, które wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądów nie tylko powszechnych, ale również w orzecznictwie Sądu Najwyższego. Dotyczy to kwestii uprawnienia ZUS do kontrolowania deklarowanych przez ubezpieczonych prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne bez podważania tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym.
Keywords
AI generatedCited Legislation
AI generatedCited Case Law
AI generatedRelated Decisions
AI generatedFull text
I USK 56/24 POSTANOWIENIE Dnia 12 marca 2025 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Staryk w sprawie z odwołania J. G.przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Tarnowieo podstawę wymiaru składek,po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 12 marca 2025 r.,skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowiez dnia 5 października 2023 r., sygn. akt III AUa 2551/20, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.[SOP]
UZASADNIENIE
W wyroku z dnia 5 października 2023 r., sygn. akt III AUa 2551/20, Sąd Apelacyjny w Krakowie – w sprawie z odwołania J. G. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Tarnowie – oddalił apelację ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Tarnowie z dnia 22 czerwca 2020 r., sygn. akt IV U 249/20, w którym Sąd Okręgowy oddalił odwołanie J. G. od decyzji organu rentowego z dnia 5 lutego 2020 r. stwierdzającej, że w miesiącu 10.2019 r. podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne J.
G. z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej stanowi kwota 30% minimalnego wynagrodzenia tj. kwota 675 zł.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego ubezpieczona zaskarżyła skargą kasacyjną. W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczyny przyjęcia skargi do rozpoznania określone w art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c. W ocenie skarżącej istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, a ponadto w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne.
Wskazano, że wykładnia przepisów art. 83 ust. 1 pkt 3, art. 2a, art. 68 ust. 1 pkt 1, art. 18 ust. 8, art. 20 ust. 1 i 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych budzi poważne wątpliwości, które wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądów nie tylko powszechnych, ale również w orzecznictwie Sądu Najwyższego. Dotyczy to kwestii uprawnienia ZUS do kontrolowania deklarowanych przez ubezpieczonych prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą podstaw wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne bez podważania tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym.
W sprawie występuje ponadto istotne zagadnienie prawne dotyczące możliwości stosowania w sprawach ubezpieczeń społecznych przepisów art. 5 i art. 58 § 2 kodeksu cywilnego. Kwestia ta jest sporna w orzecznictwie sądów. Przepisy ustaw regulujących stosunki ubezpieczeń społecznych stanowią odrębną od prawa cywilnego całość i nie jest dopuszczalne zastosowanie w stosunkach ubezpieczenia społecznego przepisów prawa cywilnego. Przepisy prawa ubezpieczeń społecznych mają charakter przepisów prawa publicznego. Przepisy te nie zawierają odesłań w szczególności do art. 5 i art. 58 § 2 kodeksu cywilnego.
Pomimo tego część sądów stosuje przepisy kodeksu cywilnego do oceny przyczyn złożenia przez przedsiębiorcę prowadzącego pozarolniczą działalność gospodarczą deklaracji podstawy wymiaru składki na ubezpieczenia społecznego w maksymalnej wysokości przez pryzmat zasad współżycia społecznego.
Sąd Najwyższy zważył, co następuje:
Skarga kasacyjna ubezpieczonej nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania uzasadniony w ten sposób, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) oraz potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).
Nie można jednak uznać, że skarżąca wykazała istnienie przesłanek przyjęcia skargi do rozpoznania określonych w art. 3989 § 1 pkt 1 i 2 k.p.c.Nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.), jak i nie występuje w sprawie istotne zagadnienie prawne (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.), jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 3 marca 2020 r., II PK 36/19, LEX nr 3034647; z dnia 12 maja 2020 r., I UK 128/19, LEX nr 3026475; z dnia 12 marca 2010 r., II UK 400/09, LEX nr 577468; z dnia 19 stycznia 2012 r., I UK 328/11, LEX nr 1215423; z dnia 19 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578; z dnia 10 kwietnia 2018 r., I CSK 733/17, LEX nr 2495968; z dnia 10 kwietnia 2018 r., II PK 143/17, LEX nr 2525398; z dnia 19 kwietnia 2018 r., I CSK 709/17, LEX nr 2486162; z dnia 23 maja 2018 r., I CSK 33/18, LEX nr 2508114; z dnia 16 stycznia 2003 r., I PK 230/02, OSNP - wkładka 2003 nr 13, poz. 5).Sygnalizowana w uzasadnieniu wniosku problematyka istotnie wywoływała wątpliwości interpretacyjne, które ostatecznie rozstrzygnął Sąd Najwyższy w uchwale składu siedmiu sędziów Sądu Najwyższego z dnia 29 listopada 2023 r., III UZP 3/23 – OSNP 2024 nr 5, poz.
51. W uchwale tej Sąd Najwyższy stwierdził, że organ rentowy w przypadku podjęcia pozarolniczej działalności przez ubezpieczonego, nie negując tytułu podlegania ubezpieczeniom społecznym, jest uprawniony do weryfikacji podstawy wymiaru składek na te ubezpieczenia w sytuacji, gdy w początkowym okresie prowadzenia tej działalności ubezpieczony deklaruje podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, której wysokość nie ma odzwierciedlenia w przychodach (art. 6 ust. 1 pkt 5 w związku z art. 83 ust. 1 pkt 1 i 3 w związku z art. 41 ust. 12 i 13, art. 68 ust. 1 oraz art. 86 ust. 1 i 2 w związku z art. 2a ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych, tekst jedn.:
Dz.U. z 2023 r., poz. 1230 ze zm.) oraz postanowił nadać uchwale moc zasady prawnej.W uzasadnieniu powołanej uchwały Sąd Najwyższy uwzględnił także kwestię możliwości zastosowania do tego rodzaju spraw – określonego stosunku prawnego ubezpieczenia społecznego – regulacji określonej w art. 58 k.c.Analizy interpretacyjne wskazanych przepisów prawa przedstawione w uzasadnieniu zaskarżonego rozpatrywaną skargą kasacyjną wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie – pomimo tego, że wyrok ten zapadł przed wydaniem powołanej uchwały III UZP 3/23 – nie są sprzeczne z jej stanowiskiem.
Skarżąca nie przedstawiła w uzasadnieniu wniosku przekonującej argumentacji polemicznej, którą zakwestionowałaby prawidłowość przyjętego sposobu interpretacji wskazanych przepisów prawa ubezpieczeń społecznych.Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.[a.ł]