Legislator Case Law & Legislation
I USK 511/26 AI generated

I USK 511/26 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 511/26
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Okręgowy w Katowicach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 26 marca 2025 r., XI Ua 4/25, oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w Tychach z 21 listopada 2024 r., IV U 89/23, zmieniającego decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Rybniku z 28 kwietnia 2023 r. i przyznającego ubezpieczonemu G.T. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 16 lipca do 21 września 2022 r. oraz zwalniającego go z obowiązku zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w kwocie 19.830,75 zł.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku wniósł organ rentowy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że skarga jest oczywiście uzasadniona, ponieważ Sąd naruszył konstytucyjne prawo do dwuinstancyjnego procesu poprzez odmowę uchylenia zaskarżonego wyroku i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania przez sąd pierwszej instancji.

Legislator headnote

AI generated

art. 386 § 4 k.p.c, art. 387 § 21 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3984 § 2 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 386 § 2 k.p.c; I USK 511/26 · Sąd Najwyższy: Ma to być przy tym zasadność łatwo dostrzegalna już nawet przy pobieżnej lekturze skargi (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 3 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578). Ponadto z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, że przesłanka ta rzeczywiście zachodzi. Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża się „oczywistość” zasadności skargi oraz podać argumenty wykazujące, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona.

Keywords

AI generated
revival of benefit claim daily sickness benefit insurance social security litigation disability insurance matter health insurance company exhaustion of remedies

Cited Legislation

AI generated
art. 386 § 4 k.p.c
Skarżący organ wskazał, że jednolita, powszechnie zaakceptowana także w orzecznictwie Sądu Najwyższego wykładnia zwłaszcza art. 386 § 4 k.p.c.
art. 387 § 21 k.p.c
w związku z art. 387 § 21 k.p.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego rozpoznania.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 3984 § 2 k.p.c
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
przesłanek przedsądu ze wskazaniem, które z nich występują w sprawie i z uzasadnieniem stanowiska skarżącego (postanowienie Sądu Najwyższego z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06).Skarżący powołał się na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 386 § 2 k.p.c
Uchylenie bowiem zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania może nastąpić wyjątkowo, gdy stwierdzono nieważność postępowania (art. 386 § 2 k.p.c.
art. 379 k.p.c
w związku z art. 379 k.p.c.) lub w razie nierozpoznania przez sąd pierwszej instancji istoty sprawy albo gdy wydanie wyroku wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego w całości (art.
art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c
Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego rozpoznania.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II PK 294/11
Sąd Okręgowy – Sąd Pracy wyrokiem z dnia 31 marca 2011 r.
I UK 370/11
art. 4 ust. 1 i art. 5 ustawy z dnia 27 czerwca 2003 r. o rencie socjalnej w związku z art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (powoływanej dalej jako ustawa emerytalna) polegające na ich błędnej wykładni i niewłaściwym zastosowaniu poprzez przyjęcie, że wnioskodawca nie jest całkowicie niezdolny do pracy;
I PK 104/11
2 Wyrokiem z dnia 17 lutego 2011 r.
II UK 317/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z 26 lutego 2008 r.,‎II UK 317/07, LEX nr 453107; z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz.
I UK 339/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z 26 lutego 2008 r.,‎II UK 317/07, LEX nr 453107; z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz.
I UK 218/07
100 oraz wyrok Sądu Najwyższego‎z 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).
AI generated
I USK 79/21
Wyrokiem z dnia 15 listopada 2019 r.
VIII Ua 32/24
w zakresie punktu drugiego sentencji wyroku Zaskarżonym wyrokiem z dnia 27 lutego 2024 r., Sąd Rejonowy dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi, X Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, po rozpoznaniu w dniu 8 lutego 2024 r. w Łodzi na rozprawie sprawy z odwołania J. N. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziałowi w Ł. o zasiłek chorobowy, w przedmiocie odwołania od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (...) Oddziału w Ł. z dnia 28 marca 2022 r. nr (...) zmienił zaskarżoną decyzję i przyznał J. N. prawo do zasiłku chorobowego w okresie od 19 do 28 lutego 2022 r. Od powyższego wyroku apelację złożył organ rentowy reprezentowany przez profesjonalnego pełnomocnika w osobie radcy prawnego, zaskarżając wyrok w całości. Zaskarżonemu wyrokowi zarzucono:
III USK 88/21
Sąd Okręgowy w L. V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 28 listopada 2019 r., w sprawie V Ua (…) po rozpoznaniu apelacji ubezpieczonej A.M., zmienił wyrok Sądu Rejonowego w L. z 4 września 2019 r., w sprawie IV U (…) w ten sposób, że zmienił dwie decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w L. z dnia 10 kwietnia 2019 r. w ten sposób, że przyznał jej prawo do zasiłku chorobowego za okres od 26 stycznia do 16 marca 2019 r. oraz prawo do zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego tj. od 6 marca 2019 r. do 4 marca 2020 r. oraz zmienił decyzję z dnia 12 kwietnia 2019 r. i przyznał jej prawo do zasiłku chorobowego za okres od 8 sierpnia 2018 r. do 25 stycznia 2019 r., stwierdzając, że nie jest ona zobowiązana do zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w łącznej kwocie 49.946,98 zł.Wyrok ten zaskarżył skargą kasacyjną organ rentowy w całości.
II USK 250/21
Wyrokiem z dnia 23 października 2019 r.
II USK 407/24
Sąd Okręgowy w Warszawie XIV Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 8 kwietnia 2024 r., XIV Ua 38/23, oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego dla Miasta Stołecznego Warszawy w Warszawie z 31 maja 2023 r., VII U 420/18 zmieniającego decyzje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych I Oddziału w Warszawie i przyznającego odwołującemu się P.S. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 11 do 15 lipca 2018 r., od 17 lipca do 9 września 2018 r., od 10 do 19 września 2018 roku oraz od 22 do 30 września 2018 r.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 511/26 POSTANOWIENIE Dnia 6 maja 2026 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Leszek Bielecki w sprawie z odwołania G.T.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Rybniku‎o zasiłek chorobowy,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 6 maja 2026 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej organu rentowego od wyroku Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 26 marca 2025 r., sygn. akt XI Ua 4/25, odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

UZASADNIENIE

Sąd Okręgowy w Katowicach III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 26 marca 2025 r., XI Ua 4/25, oddalił apelację organu rentowego od wyroku Sądu Rejonowego w Tychach z 21 listopada 2024 r., IV U 89/23, zmieniającego decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w Rybniku z 28 kwietnia 2023 r. i przyznającego ubezpieczonemu G.T. prawo do zasiłku chorobowego za okres od 16 lipca do 21 września 2022 r. oraz zwalniającego go z obowiązku zwrotu pobranego zasiłku chorobowego wraz z odsetkami w kwocie 19.830,75 zł.Skargę kasacyjną od powyższego wyroku wniósł organ rentowy.We wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano, że skarga jest oczywiście uzasadniona, ponieważ Sąd naruszył konstytucyjne prawo do dwuinstancyjnego procesu poprzez odmowę uchylenia zaskarżonego wyroku i przekazania sprawy do ponownego rozpoznania przez sąd pierwszej instancji.

Skarżący organ wskazał, że jednolita, powszechnie zaakceptowana także w orzecznictwie Sądu Najwyższego wykładnia zwłaszcza art. 386 § 4 k.p.c. w związku z art. 387 § 21 k.p.c. wskazuje jednoznacznie, że sąd drugiej instancji orzeka na podstawie całości materiału dowodowego zgromadzonego w trakcie postępowania przed obiema instancjami oraz, że w treści uzasadnienia sąd ten ma dać wyraz przyjętej przez siebie podstawie faktycznej i prawnej rozstrzygnięcia, wskazując te ustalenia sądu pierwszej instancji, które przyjął za własne oraz ustalenie faktów, które sąd drugiej instancji uznał za udowodnione, dowodów, na których się oparł, i przyczyn, dla których innym dowodom odmówił wiarygodności i mocy dowodowej - to ostatnie w razie zmiany zaskarżonego wyroku sądu pierwszej instancji.

Obowiązek ten wprost wynika z treści wskazanych przepisów, zaś ich rozumienie jest jednoznaczne i nie wymaga żadnej poszerzonej interpretacji. Natomiast w przedmiotowej sprawie sfera motywacyjna zaskarżonego apelacją wyroku w ogóle nie została ujawniona (nie zostało sporządzone uzasadnienie wyroku Sądu pierwszej instancji), przez co merytoryczne konfrontowanie treści tych norm z treścią uzasadnienia zaskarżonego wyroku wskazuje jednoznacznie i bez konieczności dokonywania jakiejkolwiek analizy jurydycznej, że powinności te nie zostały spełnione.

W ocenie skarżącego należy zatem uznać wyrok Sądu Okręgowego za kwalifikowaną postać naruszenia prawa procesowego, widoczną bez potrzeby pogłębionej analizy sprawy.W odpowiedzi na skargę kasacyjną ubezpieczony wniósł o odrzucenie skargi ewentualnie o jej oddalenia oraz o zasądzenie od organu rentowego kosztów postępowania kasacyjnego, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna nie zasługiwała na przyjęcie do merytorycznego rozpoznania.Stosownie do art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne (pkt 1), istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (pkt 2), zachodzi nieważność postępowania (pkt 3) lub skarga jest oczywiście uzasadniona (pkt 4). Funkcje postępowania kasacyjnego powodują, że wniosek o przyjęcie skargi do rozpoznania i jego uzasadnienie powinny koncentrować się na wykazaniu, iż w konkretnej sprawie zachodzą istotne okoliczności przemawiające za interwencją Sądu Najwyższego.Obowiązkiem skarżącego jest sformułowanie i uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania w nawiązaniu do tych przesłanek, gdyż tylko wówczas może być osiągnięty cel wymagań przewidzianych w art. 3984 § 2 k.p.c. Wiosek ten powinien zawierać profesjonalny wywód prawny nawiązujący do wskazanych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu ze wskazaniem, które z nich występują w sprawie i z uzasadnieniem stanowiska skarżącego (postanowienie Sądu Najwyższego z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06).Skarżący powołał się na przesłankę z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. (oczywista zasadność skargi).Jeżeli skarżący powołuje się na oczywistą zasadność skargi, to powinien zawrzeć w niej wywód prawny, z którego ta oczywista zasadność będzie wynikała.

Ma to być przy tym zasadność łatwo dostrzegalna już nawet przy pobieżnej lekturze skargi (zob. postanowienie Sądu Najwyższego z 3 marca 2012 r., II PK 294/11, LEX nr 1214578). Ponadto z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. wynika konieczność nie tylko powołania się na okoliczność, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona, ale również wykazania, że przesłanka ta rzeczywiście zachodzi. Oznacza to, że skarżący musi wskazać, w czym - w jego ocenie - wyraża się „oczywistość” zasadności skargi oraz podać argumenty wykazujące, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona.

Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu nie prowadzi bowiem wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Skarżący powinien więc w wywodzie prawnym wykazać kwalifikowaną postać naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego polegającą na jego oczywistości, widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 14 lipca 2005 r., III CZ 61/05, OSNC 2006 nr 4, poz. 75; z 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531; z 9 marca 2012 r., I UK 370/11, LEX nr 1215126; z 1 stycznia 2012 r., I PK 104/11, LEX nr 1215774).Ponadto przez oczywistą zasadność skargi kasacyjnej w ujęciu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. rozumie się sytuację, w której zaskarżone orzeczenie sądu drugiej instancji w sposób ewidentny narusza konkretne przepisy prawa.

Oczywiste naruszenie prawa powinno być rozumiane jako widoczna natychmiast, bez potrzeby dokonywania pogłębionej analizy jurydycznej, sprzeczność wykładni lub stosowania prawa z brzmieniem przepisów albo powszechnie przyjętymi regułami interpretacji (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 26 lutego 2008 r.,‎II UK 317/07, LEX nr 453107; z 25 lutego 2008 r., I UK 339/07, LEX nr 453109; z 26 lutego 2001 r., I PKN 15/01, OSNAPiUS 2002 nr 20, poz. 494; z 17 października 2001 r., I PKN 157/01, OSNP 2003 nr 18, poz. 437; z 8 marca 2002 r., I PKN 341/01, OSNP 2004 nr 6, poz. 100 oraz wyrok Sądu Najwyższego‎z 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616).

Oznacza to, że we wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania, jak i w jego uzasadnieniu, niezbędne jest powołanie konkretnych przepisów prawa, z którymi wyrok sądu drugiej instancji jest w oczywisty sposób sprzeczny (zob. postanowienie Sądu Najwyższego‎z 30 listopada 2012 r., I UK 414/12, LEX nr 1675171). Przyjmuje się, że nie spełnia tych wymagań odwołanie się do podstaw kasacyjnych i opatrzenie zawartego tam zarzutu dodatkowo określeniem „rażącego”, „ewidentnego”, „kwalifikowanego” lub „oczywistego”, jeżeli nie zostanie wykazane, w czym przejawia się oczywistość wydania wadliwego orzeczenia (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z 5 lutego 2014 r., III PK 86/13, LEX nr 1644571; z 20 sierpnia 2014 r., II CSK 77/14, LEX nr 1511117; z 11 kwietnia 2018 r., III UK 98/17, LEX nr 2497587).

Chodzi zatem o taką sytuację, gdy nie tylko zgłoszony zarzut naruszenia przepisu prawa jest słuszny, ale także stwierdzona nieprawidłowość jest tego rodzaju, że powoduje jaskrawą wadliwość zaskarżonego orzeczenia (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 13 kwietnia 2016 r., V CSK 622/15, LEX nr 2057365).W kontekście powyższego nie sposób uznać powołanej przez organ rentowy przesłanki do przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania za zasadną. Organ rentowy stoi na stanowisku, iż brak sporządzenia pisemnego uzasadnienia wyroku Sądu pierwszej instancji, narusza przede wszystkim prawo do dwuinstancyjnego procesu, zatem Sąd odwoławczy powinien był uchylić zaskarżony wyrok.

Tym czasem brak uzasadnienia wyroku nie może stanowić automatycznej podstawy wydania orzeczenia kasatoryjnego, skoro Sąd Okręgowy podjął czynności procesowe zmierzające do odtworzenia rozumowania sądu i rozpoznania zarzutów apelacyjnych. Uchylenie bowiem zaskarżonego wyroku i przekazanie sprawy sądowi pierwszej instancji do ponownego rozpoznania może nastąpić wyjątkowo, gdy stwierdzono nieważność postępowania (art. 386 § 2 k.p.c. w związku z art. 379 k.p.c.) lub w razie nierozpoznania przez sąd pierwszej instancji istoty sprawy albo gdy wydanie wyroku wymaga przeprowadzenia postępowania dowodowego w całości (art. 386 § 4 k.p.c.; postanowienie Sądu Najwyższego z 18 grudnia 2012 r., II UZ 58/12, OSNP 2014 nr 1, poz. 14).Organ rentowy, poza oczywistą zasadnością skargi kasacyjnej, nie wskazał na inną przesłankę w postaci potencjalnie istotnych zagadnień prawnych (art. 3989 § 1 pkt 1 k.p.c.) lub ewentualnej potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących wątpliwości na gruncie ustaleń faktycznych przedmiotowej sprawy (art. 3989 § 1 pkt 2 k.p.c.).

Ponieważ takich, potencjalnie adekwatnych wniosków o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania Sąd Najwyższy nie może domyślać się ani poszukiwać w procedurze przedsądu, przeto wadliwie sporządzona skarga nie nadawała się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania.Z przytoczonych względów, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania. Wniosek ubezpieczonego o zasądzenie kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu kasacyjnym nie podlegał rozpoznaniu wobec wadliwego sformułowania skutkującego brakiem wniosku w przypadku odmowy przyjęcia skargi do rozpoznania (art. 98 § 1 k.p.c. a contrario w związku z art. 39821 k.p.c.).

W odpowiedzi na skargę kasacyjną ubezpieczony sformułował jedynie wniosek o jej odrzucenie lub oddalenie i w takim przypadku zasądzenie od skarżącego na jego rzecz kosztów zastępstwa prawnego w postępowaniu kasacyjnym, tymczasem do takiego etapu postępowania nie doszło, gdyż Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania po stwierdzeniu braku spełnienia przesłanek, warunkujących skierowanie jej do merytorycznego rozpoznania.[SOP]