Legislator Case Law & Legislation
I USK 502/23 AI generated

I USK 502/23 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 502/23
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

W wyroku z dnia 17 maja 2023 r., sygn. akt III AUa 147/23, Sąd Apelacyjny w Katowicach – w sprawie z odwołania B. U. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – oddalił apelację ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Rybniku z dnia 16 listopada 2022 r., sygn. akt IV U 801/21, w którym Sąd Okręgowy oddalił odwołanie ubezpieczonej od decyzji organu rentowego z dnia 4 października 2021 r., w której Prezes KRUS odmówił B. U. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym w oparciu o orzeczenie komisji lekarskiej KRUS, stwierdzające brak trwałej lub okresowej całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego ubezpieczona zaskarżyła skargą kasacyjną.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 502/23 · Sąd Najwyższy: Sąd drugiej instancji – oceniając zgromadzony w sprawie materiał dowodowy – stwierdził, że nie można uznać, aby ubezpieczona była osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Skarżąca cierpi i leczy się na wskazane w opinii biegłych z zakresu neurologii i ortopedii schorzenia, jednak nie jest to równoznaczne z niezdolnością do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art. 21 ust. 5 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Biegli wyraźnie w opinii podkreślili, że deficyt ruchowy i neurologiczny w obecnym natężeniu nie czyni z odwołującej się osoby całkowicie niezdolnej do pracy i niezdolnej do samodzielnej egzystencji.

Keywords

AI generated
discontinuation of disability benefits pension entitlement expulsion despite health conditions reapplication for disability benefits sufficient earning capacity occupational disability pension

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczynę przyjęcia skargi określoną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.W ocenie skarżącej Sąd II instancji dopuścił się naruszenia prawa materialnego oraz prawa procesowego o istotnym wyniku sprawy.
art. 3989 § 1 k.p.c
W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczynę przyjęcia skargi określoną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.W ocenie skarżącej Sąd II instancji dopuścił się naruszenia prawa materialnego oraz prawa procesowego o istotnym wyniku sprawy.
art. 3989 § 2 k.p.c
3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
V CSK 204/06
III PK 70/07
I UK 283/07
II PK 352/07
I UK 218/07
II UK 317/07
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 502/23 POSTANOWIENIE Dnia 27 listopada 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Krzysztof Staryk w sprawie z odwołania B. U.‎przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego‎o rolniczą rentę z tytułu niezdolności do pracy,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 27 listopada 2024 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonej od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach‎z dnia 17 maja 2023 r., sygn. akt III AUa 147/23, 1. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2. przyznaje od Skarbu Państwa - Sądu Apelacyjnego w Katowicach na rzecz adw. M. G. kwotę 240 (dwieście czterdzieści) zł, powiększoną o stawkę należnego podatku od towarów i usług, tytułem zwrotu kosztów nieopłaconej pomocy prawnej, udzielonej z urzędu w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

W wyroku z dnia 17 maja 2023 r., sygn. akt III AUa 147/23, Sąd Apelacyjny w Katowicach – w sprawie z odwołania B. U. przeciwko Prezesowi Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego – oddalił apelację ubezpieczonej od wyroku Sądu Okręgowego – Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Rybniku z dnia 16 listopada 2022 r., sygn. akt IV U 801/21, w którym Sąd Okręgowy oddalił odwołanie ubezpieczonej od decyzji organu rentowego z dnia 4 października 2021 r., w której Prezes KRUS odmówił B. U. prawa do renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym w oparciu o orzeczenie komisji lekarskiej KRUS, stwierdzające brak trwałej lub okresowej całkowitej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym.Powyższy wyrok Sądu Apelacyjnego ubezpieczona zaskarżyła skargą kasacyjną.

W uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania wskazano na przyczynę przyjęcia skargi określoną w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.W ocenie skarżącej Sąd II instancji dopuścił się naruszenia prawa materialnego oraz prawa procesowego o istotnym wyniku sprawy. W istocie problem niniejszej sprawy sprowadza się do okoliczności związanych z pominięciem rzeczywistego charakteru pracy ubezpieczonej w sytuacji, gdy stanowiło to istotę sprawy. Ubezpieczona ubiegała się bowiem o rentę z tytułu niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, a nie z tytułu niezdolności do jakiejkolwiek pracy.

W niniejszej sprawie, ocena biegłych, zaaprobowana przez Sąd I instancji, a następnie również przez Sąd II instancji, pozostawała oderwana od ustaleń w zakresie charakteru pracy w konkretnym gospodarstwie rolnym.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Skarga kasacyjna ubezpieczonej nie kwalifikuje się do przyjęcia jej do merytorycznego rozpoznania. Zgodnie z art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. W związku z tym wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania powinien wskazywać, że zachodzi przynajmniej jedna z okoliczności wymienionych w powołanym przepisie, a jego uzasadnienie zawierać argumenty świadczące o tym, że rzeczywiście, biorąc pod uwagę sformułowane w ustawie kryteria, istnieje potrzeba rozpoznania skargi przez Sąd Najwyższy.Wniesiona w sprawie skarga kasacyjna zawiera wniosek o przyjęcie jej do rozpoznania uzasadniony twierdzeniem, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.).

Nie można jednak uznać, że skarżąca wykazała istnienie przesłanki przyjęcia skargi do rozpoznania określonej w art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Wykazanie podnoszonej w skardze oczywistej zasadności skargi kasacyjnej (art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.) – jako przyczyny przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania – wymagałoby przedstawienia tego, w czym wyraża się „oczywista zasadność” skargi oraz argumentacji wykazującej, że rzeczywiście skarga jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 26 kwietnia 2006 r., II CZ 28/06, LEX nr 198531, z dnia 10 sierpnia 2006 r., V CSK 204/06, LEX nr 421035, z dnia 9 stycznia 2008 r., III PK 70/07, LEX nr 448289, z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205, z dnia 3 kwietnia 2008 r., II PK 352/07, LEX nr 465859 i z dnia 5 września 2008 r., I CZ 64/08).

Podczas, gdy dla uwzględnienia skargi wystarczy, że jej podstawa jest usprawiedliwiona, to dla przyjęcia skargi do rozpoznania – z uwagi na jej oczywistą zasadność w rozumieniu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. – niezbędne jest wykazanie kwalifikowanej postaci naruszenia przepisów prawa materialnego lub procesowego, polegającej na jego oczywistości widocznej prima facie, przy wykorzystaniu podstawowej wiedzy prawniczej, bez potrzeby wchodzenia w szczegóły, czy dokonywania pogłębionej analizy tekstu wchodzących w grę przepisów i doszukiwania się ich znaczenia (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 16 września 2003 r., IV CZ 100/03, LEX nr 82274, z dnia 22 stycznia 2008 r., I UK 218/07, LEX nr 375616, z dnia 26 lutego 2008 r., II UK 317/07, LEX nr 453107, z dnia 9 maja 2008 r., II PK 11/08, LEX nr 490364, z dnia 21 maja 2008 r., I UK 11/08, LEX nr 491538 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 38/08, LEX nr 494134).

W judykaturze podkreśla się, że przesłanką przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania nie jest oczywiste naruszenie konkretnego przepisu prawa materialnego lub procesowego, lecz sytuacja, w której naruszenie to spowodowało wydanie oczywiście nieprawidłowego orzeczenia. Sam zarzut naruszenia (nawet oczywistego) określonego przepisu (przepisów) nie prowadzi wprost do oceny, że skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 7 stycznia 2003 r., I PK 227/02, OSNP 2004 nr 13, poz. 230, z dnia 11 stycznia 2008 r., I UK 285/07, LEX nr 442743, z dnia 11 kwietnia 2008 r., I UK 46/08, LEX nr 469185 i z dnia 9 czerwca 2008 r., II UK 37/08, LEX nr 494133 oraz postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 3 października 2013 r., III SK 11/13, LEX nr 1380967).Uzasadnienie wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie spełnia powyższych wymogów; nie wykazuje, aby w sprawie występował stan „oczywistej zasadności” skargi kasacyjnej w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.Poza prostą negacją stanowiska zaskarżonego wyroku Sądu drugiej instancji – w zakresie oceny zgromadzonego w sprawie materiału dowodowego – brakuje w uzasadnieniu wniosku odpowiedniego wywodu wykazującego oczywistą zasadność skargi kasacyjnej w rozumieniu przepisu art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Skarżąca oczywistą zasadność jej skargi kasacyjnej wiąże przede wszystkim z twierdzeniem, że ocena biegłych – zaaprobowana przez Sądy obydwu instancji – pozostawała oderwana od ustaleń w zakresie charakteru pracy w konkretnym gospodarstwie rolnym.Taka – sugerowana w uzasadnieniu wniosku – sytuacja nie miała miejsca w rozpatrywanej sprawie.

Sąd drugiej instancji – oceniając zgromadzony w sprawie materiał dowodowy – stwierdził, że nie można uznać, aby ubezpieczona była osobą całkowicie niezdolną do pracy w gospodarstwie rolnym. Skarżąca cierpi i leczy się na wskazane w opinii biegłych z zakresu neurologii i ortopedii schorzenia, jednak nie jest to równoznaczne z niezdolnością do pracy w gospodarstwie rolnym w rozumieniu art. 21 ust. 5 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Biegli wyraźnie w opinii podkreślili, że deficyt ruchowy i neurologiczny w obecnym natężeniu nie czyni z odwołującej się osoby całkowicie niezdolnej do pracy i niezdolnej do samodzielnej egzystencji.

Wszyscy opiniujący w niniejszej sprawie biegli sądowi (specjaliści z zakresu chirurgii, ortopedii i traumatologii oraz z zakresu neurologii) stwierdzili, że ubezpieczona nie była w dacie orzekania i badania przez biegłych całkowicie niezdolna do pracy we własnym gospodarstwie rolnym. Ocena biegłych sądowych odnośnie stanu zdrowia ubezpieczonej nie wzbudziła żadnych wątpliwości Sądu drugiej instancji, a ubezpieczona nie zdołała w apelacji skutecznie podważyć trafności tej oceny.Według Sądu drugiej instancji wszelkie zmiany stanu zdrowia odwołującej się, jeżeli powstały po dacie wydania zaskarżonej decyzji, które rzeczywiście wpływałyby na niezdolność do pracy w gospodarstwie rolnym, powinny być zgłaszane organowi rentowemu, który oceni zasadność nowego wniosku o przyznanie świadczenia rentowego.Stwierdzając, że nie zachodzą przyczyny przyjęcia skargi, określone w art. 3989 § 1 k.p.c., Sąd Najwyższy postanowił zgodnie z art. 3989 § 2 k.p.c. (pkt 1.).

W pkt 2. o kosztach nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu Sąd Najwyższy postanowił przy zastosowaniu § 16 ust. 4 pkt 2 w związku z § 4 ust. 3 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie ponoszenia przez Skarb Państwa albo jednostki samorządu terytorialnego kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej przez adwokata z urzędu (Dz.U. z 2024 r., poz. 763). ‎ ł.nr.g.