Legislator Case Law & Legislation
I USK 50/24 AI generated

I USK 50/24 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 50/24
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Katowicach, wyrokiem z dnia 29 sierpnia 2023 r., zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 2 lipca 2019 r. i oddalił odwołanie T.W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Zabrzu z dnia 2 i 26 maja 2017 r., odmawiających wnioskodawcy ponownego obliczenia wysokości emerytury w oparciu o przepis art. 110a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2023 r., poz. 1251, dalej ustawa emerytalna).Sąd Apelacyjny, dokonując merytorycznej oceny realizacji przez ubezpieczonego wymogu wskazania odpowiedniej podstawy wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne, przypadającej w całości lub w części po przyznaniu świadczenia (emerytury górniczej) z dnia 1 lipca 1990 r., miał na uwadze to, że ze względu na przedmiot sprawy, istotne znaczenie ma ustalenie rzeczywistego i konkretnego wynagrodzenia jako podstawy wymiaru składek.

Legislator headnote

AI generated

art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c, art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c, art. 379 pkt 5 k.p.c, art. 3983 § 3 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 50/24 · Sąd Najwyższy: We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania wskazał na jej oczywistą zasadność, a w przypadku uznania, że oczywista zasadność skargi kasacyjnej nie występuje, wniósł o przyjęcie przez Sąd Najwyższy do rozpoznania niniejszej skargi kasacyjnej z uwagi na wystąpienie nieważności postępowania apelacyjnego w całości, w oparciu o art. 3984 § 2 w związku z art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł jedynie o jej oddalenie oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa prawnego na rzecz ZUS w związku ze sporządzeniem i wniesieniem odpowiedzi na skargę kasacyjną oraz ewentualnymi innymi czynnościami procesowymi według norm przepisanych.

Keywords

AI generated
recalculation of unemployment benefits social security litigation reconsideration of disability benefits calculation of the invalidity pension assessment of earning capacity certificate of earnings

Cited Legislation

AI generated
art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Nie jest prawidłowe ujmowanie nieważności postępowania w ramach podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Nie jest prawidłowe ujmowanie nieważności postępowania w ramach podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.
art. 379 pkt 5 k.p.c
3989 § 1 pkt 3 i 4 k.p.c.).Niemniej skutek nieważności określony w art. 379 pkt 5 k.p.c.
art. 3983 § 3 k.p.c
art. 3983 § 3 k.p.c.) i pod pozorem zarzutów prawa materialnego nie mogą być kontestowane.
art. 3989 § 2 k.p.c
Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Nie jest prawidłowe ujmowanie nieważności postępowania w ramach podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
IV CSK 543/13
Określone w art. 3984 § 2 k.p.c. wymaganie uzasadnienia w skardze kasacyjnej wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania zostaje spełnione, jeśli skarżący wykaże, że w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. Cel wymagania przewidzianego w art. 3984 § 2 k.p.c. może być zatem osiągnięty jedynie przez powołanie i uzasadnienie istnienia przesłanek o charakterze publicznoprawnym, które będą mogły stanowić podstawę oceny skargi kasacyjnej pod kątem przyjęcia jej do rozpoznania.
I PK 316/13
Powódka M. R. wniosła o uznanie za bezskuteczne wypowiedzenia umowy o pracę dokonanego wobec niej w dniu 30 października 2012 r. przez pozwany 2 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w W. oraz uchylenia kary porządkowej z dnia 11 października 2012 r. Sąd Rejonowy w G. wyrokiem z dnia 22 stycznia 2013 r.: w pkt 1. wypowiedzenie umowy o pracę dokonane przez pozwanego wobec powódki uznał za bezskuteczne, w pkt 2. uchylił zastosowaną przez pozwanego wobec powódki karę upomnienia, w pkt 3. zasądził od pozwanego na rzecz powódki kwotę 60 złotych tytułem zwrotu kosztów procesu, a w pkt 4. nie obciążył pozwanego kosztami postępowania w sprawie, przejmując je na rachunek Skarbu Państwa.
I UK 36/07
z liczby kolejnych lat kalendarzowych i w okresie wskazanym do ustalenia poprzedniej podstawy wymiaru świadczenia, 2) z kolejnych 10 lat kalendarzowych wybranych z 20 lat kalendarzowych, poprzedzających bezpośrednio rok kalendarzowy, w którym zgłoszono wniosek o przyznanie emerytury lub renty albo o ponowne ustalenie emerytury lub renty, z uwzględnieniem art. 176, 3) z 20 lat kalendarzowych wybranych z całego okresu podlegania ubezpieczeniu, przypadających przed rokiem zgłoszenia wniosku o ponowne ustalenie emerytury lub renty, a wskaźnik wysokości podstawy wymiaru jest wyższy od poprzednio obliczonego.
V CSK 353/14
W związku ze skargą kasacyjną powódki A.
II CSK 77/14
2 Skarga kasacyjna ukształtowana została w przepisach kodeksu postępowania cywilnego jako nadzwyczajny środek zaskarżenia, nakierowany na ochronę interesu publicznego przez zapewnienie rozwoju prawa i jednolitości wykładni oraz usunięcie z obrotu prawnego orzeczeń wydanych w postępowaniu dotkniętym nieważnością lub oczywiście wadliwych, nie zaś jako ogólnie dostępny środek zaskarżenia orzeczeń nie satysfakcjonujących stron. Koniecznej selekcji skarg pod kątem realizacji tego celu służy instytucja tzw. przedsądu ustanowiona w art. 3989 k.p.c., w ramach której Sąd Najwyższy dokonuje wstępnej oceny sprawy przedstawionej mu ze skargą kasacyjną.
AI generated

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 50/24 POSTANOWIENIE Dnia 12 czerwca 2024 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Bohdan Bieniek w sprawie z odwołania T. W.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddziałowi w Zabrzu‎o wysokość emerytury,‎po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 12 czerwca 2024 r.,‎skargi kasacyjnej ubezpieczonego od wyroku Sądu Apelacyjnego w Katowicach‎z dnia 29 sierpnia 2023 r., sygn. akt III AUa 1040/23, 1) odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania, 2) oddala wniosek pozwanego o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Katowicach, wyrokiem z dnia 29 sierpnia 2023 r., zmienił wyrok Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 2 lipca 2019 r. i oddalił odwołanie T.W. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Oddział w Zabrzu z dnia 2 i 26 maja 2017 r., odmawiających wnioskodawcy ponownego obliczenia wysokości emerytury w oparciu o przepis art. 110a ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (jednolity tekst: Dz.U. z 2023 r., poz. 1251, dalej ustawa emerytalna).Sąd Apelacyjny, dokonując merytorycznej oceny realizacji przez ubezpieczonego wymogu wskazania odpowiedniej podstawy wymiaru składki na ubezpieczenia społeczne, przypadającej w całości lub w części po przyznaniu świadczenia (emerytury górniczej) z dnia 1 lipca 1990 r., miał na uwadze to, że ze względu na przedmiot sprawy, istotne znaczenie ma ustalenie rzeczywistego i konkretnego wynagrodzenia jako podstawy wymiaru składek.

W związku z tym, o wyniku sprawy nie przesądzała rachunkowa opinia biegłej o znaczeniu pomocniczym, która odtwarzała wynagrodzenie ubezpieczonego w oparciu o dane, które nie były wystarczające dla pewnego ustalenia zarobków ubezpieczonego w spornym okresie.W ocenie Sądu Apelacyjnego, przyjęty w sprawie sposób odtworzenia zarobków, w sytuacji braku jakiejkolwiek dokumentacji płacowej i dokumentacji czasu i rozkładu czasu pracy, nie był prawidłowy. Właściwe jest bowiem przyjęcie teoretycznych założeń obejmujących tylko te składniki płacowe, których wypłata na określonym gwarantowanym przepisami poziomie była pewna.Skargę kasacyjną wywiódł pełnomocnik wnioskodawcy, zaskarżając wyrok Sądu Apelacyjnego w całości.

We wniosku o przyjęcie jej do rozpoznania wskazał na jej oczywistą zasadność, a w przypadku uznania, że oczywista zasadność skargi kasacyjnej nie występuje, wniósł o przyjęcie przez Sąd Najwyższy do rozpoznania niniejszej skargi kasacyjnej z uwagi na wystąpienie nieważności postępowania apelacyjnego w całości, w oparciu o art. 3984 § 2 w związku z art. 3989 § 1 pkt 3 k.p.c.W odpowiedzi na skargę kasacyjną organ rentowy wniósł jedynie o jej oddalenie oraz o zasądzenie kosztów zastępstwa prawnego na rzecz ZUS w związku ze sporządzeniem i wniesieniem odpowiedzi na skargę kasacyjną oraz ewentualnymi innymi czynnościami procesowymi według norm przepisanych.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Wniosek o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania nie przedstawia zasadnej podstawy przedsądu i dlatego nie został uwzględniony.Nie jest prawidłowe ujmowanie nieważności postępowania w ramach podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c. Nieważność postępowania jest odrębną (samodzielną) podstawą przedsądu od podstawy przedsądu z art. 3989 § 1 pkt 4 k.p.c., co ustawodawca wyraźnie rozróżnia (art. 3989 § 1 pkt 3 i 4 k.p.c.).Niemniej skutek nieważności określony w art. 379 pkt 5 k.p.c. nie ma charakteru powszechnego, ocenia się go natomiast indywidualnie, biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności sprawy.

W orzecznictwie dominuje stanowisko, że pozbawienie stron możności obrony swych praw, aby mogło stanowić przyczynę nieważności, musi być całkowite i w sposób bezwzględny wyłączyć możność obrony (wyroki Sądu Najwyższego z dnia: 10 czerwca 1974 r., II CR 155/74, OSPiKA 1975 z. 3, poz. 66; 6 marca 1998 r., III CKN 34/98, Prok. i Pr. 1999 Nr 5, poz. 41 - dodatek; 28 listopada 2002 r., II CKN 399/01, LEX nr 196607; postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 22 maja 2014 r., IV CSK 543/13, LEX nr 1483413). Znaczy to tyle, że nieważność postępowania występuje wtedy, gdy strona postępowania wbrew swej woli zostanie faktycznie pozbawiona możności działania w postępowaniu lub jego istotnej części, bo tylko taka sytuacja wpływa na prawo do obrony swych praw w procesie.

Zatem wyłącznie przy kumulatywnym spełnieniu tych wszystkich przesłanek można mówić o skutkującym nieważnością postępowania pozbawieniu strony możliwości obrony swoich praw. Nie każde naruszenie przepisów proceduralnych może być zatem w ten sposób traktowane (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 lipca 2014 r., I PK 316/13, LEX nr 1511811). Z taką sytuacją nie mamy miejsca w sprawie, co zresztą szczegółowo wyjaśnił Sąd drugiej instancji.W ujęciu systemowym art. 110a ustawy emerytalnej poszerzał katalog okoliczności pozwalających na dokonanie zmiany wysokości świadczenia, przy czym ustalenie wysokości emerytury mogło nastąpić tylko raz (art. 110a ust. 2 ustawy emerytalnej), co wymuszało szczególnie staranne przygotowanie wniosku o ponowne obliczenie wysokości emerytury.

Przesłanką zastosowania modelu koncepcyjnego z art. 110a ustawy emerytalnej był także obowiązek wskazania podstawy wymiaru składki na ubezpieczenie społeczne lub ubezpieczenia emerytalne i rentowe na podstawie przepisów prawa polskiego przypadającą w całości lub w części po przyznaniu świadczenia (por. uchwałę Sądu Najwyższego z dnia 18 lipca 2018 r., III UZP 3/18, OSNP 2019 nr 1, poz. 7). Spojrzenie Sądu Apelacyjnego na typowy problem z zakresu ubezpieczeń społecznych wpisuje się w utrwalony już standard orzeczniczy. Z tego względu pozostaje jedynie powtórzyć, że przeliczenie emerytury na podstawie art. 110a ustawy emerytalnej musi być odniesione do zarobków rzeczywistych i nie może być ustalane jako uśredniona wysokość zarobków osiąganych przez innych pracowników zatrudnionych w tym samym czasie na analogicznym stanowisku pracy (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 4 lipca 2007 r., I UK 36/07, LEX nr 390123).

Stosunek pracy ma zawsze charakter indywidualny, określone warunki zatrudnienia mają charakter niepowtarzalny, ponieważ zostały ustalone między pracodawcą i konkretnym pracownikiem. Uśrednione obliczenie wysokości wynagrodzenia - oparte na doświadczeniu życiowym, danych źródłowych innych pracowników nie może oddać indywidualnych cech właściwych dla danego stosunku pracy. W przypadku wynagrodzenia zasadniczego lub innych obligatoryjnych składników wynagrodzenia wynikających z obowiązujących przepisów można przyjąć najniższe wynagrodzenie obowiązujące w czasie, którego dotyczy żądanie uwzględnienia tego okresu do przeliczenia podstawy emerytury.

W przypadku jednak dodatkowych składników wynagrodzenia, konieczne jest istnienie dowodów potwierdzających bez wątpliwości fakt ich wypłacenia oraz wysokość w poszczególnych okresach (zob. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 20 kwietnia 2023 r., I USKP 43/22, LEX nr 3586405).Zatem kluczowe w takim sporze stają się ustalenia faktyczne, a te zaś wiążą Sąd Najwyższy (por. art. 3983 § 3 k.p.c.) i pod pozorem zarzutów prawa materialnego nie mogą być kontestowane. W oparciu o nie Sąd odwoławczy nie podzielił zasadniczej tezy, że zeznania samego uprawnionego, łącznie z opinią biegłego sporządzoną w założeniu o wartości wskazane przez odwołującego się, stanowią dostateczne udowodnienie okoliczności pozwalających przyjąć określoną wysokość zarobków ubezpieczonego.

Należy powtórzyć, że Sąd odwoławczy nie mógł za pomocą dostępnych narzędzi odtworzyć wskazywanych przez skarżącego elementów wpływających na wysokość wynagrodzenia za pracę. Roszczenia o ustalenie wysokości emerytury i jej przeliczenie wymagają jednoznacznych dowodów odnośnie do wysokości osiąganego wynagrodzenia (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 9 stycznia 1998 r., II UKN 440/97, OSNAPiUS 1998 nr 22, poz. 667).Pojęcie „oczywistego” naruszenia prawa należy do sfery obiektywnej i wymaga wykazania, że podniesione zarzuty naruszenia podstaw zaskarżenia były ewidentnie zasadne bez potrzeby dokonywania szczegółowej lub ponownej weryfikacji kontestowanego stanu faktycznego.W tym stanie rzeczy Sąd Najwyższy, na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c., odmówił przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.Sąd Najwyższy oddalił wniosek pozwanego o zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego w postępowaniu kasacyjnym, bo stosowne żądanie odnosiło się wyłącznie do oddalenia skargi kasacyjnej, a do tego etapu procesu nie doszło (por. postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 13 stycznia 2015 r., V CSK 353/14, LEX nr 1628961 czy z dnia 20 sierpnia 2014 r., II CSK 77/14, OSNC 2015 nr 7-8, poz. 91).[SOP][ał] ‎