Legislator Case Law & Legislation
I USK 450/26 AI generated

I USK 450/26 · Sąd Najwyższy

Case Number I USK 450/26
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Outcome postanowienie

Legislator summary

AI generated

Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 5 lutego 2024 r. częściowo zmienił zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 29 kwietnia 2022 r. przez zmianę decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 15 stycznia 2019 r. i ustalił podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne ubezpieczonego L.R. z tytułu wykonywania umowy zlecenie z płatnikiem W. Spółka z o.o. Spółka komandytowa w likwidacji za miesiąc sierpień 2016 r. na kwotę 4.055 zł, oddalając odwołanie w pozostałym zakresie. W pozostałym zakresie oddalono również apelację.Zaskarżając wyrok w części, skarżący (spółka i zainteresowana) zarzucili naruszenie przepisów prawa materialnego, to jest art. 58 § 1 k.c. w związku z art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Legislator headnote

AI generated

art. 98 § 11 k.p.c, art. 58 § 1 k.c, art. 58 ust. 2 k.c, art. 3989 § 1 k.p.c, art. 39813 § 2 k.p.c, art. 3989 § 2 k.p.c; I USK 450/26 · Sąd Najwyższy: Kierując się tą dyrektywą, w orzecznictwie rozstrzygnięto, że w sytuacji, gdy finalnym odbiorcą usługi jest ten sam podmiot, a zleceniobiorca wykonuje czynności w tym samym miejscu i czasie, to rozbicie tego zlecenia na dwie umowy, zwierane z dwoma podmiotami bez jakiegokolwiek logicznego czy ekonomicznie uzasadnionego celu, nie można rozumieć inaczej, niż jako działanie w celu obejścia prawa - działanie pozorujące zbieg tytułów do ubezpieczenia społecznego (zob. np. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 25 kwietnia 2019 r., I UK 110/18, OSNP z 2020 r., nr 3, poz. 30).W serii spraw, w które wpisuje się niniejsza sprawa, orzekające sądy doszły do odmiennych wniosków w zakresie wykładni art. 9 ust. 2 ustawy systemowej.

Keywords

AI generated
pension rights equalization value in dispute social security disputes difference compensation reconsideration of disability benefits reconsideration by insurer

Cited Legislation

AI generated
art. 98 § 11 k.p.c
po 1.800 zł (jeden tysiąc osiemset) z odsetkami‎z art. 98 § 11 k.p.c.
art. 58 § 1 k.c
W pozostałym zakresie oddalono również apelację.Zaskarżając wyrok w części, skarżący (spółka i zainteresowana) zarzucili naruszenie przepisów prawa materialnego, to jest art. 58 § 1 k.c.
art. 58 ust. 2 k.c
350 ze zm., dalej jako „ustawa systemowa”) oraz art. 58 ust. 2 k.c.
art. 3989 § 1 k.p.c
Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c.
art. 39813 § 2 k.p.c
art. 3989 § 2 k.p.c
2 ustawy systemowej.Ze względu na powyższe argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c.

Cited Case Law

AI generated
II CSK 84/07
Sygn. akt II CSK 84/07 POSTANOWIENIE Dnia 28 marca 2007 r. Sąd Najwyższy w składzie : SSN Irena Gromska-Szuster w sprawie z powództwa U. M. przeciwko K. L. o zapłatę, na posiedzeniu niejawnym w Izbie Cywilnej w dniu 28 marca 2007 r., na skutek skargi kasacyjnej powódki od wyroku Sądu Apelacyjnego w […] z dnia 10 października 2006 r., 1) odrzuca skargę kasacyjną 2) nie obciąża powódki kosztami postępowania kasacyjnego. 2 Uzasadnienie Skarga kasacyjna powódki podlega odrzuceniu na podstawie art. 3986 § 3 k.p.c. w związku z art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. bowiem nie zawiera uzasadnienia wniosku o jej przyjęcie do rozpoznania.
I UK 283/07
postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 28 marca 2007 r., II CSK 84/07, LEX nr 315351; z dnia‎11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z dnia 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522; z dnia 20 maja 2016 r., V CSK 692/15, LEX nr 2054493).
II PK 220/08
w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, 2) istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, 3) zachodzi nieważność postępowania lub 4) skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona. 4 Nie spełnia obowiązku określonego w art. 3984 § 1 pkt 3 k.p.c. powołanie się przez skarżącego na jakiekolwiek względy, które w jego ocenie uzasadniają przyjęcie skargi do rozpoznania. Argumentacja uzasadniająca taki wniosek powinna nawiązywać do wymienionych w art. 3989 § 1 k.p.c. przesłanek przedsądu (por. postanowienie Sądu Najwyższego z 11 kwietnia 2006 r., II CSK 65/06, LEX nr 189753).
V CSK 692/15
Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania jeżeli: w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona (art. 3989 § 1 k.p.c.). Instytucja przedsądu, jak wynika z orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego, jest zgodna z normami konstytucyjnymi, a także z zaleceniami Rady Europy zezwalającymi na wprowadzenie środków eliminujących dostęp do sądu najwyższego szczebla.
II PK 36/19
Sąd Okręgowy w G. wyrokiem z dnia 28 września 2018 r., VII Pa […], oddalił apelację powoda A.K. od wyroku Sądu Rejonowego w M. z dnia 26 września 2017 r., którym oddalono jego powództwo przeciwko pozwanemu Sądowi Rejonowemu w E. o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach.W uzasadnieniu wyroku Sąd drugiej instancji podniósł, że chociaż powód na skutek prawomocnego skazania za przestępstwo utracił przymiot nieskazitelnego charakteru, to jednak brak było podstaw do stwierdzenia w trybie art. 32 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (obecnie jednolity tekst:
I UK 128/19
Sąd Apelacyjny w (…), wyrokiem z dnia 5 grudnia 2018 r., oddalił apelację K.Z.
AI generated
II USK 37/25
Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 16 listopada 2023 r., III AUa 1341/22, w sprawie z odwołania płatnika składek W.
I USK 151/26
Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 28 listopada 2023 r., III AUa 3518/22, w sprawie z odwołania płatnika składek W.
I USK 460/26
Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 27 czerwca 2024 r.
I USK 489/26
Sąd Apelacyjny w Warszawie III Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych wyrokiem z 12 marca 2025 r., III AUa 2061/23, w sprawie z odwołania płatnika składek W.
III USK 429/21
B. wniosła odwołanie od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddziału w R. z dnia 5 marca 2019 r. stwierdzającej, że nie podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia u płatnika składek E. - […] B. R. od 16 października 2018 r.Wyrokiem z dnia 30 lipca 2020 r. Sąd Okręgowy w R. zmienił powyższą decyzję i stwierdził, że K. B. jako pracownik u płatnika składek R. B. podlega obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym od 16 października 2018 r., z podstawą wymiaru składek na ubezpieczenia w wysokości 3.000 zł.Sąd Apelacyjny w […], wyrokiem z dnia 17 grudnia 2020 r., zmienił zaskarżony przez organ rentowy wyrok Sądu Okręgowego i ustalił podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia w wysokości 1.050 zł miesięcznie i oddalił odwołanie w pozostałej części (pkt 1.) oraz oddalił apelację organu rentowego w pozostałej części.K.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

I USK 450/26 POSTANOWIENIE Dnia 27 stycznia 2026 r.Sąd Najwyższy w składzie: SSN Piotr Prusinowski w sprawie z odwołania W. sp. z o.o. sp. k. w likwidacji z siedzibą w W.‎przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych I Oddział w Warszawie‎z udziałem: L.R. i S. sp. z o.o. sp. k. w likwidacji w M.‎o podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne,‎na posiedzeniu niejawnym w Izbie Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w dniu 27 stycznia 2026 r.,‎na skutek skargi kasacyjnej odwołującej się Spółki i zainteresowanej S. sp. z o.o. sp. k. w likwidacji w M.od wyroku Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 5 lutego 2025 r., sygn. akt III AUa 2712/22, I. odmawia przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania; II. zasądza od odwołującej się Spółki oraz od zainteresowanej S. Spółki z o.o. Spółki komandytowej w likwidacji w M. po 1.800 zł (jeden tysiąc osiemset) z odsetkami‎z art. 98 § 11 k.p.c. tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Apelacyjny w Warszawie wyrokiem z dnia 5 lutego 2024 r. częściowo zmienił zaskarżony wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z dnia 29 kwietnia 2022 r. przez zmianę decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 15 stycznia 2019 r. i ustalił podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne ubezpieczonego L.R. z tytułu wykonywania umowy zlecenie z płatnikiem W. Spółka z o.o. Spółka komandytowa w likwidacji za miesiąc sierpień 2016 r. na kwotę 4.055 zł, oddalając odwołanie w pozostałym zakresie. W pozostałym zakresie oddalono również apelację.Zaskarżając wyrok w części, skarżący (spółka i zainteresowana) zarzucili naruszenie przepisów prawa materialnego, to jest art. 58 § 1 k.c. w związku z art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (jednolity tekst:

Dz. U. z 2025 r., poz. 350 ze zm., dalej jako „ustawa systemowa”) oraz art. 58 ust. 2 k.c. Skarżący wnieśli o uchylenie wyroku w zaskarżonym zakresie i przekazanie sprawy Sadowi Apelacyjnemu do ponownego rozpoznania.Przyjęcie do rozpoznania skargi kasacyjnej uzasadniono istnieniem potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów. We wniosku wskazano, że do dnia jej sporządzenia przed Sądem Apelacyjnym rozpatrzonych zostało ponad 60 analogicznych spraw z apelacji organu rentowego z udziałem innych ubezpieczonych, w których zapadały skrajnie różne rozstrzygnięcia.

Wszystkie sprawy dotyczyły analogicznych stanów faktycznych, a apelacje organu rentowego od wyroków wydawanych przez sąd pierwszej instancji opierały się na identycznych zarzutach. Skarżący wskazali, że ten sam sąd w części spraw uznawał, że fakt współpracy przez personel opiekuńczy ze skarżącym oraz zainteresowanym stanowił obejście przepisów prawa w rozumieniu art. 58 § 1 k.c. w związku z art. 9 ust. 2 ustawy systemowej, w części zaś oceniał, że takie działanie nie stanowiło obejścia przepisów prawa, gdyż było uzasadnione istniejącymi uwarunkowaniami biznesowymi, rynkowymi i historycznymi.

Zdaniem skarżących na tle rozbieżności orzeczniczych w analogicznych sprawach z udziałem tych samych stron istnieje potrzeba wykładni przepisu art. 58 § 1 k.c. w zw. z art. 9 ust. 2 ustawy systemowej, a w szczególności udzielenia odpowiedzi na pytanie, czy dokonując oceny, czy zawarcie dwóch stosunków zobowiązaniowych stanowi obejście przepisów prawa w rozumieniu art, 58 § 1 k.c., uzasadnione pozostaje skoncentrowanie się wyłącznie na ustaleniu, że w wyniku tak ukształtowanej współpracy powstaje zbieg tytułów ubezpieczeniowych, czy też należy skoncentrować się na zweryfikowaniu istnienia logicznego i ekonomicznie uzasadnionego celu dla zawarcia dwóch stosunków zobowiązaniowych i tym samym powstaniu zbiegu tytułów ubezpieczeniowych nie należy nadawać relewantnego znaczenia.W odpowiedzi organ wniósł o odmowę przyjęcia skargi kasacyjnej do rozpoznania.

Sąd Najwyższy zważył, co następuje:

Brak jest podstaw uzasadniających przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.W myśl art. 3989 § 1 k.p.c. Sąd Najwyższy przyjmuje skargę kasacyjną do rozpoznania, jeżeli w sprawie występuje istotne zagadnienie prawne, istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów, zachodzi nieważność postępowania lub skarga kasacyjna jest oczywiście uzasadniona.Przesłanka w postaci potrzeby wykładni przepisów prawnych budzących poważne wątpliwości lub wywołujących rozbieżności w orzecznictwie sądów (na którą powołują się skarżący) występuje wtedy, gdy określony przepis prawa, mimo że budzi poważne wątpliwości, nie doczekał się wykładni bądź, gdy jego niejednolita wykładnia wywołuje rozbieżności w orzecznictwie sądów (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 13 czerwca 2008 r., III CSK104/08, LEX nr 424365, z dnia 11 stycznia 2002 r., III CKN 570/01, OSNC 2002 nr 12, poz. 151 i z dnia 15 października 2002 r., II CZ 102/02, LEX nr 57231).

W przypadku, gdy w ramach stosowania tych przepisów powstały już w orzecznictwie sądów określone rozbieżności, skarżący powinien je przedstawić, jak też uzasadnić, że dokonanie wykładni jest niezbędne do rozstrzygnięcia sprawy (por. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 28 marca 2007 r., II CSK 84/07, LEX nr 315351; z dnia‎11 stycznia 2008 r., I UK 283/07, LEX nr 448205; z dnia 12 grudnia 2008 r., II PK 220/08, LEX nr 523522; z dnia 20 maja 2016 r., V CSK 692/15, LEX nr 2054493). Należy też wyjaśnić, że nie istnieje potrzeba wykładni przepisów prawnych, jeżeli Sąd Najwyższy zajął już stanowisko w kwestii tego zagadnienia prawnego lub wykładni przepisów i wyraził swój pogląd we wcześniejszych orzeczeniach, a nie zachodzą żadne okoliczności uzasadniające zmianę tego poglądu (por. np. postanowienia Sądu Najwyższego: z dnia 3 marca 2020 r., II PK 36/19, LEX nr 3034647; z dnia 12 maja 2020 r., I UK 128/19, LEX nr 3026475).Skarżący wskazali potrzebę wykładni art. 58 § 1 k.c. w związku z art. 9 ust. 2 ustawy systemowej, jednak ani samodzielna wykładnia art. 58 § 1 k.c., ani w związku z treścią art. 9 ust. 2 ustawy systemowej nie budzi wątpliwości, o których wspominają skarżący w uzasadnieniu wniosku o przyjęcie skargi kasacyjnej do rozpoznania.

W postanowieniu z dnia 23 kwietnia 2025 r., II USK 2/25 (niepublikowane), Sąd Najwyższy w analogicznej sprawie między stronami, przy identycznej co do istoty skardze kasacyjnej jednoznacznie rozstrzygnął, że skarga w przedstawionej treści nie kwalifikuje się do przyjęcia. Sąd Najwyższy w niniejszym składzie potwierdza trafność przedstawionych w przytoczonym postanowieniu tez. Wobec tego Sąd przytacza jedynie część przedstawionego wówczas wywodu, odsyłając w pozostałym zakresie do postanowienia II USK 2/25.Po pierwsze czynności mające na celu obejście ustawy zawierają pozór zgodności z ustawą.

Ich treść nie zawiera elementów wprost sprzecznych z ustawą, ale skutki, które wywołują i które objęte są zamiarem stron, naruszają zakazy lub nakazy ustawowe. To przez ustalenie celu czynności, swoisty zabieg antycypacji konsekwencji związanych in casu z dokonaniem czynności, można sensownie ustalić fakt obejścia prawa, a to wymaga uwzględnienia zamiarów i dążeń stron podejmujących określone działanie prawne w kwestii relacji do czynności prawnej pozornej (zob. M. Safjan [w:] Kodeks cywilny, t. 1, red. K. Pietrzykowski, 2018).Po drugie norma z art. 9 ust. 2 ustawy systemowej przewiduje zasadę, zgodnie z którą osoba spełniająca warunki do objęcia obowiązkowo ubezpieczeniami emerytalnym i rentowymi z kilku wymienionych w przepisie tytułów (w tym z umów, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 4 tej ustawy) jest objęta obowiązkowo ubezpieczeniami z tego tytułu, który powstał najwcześniej.Po trzecie przy stosowaniu przepisów należy zbadać, czy tytuły będące przesłanką zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia rzeczywiście istnieją.

Kierując się tą dyrektywą, w orzecznictwie rozstrzygnięto, że w sytuacji, gdy finalnym odbiorcą usługi jest ten sam podmiot, a zleceniobiorca wykonuje czynności w tym samym miejscu i czasie, to rozbicie tego zlecenia na dwie umowy, zwierane z dwoma podmiotami bez jakiegokolwiek logicznego czy ekonomicznie uzasadnionego celu, nie można rozumieć inaczej, niż jako działanie w celu obejścia prawa - działanie pozorujące zbieg tytułów do ubezpieczenia społecznego (zob. np. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 25 kwietnia 2019 r., I UK 110/18, OSNP z 2020 r., nr 3, poz. 30).W serii spraw, w które wpisuje się niniejsza sprawa, orzekające sądy doszły do odmiennych wniosków w zakresie wykładni art. 9 ust. 2 ustawy systemowej.

Nie może to jednak doprowadzić do sytuacji, w której na mocy woli stron zostanie wyłączony obowiązek ubezpieczenia społecznego. Podmiot kwestionujący (zwykle ZUS) może wykazać przesłanki (okoliczności), których uwzględnienie przechyli schemat interpretacyjny w określonym kierunku, innym od zamierzonego przez ubezpieczonego lub płatnikaPowyższe zasady wywierają wpływ na wykładnię prawa, zwłaszcza gdy uwzględni się ustalony stan faktyczny. W nim zleceniobiorczyni ma aktywne dwie umowy zlecenia formalnie z dwoma odrębnymi podmiotami.

Pracę jednak wykonuje w jednym miejscu i polega ona na tych samych czynnościach, na rzecz tego samego podopiecznego. Z kolei podmioty zlecające są ze sobą zespolone co najmniej biznesowo, choć nie własnościowo. Mając powyższe na uwadze, należy wskazać, że okoliczności faktyczne rozpoznawanej sprawy, które wiążą Sąd Najwyższy (art. 39813 § 2 k.p.c.), dają pełne podstawy do stwierdzenia, że zawierane przez zainteresowaną umowy zlecenia z drugim podwykonawcą (zainteresowaną) należy ocenić jako czynności prawne mające na celu obejście ustawy w rozumieniu art. 58 § 1 k.c., a to powoduje, iż umowy te nie stanowią ewentualnego tytułu „zbiegowego” do podlegania ubezpieczeniom społecznym w świetle art. 9 ust. 2 ustawy systemowej.Ze względu na powyższe argumenty, Sąd Najwyższy na podstawie art. 3989 § 2 k.p.c. orzekł jak w sentencji.

O kosztach orzeczono na podstawie art. 98 § 1 i § 11 k.p.c. [A.P.][SOP]